Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Γιάννης Γκιόκας: Εξαπάτηση του λαού για το ξέφωτο των δανειστών (VIDEO)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Εξαπάτηση των συνταξιούχων και τεχνητή αντιπαράθεση με τους δανειστές έστησε η κυβέρνηση
Τετάρτη 28/12/2016 - 14:21 - Ενημέρωση: Τετάρτη 28/12/2016 - 15:46
Η συνέντευξη του Γιάννη Γκιόκα, υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Δεκέμβρη. Παρατίθεται η συνέντευξη: 
- Αρχικά θέλουμε ο σχόλιό σας και το βασικό πολιτικό θέμα της ημέρας που δεν είναι τίποτα άλλο από την επιστολή του κ. Τσακαλώτου προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
- Νομίζω ο καθένας καταλαβαίνει και η επιστολή Τσακαλώτου επιβεβαίωσε την προσπάθεια εξαπάτησης που έκανε η κυβέρνηση, με αφορμή το έκτακτο βοήθημα και κυρίως να χρησιμοποιήσει αυτό το έκτακτο βοήθημα, ως το άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται το επόμενο διάστημα και από 1 Γενάρη 2017, όχι μόνο σε βάρος των συνταξιούχων, αλλά σε βάρος συνολικά του λαού. Η κυβέρνηση έδωσε ένα έκτακτο βοήθημα, το οποίο αρχικά το παρουσίασε ως 13η σύνταξη. Μάλιστα ο κ. Φλαμπουράρης από ό,τι διάβασα το επανέφερε, το ξαναείπε, θυμήθηκε και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ένα έκτακτο βοήθημα για να χρυσώσει το χάπι σε συνταξιούχους, οι οποίοι θα υποστούν νέες περικοπές μόνιμες, και όχι εφάπαξ σε συντάξεις και σε ΕΚΑΣ.
- Δόθηκε όμως.
- Ναι, εντάξει. Σύμφωνοι. Εμείς το ψηφίσαμε στη Βουλή. Αλλά ταυτόχρονα, είπαμε ότι αυτό το έκτακτο βοήθημα βγαίνει από τα ματωμένα πλεονάσματα, τα οποία πληρώνει όλος ο λαός, με τις περικοπές, με τις μειώσεις, με τη φοροληστεία, η οποία από τον επόμενο χρόνο θα γίνει μεγαλύτερη. Έβλεπα τώρα 1,50, η τιμή της βενζίνης. Αυτό είναι όμως, μια τεράστια, σωρευτικά, απώλεια εισοδήματος για τις λαϊκές οικογένειες. Και φυσικά, η κυβέρνηση την ίδια στιγμή, επιχείρησε να στήσει μία αντιπαράθεση, τεχνητή λέμε εμείς, και να εμφανιστεί ότι είναι κοινωνικά ευαίσθητη σε αντίθεση με τους ακραίους δανειστές ή με τα άλλα κόμματα, κρύβοντας όμως ότι με αυτές τις δυνάμεις η κυβέρνηση έχει συντάξει το τρίτο μνημόνιο, με αυτά τα κόμματα η κυβέρνηση έχει ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο και φυσικά με αυτά τα κόμματα συμμερίζεται τους ίδιους στόχους, την ίδια στρατηγική, το γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και πάει λέγοντας.
- Η δεύτερη αξιολόγηση τι σημαίνει; Σημαίνει νέα μέτρα; Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης;
- Σημαίνει νέα μέτρα, κυρίως όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και μάλιστα προβλέπει και τις νέες συμφωνίες, από ό,τι φαίνεται συμφωνίες για μετά το 2018.
