Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Μοσκοβισί: Βήματα στην αγορά εργασίας − ΚΚΕ: Αντεργατική κανονικότητα και αντιλαϊκό κεκτημένο

ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ
Ζητάει να γίνουν αντεργατικά βήματα και να μην ανοίξει ξανά η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Δευτέρα 18/07/2016 - 17:17
H εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο.

ΚΚΕ: Σχόλιο για τις συναντήσεις Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό και τον υπ. Οικονομικών
Δευτέρα 18/07/2016 - 17:48
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις συναντήσεις του επιτρόπου Οικονομικών Π. Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό και τον υπ. Οικονομικών αναφέρει:
«Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι τόσο η Κομισιόν όσο και η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα προσανατολισμένες στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και τη γρήγορη υλοποίηση της β’ αξιολόγησης, στο πλαίσιο της οποίας βρίσκεται και η περαιτέρω απελευθέρωση στην αγορά εργασίας, δηλαδή οι νέες αντιδραστικές ανατροπές στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων θεωρείται ως το βασικό προαπαιτούμενο για την "επιστροφή στην κανονικότητα" και την προσέλκυση επενδύσεων, δηλαδή για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.
Όσο για την επίκληση του "κοινοτικού κεκτημένου" από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, ως δήθεν εγγύηση για την προστασία των εργαζομένων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά στάχτη στα μάτια του λαού, αφού αυτό ακριβώς το "κεκτημένο", δηλαδή η πολιτική της ΕΕ, είναι που επιβάλλει αυτές τις αντιλαϊκές ανατροπές».
902

Θέτοντας την αντιλαϊκή ατζέντα του επόμενου διαστήματος, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ευκλ. Τσακαλώτο ότι αποτελούν προτεραιότητα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τα «κόκκινα» δάνεια και η αγορά εργασίας, στην οποία, όπως είπε, «πρέπει να γίνουν βήματα».
«Το ζήτημα δεν είναι να αποδυναμώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας» πρόσθεσε, αν και τα εργατικά δικαιώματα αποτελούν καύσιμη ύλη για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Ο επίτροπος ανέφερε ότι το επίκεντρο πλέον βρίσκεται στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί, επισημαίνοντας ότι
«έχει έρθει η ώρα για την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, έχει έρθει η ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα, για εφαρμογή του προγράμματος και για επενδύσεις». Βέβαια, τα περί «αλλαγής σελίδας» αφορούν το κεφάλαιο και όχι τους εργαζόμενους που θα συνεχίσουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρά μέτρα για να τονωθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, όπως επιβεβαιώνει η δεύτερη αξιολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι οι «προσπάθειες» που έχουν γίνει για την εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων «αρχίζουν να δείχνουν καρπούς» και η ανάπτυξη θα επιστρέψει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο Π. Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ για τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων δήλωσε πως «δεν θα ήθελα να ξαναανοίξουμε τη συζήτηση αυτή».
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος προέβαλε όλα τα αιτήματα που αφορούν το ντόπιο κεφάλαιο όπως
  • η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων,
  • η έναρξη της συζήτησης για το χρέος και η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να υπάρξει μια «καλύτερη σχέση» με τους θεσμούς για να αποκτήσει η κυβέρνηση περισσότερους βαθμούς «ελευθερίας», εννοώντας προφανώς για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Έτσι, ανέφερε ότι από την πλευρά των θεσμών υπάρχει μία «αντίφαση» καθώς απαιτούν να έχουν τη μικροδιαχείριση όλου του προγράμματος και συγχρόνως ζητούν την ελληνική ιδιοκτησία του προγράμματος. Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το ΔΝΤ και το χρέος έως τα Χριστούγεννα για να έχουν σαφή εικόνα οι «επενδυτές». 
Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, στη συνάντηση του Π. Μοσκοβισί με τον Αλ. Τσίπρα
«υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και χωρίς αποκλείσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».
Στην πραγματικότητα, το «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο» δεν είναι τίποτα άλλο από τα άγρια αντεργατικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην ΕΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.