Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Η χρόνια ΗΠΑτίτιδα της κυβέρνησης: Εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ένταση αντιλαϊκών μέτρων − Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών −Συλλαλητήριο καταδίκης − Δημήτρης Κουτσούμπας: Υποδεχόμαστε αγωνιστικά τον ηγέτη των κορακιών του ΔΝΤ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ - ΟΜΠΑΜΑ
Βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ένταση των αντιλαϊκών μέτρων

Τρίτη 15/11/2016 - 20:12 - Ενημέρωση: Τρίτη 15/11/2016 - 20:22
Με διαβεβαιώσεις για συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων που αποτελούν την καύσιμη ύλη της καπιταλιστικής ανάπτυξης και για βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, συνοδεύτηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ
Καταδίκασαν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας
Τρίτη 15/11/2016 - 19:23 - Ενημέρωση: Τρίτη 15/11/2016 - 20:15
Με συνθήματα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και του κυβερνητικού αυταρχισμού ολοκληρώθηκε το μεγάλο, δυναμικό συλλαλητήριο της ΕΕΔΥΕ, εργατικών συνδικάτων, συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, φοιτητών, γυναικών και φορέων του λαϊκού κινήματος στην Ομόνοια.
Για ακόμη μια φορά διατρανώθηκε το αίτημα για καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Με τη μαζική τους συμμετοχή, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και νέοι καταδίκασαν τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την απαγόρευση της σημερινής κινητοποίησης.   
Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη.
902
*
*
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα από το συλλαλητήριο στην Ομόνοια
Τρίτη 15/11/2016 - 18:54 - Ενημέρωση: Τρίτη 15/11/2016 - 19:20
Στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς του λαϊκού κινήματος στην Ομόνοια, ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα και την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, παραβρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δήλωσή του επισήμανε: 
«Υποδεχόμαστε αγωνιστικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Ενός ιμπεριαλιστικού κράτους, που εκτός των άλλων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την καπιταλιστική οικονομική κρίση, ηγείται των "κορακιών" του ΔΝΤ, που ματώνουν και τον ελληνικό λαό. Ενός κράτους που προκαλεί στρατιωτικά πραξικοπήματα, που προκαλεί επεμβάσεις, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, από την Ουκρανία μέχρι την Ανατ. Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή, τη Β. Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική. Ενός κράτους που δολοφονεί αμάχους σε αυτές τις χώρες, που προκαλεί το μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών, που ταλαιπωρούν και ξεριζώνουν χιλιάδες, εκατομμύρια ανθρώπους από τις εστίες τους, ταλαιπωρώντας τους ίδιους, ταλαιπωρώντας τον ελληνικό λαό, τα νησιά του Αιγαίου.
Απέναντι σε αυτή την πρόκληση και για το παρελθόν των ΗΠΑ και για το πρόσφατο παρόν, αλλά και για το σήμερα, με όλα αυτά που κάνει, το ΚΚΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το σύνολο του ελληνικού λαού και οι φιλειρηνικές δυνάμεις αντιτάσσουν ένα βροντερό ΟΧΙ απέναντι στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στις λυκοσυμμαχίες τους και τους πολέμους τους. Είναι απαράδεκτο, καταγγέλλουμε -και από αυτό το βήμα- την κυβέρνηση της πρώτης φοράς, υποτίθεται, αριστεράς, των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προσπάθησαν με όλους τους τρόπους να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου σήμερα στην Αθήνα. Απαντάμε αγωνιστικά, βρισκόμαστε εδώ, είμαστε στις επάλξεις, συγκεντρωνόμαστε, διαδηλώνουμε, γιατί ακριβώς δεν υποτασσόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν δίνουμε ούτε τη γη ούτε και νερό στους φονιάδες των λαών».
902

Στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Μπάρακ Ομπάμα ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας τού «σκιαγράφησε» τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική στις επενδύσεις. «Ο πρωθυπουργός έχει τη βούληση να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, να κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική, πιο ευνοϊκή για τις επενδύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους, εκτιμώντας ότι παράλληλα με τις «μεταρρυθμίσεις» χρειάζεται και μια «αναπτυξιακή ατζέντα» για να στηριχθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. «Το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η ελάφρυνση του χρέους και εγώ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη», ανέφερε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θέλει να αδικήσει κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά που δείχνουν διστακτικότητα στο θέμα της «ελάφρυνσης» του χρέους, λέγοντας πως έχουν το δικό τους πολιτικό ακροατήριο και τους ψηφοφόρους τους.
