Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Το τρίο του κουαρτέτου σε αντιλαϊκό ρεσιτάλ δίνει τα ρέστα του − Και φαγητό (στο κεφάλαιο) σε Πακέτο (Γιουνκέρ)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στο τραπέζι «εκκρεμότητες» και νέα αντιλαϊκά μέτρα
Τετάρτη 14/09/2016 - 09:07 - Ενημέρωση: Τετάρτη 14/09/2016 - 14:37
Μπαράζ επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών θα έχουν σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης προκειμένου να κλείσουν οι «εκκρεμότητες» της πρώτης αξιολόγησης και να προετοιμαστούν τα σκληρά μέτρα της δεύτερης αξιολόγησης.
Οι συναντήσεις θα αρχίσουν το πρωί με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, να συζητούν με το κουαρτέτο για την «αναπτυξιακή» στρατηγική. Το μεσημέρι θα γίνει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλο, με την οποία ξεκινάει και τυπικά η διαπραγμάτευση για τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά.
Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί επίσης επαφές των εκπροσώπων των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θ. Φωτίου, για τις περικοπές στην κοινωνική πρόνοια. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης και ο γγ Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, θα συζητήσουν με το κουαρτέτο για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και για φορολογικά θέματα. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χρ. Βερναρδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, με αντικείμενο τις αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση.
Οι «αβεβαιότητες» του κεφαλαίου
Οι διαβουλεύσεις διεξάγονται εν μέσω της αβεβαιότητας για την επίτευξη «διατηρήσιμων» ρυθμών ανάπτυξης. «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο», είναι το μήνυμα που στέλνουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης του επικεφαλής της, Γ. Στουρνάρα, με τα κλιμάκια των θεσμών. Σύμφωνα με τα σενάρια και τις εκτιμήσεις της ΤτΕ που συζητήθηκαν με τους «εταίρους», η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ θα συνεχιστεί και στο φετινό 12μηνο με ρυθμό 0,3%, ενώ το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται στο 0,8%, δηλαδή πάνω και από το μνημονιακό στόχο (0,5%), εξαιτίας, βέβαια, της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις (ολοκλήρωση «αξιολογήσεων κ.ά.) η ΤτΕ «βλέπει» ρυθμό ανάκαμψης 2,5% για το 2017.
Η ΤτΕ συστήνει κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων και των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για να επιτευχθεί η διέξοδος από την κρίση, χαρακτηρίζοντας «κομβικό ζήτημα» για την προσέλκυση επενδύσεων τις «χρήσεις γης», θέμα για το οποίο σχεδιάζονται παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.
Αντικείμενο της συνάντησης του Γ. Στουρνάρα με τα κλιμάκια των «θεσμών» ήταν τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και η πορεία της οικονομίας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ενώ ο επικεφαλής της ΤτΕ επανέλαβε τη θέση του για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ώστε να «απελευθερωθούν» επιπλέον πόροι για τη στήριξη του ντόπιου κεφαλαίου.
Ακονίζουν τα μαχαίρια τα funds
Ήδη, έξι διεθνή funds έχουν υποβάλει αίτηση στην ΤτΕ προκειμένου να λάβουν άδεια για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. 
Παράλληλα, η κυβέρνηση προετοιμάζει τη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, γεγονός που συνδέεται με σοβαρούς ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και ανακατατάξεις ακόμα και στο εσωτερικό των επιχειρηματικών ομίλων. Ως καθοριστικής σημασίας ζήτημα κρίνεται η διαμόρφωση νομοθεσίας για την αποβολή από τις επιχειρήσεις των «μη συνεργαζόμενων μετόχων».
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ζ. Κ. Γιούνκερ: 630 δισ. ευρώ για επενδύσεις και δημιουργία Στρατηγείου της ΕΕ για επεμβάσεις
Τετάρτη 14/09/2016 - 12:05 - Ενημέρωση: Τετάρτη 14/09/2016 - 13:10
Το διπλασιασμό του «πακέτου Γιούνκερ» στα 630 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και τη δημιουργία Ενιαίου Ανώτατου Στρατηγείου της ΕΕ με μόνιμες στρατιωτικές δομές που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή σε επεμβάσεις ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ετήσια κατάσταση της ΕΕ.
