Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Θανάσης Παφίλης: Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη - Η στάση του ΚΚΕ ενισχύει τον αγώνα του κυπριακού λαού


Βλέπα και:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη θέση του Κόμματος

*
Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη, με κυρίαρχο το λαό της
Συνέντευξη του Θανάση Παφίλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στο «Mega» Κύπρου
Συνέντευξη στο «Mega» Κύπρου παραχώρησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, με αφορμή την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη Θέση του Κόμματος (δημοσιεύτηκε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» στις 29 - 30/10/2016). Παραθέτουμε τη συνέντευξη:
-- Δεν προβληματίζει το ΚΚΕ το γεγονός ότι η Απόφασή σας μπορεί να πλήξει το ΑΚΕΛ, με το οποίο σας συνδέουν ιδιαίτερες σχέσεις, και μάλιστα σε μια περίοδο που η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία στηρίζεται και από το ΑΚΕΛ, τυγχάνει αμφισβήτησης από αρκετές πλευρές;
-- Η στάση του ΚΚΕ πηγάζει από τη βαθιά διεθνιστική αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες ή Λατίνους, και βρίσκεται σε αντίθεση με τα μονοπωλιακά συμφέροντα που προωθούν ένα νέο διχοτομικό σχέδιο, για να βάλουν απρόσκοπτα στο χέρι το φυσικό πλούτο. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ έχει κάνει τις δικές της επιλογές και η εναρμόνισή της με το κυβερνητικό, προεδρικό πλαίσιο, που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και ειδικά της Βρετανίας, είναι λαθεμένη, αδιέξοδη και οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες τον κυπριακό λαό.
Η στάση του ΚΚΕ ενισχύει τον αγώνα του κυπριακού λαού
-- Το ΑΚΕΛ, παρόλο που δεν παραγνωρίζει τους αγώνες του ΚΚΕ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, εντούτοις καθιστά σαφές προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ότι «το μέλλον της Κύπρου είναι θέμα των Κυπρίων και αυτοί είναι τελικά που θα αποφασίσουν».
α) Δεν νομίζετε ότι σε μια τόσο κρίσιμη φάση της διαδικασίας, η πολιτική σας «αναθεώρηση» ενδεχομένως να δυναμιτίζει την κατάσταση;
β) Λαμβάνετε το ξεκάθαρο, αλλά σαφέστατο, μήνυμα που σας στέλνει το ΑΚΕΛ;
-- Τον πρώτο λόγο έχει ο λαός της Κύπρου, που όπως και το 2004 πρέπει να απορρίψει τη νέα διχοτομική λύση, αλλά το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο. Να υπενθυμίσω πως τότε, το 2004, το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο που οργάνωσε κινητοποίηση κατά του «σχεδίου Ανάν» και κάτω από τη δική του πίεση αποτράπηκε κοινό ανακοινωθέν υπέρ του σχεδίου αυτού, στη σύσκεψη υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα.
Ωστόσο, είναι φανερό πως το κυπριακό ζήτημα, από τη στιγμή που είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ενδιαφέρει και τους άλλους λαούς. Η όποια εξέλιξη δημιουργεί τετελεσμένα και για άλλους λαούς. Επιπλέον, όπως θα σας είναι γνωστό, διάφορες «λύσεις», όπως π.χ. αυτή που περιγραφόταν στο «σχέδιο Ανάν», όχι μόνο δεν ήταν δίκαιη και βιώσιμη, αλλά ενέπλεκε σε μεγάλες περιπέτειες τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Ο βασικός άξονας των θέσεων του ΚΚΕ παραμένει και εμπλουτίζεται, προβάλλοντας αποφασιστικά τη θέση για ένα και όχι δύο κράτη.
Η στάση του ΚΚΕ ενισχύει τον αγώνα του κυπριακού λαού στην πάλη του για Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη.
Από τη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ το 2004, ενάντια στο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν»
-- Θεωρείτε ότι η νέα σας πολιτική θέση μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Τουρκοκύπριους, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία;