«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης» τόνισε, αλλά παράλληλα φρόντισε να επιβεβαιώσει πως ΗΠΑ και ΕΕ ταυτίζονται στο στόχο της υλοποίησης σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Έτσι, ζήτησε από τον ελληνικό λαό να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, έπρεπε να προωθηθούν ορισμένες μεταρρυθμίσεις. «Το ίδιο κάναμε και εμείς» είπε, θεωρώντας πως «ήταν απολύτως απαραίτητες».
Στενός σύμμαχος των ΗΠΑ η ελληνική κυβέρνηση
Εκτός από τα συγχαρητήρια για τα επώδυνα μέτρα, ο Μπάρακ Ομπάμα ευχαρίστησε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιατί η Ελλάδα είναι ένα από τα πέντε κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ που οι αμυντικές δαπάνες φτάνουν το 2% του ΑΕΠ, «παρά τις δυσκολίες».
Όπως ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι «σοβαρές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ, η ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η σημασία να διατηρηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την ΕΕ.
Κατόπιν όλων αυτών, απέδωσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας πως «στο πρόσωπο της Ελλάδας βλέπουμε έναν από τους στενότερους σύμμαχους των ΗΠΑ», ενώ διόλου τυχαία ξεκίνησε τις δηλώσεις του με αναφορά στο «δόγμα Τρούμαν» που ενέταξε την Ελλάδα στο πλευρό των ΗΠΑ.
Για το Κυπριακό εξέφρασε τη στήριξή του στις συνομιλίες που διεξάγονται για την προώθηση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου. Επίσης τάχθηκε υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εκτιμώντας ότι «τις επόμενες βδομάδες ή και μήνες» μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.
Για το Προσφυγικό ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της, ενώ επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.
Ερωτηθείς για τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι εξεπλάγην και ο ίδιος από το αποτέλεσμα, προσθέτοντας πως ως πρόεδρος των ΗΠΑ οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση.
Ετοιμότητα για μεγαλύτερη εμπλοκή
Ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στην «ελάφρυνση» του χρέους και στις άλλες αξιώσεις των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. «Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», είπε. Επίσης εμφανίστηκε «αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα πειστεί», γιατί η Άγκελα Μέρκελ «είναι μία πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη και όχι μόνο απέναντι στη Γερμανία και στα του κόμματός της».
«Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη, θα διαπραγματευόμαστε σκληρά κατά των μεταρρυθμίσεων που την υπονομεύουν» επισήμανε, για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών ως προς τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων που υπηρετούν την καπιταλιστική ανάκαμψη, ενώ επανέλαβε το γνωστό παραμύθι ότι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης πρέπει να γίνουν «ορατά» στην κοινωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας για ακόμη μια φορά διαφήμισε τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, δίνοντας το απαραίτητο σήμα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι έτοιμη να μπλεχτεί ακόμη περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε συζήτηση για τη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, δηλαδή όλα τα βασικά μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Για το Κυπριακό, δήλωσε πως «δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις και στις δύο πλευρές για μια συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη». Στηρίζοντας τις συνομιλίες που διεξάγονται στη βάση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου, έκανε λόγο για «ελπίδα» αλλά και για «ανοιχτά» ζητήματα, ζητώντας την αποχώρηση των στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. Με αφορμή το προσφυγικό, υπογράμμισε τη σημασία της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Αιγαίο. 
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να μπει και στο «ψητό» για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, τονίζοντας ότι συζητήθηκε η ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, ιδιαίτερα η προοπτική για επενδύσεις στην Ενέργεια, στον Τουρισμό, στην Έρευνα και στην Τεχνολογία. Παράλληλα συζητήθηκαν όλα τα ενεργειακά σχέδια που συνδέονται με την Ελλάδα και η διάνοιξη νέων δρόμων φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με τη φωνή των εφοπλιστών για τη «σημαντική» ναυτιλιακή δύναμη που διαθέτει η Ελλάδα, η οποία μπορεί να καταστήσει τη χώρα διαμετακομιστικό κέντρο.
Επιπλέον, έπλεξε το εγκώμιο του Μπάρακ Ομπάμα, υποστηρίζοντας πως κατά τη διάρκεια της θητείας του άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Αντί να απολογηθεί που ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε την Ελλάδα κατά τις ημέρες γιορτασμού του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, προσπάθησε να ξεπλύνει τις ΗΠΑ με το επιχείρημα πως ήταν «ιστορική» η στιγμή που ο Μπιλ Κλίντον «αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με τη δικτατορία στην Ελλάδα».
Παράλληλα, προσπάθησε να ρίξει «γέφυρες» και προς τον Ντόναλντ Τραμπ, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος μετά την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου δεν έσπευσε να επαναλάβει τη σκληρή κριτική που έκαναν άλλοι ομόλογοί του στην ΕΕ. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να χτίζουμε γέφυρες και όχι τείχη», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ είναι δύσκολο να αλλάξει η εξωτερική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.