Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Δημήτρης Κουτσούμπας: Να μη θεωρεί ο λαός μονόδρομο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης (AUDIO)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Υπάρχει άλλος δρόμος, με κίνηση μαζών και το λαό πραγματικά στην εξουσία
Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ρ/σ «Real FM»
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε χτες συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Ακολουθούν όλες οι απαντήσεις του Δ. Κουτσούμπα στα ερωτήματα που τέθηκαν.
***
  • Για τη διαπραγμάτευση και για το «αν μπορεί να βγάλει τη χώρα σε μια καινούργια σελίδα ανάπτυξης», όπως υπόσχεται η κυβέρνηση, και «σε μια νέα ημέρα για την ελληνική κοινωνία».
«Απ' ό,τι φαίνεται η πρώτη "αξιολόγηση" θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, αυτού που θα συζητηθεί Δευτέρα και Τρίτη. Βέβαια, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη - τουλάχιστον έτσι λέει μέχρι τώρα - να περάσει και όλα τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που προϋποθέτει η δεύτερη "«αξιολόγηση", τέλη Οκτώβρη, για την υπόλοιπη δόση. Και βέβαια, είναι σκληρά μέτρα, εκτός αν θελήσει και αποφασίσει διαφορετικά. Δηλαδή, για παράδειγμα, να κάνει "ηρωική έξοδο" για να μπορεί να αρχίζει να μιλά πάλι για "αριστερή αντίσταση", για να τα αξιοποιήσει σε προεκλογική εκστρατεία, γιατί αυτά τα μέτρα είναι πάρα πολύ σκληρά».
-- Το θεωρείτε αυτό πιθανό; Δηλαδή, να μας πάει σε πρόωρες εκλογές;
«Οχι. Πιο πιθανό θεωρώ ότι θα προχωρήσει την "αξιολόγηση" και θα περάσει τα μέτρα και θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Φυσικά, θα εξαρτηθεί από την ίδια την πορεία της κρίσης, της ύφεσης και βέβαια αν θα υπάρξει μικρή ανάκαμψη, όπως προσβλέπει».
Κοινοί οι στόχοι ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
  • Για το αν κυβέρνηση και ΝΔ «έχουν ουσιαστικά πλέον ταυτιστεί πολιτικά και σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική».
«Δε θα έλεγα ταύτιση, όμως έχουν κοινούς στόχους. Για παράδειγμα, η εκτίμηση του ΣΕΒ ότι βλέπει τον κοινό στόχο που έχουν και τη θέλησή τους για μεγαλύτερη συμμόρφωση στα μνημόνια, αυτό είναι γεγονός. Το είδαμε και στη ΔΕΘ και απ' τον κ. Τσίπρα και από τον κ. Μητσοτάκη.
Τώρα βέβαια η "Αυγή" - το δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ - βγαίνει σήμερα στα κεραμίδια, γιατί ο ΣΕΒ φάνηκε αυτή τη φορά να κρατά ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επικροτώντας και τους δύο για τους κοινούς στόχους. Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ τα θέλει όλα δικά του. Μέχρι τώρα είχε συνηθίσει τον ΣΕΒ να μιλά πολύ θετικά, κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνησή του και όχι για την αξιωματική αντιπολίτευση. Τώρα, τι σχόλιο να κάνουμε γι' αυτό... Τέλος πάντων, το προσπερνώ αυτό το ζήτημα.
Υπάρχουν διαφορές, όμως είναι επιμέρους διαφορές, για το πώς θα ασκηθεί αυτή η πολιτική. Συμφωνούν σε όλες τις στρατηγικές επισημάνσεις που έχουν το κουαρτέτο, ο ΣΕΒ, συνολικά οι όμιλοι κ.λπ.
