Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Τσίπρας: Με τρελή χαρά από σύνοδο σε σύνοδο σοσιαλδημοκρατική − Και ο λαός από άβυσσο σε άβυσο ευρωενωσιακή − ΚΚΕ: Σκηνικό για νέο πακέτο

Φωτό thetoc

Εμείς οι ηγέτες πάμε από σύνοδο σε σύνοδο, και οι λαοί μας από άβυσσο σε άβυσσο
Ούγκο Τσάβες
(Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. και των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, τον Μάιο του 2002)

***

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζητάει στήριξη από την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία στα αντιλαϊκά παζάρια
Πέμπτη 15/12/2016 - 18:43
Τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 και, επομένως, όσοι ζητούν αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος παραβιάζουν τη συμφωνία, διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την παρουσία του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΚΚΕ
Το σκηνικό «αντιπαράθεσης» κυβέρνησης - θεσμών στρώνει το έδαφος για νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων
Πέμπτη 15/12/2016 - 13:06
Σε σχόλιο για την «αντιπαράθεση» κυβέρνησης - θεσμών με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Το σκηνικό της δήθεν αντιπαράθεσης με τους δανειστές, που στήνει η κυβέρνηση, με αφορμή τη "13η σύνταξη-μαϊμού", έχει στόχο να στρώσει το έδαφος για να περάσει το νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων, που δρομολογεί στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης και να πείσει το λαό ότι οι νέες βαριές θυσίες, που καλείται να κάνει, δήθεν πιάνουν τόπο.
Το έργο -γνωστό και χιλιοπαιγμένο- δεν πείθει κανένα. Κάθε φορά που η κυβέρνηση υψώνει τους τόνους, στη συνέχεια προκύπτει μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία.
Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την τροπολογία, ωστόσο ουσιαστική ανακούφιση για τους συνταξιούχους δεν είναι τα εφάπαξ ψίχουλα, που δίνονται από τα ματωμένα πλεονάσματα, αλλά η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την πραγματική επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Όμως, η κυβέρνηση δεν τολμά να την ψηφίσει».
902

Μετά τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, ο Αλ. Τσίπρας, ισχυρίστηκε πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση «ακραίων κύκλων» οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης. Προσπαθώντας να συγκαλύψει ότι οι αντιπαραθέσεις και οι ανταγωνισμοί αφορούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι των λαών, ανέφερε πως «δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη-μέλη, αλλά ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση». «Δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις», φέρεται να είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη στιγμή που σοσιαλδημοκρατικές, κεντροδεξιές, δεξιές και «αριστερές» κυβερνήσεις ματώνουν εξίσου τους λαούς τους.
Με αφορμή τα ψίχουλα που εξήγγειλε, σημείωσε πως είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει, με «κοινωνικά δίκαιο τρόπο», την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος.
Κατόπιν όλων αυτών, είπε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το ταχύτερο δυνατό, είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης. Ενόψει των αντεργατικών μέτρων που ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνησή του, επανέλαβε τα περί τήρησης του «κοινοτικού κεκτημένου» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ξεπλένοντας ως συνήθως τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, για τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη-μέλη της.
Σε σχέση με τα παζάρια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε πως είναι αναγκαίο να κρατήσουμε ανοιχτό το «παράθυρο ευκαιρίας» που υπάρχει με την Τουρκία, ενώ ζήτησε την ενεργό παρουσία της ΕΕ στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος καταγράφηκε «θετικό κλίμα» για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υπήρξε «στήριξη» στα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη στάση που κράτησε η Φ. Γεννηματά στη σύνοδο. 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΟΥΛΤΣ ΚΑΙ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
Ξανά σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Αλ. Τσίπρας
Πέμπτη 15/12/2016 - 13:36 - Ενημέρωση: Πέμπτη 15/12/2016 - 14:29
Νέα συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες ως παρατηρητής με το φλερτ με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες να συνεχίζεται και με τον πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, να χαρακτηρίζει ντροπιαστική και απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για πάγωμα των ρυθμίσεων για το ελληνικό χρέος.
Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, που παραιτήθηκε για να πάρει μέρος στις γερμανικές εκλογές ως υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.
Σύμφωνα με «non paper» από το Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον Μάρτιν Σουλτς, ανέφερε είναι «δικαίωμα της Ελληνικής κυβέρνησης είναι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους» και πως «είναι αναγκαίο να βρεθεί, το συντομότερο δυνατό, λύση για το καλό όλης της Ευρώπης σε μια περίοδο αβεβαιότητας». Για τα πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε ότι «μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στο 2,5% +1,0%» και πως «το ΔΝΤ να αποφασίσει, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι Ελλάδα σημαίνει Ευρώπη, άρα συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι νέα μέτρα».
Σύμφωνα με το «non paper» το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει πως ο Μάρτιν Σουλτς «συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση με την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 2,5% +1,0%» και πως «είναι αδιανόητο, είπε, να υπάρξει πρόβλημα γι' αυτούς τους λόγους που θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. Και τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση, το αργότερο, μέσα στον Ιανουάριο».
Ο Αλέξης Τσίπρας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου των Σοσιαλιστών, είχε συνάντηση με τον Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σύμφωνα με «non paper» του Μεγάρου Μαξίμου «επανέλαβε ότι μόνο μια χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που αποφάσισε η Ελληνική κυβέρνηση και εξέφρασε τη πεποίθηση ότι αυτό παραβιάζει τη συμφωνία που, ούτως ή άλλως, προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».
Επίσης σύμφωνα με τις κυβερνητικές πληροφορίες «ο Επίτροπος επαναδιατύπωσε στον Πρωθυπουργό την εκτίμηση ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς δεν έχει καμιά επίπτωση στους στόχους της Συμφωνίας η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων».
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Αλ.Τσίπρας: Διατεθειμένη για συμφωνία η κυβέρνηση
Πέμπτη 15/12/2016 - 14:11 - Ενημέρωση: Πέμπτη 15/12/2016 - 14:29
Τη διάθεση της κυβέρνησης για συμφωνία με τους δανειστές ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες προσερχόμενος στη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
Δήλωσε πως «για το ελληνικό θέμα, πιστεύω ότι τώρα είναι ώρα να έχουμε πρόοδο. Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς συναδέλφους μου, πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε πρόοδο χωρίς εκβιασμούς, με σεβασμό για την εθνική κυριαρχία κάθε κράτους».
Επικαλέστηκε ως επιχείρημα για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις την αβεβαιότητα στην ΕΕ, λέγοντας πως «πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε μια δύσκολη εποχή για όλη την Ευρώπη».
Για το Προσφυγικό τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι «πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες με την Τουρκία, πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις για το μοίρασμα των ευθυνών. Την ίδια στιγμή πρέπει να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας όλες οι πλευρές, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.