Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Ρ(την τσίπα δεν την είχε ποτέ): Προ-αγωγός πολυδιάστατης ΕυρωΝΑΤΟικής πολιτικής − ΚΚΕ: Ειρήνη και σταθερότητα δεν διασφαλίζεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ενεργειακές και άλλες συμφωνίες προς όφελος του κεφαλαίου
Δευτέρα 01/08/2016 - 16:47 - Ενημέρωση: Δευτέρα 01/08/2016 - 16:57
Η ενεργειακή συνεργασία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας» και των άλλων επαφών που είχε στη Σόφια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αντανακλώντας την προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να κάνει κερδοφόρες μπίζνες με τα κεφάλαια άλλων χωρών της περιοχής και να αναβαθμίσει την γεωστρατηγική της θέση.
O Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι στην «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» που θέλει η Ελλάδα, η Βουλγαρία είναι ένας «στρατηγικός σύμμαχος».

ΚΚΕ
Σταθερότητα και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις δεν υπάρχουν εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ
Δευτέρα 01/08/2016 - 18:52
Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας - Βουλγαρίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή που με κάθε ευκαιρία επικαλείται ο πρωθυπουργός δεν διασφαλίζεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ το οποίο ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία του στα Βαλκάνια και ετοιμάζεται για νέες επεμβάσεις με τη συνδρομή και της ελληνικής κυβέρνησης.
Ούτε φυσικά οι αμοιβαία επωφελείς σχέσεις των δύο λαών οικοδομούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, δηλαδή της υπεράσπισης των κερδών του κεφαλαίου που είναι και το μόνο που θα ωφεληθεί από τις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών».
902

«Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να αποτελέσουν πόλο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή», είπε. Με αφορμή τις εξελίξεις στην Τουρκία, ισχυρίστηκε ότι η ανάγκη συνεργασίας είναι «πιο επιτακτική από ποτέ», προσπερνώντας με αυτού του είδους τη συνθηματολογία ότι η εμπλοκή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.
O πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, αναφέρθηκε στην υλοποίηση κοινών ενεργειακών σχεδίων, αλλά και στο ρόλο των δύο χωρών στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί, μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με μια ευέλικτη πολιτική προς όφελος των δυο κρατών», σημείωσε.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας» υπογράφτηκαν μία σειρά συμφωνίες στα ζητήματα που ιεραρχεί το κεφάλαιο των δύο χωρών, με έμφαση στα ενεργειακά σχέδια, την σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη - Μπουργκάς, τον τουρισμό και το Προσφυγικό.
Ο Αλ. Τσίπρας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βούλγαρο ομόλογο του Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ έγιναν και διμερείς συναντήσεις μεταξύ υπουργών για να εξειδικευτούν οι συμφωνίες.
Ενεργειακά σχέδια με ευρύτερες προεκτάσεις 
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η Βουλγαρία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στο πεδίο της ενέργειας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB και του αζέρικου φυσικού αερίου, αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον της εξωτερικής πολιτικής επικεντρώνεται στις περιοχές των Βαλκανίων, των Αραβικών χωρών και των χωρών του Περσικού Κόλπου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στα Βαλκάνια ο πλέον στενός και αξιόπιστος εταίρος της Ελλάδας είναι η Βουλγαρία, ενώ στην περιοχή του Κόλπου ο πλέον στενός εταίρος της Ελλάδας είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.