Φυσικά, υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι. Θα ήθελα να επισημάνω τη χτεσινή εκτίμηση της ΕΚΤ ότι και η Ευρωζώνη, και ιδιαίτερα χώρες όπως η Ελλάδα, έχουν πρόσθετους κινδύνους, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην επανεμφάνιση της αστάθειας. Αρα, λοιπόν, ας κρατήσουν μικρό καλάθι. Εμείς κρατάμε. Θεωρούμε ότι και η όποια μικρή ανάπτυξη εάν υπάρξει - δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι θα υπάρξει - θα την ακολουθήσει ξανά μεγαλύτερη αστάθεια, πιθανόν πιο βαριά κρίση».
-- Πάντως, και αστοί οικονομολόγοι και καθηγητές πανεπιστημίου - εμείς είχαμε άρθρα πανεπιστημιακών καθηγητών Οικονομίας, την Κυριακή στη «Real» - λένε ότι και να υπάρξει ανάπτυξη θα αργήσει πάρα πολύ να φτάσει στην κοινωνία.
«Φυσικά, οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να είναι τα μόνιμα υποζύγια και οι μικρές επιχειρήσεις και οι αγρότες, όλα αυτά που λέμε λαϊκά στρώματα. Ούτε ανάκτηση απωλειών θα έχουμε ούτε φυσικά θα σταματήσουν τα αλλεπάλληλα μέτρα και οι αναδιαρθρώσεις να χτυπάνε αυτούς».
Να μη θεωρεί ο λαός μονόδρομο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης
  • Για το αν υπάρχει άλλος δρόμος και ποιος είναι αυτός.
«Το πολύ σοβαρό ερώτημα που θέτετε και ο προβληματισμός που υπάρχει ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία και στο λαό μας, δεν απαντιέται με έναν απλοϊκό τρόπο "βγαίνω απ' το νόμισμα, μένω στο νόμισμα", "βγαίνω από την ΕΕ, μπαίνω σε μια άλλη συμμαχία ή ακολουθώ ένα δικό μου δρόμο".
Η ουσία της δικής μας αντίληψης, αυτό που προτείνουμε εμείς, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ξεκινά απ' την αφετηρία ότι δεν μπορεί να θεωρεί ο λαός μας και το κίνημά του μονόδρομο αυτό που έχουμε ζήσει και που είναι ένας δρόμος που τον έχουμε περπατήσει πάρα πολλές δεκαετίες, είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Εχει συγκεκριμένο επιστημονικό όνομα, όλος ο κόσμος έτσι τον λέει.
Εμείς λέμε ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης που είναι με τα συμφέροντα των εργαζομένων, ο οποίος βεβαίως έχει τις δυσκολίες του, κυρίως για να φτάσουμε εκεί, αλλά προϋποθέτει άλλη εξουσία, άλλη διακυβέρνηση, προϋποθέτει, λέμε εμείς, εργατική - λαϊκή διακυβέρνηση στην πραγματικότητα και όχι στα λόγια, γιατί όλοι μιλάνε για το λαό στην εξουσία. Προϋποθέτει άλλο σχέδιο, κεντρικά, επιστημονικά επεξεργασμένο, για την οικονομία, που εμείς το ονομάζουμε κοινωνικοποίηση του πλούτου, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, όχι την απλή ατομική ιδιοκτησία, καταλαβαίνετε τι λέμε, ορυκτό πλούτο, Ενέργεια, βαριά βιομηχανία κ.λπ. και βεβαίως προϋποθέτει ισότιμες σχέσεις συνεργασίας με άλλες χώρες του κόσμου, όχι απομόνωση.
Γι' αυτό το δρόμο χρειάζεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις υπάρχουν, είναι αναγκαιότητα για τη χώρα μας και η Ελλάδα έχει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες να αναπτύξει και να βαδίσει αυτό το δρόμο, που είναι ο σοσιαλιστικός δρόμος και όχι ο σοσιαλδημοκρατικός ή του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που λένε διάφοροι για να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Είναι ο δρόμος που εμείς πιστεύουμε και λέμε ότι πρέπει να υλοποιηθεί, να γίνει θέληση στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Αυτός ο δρόμος δε θα είναι απομονωμένος, δε θα συμβεί ξαφνικά απ' τη μια μέρα στην άλλη, προϋποθέτει κίνηση μαζών. Προϋποθέτει αυτό που απορρίπτουν οι εργαζόμενοι, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να μπορέσουν να το εκφράσουν μαχητικά με αγώνες, με κινητοποιήσεις, με δράσεις, με στήριξη αυτών των δυνάμεων όπως είναι το ΚΚΕ και κοινοβουλευτικά και στις τοπικές κοινωνίες και στις μαζικές δράσεις, ώστε να μπορέσει να στηριχτεί και να αναπτυχθεί αυτός ο δρόμος.
