Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΣΥμμορία ξεΡΙΖωτών, Αδίστακτων και ΑΝΕΛέητων: Εξωχώριες τροπολογιες και εργοδοτικοί θεσμοί για τoυς ΣΕΒ-αστούς εργαζόμενους ‒ ΚΚΕ: Φορολογικοί παράδεισοι και εργασιακή κόλαση

(Σκίτσα: Ε. Ξένου)

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τροπολογίες κλείνουν τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες και με αναπτυξιακό νόμο μοιράζουν φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο
Τρίτη 31/05/2016 - 17:44
Με τροπολογίες που αναμένεται να κατατεθούν Τετάρτη και Πέμπτη επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει το θέμα με τις «διορθώσεις» που ζήτησε το Eurogroup προκειμένου να ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση τμηματικά.

ΚΚΕ
Σχόλιο για τα νέα μέτρα και την αντιπαράθεση των κομμάτων για τις offshore
Τρίτη 31/05/2016 - 17:07
Σε σχόλιο για τα νέα μέτρα και την αντιπαράθεση των κομμάτων για τις offshore το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Οι offshore, οι φορολογικοί παράδεισοι, τα ποικιλόμορφα προνόμια για το κεφάλαιο, σύμφυτα με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τον ευρωμονόδρομο, είναι η μία όψη του νομίσματος, η άλλη είναι τα βάρβαρα μέτρα δίχως τέλος που πληρώνει ο λαός για να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη.
Συνεπώς, η όποια αντιπαράθεση γύρω από την απαράδεκτη κυβερνητική διάταξη για τις offshore δεν θα πρέπει να επισκιάσει τη φοροκαταιγίδα, τους πλειστηριασμούς και το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετούν η κυβέρνηση και όλα τ’ άλλα κόμματα προς όφελος των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων».
902