-- Σαφώς και μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους. Όπως θα γνωρίζετε, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τοποθετείται μετά από μελέτη και με ευθύνη στο κυπριακό πρόβλημα. Ούτε στιγμή το ΚΚΕ δεν παρέλειψε να σημειώνει πως το κυπριακό πρόβλημα είναι διεθνές πρόβλημα, εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Έχει τη σφραγίδα της επέμβασης του ΝΑΤΟ και των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. Εχει τη σφραγίδα των αστικών τάξεων των Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, των εθνικιστών, του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που προκαλεί τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Εμείς ούτε σπιθαμή δεν υποχωρήσαμε από τη θέση για μια Κύπρο Ενιαία, Ανεξάρτητη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, μια Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με το λαό κυρίαρχο κι αφέντη στον τόπο του. Αλλοι υποχώρησαν και ψάχνουν εδώ και χρόνια τη λύση μέσα στην ΕΕ, σε συνιστώντα κράτη και με τη δήθεν «φιλική συνδρομή» των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Εμείς ως ΚΚΕ έχουμε μια ολοκληρωμένη αντίληψη για το τι είναι προς όφελος του λαού σήμερα. Πιστεύουμε πως η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, για την εργατική - λαϊκή εξουσία και την κοινωνικοποίηση του πλούτου τους, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη διαμόρφωση των συνθηκών για διεθνείς σχέσεις, που θα στηρίζονται στο αμοιβαίο όφελος. Αυτά αφορούν κάθε χώρα και την Κύπρο και το λαό της, σαφώς και τους Τουρκοκύπριους. Αφορούν συνολικά την κοινή συντονισμένη πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Τουρκία και άλλων λαών της περιοχής.
Τώρα, αν χαρακτηρίζετε «νέα πολιτική θέση» την εγκατάλειψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, πρέπει να σημειώσουμε πως εδώ και δύο χρόνια έχουμε πάψει να αναφερόμαστε σ' αυτήν. Από τότε, δηλαδή, που έγινε πασιφανές πως αυτός ο όρος χρησιμοποιείται ως άλλοθι για ένα νέο διχοτομικό σχέδιο δύο κρατών, για την «γκετοποίηση». Το ΚΚΕ, που σταθερά τασσόταν και τάσσεται υπέρ μιας Κύπρου Ενιαίας (ένα κράτος και όχι δύο), που με συνέπεια αντιπαλεύει τον εθνικισμό, δεν μπορεί παρά να ταχθεί ενάντια στη «διζωνικότητα» και στα δύο «Συνιστώντα Κράτη», που ανακυκλώνουν τη διαίρεση του λαού σε εθνοτική, γλωσσική, θρησκευτική βάση, και να εκφράσει την αναγκαιότητα της ενιαίας οργάνωσης και της κοινής πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών, ενάντια στην αστική τάξη, ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ.
-- Θεωρείτε ότι είναι εφικτά τα όσα προτείνετε ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της, ειδικότερα εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός των αυξανόμενων ροών εποικισμού, της αλλοίωσης του πληθυσμού, της απομόνωσης και συνεχώς αυξανόμενης εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων, αλλά και των Κατεχόμενων από την Τουρκία και των τετελεσμένων που δημιουργούνται επί κυπριακού εδάφους;
-- Όσο επικίνδυνη είναι η καλλιέργεια κίβδηλης ευφορίας, πως δήθεν τώρα υπάρχουν οι όροι που θα οδηγήσουν σε δίκαιη λύση το Κυπριακό, άλλο τόσο επικίνδυνη και μίζερη είναι η υποταγή του λαού στους σημερινούς αρνητικούς συσχετισμούς. Οι συσχετισμοί, όμως, είναι για να αλλάζουν, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν οι λαοί αγωνιστούν, στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων τους, αν συγκρουστούν με τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Υποταγή στους αρνητικούς συσχετισμούς οδηγεί στο «σφάξε με αγά μου να αγιάσω».

