Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Χουλιαράκης - Economist: Με δόξα και τιμή το «χρέος» μας – Κλάους Ρέγκλινγκ: Εργασιακά με περιβάλλον «φιλικότερο για τις επιχειρήσεις» – ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ-ΕΜΣΟι : Σας περιμένουν εκπλήξεις! – ΚΚΕ: Ο ΣΕΒ, τα πρόβατα και η στάνη

Οι 3 θεματοφύλακες που ήταν 4... ο Γιουνκέρ! (Υπό Αλεξάνδρου ΤσΗΠΑ)
*
Βλέπε και από Μποτίλια:
*
ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ECONOMIST»
Αλλαγές τώρα στα Εργασιακά και πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος ζητούν ΕΕ και ΔΝΤ
Τετάρτη 22/06/2016 - 13:58 - Ενημέρωση: Τετάρτη 22/06/2016 - 14:24
Η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει τώρα με τα Εργασιακά ώστε να κάνει το περιβάλλον «φιλικότερο για τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κάνοντας σαφές πως οι επερχόμενες αλλαγές δεν θα είναι φιλικές προς τους εργαζόμενους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχόλιο για τις ομιλίες Τσίπρα - Μητσοτάκη στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ
Τετάρτη 22/06/2016 - 13:30
Σε σχόλιό του για τις ομιλίες του Αλ. Τσίπρα και του Κυρ. Μητσοτάκη στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: 
«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Τσίπρας και Μητσοτάκης διαγκωνίζονται ενώπιον των βιομηχάνων για το ποιος απ’ τους δύο μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει την ανάκαμψη των κερδών τους και ταυτόχρονα να παραπλανήσει το λαό ότι δήθεν κι αυτός θα κερδίσει κάτι απ’ αυτήν την ανάκαμψη. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ τηρούν πιστά το πλαίσιο των επιταγών του κεφαλαίου και του 3ου μνημονίου, που από κοινού ψήφισαν, το οποίο προβλέπει περαιτέρω ανατροπή στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα ως όρο της όποιας ανάπτυξης.
Όσο δε για τις προτροπές του κ. Τσίπρα προς τους βιομήχανους να προστατεύσουν τα εργασιακά δικαιώματα, με εγγύηση μάλιστα τον Γιούνκερ και την Κομισιόν, που έχουν πρωτοστατήσει στην επιδείνωσή τους, ισχύει η λαϊκή ρήση "βάλαμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα"».
902

Μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να καθυστερήσει τη δεύτερη αξιολόγηση, λέγοντας ότι «θα ήταν καλό να υπενθυμιστεί ότι δεν θα πρέπει να διαρκέσει πάρα πολύ».

Επανέλαβε ότι απαιτείται
«ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής» και πρόσθεσε πως «βλέπουμε ότι υπάρχει δέσμευση από την πλευρά του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών να υλοποιήσουν αυτά που πρέπει να συμβούν μέσα στους επόμενους μήνες. Η δέσμευση δεν είναι όμως η ίδια σε όλο το εύρος της κυβέρνησης, πρέπει λοιπόν να βελτιωθεί».
Εξέφρασε την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό και ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας πως
η ελληνική κυβέρνηση «δούλεψε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους της τους τελευταίους δύο μήνες» με αποτέλεσμα «μία εντυπωσιακή λίστα» μέτρων.
Για το ελληνικό χρέος ανέφερε πως «είναι μία προσέγγιση βήμα προς βήμα» και «αν χρειαστεί» ελάφρυνση, αυτή θα «είναι απλωμένη χρονικά όχι επειδή η Ευρώπη δεν θέλει να αφήσει την Ελλάδα να αναπνεύσει. Το αντίθετο, δείχνει πως η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει να βοηθά τη χώρα για χρόνια».
ΔΝΤ: Επιπλέον μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους
Το ΔΝΤ δεν αποκλείει τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο όνομα της βιωσιμότητας του χρέους και εκτιμά πως είναι υψηλός ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Τη θέση του ΔΝΤ πως το ελληνικό χρέος «είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο» και πως «χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση» ανέπτυξε στο συνέδριο του «Economist» η Ντέλια Βελκουλέσκου που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό μνημόνιο.
Ανέφερε πως
«έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής -πριν το 2018- εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Στην περίπτωση που δεν είναι, τότε «θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν».
Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα έκανε λόγο για «φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους» που «αυξάνουν τα ρίσκα της αποτυχίας» και ζήτησε επί της ουσίας να μειωθεί ο στόχος του 3,5%, λέγοντας ότι «χρειάζονται πιο ρεαλιστικές στοχεύσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και το ρυθμό ανάπτυξης».
ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ECONOMIST»
Γ. Χουλιαράκης: «Θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα»
Τετάρτη 22/06/2016 - 14:20 - Ενημέρωση: Τετάρτη 22/06/2016 - 14:27
Η κυβέρνηση θα τιμήσει τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα ξεκαθάρισε από το συνέδριο του «Economist» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, παραπέμποντας για μετά το 2018 τη συζήτηση για μείωση του ύψους τους κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.
Ως προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής έθεσε τις ιδιωτικές επενδύσεις και για αυτό «χρειαζόμαστε ένα πολύ πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον» και εκτίμησε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτώβρη.
Για τα πρωτογενή πλεονάσματα ανάφερε συγκεκριμένα πως «η δέσμευση είναι δέσμευση και θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για να δημιουργήσουμε αξιοπιστία» και πρόσθεσε πως «η προτίμησή μας είναι μετά το 2018 να έχουμε πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ύψος του 1,5%- 2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα».
Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, πρέπει να αφορούν σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και αλλαγές στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.
Ν. Τζιαμαρόλι: Πλεόνασμα 3,5% και μετά το 2018
Την υπενθύμιση ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι μόνο για το 2018 έκανε ο ο εκπρόσωπος του ESM στους θεσμούς, Νικόλα Τζιαμαρόλι, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist».
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τον Γ. Χουλιαράκη, ανέφερε ότι «έχετε αναλάβει δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και για μετά το 2018» και πρόσθεσε ότι «βεβαίως μπορείτε να διαπραγματευτείτε, αλλά προς το παρόν η δέσμευσή σας είναι αυτή». Ανάλογη τοποθέτηση έκανε χθες Τρίτη και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ντ. Κοστέλο: Από την ψήφιση στην εφαρμογή των μέτρων
«Από την ψήφιση θα πάμε στην εφαρμογή» των αντιλαϊκών μέτρων και «το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να υλοποιήσει δυναμικά τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε στο συνέδριο του «Economist» ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο.
«Η πρώτη αξιολόγηση ασχολήθηκε με το δημοσιονομικό πακέτο, αλλά η δεύτερη αξιολόγηση θα αλλάξει στόχο, δηλαδή από την ψήφιση θα πάμε στην εφαρμογή», ανέφερε και εξήγησε ότι «έχουμε ξεκινήσει ήδη τη δουλειά» και πως «η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι γεμάτη εκπλήξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.