Παραδέχθηκε ότι δεν είναι καλή η κατάσταση στην ΕΕ και ανέφερε πως είναι «κρίσιμοι οι επόμενοι 12 μήνες για μια καλύτερη Ευρώπη», ζήτησε όλοι να «αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» και πως «ΕΕ κυρίως σημαίνει ειρήνη», λέγοντας ότι «τα 70 χρόνια της ειρήνης στην Ευρώπη ξεκινούν από την ίδρυση της ΕΕ». Σημείωσε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας «μια ΕΕ που ξεχαρβαλώνεται» και «να μη θέσουμε τέλος στο ευρωπαϊκό όνειρο».
Στα 630 από 315 δισ. ευρώ το «πακέτο Γιούνκερ»
Την αύξηση στα 630 δισ. ευρώ έως το 2022 του αποκαλούμενου πακέτου Γιούνκερ για να επιδοτηθούν οι επενδύσεις και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ανέφερε πως θα δοθεί έμφαση στις επενδύσεις κυρίως στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική.
Σημείωσε ότι έως το 2020 θα δοθούν 500 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το ποσό θα ανέλθει στα 630 δισ. ευρώ έως το 2022 με τη συνεισφορά χωρών-μελών της ΕΕ. Το προηγούμενο ποσό του πακέτου Γιούνκερ ήταν 315 δισ. ευρώ για την τριετία 2015-2017. Ανέφερε ακόμα ότι θα διευκολυνθεί η ρευστότητα των επιχειρηματικών ομίλων με τη βελτίωση των συνθηκών δανεισμού από τις τράπεζες μέσω ενοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Σημείωσε οτι η ΕΕ θα συνεχίσει να προστατεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους της από τις εισαγωγές φτηνότερων προϊόντων, κάνοντας ειδική αναφορά στη Χαλυβουργία και τη Γεωργία και πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο πραγματοποίησε δύο ταξίδια στην Κίνα, διότι όπως είπε «η παγκόσμια υπερπαραγωγή κλείνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις». Επιπλέον τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της ελεύθερης μετακίνησης και απόσπασης εργαζομένων μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ και ανέφερε ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν φόρους εκεί που βγάζουν τα κέρδη τους».
Ενιαίο Ανώτατο Στρατηγείο της ΕΕ
Την ίδρυση Ενιαίου Ανωτάτου Στρατηγείου της ΕΕ για επεμβάσεις και συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους πρότεινε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ με τη δημιουργία ταυτόχρονα μόνιμων στρατιωτικών δομών, χωρίς ωστόσο η ενδυνάμωση των επεμβατικών δυνάμεων της ΕΕ να εναντιώνεται στη διατλαντική συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Σημείωσε πως «μόνοι μας να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα» και πως χρειάζεται μεγαλύτερη εμβάθυνση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας έτσι ώστε η ΕΕ να μην εξαρτάται από μια υπερδύναμη. Πρόσθεσε ότι έως το τέλος του έτους θα ιδρυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας που θα χρηματοδοτεί τις πολεμικές βιομηχανίες της ΕΕ κυρίως στους τομείς της Έρευνας και της Καινοτομίας.
Για τη Μέση Ανατολή σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Συρία» καθώς η ΕΕ πρέπει «να έχει θέση για το μέλλον της Συρίας» και αναρωτήθηκε «πού είναι η ΕΕ, πού είναι οι χώρες-μέλη της για την ειρήνευση στη Συρία;» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει «πραγματικό υπουργό Εξωτερικών».
Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε «να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από την τρομοκρατία» και να «υπερασπιστούμε τα εξωτερικά σύνορά μας», κάνοντας αναφορά στη νέα Ακτοφυλακή της ΕΕ και στη Frontex, ενώ για το Προσφυγικό ζήτησε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ εκείνων που δείχνουν απροθυμία να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και εκείνων που μιλούν για δίκαιο μερίδιο ευθυνών και πως πρέπει να προστατευθούν οι ασυνόδευτοι ανήλικες.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.