Οι «διορθώσεις» αφορούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα το εισπράξει αναδρομικά, τα «κόκκινα» δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ και θέματα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο υπερταμείο.
Κι ενώ η κυβέρνηση με τις «διορθώσεις» κάνει τα αντιλαϊκά μέτρα αντιλαϊκότερα, καταθέτει στη Βουλή, το αργότερο ως την Πέμπτη, το νέο αναπτυξιακό νόμο με σειρά νέων κινήτρων, φοροαπαλλαγών και προνομίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Την Πέμπτη ο αναπτυξιακός νόμος θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και την Παρασκευή θα ξεκινήσει με κανονική διαδικασία η συζήτησή τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Επίσης αύριο Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία θα επιχειρήσει να αλλάξει τη διάταξη για τη συμμετοχή βουλευτών και υπουργών σε offshore εταιρείες.
ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Μετά το θόρυβο η κυβέρνηση αλλάζει τη διάταξη για τις βουλευτικές και υπουργικές offshore
Τρίτη 31/05/2016 - 16:40
Άρον άρον επιχειρεί η κυβέρνηση να μαζέψει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που επιτρέπει τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της κυβέρνησης σε offshore εταιρείες και επιτρέπει την αποποινικοποίηση πιθανών παλιών υποθέσεων.
Την Τετάρτη κατατίθεται τροπολογία στη Βουλή όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δηλώνοντας πως «αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας». Πρόσθεσε ότι «η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική».
Επιπλέον, συνεχίζοντας την «αντιπαράθεση» μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης που τάσσονται υπέρ της ελεύθερης κίνησης του κεφαλαίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη αύριο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν τη διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».
Παρά την κατάθεση τροπολογίας, η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση με την ψήφιση της επίμαχης διάταξης «έπραξε το σωστό» και πως την τροπολογία την καταθέτει σαν απάντηση «στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΘΕΣΜΟΙ
Στις εργασιακές σχέσεις περνάει η σκυτάλη της αντιλαϊκής επίθεσης
Τρίτη 31/05/2016 - 11:00
Οι εργασιακές σχέσεις παίρνουν σειρά στη λίστα των αντιλαϊκών πακέτων, μετά το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, για να επιτευχθεί ο στόχος της ανάκαμψης για το κεφάλαιο.
Τη Δευτέρα, συνεδρίασε για δεύτερη φορά στο Άμστερνταμ η «Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων» που θα εισηγηθεί τις σχετικές αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις. Από τη συνεδρίαση δεν υπήρξε καμιά επίσημη ενημέρωση.
Η Επιτροπή αυτή έχει συσταθεί από το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τους θεσμούς για να υποβάλει πόρισμα που θα βασίζεται στις «βέλτιστες ευρωπαϊκές, αλλά και διεθνείς πρακτικές», δηλαδή στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο της ΕΕ και όχι μόνο. Οι εργασιακές σχέσεις θα αποτελέσουν το βασικό αντικείμενο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, που θα γίνει τον Οκτώβρη.
Στο τραπέζι βρίσκεται η απελευθέρωση του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ήδη με τις προηγούμενες ανατροπές το θεσμικό πλαίσιο έχει γίνει ακόμα πιο ελκυστικό για τους εργοδότες, αλλά επιδιώκεται να παραμεριστούν και τα τελευταία προσκόμματα όπως η έγκριση του υπουργείου.
Στην γκιλοτίνα της ανταγωνιστικότητας και της ανάκαμψης των κερδών θα βρεθεί και ο συνδικαλιστικός νόμος. Μάλιστα διαρροές από το υπουργείο Εργασίας θεωρούν ακόμη πιο «κρίσιμο» το συγκεκριμένο θέμα, προϊδεάζοντας για το μέγεθος των αντιδραστικών αλλαγών.
Με βάση τις μέχρι τώρα διαβουλεύσεις κυβέρνηση, εργοδότες και εταίροι επιδιώκουν να διαμορφώσουν πρόσθετα εμπόδια και προϋποθέσεις για την προκήρυξη απεργίας. Αυτό συνδέεται με την αύξηση του χρόνου προειδοποίησης της απεργίας, αλλά και με την υποχρέωση να ορίζεται προσωπικό ασφαλείας για την επιχείρηση.
Επίσης προτείνεται η αναγνώριση της ανταπεργίας (lock out) για την εργοδοσία, καθώς συζητιέται να νομιμοποιείται η εργοδοσία να μην πληρώνει το σύνολο των εργαζομένων, με πρόσχημα την «κατάληψη» μιας επιχείρησης ή την παρεμπόδιση της προσέλευσης στην εργασία, βάζοντας στο στόχαστρο την περιφρούρηση της απεργίας από τους εργαζόμενους.
Στα σκαριά βρίσκεται και ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης και προστασίας. Συγκεκριμένα γίνεται συζήτηση για: Περιορισμό των συνδικαλιστών που προστατεύονται από τον 1264, δηλαδή και από το ενδεχόμενο απόλυσης. Διεύρυνση των λόγων που μπορεί η εργοδοσία να επικαλεστεί για να απολύσει συνδικαλιστή που προστατεύεται από τον 1264. Περιορισμό του αριθμού των προστατευόμενων ιδρυτικών μελών μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, επιχειρησιακής ή κλαδικής. Μείωση του αριθμού των ημερών συνδικαλιστικής άδειας, καθώς και μείωση των συνδικαλιστών που δικαιούνται μια τέτοια άδεια. Αντίστοιχη μείωση και των αμειβομένων συνδικαλιστικών αδειών. Αλλαγές και στη λειτουργία των Επιτροπών του άρθρου 15 για την προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών.
Την ίδια ώρα στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση της υποχρέωσης του κράτους να καταβάλει σύνταξη αναπηρίας σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος του ασφαλισμένου ή σύνταξη θανάτου στα μέλη της οικογένειάς του. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι θεσμοί ζήτησαν να αποσυρθεί το άρθρο 31 του νέου νόμου που ορίζει τα σχετικά με τις συντάξεις αναπηρίας, επισημαίνοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να καλύπτονται υποχρεωτικά από ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.