Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Παζάρια συνιστώντων συμφερόντων − Νίκος Σοφιανός: Το σχέδιο βλέπει τη διέλευση των αγωγών και οδηγεί σε διχοτομηκή λύση (AUDIO)

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Χοντραίνει» το παζάρι ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης
Πέμπτη 05/01/2017 - 09:27
Με την εμπλοκή ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων συνεχίζονται τα παζάρια για το σχέδιο «επίλυσης» του Κυπριακού που βασίζεται στη διχοτομική λογική των δύο «Συνιστώντων Κρατών», ενόψει και της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που θα γίνει στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα. 

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΣΤΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM»
Το σχέδιο που συζητείται οδηγεί στη διχοτόμηση της Κύπρου
Τετάρτη 04/01/2017 - 13:14 - Ενημέρωση: Τετάρτη 04/01/2017 - 13:26
Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και το Κυπριακό, ενόψει των επαφών που ξεκινούν στη Γενεύη βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ρ/σ «Παραπολιτικά FM», την Τετάρτη.
Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, ο Νίκος Σοφιανός υπογράμμισε ότι το σχέδιο που συζητείται οδηγεί στη διχοτόμηση του νησιού με τη δημιουργία δύο συνιστώντων κρατών και δεν δημιουργεί όρους για μια βιώσιμη λύση.
Όπως είπε η συζήτηση «γίνεται σε μια ακόμα χειρότερη εκδοχή του σχεδίου "Ανάν" με το οποίο το ΚΚΕ είχε διαφωνήσει»
Υπογράμμισε επίσης ότι οι πιέσεις για λύση έχουν πίσω τους τον έλεγχο και την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή και τη διέλευση αγωγών.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις γύρω από τη 2η αξιολόγηση, τόνισε ότι το κλείσιμό της αφορά την εφαρμογή νέων επώδυνων μέτρων «στην πλάτη ενός λαού που η πλειοψηφία του δεν αντέχει πλέον, έχει γονατίσει». Πρόσθεσε ότι «από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την αξιολόγηση που θα κλείσει», ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό και αυτό δείχνουν όλα τα μηνύματα.
Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν οι δυνατότητες μιας συντονισμένης και οργανωμένης αντεπίθεσης του λαού με το δυνάμωμα μιας κοινωνικής συμμαχίας, ώστε και να μπει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική και να ανατραπεί.
902

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως θα καταρτιστεί κατάλογος με όλες τις «εκκρεμούσες διαφορές», ώστε να υπάρχει μια «προγραμματισμένη διαβούλευση» στη Γενεύη.

Επίσης φρόντισε να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή στη Διάσκεψη της Γενεύης όλων των ισχυρών «παιχτών»,  εκ των οποίων κάποιοι βρίσκονται σε ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ τους για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι το πραγματικό «επίδικο» της διαπραγμάτευσης είναι πολύ ευρύτερο από τα ζητήματα που συζητούνται επισήμως στο τραπέζι.
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη σύνθεση της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, είπε:
«Έχουμε επαναβεβαιώσει ότι στις 11 του μηνός θα κατατεθούν χάρτες και εν συνεχεία στις 12 θα προχωρήσουμε στη διάσκεψη για το Κυπριακό. Έχουμε συμφωνήσει ότι ο γγ (του ΟΗΕ) θα ενημερώσει περί της διάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και θα προσκαλέσει την ΕΕ να παρευρίσκεται». Πρόσθεσε ότι «(τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας) θα ενημερωθούν με σαφή την αναφορά ότι αν το επιθυμούν μπορούν να παρίστανται. Όχι μόνο τα πέντε (μόνιμα μέλη) αλλά και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», διευκρινίζοντας ότι «όποιοι προσκληθούν δεν σημαίνει ότι θα είναι και μέρος της καθαυτής διαπραγμάτευσης της Συνθήκης Εγγυήσεων διότι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες. Συνεπώς θα είναι στην περιφέρεια και εάν οι δύο ηγέτες ή οποιοσδήποτε ηγέτης θελήσει να έχει τη συμβουλή ή τη συμβολή θα μπορεί να το πράξει».
Έτσι, Βρετανία και Τουρκία ως «εγγυήτριες δυνάμεις» θα συγκαταλέγονται στους βασικούς συντελεστές της πενταμερούς Διάσκεψης.

Από την άλλη μεριά, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (στο οποίο επίσης ανήκει και η Βρετανία), διασφαλίζουν και επίσημα δυνατότητα παρουσίας στη Γενεύη.

Ενώ και η Γερμανία δεν μένει εκτός, αφού πρόσκληση της ΕΕ σημαίνει πρώτα απ' όλα «δίοδο» παρέμβασης για το Βερολίνο. Βέβαια η συμμετοχή ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στο αλισβερίσι που στήνεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο (τμήμα του οποίου είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό) δεν είναι ζήτημα μιας πολυμερούς συνάντησης.

Ωστόσο, οι ίδιες οι διεργασίες για τη σύνθεση της Διάσκεψης φανερώνουν πόσα μονοπωλιακά συμφέροντα θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των επαφών στη Γενεύη, όποιο κι αν είναι αυτό.