Και φυσικά, τέτοιο δρόμο και τέτοια συζήτηση πρέπει να κάνουν, και κάνουν, και άλλοι λαοί, άλλα λαϊκά κινήματα και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αρα, λοιπόν, δεν είναι αδιέξοδο, είναι απλώς να μπει για συζήτηση, να συνειδητοποιηθεί ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος. Μην πάμε τώρα τον προηγούμενο αιώνα ή αυτό που γνωρίσαμε, το οποίο απέτυχε, όχι ως σύστημα, από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, που έγιναν κυρίως από ένα σημείο και μετά. Δεν ξόφλησαν οι ιδέες, δεν ξόφλησε το πρόγραμμα, δεν ξόφλησε αυτό το σχέδιο οργάνωσης μιας νέας κοινωνίας. Απέτυχε αυτό το πείραμα για συγκεκριμένους λόγους, αλλά αυτά τα έχουμε μελετήσει πλέον, δεν είναι απαραίτητο να γίνουν ξανά τα ίδια λάθη και στη χώρα μας και σε άλλες χώρες. Αρα, υπάρχει και άλλος δρόμος».
Η κυβέρνηση ξαναμοιράζει την πίτα, οι εργαζόμενοι την πληρώνουν
  • Σχετικά με τα όσα γίνονται γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και αν μέσα από αυτήν τη διαδικασία «μπορεί να προκύψει ένα καλύτερο ή ένα χειρότερο τηλεοπτικό τοπίο».
«Καλά, μύλος γίνεται, "μύλος κολοκοτρωναίικος", που λένε και στο χωριό μου. Δεν αντιμετωπίζονται, εμείς το είπαμε απ' την αρχή, ούτε η διαπλοκή ούτε μπαίνει τάξη στην ουσία ούτε εξασφαλίζεται έτσι η σωστή ενημέρωση του ελληνικού λαού ούτε τίποτε απ' όλα αυτά που έχουν ακουστεί.
Βέβαια, έχω την αίσθηση, ακούγοντάς σας πριν που συνδεθήκατε με τη Βουλή, ότι μάλλον ρίχνουν τους τόνους διθυράμβου η κυβέρνηση και ο υπουργός Επικρατείας. Από τους πανηγυρισμούς, από τα 246 εκατομμύρια που θα τα μοίραζαν αβέρτα στους φτωχούς, έφτασαν να κρατάνε τώρα μικρό καλάθι...».
-- Κύριε Γραμματέα, δεν έχουν δικαίωμα να τα μοιράσουν. Το μνημόνιο τα προβλέπει αυτά.
«Το ξέρω, γι' αυτό λέω απ' αυτούς τους ψεύτικους πανηγυρισμούς που ήταν για λαϊκή κατανάλωση και όλα αυτά που έλεγαν περί χτυπήματος της διαπλοκής, έφτασαν τώρα να κρατάνε μικρό καλάθι ή να σκέφτονται και να κρατάνε επιφυλάξεις για το πώς θα προχωρήσει αυτή η ιστορία.
Η θέση μας για το συγκεκριμένο διαγωνισμό ήταν καθαρή απ' την αρχή. Είπαμε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια αναδιανομή, στην ουσία, της αγοράς, στοχεύοντας να διαμορφώσει ένα πιο φιλικό γι' αυτήν περιβάλλον. Ετσι πίστευε. Προφανώς, αυτό επιθυμούσαν να κάνουν και οι προηγούμενοι. Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν και θα έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους.