- Βλέπετε κ. Γκιόκα δυσκολία εφαρμογής όλων των μέτρων, και μιλώ κοινοβουλευτικά και πολιτικά από την κυβέρνηση, κάτι που θα οδηγούσε ίσως και σε πολιτικές εξελίξεις;
- Η κυβέρνηση δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος, της δεύτερης αξιολόγησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και φαίνεται τουλάχιστον για την ώρα, ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα συνοχής στην κυβερνητική πλειοψηφία, κάποια διαφοροποίηση. Είναι άλλο πράγμα βέβαια, ότι ο λαός με την πάλη του, με τον αγώνα του πρέπει να βάλει εμπόδια, να ματαιώσει αυτήν την πολιτική. Όμως, από την σκοπιά των κυβερνητικών προθέσεων, των κυβερνητικών επιδιώξεων, νομίζω ότι ο στόχος είναι να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση, οι όποιες συμφωνίες για μετά το 2018, ήδη ούτως ή άλλως για τα πρωτογενή πλεονάσματα υπάρχουν συμφωνίες για μετά το 2018 και η κυβέρνηση να επενδύσει πολιτικά στο δικό της succes sstory της ανάκαμψης της οικονομίας, της ελάφρυνσης του χρέους, των τελευταίων δήθεν θυσιών, γιατί δε θα είναι τελευταίες αυτές οι θυσίες «για να βγούμε στο ξέφωτο» και πάει λέγοντας. Τώρα από εκεί και πέρα αν όλα αυτά δεν βγουν, εάν η κυβέρνηση κληθεί να εφαρμόσει μέτρα που δεν μπορεί να διαχειριστεί ή αν οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της οικονομίας δεν επαληθευτούν, κάτι το οποίο δεν είναι απίθανο, γιατί η συγκυρία στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι ευοίωνη, είναι μάλλον δυσοίωνη, τότε φυσικά και το ενδεχόμενο των εκλογών δεν μπορείς να το αποκλείσεις. Δεν είναι εκεί όμως κατά τη γνώμη μας, το κρίσιμο ζήτημα για το λαό.
- Ποιο είναι;
- Το κρίσιμο ζήτημα για το λαό είναι ότι, αυτή η ανάκαμψη της οικονομίας για την οποία μιλάει και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα άλλα κόμματα, τα οποία συμμερίζονται αυτό το στόχο, άσχετα αν αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι αναποφάσιστη, ότι ολιγωρεί στην υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων. Αυτή η ανάκαμψη της οικονομίας δε θα αναπληρώσει τις απώλειες που είχε ο λαός, ούτε καν θα ανακόψει, την πορεία επιδείνωσης. Εμείς ξέρετε η κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση διαφέρει με την κριτική που της κάνει η ΝΔ και τα άλλα κόμματα. Εμείς δεν αποκλείουμε να υπάρχει μια ανάκαμψη μετά από 7 - 8 χρόνια κρίσης πόσα είμαστε.
- Αυτό λέει και η κυβέρνηση πάντως, ότι μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης πάμε σε ρυθμούς ανάπτυξης.
- Εμείς δεν το αποκλείουμε. Και η κριτική που κάνουμε δεν είναι αυτή. Είναι πιθανόν μετά από 8 χρόνια κρίσης μια οικονομία να περάσει και σε μια φάση ανάκαμψης. Ειδικά εάν περάσουν τα αντεργατικά μέτρα που προβλέπει η αξιολόγηση εάν γίνει πιο φθηνή και ευέλικτη η εργατική δύναμη, τότε και επενδυτές μπορεί να έρθουν και επενδύσεις μπορεί να γίνουνε, το ζήτημα όμως είναι ότι δεν θα κερδίσει κάτι ουσιαστικό ο ελληνικός λαός και αυτό δε το λέμε στον αέρα, το στηρίζουμε σε πραγματικά δεδομένα. Ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει ανάκαμψη 2,7%. Την ίδια στιγμή όμως, τσουνάμι φόρων από 1 Γενάρη. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για 220.000 θέσεις απασχόλησης. Όμως αυτό που κρύβει είναι ότι 6 στις 10 είναι μερικής απασχόλησης. Στην ουσία δηλαδή, χάνεται μία θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης και μοιράζεται σε δύο θέσεις εργασίας μερικής και ευέλικτης εργασίας. Άρα, κατά τη γνώμη μας, άλλο είναι το βασικό ζήτημα, ο λαός να οργανώσει την πάλη του, να οργανώσει τον αγώνα του γι' αυτά που έρχονται και κυρίως να στοχεύσει στο βασικό αντίπαλο, που είναι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τον υπηρετούν, ο οποίος προκειμένου να ανακάμψει πρέπει να οδηγήσει το λαό σε χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.