Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

(Τσίπ)ρ(ας): Χωρίς υποχωρήσεις αρχών (!!) − ΚΚΕ: Success story για το κεφάλαιο

–Το ήξερα εγώ, ατιμούλικο!
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Θεωρεί «ρεαλιστικό και αναγκαίο» το κλείσιμο των αντιλαϊκών μέτρων της β' αξιολόγησης
Τετάρτη 23/11/2016 - 16:31
«Ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς «σύντομα», για το νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη «να έχουμε την απαιτούμενη πολιτική συμφωνία για κλείσιμο της β' αξιολόγησης και να ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως τις προηγούμενες μέρες, στις διαπραγματεύσεις με τα κλιμάκια του κουαρτέτου καλύφθηκε «αρκετό έδαφος», ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι διαφορές «μπορούν να γεφυρωθούν.
«Η αξιολόγηση θα κλείσει, και θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις αρχών», είπε, σερβίροντας το ξαναζεσταμένο πιάτο των «κόκκινων» γραμμών που στο τέλος ξεθωριάζουν. Επικαλούμενος τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος».

ΚΚΕ
Το «success story» του Αλ.Τσίπρα δεν αφορά τη βελτίωση της ζωής του λαού
Τετάρτη 23/11/2016 - 18:16
Σε σχόλιό του για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει:
«Το νέο "success story" που πλασάρει ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος μάλιστα τα συγχαρητήρια και τις επισκέψεις ηγετών, που στις χώρες τους υλοποιούν ανάλογα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, αφορά αποκλειστικά και μόνο την ανάκαμψη της κερδοφορίας των λίγων και όχι τη βελτίωση της ζωής του λαού. Άλλωστε προαπαιτούμενο της όποιας ανάκαμψης και της όποιας ρύθμισης του χρέους είναι η γρήγορη υλοποίηση νέων σκληρών για το λαό μέτρων, όπως αυτά που περιέχονται στη β' αξιολόγηση και τον προϋπολογισμό "ανάπτυξης" του 2017.
Η "Ελλάδα που αλλάζει" είναι η Ελλάδα παράδεισος για τους επενδυτές και το κεφάλαιο και κόλαση για τους εργαζόμενους.
Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να δημιουργήσει ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, τύπου δημοκρατία - ακροδεξιά, για να κρύψει ότι από κοινού αυτές οι δυνάμεις, στην Ευρώπη και τον κόσμο, υπερασπίζονται το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, υλοποιώντας πολιτικές σε βάρος των λαών. Προσπαθεί να κρύψει επίσης και ότι ο ακροδεξιός λαϊκισμός βρίσκει έδαφος εγκλωβίζοντας τη λαϊκή αγανάκτηση που προκαλεί και η πολιτική των λεγόμενων "δημοκρατικών" δυνάμεων, σε συνθήκες που το εργατικό - λαϊκό κίνημα παραμένει σε υποχώρηση».
902

Ζητώντας από τους εταίρους του να τηρήσουν τη συμφωνία για το χρέος, που θεωρείται απαραίτητη για να υπάρξει επιπλέον κρατική στήριξη προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, διαφήμισε την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην υλοποίηση αντιλαϊκών μέτρων.
«Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχει συμφωνήσει, έχει αποδείξει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς άσχετες κωλυσιεργίες», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτό δεν σημαίνει» ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει «παράλογες απαιτήσεις» για νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος ή για εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, η «ελάφρυνση» του χρέους φέρνει σε πρώτο πλάνο το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου, ενώ το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» που επικαλείται, δεν είναι τίποτα άλλο από τα άγρια αντεργατικά μέτρα που ισχύουν σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως λογική» να συζητάμε αντί για αύξηση των θέσεων εργασίας, για αύξηση των απολύσεων, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί εξαιρέσεις από την «ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Βέβαια σε αυτήν την «κανονικότητα» θα βασιστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κατάργηση της διοικητικής έγκρισης στις απολύσεις, την οποία το υπουργείο Εργασίας έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί. 

Με ανάλογο τρόπο προσπάθησε να κοροϊδέψει και για τα άλλα θέματα της αντεργατικής ατζέντας, τασσόμενος υπέρ της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και της επαναφοράς της υπερίσχυσης της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ώστε να σταματήσουν οι «εργασιακές συνθήκες γαλέρας», όπως είπε, τη στιγμή που η κυβέρνηση προτείνει επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης, δηλαδή της εργασίας - λάστιχο.
Θέλοντας να αποκρύψει ότι η διαφορά του με τη ΝΔ σε επίπεδο πολιτικών θέσεων επικεντρώνεται στο ποιο είναι το καταλληλότερο «μείγμα» για τη στήριξη του κεφαλαίου, και επομένως αντιμετωπίζουν τα πράγματα από την ίδια σκοπιά, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπερασπίζεται τις 
«πιο ακραίες θέσεις» των δανειστών και των εργοδοτών στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. «Αυτό δεν είναι "μένουμε Ευρώπη", είναι μένουμε μπανανία, γιατί στην Ευρώπη άλλες εργασιακές σχέσεις ισχύσουν», ανέφερε, επιμένοντας να εξωραΐζει τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ με απροκάλυπτο τρόπο. Στη ΝΔ καταλόγισε επίσης ότι επιθυμεί να αποτύχει η διαπραγμάτευση για να υπογραφεί τέταρτο μνημόνιο.
Αναφερόμενος στο Προσφυγικό, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υποδαυλίζει αντιδράσεις στα νησιά, γεγονός που δημιουργεί κινδύνους για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ερντογάν, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο πολιτικό και ιστορικό αναθεωρητισμό».

Πρόσθεσε, πως «η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα, και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει η Τουρκία».

Για το Κυπριακό, εξέφρασε τη στήριξή του στις συνομιλίες γα την εφαρμογή ενός νέου διχοτομικού σχεδίου «επίλυσης», ενώ με αφορμή την αποτυχία των διαβουλεύσεων στην Ελβετία, δήλωσε πως συμφώνησε με τον Κύπριο πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, πως «προέχει η συνέχιση των προσπαθειών» και όχι το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.