Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΗΕ μου ΗΠΑκουε! − ΚΚΕ: Οι πρόσφυγες, ο πρωθυπουργός και η κοινωνική συνοχή του ιμπεριαλισμού

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ενέκρινε τη Διακήρυξη για την εκμετάλλευση των προσφύγων με κάθε τρόπο
Δευτέρα 19/09/2016 - 21:05
Την 22σέλιδη «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες» ενέκριναν σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ δεκάδες αξιωματούχοι από τις χώρες - μέλη του διεθνούς οργανισμού, ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της πρώτης (του είδους) διεθνούς διάσκεψης για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα δεκάδων εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που προκαλούν οι ιμπεριαλιστές με τις επεμβάσεις τους ανά την υφήλιο.

ΚΚΕ

Ανακοίνωση για τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΟΗΕ και τις εξελίξεις για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό
Τρίτη 20/09/2016 - 15:16 - Ενημέρωση: Τρίτη 20/09/2016 - 15:33
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΟΗΕ και τις εξελίξεις σχετικά με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, αναφέρει:
«Ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες και τους υπευθύνους των πολέμων και της προσφυγιάς στην περιοχή μας, αλλά επιπλέον δικαιολόγησε την παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων και της Συνθήκης της Γενεύης, υιοθετώντας τα επιχειρήματα των ιμπεριαλιστικών επιτελείων για "διατήρηση της κοινωνικής συνοχής" και της "ασφάλειας των πολιτών".
Όμως, η προσφυγιά δεν είναι φυσικό φαινόμενο, έχει αιτία τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τους ανταγωνισμούς των ισχυρών, τη φτώχεια που προκαλεί η καπιταλιστική εκμετάλλευση.
Επίσης, έπλεξε το εγκώμιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που η κυβέρνησή του ψήφισε και εφαρμόζει και που εξαιτίας αυτής της συμφωνίας 60.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή του αρνείται τη μεταφορά από τα νησιά των διπλά εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών που ζουν σε άθλιες συνθήκες, γεγονός που πυροδοτεί απελπισμένες αντιδράσεις, όπως αυτές στη Μόρια της Λέσβου, στη Χίο.
Τις αρνητικές συνέπειες στη ζωή και των κατοίκων των νησιών από αυτή την απαράδεκτη κατάσταση εκμεταλλεύονται οι ναζιστές χρυσαυγίτες και άλλοι ακροδεξιοί τραμπούκοι». 
902

Τοποθετούμενος για το ζήτημα ο πρωθυπουργός, χωρίς να αναφερθεί καν στις αιτίες πρόκλησης του ζητήματος, ανέφερε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνο του, λόγω και της διόγκωσής του. Έθεσε ζήτημα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας των πολιτών, ενώ έκανε μνεία στην ανάγκη «ασφάλειας των συνόρων». Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε την ανάγκη «να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με ασιατικές και αφρικανικές χώρες προέλευσης και διέλευσης, ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίσουμε την επιστροφή όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ελλάδα για να ζητήσει τήρηση των δεσμεύσεων μετεγκατάστασης και παροχής βοήθειας για τη διαχείριση του προσφυγικού, κρύβοντας ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας εγκλώβισε δεκάδες χιλιάδες στην Ελλάδα.
Την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Ερντογάν, την Πέμπτη με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Η «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες»
Στη διακήρυξη-ευχολόγιο, που δεν έχει ξεκάθαρη ατζέντα, σαφείς στόχους ούτε νομικώς δεσμευτικές αποφάσεις, δεν αναφέρονται πουθενά, όπως αναμενόταν, οι πραγματικές αιτίες της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Αντίθετα, βάζουν στο «παιχνίδι» της δήθεν ανακούφισης των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους θύτες τους: Πέρα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τον «ιδιωτικό τομέα», δηλαδή τα μονοπώλια.
Μεταξύ άλλων στη διακήρυξη επαναβεβαιώνουν την «πίστη» τους στις αρχές και τους σκοπούς της Χάρτας του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που διατυπώθηκαν σε εποχές άλλων συσχετισμών), ζητούν εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών για την προστασία προσφύγων και μεταναστών, επιχειρούν τη συλλογή «ακριβέστερων πληροφοριών» για τους αναξιοπαθούντες πρόσφυγες και μετανάστες και επιδιώκουν το «συντονισμό των προσπαθειών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την ανακούφισή τους».
Καταγγέλλουν στα λόγια «τις φυλετικές διακρίσεις, το ρατσισμό και την ξενοφοβία» κατά προσφύγων και μεταναστών και κάνουν επίκληση στην «Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», απευθύνοντας πρόσκληση σε όργανα του διεθνούς μεγάλου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου να παίξουν ρόλο «υπέρ των προσφύγων», όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Επιπλέον, δρομολογήθηκε διαδικασία για την πραγματοποίηση νέας διακυβερνητικής συνδιάσκεψης για τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές το 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από αντιδράσεις αρκετών χωρών, από το κείμενο της τελικής διακήρυξης απαλείφθηκαν αναφορές για «δέσμευση» των χωρών-μελών προκειμένου να φροντίσουν για τη «φιλοξενία» - «επανεγκατάσταση» του 10% των 65.300.000 ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.