Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Τσίπρας-Μητσοτάκης: Μονομαχία βαλέδων (για τα μάτια του κεφαλαίου) − ΚΚΕ: Το 3ο μνημόνιό τους δεν κρύβεται από τα μάτια του λαού

Βαλές μπαστούνι

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Εντείνει την προσπάθεια για πολιτική εξαπάτηση του λαού
Κυριακή 18/09/2016 - 15:02 - Ενημέρωση: Κυριακή 18/09/2016 - 15:25
Με κορώνες για δήθεν σύγκρουση της κυβέρνησης «με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που ξεζούμισε τον τόπο την εποχή της ανάπτυξης και λεηλάτησε την κοινωνία την εποχή της κρίσης», επιχείρησε ο Αλ. Τσίπρας να καλύψει την ταξική πολιτική του σε βάρος εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων και παροχής νέων προνομίων στην αστική τάξη της χώρας.

ΚΚΕ
Σχόλιο για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Κυριακή 18/09/2016 - 15:10
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:
«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατέχουν καλά την τέχνη της πολιτικής εξαπάτησης του λαού, έχουν επιλέξει και έχουν επιλεγεί να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης των απαιτήσεων του κεφαλαίου, της πολιτικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Η αντιπαράθεση με τη ΝΔ, για το ποιος θα ηγείται στην εφαρμογή μόνιμων βάρβαρων μέτρων για το λαό και προνομίων για το κεφάλαιο, επιδιώκει να κρύψει ότι το πρόγραμμα και των δύο είναι το 3ο μνημόνιο, που από κοινού έχουν ψηφίσει».
902

Σε μία προσπάθεια να επιδείξει έργο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον παρίας, αλλά σημείο αναφοράς στην Ευρώπη και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες», αποκρύπτοντας πάντως ότι αυτές υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μάλιστα στο πλαίσιο των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Οσον αφορά την οικονομία, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και η ανεργία αργά αλλά σταθερά αποκλιμακώνεται», συνεχίζοντας να καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες στο λαό, τους άνεργους και τους εργαζόμενους, την ώρα που έχουν τσακιστεί τα δικαιώματά τους.
Εντείνοντας τον εμπαιγμό του λαού τόνισε ότι «Βγάζουμε την οικονομία από την κρίση με την κοινωνία όρθια, παρά τις - πολλές φορές - παράλογες απαιτήσεις των δανειστών μας», τις οποίες έχει υπογράψει και εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε διεξοδικά στην χθεσινή ομιλία του Κ. Μητσοτάκη και τα μέτρα που εξήγγειλε, κλιμακώνοντας την υποτιθέμενη αντιπαράθεση που έχει με την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να αποκρύψει πως και οι δύο υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που μάλιστα από κοινού ψήφισαν στο 3ο μνημόνιο. 
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Σιγά τα αίματα!
«Συμφωνία αλήθειας» με το κεφάλαιο
Κυριακή 18/09/2016 - 14:12 - Ενημέρωση: Κυριακή 18/09/2016 - 14:13
Διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο ότι είναι πολύ πιο έτοιμος και αποφασισμένος από τον Αλ. Τσίπρα να υλοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο τα αντιλαϊκά μέτρα - προαπαιτούμενα για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, από το βήμα της ΔΕΘ.
Ξεκαθαρίζοντας ότι η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να συνεχιστεί, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μοιράσει «χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν, αλλά παρέπεμψε σε μια ανάπτυξη, που όταν έρθει, θα ωφελήσει όλους, βαπτίζοντάς την «συμμετοχική ανάπτυξη» σε αντιδιαστολή της εξ ίσου κάλπικης «δίκαιης ανάπτυξης» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Πρόβαλε τη «συμφωνία αλήθειας» με την οποία οι εργαζόμενοι πρέπει να υποκύψουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να βάλουν πλάτη. «Ολοι μαζί, πολιτεία, πολίτες και επιχειρηματικός κόσμος να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας», είπε.
Στο πλαίσιο του διαγκωνισμού για το ποιος... πιστεύει περισσότερο τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις,  άσκησε κριτική - αλλά και πίεση - στην κυβέρνηση για το «τρέξιμο» των αναδιαρθρώσεων. Αφού είπε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση, όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν», συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος θα προχωρήσει σε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» και μάλιστα πέραν και όσων προβλέπουν τα αντιλαϊκά μνημόνια. Είπε συγκεκριμένα: «Χρειάζεται εμπροσθοβαρής υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα σπάσουν τον φαύλο κύκλο της αναξιοπιστίας και της ασυνέπειας της οικονομικής πολιτικής. Πρωτοβουλίες που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών με στόχο την πλήρη πρόσβαση της ελληνικής δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου αλλά και την ταχύτατη αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού. Πρωτοβουλίες που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, μετατρέποντας ταχύτατα την Ελλάδα σε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις. Εμείς θα προωθήσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί».
Μάλιστα, δικαιολόγησε τις πέραν των ήδη συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεις, με... αντιπαροχή από τους δανειστές τη συμβολή τους στην επιβολή «χαμηλότερων δημοσιονομικών στόχων» που θα φέρουν «ανάσα» 2,6 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα «περιορισμό των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3.5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη», δηλαδή να εξοικονομηθεί ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο για επενδύσεις και εξασφάλιση της κερδοφορίας του.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη «αποενεχοποίησης και στήριξης υγιούς της επιχειρηματικότητας, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους», λέγοντας ότι  «απαιτείται ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ», μια «μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δισ. την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας», που «θα κινητοποιήσει και θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες ταλαιπωρημένες, πλην όμως υπαρκτές, παραγωγικές δυνάμεις της χώρας». 
Στην κατεύθυνση αυτή είπε ότι χρειάζεται «αποκατάσταση της ρευστότητας και διευκόλυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας».
Επίσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη  από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 15% στο 5%. Επίσης, δεσμεύτηκε για «ενίσχυση με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα των νέων επενδύσεων», για αύξηση των αποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%, μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους και αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω, στήριξη νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων και «γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες», ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός «σε όλα τα επίπεδα ώστε οι χρήσεις γης να μην επιδέχονται αμφισβήτησης».
Σε μια τέτοια βάση και προκειμένου να πείσει το λαό να υπομείνει την αντιλαϊκή κλιμάκωση, περιμένοντας τη «συμμετοχική ανάπτυξη», ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα περί μείωσης «μεσοσταθμικά» του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο), για ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000. Νέα εξαγγελία του ήταν η μείωση κατά 50% του τέλους για την ΕΡΤ, η οποία «θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». 
Κατά τα άλλα, πέταξε και μια υπόσχεση που αφορά το λαό, αλλά για το μέλλον, λέγοντας:  «Με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ βούλησή μου είναι, μέσα στη θητεία μας, να προχωρήσουμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%».
Τέλος, λέγοντας ότι «υπάρχουν περιθώρια νοικοκυρέματος στο Δημόσιο»μ, το οποίο «μπορεί να αξιοποιήσει πολύ καλύτερα το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό του, αλλά αυτό θα γίνει με αξιολόγηση, με κινητικότητα, όχι με απολύσεις», ανέφερε μια δεκάδα παρεμβάσεις από τις οποίες μπορούν να εκοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 2 δισ. ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%, βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ, αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, «εξορθολογισμός» της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία, συμψηφισμός οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις, κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.