Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Υπο-κατρουγκαλάκια: Συνεχίζουμε το θεάρεστον έργον μας (να κόβουμε συντάξεις και μισθούς)! − Η χειρότερη κυβέρνηση μετά τη Χούντα

*
*

«Συνεχίζουμε» 
Η συνάντηση συγκυβέρνησης - κουαρτέτου για το τελικό χτύπημα στα Εργασιακά
Κυριακή 20/11/2016 - 09:03 - Ενημέρωση: Κυριακή 20/11/2016 - 16:05
Παρά τη συστηματική προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να θολώσει τα νερά και να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι τα παζάρια της με το κουαρτέτο για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και την προώθηση των νέων χτυπημάτων στα Εργασιακά που αυτή περιλαμβάνει έχουν μπει πια για τα καλά στην τελική ευθεία.
Το θέμα των Εργασιακών εξετάζεται στη συνάντηση υπουργείου Εργασίας - κουαρτέτου ενώ αργότερα, που ξεκίνησε στις 13.00 και έληξε, στις 17.00. Εξερχόμενη από την συνάντηση, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε «Συνεχίζουμε».

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση για τα δημοσιονομικά και ακολουθούν συναντήσει για την Παιδεία και την Υγεία.
Στα Εργασιακά, θα συζητηθούν η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο, συλλογικές συμβάσεις και κατώτατος μισθός.
Ομαδικές απολύσεις

Alter ego
Ειδικότερα, για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, το οποίο αποτελεί κομβικό ζήτημα για το κεφάλαιο, όχι μόνο γιατί λύνει ακόμα περισσότερο τα χέρια του απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και γιατί συνδέεται άμεσα με τις προωθούμενες διαδικασίες συγχωνεύσεων και εξαγορών για την ισχυροποίηση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων:
  • Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την αντεργατική πρόταση του εισαγγελέα για κατάργηση της διοικητικής έγκρισης. Πηγές του υπουργείου Εργασίας, μάλιστα, αναφέρουν ότι ενδέχεται να μην περιμένει καν η κυβέρνηση την απόφαση του ευρωδικαστηρίου για να νομοθετήσει την κατάργηση, ενώ σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των αρνητικών εντυπώσεων φέρεται να προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού «προελέγχου» των ομαδικών απολύσεων από έναν «ανεξάρτητο φορέα» (π.χ. ΟΜΕΔ).
  • Με πρόσχημα την αποτροπή ομαδικών απολύσεων, η κυβέρνηση στηρίζει την παραπέρα επέκταση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, με γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας και της μερικής απασχόλησης σε επιχειρήσεις με «προσωρινές οικονομικές δυσχέρειες», και επιδότηση του ΟΑΕΔ στους υποαπασχολούμενους εργαζόμενους...
  • Παρά τις φραστικές δημόσιες αντιρρήσεις, συζητά και την αύξηση των σημερινών ανωτέρων ορίων στα ποσοστά απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις (πάνω από 150 εργαζόμενοι), από το 5% στο 10%.
Συνδικαλιστικός νόμος

Δυο μυθικά πρόσωπα (Θεανώ - Ευκλείδης) και η Έφη (Ζαρατούστρα)
Στα ζητήματα του συνδικαλιστικού νόμου η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι εμμένει στις θέσεις της να μην αλλάξει το πλαίσιο για την προκήρυξη απεργιών και το «λοκ-άουτ». Ταυτόχρονα όμως, κυβερνητικά στελέχη με δημόσιες δηλώσεις τους ανοίγουν ζητήματα αντιπροσωπευτικότητας όταν αποφασίζεται απεργία, χρηματοδότησης των συνδικάτων, εύρους της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης κ.ο.κ.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως φτάνουν στην ημερομηνία λήξης τους οι περιβόητες υποσχέσεις της κυβέρνησης περί «επαναφοράς» των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων και του καθορισμού του κατώτερου μισθού από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας, τόσο για το ζήτημα των Κλαδικών Συμβάσεων, όσο και της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, οι θεσμοί φέρονται να «είναι ευχαριστημένοι με τα πράγματα όπως έχουν...».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, με βάση και τα σχετικά συνεχή κελεύσματα και του εγχώριου κεφαλαίου, η ίδια η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που έχουν υπογράψει το μνημόνιο έχουν ήδη δεσμευτεί συνολικά να μην υπάρξει «επιστροφή» στο προηγούμενο καθεστώς.
Κατώτατος μισθός

Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση εξαπατώντας τους εργαζόμενους δείχνοντας έτοιμη να σκίσει τα ιμάτιά της για τον υπο-κατώτατο μισθό, ουσιαστικά υιοθετεί τη λογική του, αφού μόλις προχθές έφερε και ψήφισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που εντάσσει στο ελληνικό Δίκαιο σχετικές οδηγίες της ΕΕ όσον αφορά την «ίση μεταχείριση», το οποίο αναφέρει ρητά:
  • «Κατά παρέκκλιση του άρθρου 2 (σ.σ. περί ίσης μεταχείρισης), δεν συνιστά διάκριση η ειδικώς αιτιολογημένη διαφορετική μεταχείριση λόγω ηλικίας, εφόσον αυτή προβλέπεται στο νόμο προς εξυπηρέτηση σκοπών της πολιτικής της απασχόλησης, της αγοράς εργασίας και της επαγγελματικής κατάρτισης»...
Το σίγουρο είναι πως συγκυβέρνηση - κουαρτέτο κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων με κοινή συνισταμένη και ζητούμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, γεγονός που προϋποθέτει και επιφέρει το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αλλωστε, οι θέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κινούνται με βάση τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πραγματικές» που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά δοκιμασμένες αντεργατικές πρακτικές προς όφελος του κεφαλαίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.