Ηδη, αυτός ο τομέας της οικονομίας, που είναι οι εταιρείες των Μέσων Ενημέρωσης, και αναφέρομαι στους εργαζόμενους σ' αυτόν τον τομέα, όχι μόνο οι δημοσιογράφοι αλλά όλες οι ειδικότητες, στα 7 χρόνια της κρίσης, έχουν δεχτεί πάρα πολλά πλήγματα και με απολύσεις, και με κλείσιμο τέτοιων Μέσων, άλλα οικονομικά προβλήματα, απληρωσιά δεδουλευμένων κ.λπ. Και η κυβέρνηση υποκρίνεται όταν αναφέρεται στις υπόλοιπες ιδιωτικές επιχειρήσεις, γιατί και στην κρατική ΕΡΤ, την οποία έχει στην ευθύνη της, ούτε εκεί έχει καμιά Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους και έχουν πάρα πολλά προβλήματα.
Βεβαίως, εμείς θεωρούμε, και το είπαμε απ' την αρχή, ότι έστω και με αυτό το νόμο, τον οποίο καταψηφίσαμε και τον θεωρούμε απαράδεκτο από κάθε άποψη, θα μπορούσε άμεσα να δώσει ταυτόχρονα, αφού αποφάσισε ότι θα δώσει 4 άδειες - ετσιθελικά πάλι κι αυτό - να δώσει και τις υπόλοιπες 7 - 10 θεματικές άδειες και τις άλλες δεκάδες περιφερειακές και για την Αττική και για τις άλλες 15 περιφέρειες της χώρας, που προβλέπονται από το νόμο και αυτό να γίνει σύντομα, μέσα στον επόμενο μήνα, το δίμηνο, έτσι ώστε να αποκατασταθεί αυτό και να δεις έστω και μ' αυτό τον τρόπο επίλυση των προβλημάτων και των εργαζομένων, να μη χάσουν τη δουλειά τους ή άλλες επιπτώσεις που θα έχει.
Δηλαδή, ακόμη και σ' αυτό το πλαίσιο υπάρχουν κάποιες προτάσεις που θα μπορούσε να υλοποιήσει. Δε θέλει, παιχνίδια παίζονται, δε θέλουμε εμείς και δεν μπαίνουμε ποτέ σ' αυτήν τη διαδικασία, που ο καθένας καταλαβαίνει και για ποιους πρόκειται, όποιος θέλει καταλαβαίνει βέβαια. Το ΚΚΕ δεν μπαίνει σε παιχνίδια ανταγωνισμών ούτε επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα ακόμα περισσότερο».
Ειλημμένες αποφάσεις από κουαρτέτο - κυβέρνηση
  • Για το «υπερ-ταμείο», στο οποίο εντάσσονται και έξι νέες ΔΕΚΟ ως «εγγύηση για το χρέος της Ελλάδας».
«Αυτές είναι οι διαπραγματεύσεις και είναι μάλλον ειλημμένες αποφάσεις και όχι μόνο από το κουαρτέτο, είναι σε συνεννόηση και η ελληνική κυβέρνηση. Τώρα έρχεται αυτή η παρτίδα των επιχειρήσεων, υπό κρατικό έλεγχο, που θα ενταχθούν σ' αυτό το "υπερ-ταμείο" ιδιωτικοποιήσεων. Ισως δεν είναι και ολοκληρωμένο αυτή τη στιγμή λόγω και της γνωστής, κατά τη γνώμη μας, κοπτοραπτικής που κάνει η κυβέρνηση για να παραπέμπει σ' αυτήν τη δήθεν "αριστερή αντίσταση", ότι "αντιστεκόμαστε, βρε παιδιά, και να δούμε τι καλύτερο να κάνουμε, να σώσουμε τις άλλες". Τώρα βγάζει προς το παρόν απέξω την ΕΑΒ και τον ΑΔΜΗΕ. Φυσικά, θα συμπληρωθεί στη συνέχεια, αυτή είναι η εκτίμησή μας, είτε με διάφορα προσαρτήματα που θα φέρει σ' αυτό το νομοσχέδιο, είτε στο επόμενο είτε μέσω άλλων νομοθετικών παρεμβάσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.