Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΣΥμμορία (ΡΙΖ)Αδίστακτων και ΑΝΕΛέητων: Το πάνε το γράμμα και το «εφεδρικό» πακέτο!

Τσακαλώτος, Σαπέν, Σόιμπλε, Μοσκοβισί και λοιποί συγγενείς.
Μια ευχάριστη ατμόσφαιρα!
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ

Στα σκαριά τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα
*
Αποκαλυπτική η επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς το Γιούρογκρουπ
*
Προωθούνται τα νέα μέτρα φοροληστείας του λαού:
Ιδιωτικοποιήσεις και δευτερογενής αγορά «κόκκινων δανείων»
*
Τσακίζουν λαϊκή κατοικία και αυτοαπασχολούμενους.
Μπαράζ με αντιλαϊκά μέτρα ετοιμάζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το αμέσως προσεχές διάστημα, με αιχμή την παραπέρα απογείωση της φοροληστείας μέσω των ειδικών φόρων, αλλά και την επιβολή σειράς από νέα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατανάλωση. 
Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται και οι αναδιαρθρώσεις, όπως η συγκρότηση και λειτουργία του νέου υπερταμείου των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και το άνοιγμα δευτερογενούς αγοράς τραπεζικών δανείων, είτε αυτά είναι «κόκκινα» είτε όχι.
  • Παράλληλα, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η διαδικασία της «αξιολόγησης» σημαίνει την «επικαιροποίηση» - αναβάθμιση του μνημονίου και τον εμπλουτισμό του με διαδοχικά μέτρα.
Σε αυτό πλαίσιο, συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες, το έκτακτο συμβούλιο Γιούρογκρουπ, με επίκεντρο το «εφεδρικό» πακέτο, αλλά και τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, έτσι ώστε
«να εξασφαλιστεί ότι οι ετήσιες πληρωμές δεν θα υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ».
  • Ζητούμενο, όπως αναφέρεται στην ατζέντα είναι η επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας», δηλαδή ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) με το ΔΝΤ.
Αποκαλυπτική είναι η επιστολή που απέστειλε προς το Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, που δημοσιοποιήθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο MNI.
Σε αυτήν, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρονται:
«Από την οπτική μας έχουμε παραδώσει όσα υποσχεθήκαμε - σε κάποιες πτυχές περισσότερα. Και όλα αυτά έχοντας ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και αντιμετωπίζοντας μια απίστευτα περίπλοκη και σοβαρή προσφυγική κρίση».
«Οι επενδυτές χρειάζονται μια ξεκάθαρη εικόνα για να επενδύσουν, κάτι που απαιτεί κατ' ελάχιστον μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από το Γιούρογκρουπ ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο».
«Προτείναμε έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των δαπανών του προϋπολογισμού - με αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων - ώστε να παράσχουμε την πρόσθετη διασφάλιση που απαιτούν χώρες - μέλη ότι θα είμαστε σε τροχιά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018».
Επικαλούμενος «την οικονομική, όσο και την πολιτική εμπειρία» των «εταίρων» της Ευρωζώνης, τους απευθύνει το εξής ερώτημα:
«Μπορείτε να φανταστείτε να πάμε στο κοινοβούλιο αντί για ένα αναμενόμενο πακέτο 5,4 δισ. ευρώ ένα 9 δισ. ευρώ;».
Επιπλέον σημειώνει:
«Μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη όχι μόνο για τους πιστωτές μας και τους θεσμούς, αλλά και για τους Ελληνες πολίτες, που σε τελική ανάλυση πρέπει να έχουν την "ιδιοκτησία" του προγράμματος και να μπορούν να το διατηρήσουν». 
Εν ολίγοις, ο Ευ. Τσακαλώτος διαβεβαιώνει τους «εταίρους» για τη διατήρηση και τη μονιμότητα των αντιλαϊκών μέτρων, τόσο εντός μνημονίων όσο και για τη μετέπειτα περίοδο.
Τους λέει ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση πασχίζει για την αποδοχή ή έστω την ανοχή από το λαό των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Αυτό εννοεί ότι «οι πολίτες πρέπει να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος και να μπορούν να το διατηρήσου...».
Ο λαός μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση καθολικής αντίθεσης και πάλης ενάντιά τους. Οι τριήμερες μεγάλες εργατικές, λαϊκές κινητοποιήσεις ας γίνουν σταθμός για αντεπίθεση.
  • Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τόνισε ότι «οι στόχοι έχουν σχεδόν επιτευχθεί», ενώ σε σχέση με τη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ότι «θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πώς μπορεί το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο».
«Δεν θα υπάρξει επανάληψη του ελληνικού δράματος, διότι έχουν γίνει πράγματα, έχει γίνει πολλή δουλειά», διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.
Αντιλαϊκά μέτρα άμεσης εφαρμογής
Σύμφωνα με το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» (αυτό προβλέπεται σε κάθε αξιολόγηση), προσχέδιο του οποίου δημοσιεύει το πρακτορείο «Bloomberg», προβλέπονται, τα παρακάτω εμπροσθοβαρή μέτρα:
  • Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ στο 24% (από 23%) από την 1/7/2017 με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ.
  • Ελεγχο του μισθολογικού κόστος στο Δημόσιο (εξοικονόμηση 350 εκατ. ευρώ) με πάγωμα αυξήσεων στα ειδικά μισθολόγια το 2016 - 2018 και διατήρηση του κανόνα για τις προσλήψεις ως εξής: 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις το 2016, 1:4 το 2017 και 1:3 το 2018.
  • «Αναμόρφωση» της φορολογίας ΙΧ (τέλη).
  • Αύξηση φόρου σε βενζίνη, πετρέλαιο για κίνηση - θέρμανση, φυσικό αέριο κ.ά. (Ιούνης 2016). Σε αυτό το πλαίσιο, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται πλέον και η πρόταση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας.
  • Αύξηση φόρου στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα (Ιούνης 2016).
  • Αύξηση στους ειδικούς φόρους σε τσιγάρα και καπνό (Ιούνης 2016).
  • Επιβολή φόρου 5% στο ίντερνετ και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση (Ιούλης 2016).
  • Επιβολή φόρου στον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (Γενάρης 2017).
  • Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δυο αστέρων (Γενάρης 2017).
  • Κάλυψη των απωλειών του ΕΝΦΙΑ από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών με προσαρμογή στους συντελεστές και αύξηση της φορολογικής βάσης.
  • Περιλαμβάνεται, επίσης, η αναζήτηση περικοπών στις πολεμικές δαπάνες που θα ξεκινήσει τον Ιούνη του 2016, αλλά και για τις δαπάνες κρατικών επιχειρήσεων.
Ιδιωτικοποιήσεις
Μεγάλο μέρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, και ειδικότερα ακίνητων και κρατικά ελεγχόμενων επιχειρήσεων που δεν ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ, μεταφέρεται στο νέο ανεξάρτητο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, με την επωνυμία «Privatisation and Investment Fund».
  • Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε 19 ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών του στοιχείων και θα εξετάσει αργότερα φέτος κατά πόσον περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια θα μεταφερθούν στο υπό σύσταση νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
  • Στο προσχέδιο συμφωνίας, προβλέπεται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, για να μεταφερθούν στο νέο ταμείο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλαδή η κρατική συμμετοχή στους τραπεζικούς ομίλους), η ακίνητη περιουσία της ΕΤΑΔ, καθώς και η ακίνητη περιουσία που διαχειρίζονται άλλοι κρατικοί φορείς, «με περιορισμένες εξαιρέσεις που θα συμφωνηθούν ειδικά για περιπτώσεις στις οποίες υφίστανται εμπόδια στη εμπορική αξιοποίηση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
  • Στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις αναφέρονται ακόμη, η έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ.
Μέχρι τον Ιούνη η κυβέρνηση και οι θεσμοί συμφωνούν να έχουν καταλήξει στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου, τα οποία στη συνέχεια θα επιλέξουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι το Σεπτέμβρη.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «το ταμείο και τα περιουσιακά του στοιχεία θα βρίσκονται υπό επαγγελματική διαχείριση, διακριτή από το Δημόσιο».
Δευτερογενής αγορά τραπεζικών δανείων
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση θα καταθέσει ρύθμιση, με την οποία οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν το σύνολο των δανείων («κόκκινων» και εξυπηρετούμενων) σε άλλους «επενδυτές». Επιπλέον, η πώληση θα γίνεται χωρίς την πληρωμή φόρων ή άλλων τελών, εξέλιξη που αποτελεί πρόκληση ολκής απέναντι στα λαϊκά στρώματα, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων φορολογικών πακέτων.
Επίσης, σε πρώτη φάση, με την ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού νόμου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, καθώς και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία. Από το Γενάρη του 2018, «απελευθερώνεται» το σύνολο των δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.