Η διχοτομική λύση πρέπει να εγκαταλειφθεί προς όφελος των λαών

-- Διαφωνείτε με την πεποίθηση του ΑΚΕΛ ότι «η εγκατάλειψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν οδηγεί σε ενιαίο κράτος, αλλά στη διχοτόμηση που είναι καταστροφική για την Κύπρο»; Αν ναι, τότε ποια η εναλλακτική;
-- Στην Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ αναδεικνύεται το πώς διαχρονικά διαμορφώθηκε η Δικοινοτική - Διζωνική Ομοσπονδία, που σήμερα προβάλλεται ως η «καρδιά» της λύσης του κυπριακού προβλήματος. Υπογραμμίζεται πως από τη δεκαετία του '60, μεθοδικά, σχεδιασμένα, η τουρκική αστική τάξη προσπάθησε να δημιουργήσει τετελεσμένα για τη δημιουργία δύο κρατών, αξιοποιώντας τα προβλήματα των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου, τη θέση για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, τη δράση εθνικιστικών δυνάμεων, και από τις δύο πλευρές, και πολύ περισσότερο το πραξικόπημα που οργανώθηκε στην Κύπρο με ευθύνη της χούντας. Σημειώνεται πως χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της συγκρότησης θυλάκων και μεταφέρθηκαν Τουρκοκύπριοι σε συγκεκριμένες περιοχές, για τη διαμόρφωση εδαφικής τουρκοκυπριακής ζώνης, ενώ οι τουρκικές επιδιώξεις ολοκληρώθηκαν με την εισβολή και κατοχή, με τον «Αττίλα 1» και τον «Αττίλα 2», τον Ιούλη και τον Αύγουστο του 1974, αντίστοιχα. Μετά την εισβολή, το τουρκικό κράτος δούλεψε συστηματικά για να περάσει η θέση της Δικοινοτικής - Διζωνικής Ομοσπονδίας και πέτυχε να περιληφθεί η θέση αυτή - ως συμβιβασμός - στα υλικά των συνομιλιών, ως βάση εκ μέρους του για διχοτομική, συνομοσπονδιακή λύση, δύο κρατών. Το 1983 ανακηρύχθηκε η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και το ψευδοκράτος αξιοποιήθηκε και πάλι για τη δημιουργία τετελεσμένων. Τι αποδεικνύεται, λοιπόν; Πως στην πράξη, μια θέση τακτικής, ένας «έσχατος συμβιβασμός» της ελληνοκυπριακής πλευράς, που οδήγησε στη θέση της Δικοινοτικής - Διζωνικής Ομοσπονδίας, μετατράπηκε στη συνέχεια σε θέση αρχής και θεμέλιο της λύσης για το Κυπριακό και σήμερα αξιοποιείται για να νομιμοποιηθεί η εισβολή και κατοχή, με τη δημιουργία δύο συνιστωντών κρατών. Η ζωή είναι αυτή που δείχνει το πόσο επιζήμια είναι αυτή η θέση, που οδηγεί στη διαίρεση το λαό της Κύπρου, αλλά και σε επιπλοκές τους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής. Η διχοτομική λύση πρέπει να εγκαταλειφθεί προς το συμφέρον των λαών και σε βάρος των σχεδίων των ΗΠΑ, της ΕΕ, των αστικών τάξεων και μονοπωλίων.
Έχουμε εμπιστοσύνη στους λαούς

-- Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι η θέση σας μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης, αφού σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, «ορισμένοι στην Κύπρο που μέχρι πρόσφατα καθημερινά ύβριζαν το ΚΚΕ, τώρα όψιμα το έχουν "αγαπήσει" εξαιτίας της αλλαγής της θέσης του στο Κυπριακό»;
-- Το ΚΚΕ έχει μια Ιστορία 100 χρόνων, δεν είναι χτεσινό στην πολιτική. Έρχεται από μακριά, από τους σκληρούς κι αιματηρούς αγώνες, που τους συνεχίζει και σήμερα στις σύγχρονες συνθήκες, με «πυξίδα» του την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, τα λαϊκά συμφέροντα, την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Αντιτασσόμαστε στη συμμετοχή Κομμουνιστικών Κομμάτων σε αστικές κυβερνήσεις, στη διαχείριση της βαρβαρότητας του καπιταλισμού και παλεύουμε για την ανατροπή του. Τώρα, αν κάποιοι δηλώνουν πως «αγαπούν το ΚΚΕ», αλλά στηρίζουν τον καπιταλισμό, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τα οποία αντιπαλεύει το ΚΚΕ, είναι προφανές ότι το κάνουν για τους δικούς τους λόγους. Οπως κι εκείνοι που δηλώνουν πως «έχουν στην καρδιά τους ριζωμένο το ΚΚΕ», αλλά στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, που εφαρμόζει την πιο βάρβαρη κι αντιλαϊκή πολιτική που έχει γνωρίσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Εχουμε εμπιστοσύνη στους λαούς, στο πολιτικό κριτήριό τους, στην εμπειρία τους, που στο τέλος «θα βάλει τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του» και θα «ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.