Ενδεικτικά είναι τα «σενάρια» που εμφανίστηκαν στον κυπριακό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν σκέψεις από κυπριακής πλευράς «για ένα σκηνικό διευρυμένων εγγυήσεων, που θα περιλαμβάνει πολλά μέρη (χώρες και οργανισμοί)».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, εδώ και καιρό συζητιέται το ενδεχόμενο ανάμειξης της ΕΕ στην επίβλεψη εφαρμογής της όποιας συμφωνίας, όπως και η παρουσία «πολυεθνικής» αστυνομικής ή στρατιωτικής δύναμης στο νησί.
Απαντώντας σε ερώτημα για το αν η Διάσκεψη θα είναι εξαμερής, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι
«θα είναι υπό μορφή πενταμερούς» και ότι ο ίδιος θα παραβρεθεί εκεί «με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας παρόντος». Επιβεβαιώνοντας ότι το παζάρι θα αφορά τα πάντα, δήλωσε ότι από 9 έως 11 Γενάρη θα συζητηθούν «όλες οι εκκρεμότητες επί ουσιωδών θεμάτων, θα καταγραφούν και θα γίνει διασταυρούμενη διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης». Συμπλήρωσε ότι «αν υπάρξουν εκκρεμότητες από τη συζήτηση των ουσιωδών κεφαλαίων» στη συνάντηση 9 - 11 Γενάρη και «παρατηρηθεί πρόοδος στα θέματα της Ασφάλειας, μπορεί να επανέλθουμε για να δούμε την παραπέρα διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να υπάρξουν περαιτέρω συγκλίσεις επί των εκκρεμούντων θεμάτων».
Πάντως, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, απέρριψε τα -όπως είπε- «λεγόμενα» ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα εκπροσωπεί και την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλώνοντας πως «ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει».
Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που την Τετάρτη είχε επαφές στην Αθήνα, άλλαξε το πρόγραμμά του και αντί για την Άγκυρα (όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά) θα πάει στη Νέα Υόρκη, όπου θα πάρει μέρος στις χωριστές συναντήσεις που θα έχει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ελλάδας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Νίκο Κοτζιά.
Η ελληνική κυβέρνηση
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση του με τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, δήλωσε πως είναι υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης «να προετοιμασθεί για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει εναλλακτικές λύσεις».
Πρόσθεσε πως
«δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει η διαπραγμάτευση. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αναβληθεί ή να καθυστερήσει(...) Έχουμε λάβει διασφαλίσεις από τον ΟΗΕ ότι η διαπραγμάτευση (...) και σε περίπτωση που σταματήσει δεν θα θεωρείται ότι κατέρρευσε, αλλά θα μπορεί να συνεχιστεί, με καλύτερη προετοιμασία, στο μέλλον». Στη συνέχεια των δηλώσεων του απέρριψε το ενδεχόμενο να αναβληθεί, υπογραμμίζοντας πως «θα γίνει η διεθνής Διάσκεψη, αλλά μπορεί σε κάποιο σημείο να χρειαστεί να σταματήσει και να συνεχίσει αργότερα».
Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε
«τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε χώρας στο εσωτερικό της Κύπρου, καθώς και τη θέση υπέρ της απομάκρυνσης του κατοχικού στρατού».
Πάντως τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν ότι ένα από τα θέματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι  είναι η χρονική διάρκεια και ο ακριβής αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που θα παραμείνουν στο τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τις συναντήσεις που θα έχει τη Δευτέρα με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Με αφορμή τη Διάσκεψη της Γενεύης, κυβερνητικοί κύκλοι δήλωσαν στο ΑΜΠΕ ότι
«δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στάση υποχωρώντας από τις αρχές μας», αλλά «ούτε και να ακολουθήσουμε την τουρκική λογική καλλιέργειας και αξιοποίησης του εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση».
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει έμφαση στην ανάγκη να συνεχιστεί όλο αυτό το παζάρεμα παρά την ξεκάθαρη προκλητικότητα της Τουρκίας.  
«Δεν προχωράμε με αυταπάτες, δεδομένης και της διαχρονικής τουρκικής στάσης στο Κυπριακό αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν μπαίνουμε στις συνομιλίες με λογική διαχείρισης blame game», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Πάντως, ενδεικτικό της συνθετότητας των διεργασιών, αλλά και του πώς προετοιμάζεται το έδαφος για επόμενα βήματα, είναι ότι οι κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτήρισαν «ιδιαίτερα σημαντική» τη θέση του ΟΗΕ ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η δυνατότητα διακοπής και επανέναρξης της πολυμερούς Διάσκεψης, εάν χρειαστεί να διαρκέσουν περισσότερο οι διαπραγματεύσεις.
Σε ό,τι αφορά την από καιρό φημολογούμενη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν:
«Έχουν καλλιεργηθεί -ιδιαίτερα στο πλαίσιο διαχείρισης του Προσφυγικού- δίαυλοι σταθερής επικοινωνίας των δύο ηγετών, που θα αξιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Είναι θετικό ότι υπήρξε, επιτέλους, εκκίνηση των διμερών διαβουλεύσεων για τα ζητήματα ασφάλειας, όπως είχε προτείνει η ελληνική πλευρά εδώ και καιρό. Μένει να διαπιστωθεί αν οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση της συνάντησης Τσίπρα - Ερντογάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.