Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΔΝΤΕΕ: Προληπτικά παζάρια για μόνιμα μέτρα ‒ ΚΚΕ: Μνημόνιο-κάβα και φοροληστεία ‒ Εμείς ΠΑΜΕ Απεργία

Παζάρια για τη μέθοδο εφαρμογής των «προληπτικών» μέτρων
Τετάρτη 04/05/2016 - 09:24 - Ενημέρωση: Τετάρτη 04/05/2016 - 12:30
Στη μέθοδο υιοθέτησης των «προληπτικών» μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ επικεντρώνονται τα αντιλαϊκά παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους της, ενόψει του Eurogroup στις 9 Μάη, αν και επί της ουσίας αντανακλούν γενικότερες αντιθέσεις.


ΚΚΕ
Σχόλιο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης
Τετάρτη 04/05/2016 - 12:51 - Ενημέρωση: Τετάρτη 04/05/2016 - 12:52
Σε σχόλιο που εξέδωσε για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προβάλλοντας την κάλπικη αντίθεσή της στο μνημόνιο-κάβα, στο οποίο έχει ήδη συμφωνήσει και απλά αναζητά τρόπο νομοθέτησης, στόχο έχει να κρύψει ότι το ασφαλιστικό - φορολογικό πακέτο, που προωθεί στη Βουλή, τσακίζει ασφαλιστικά δικαιώματα και απογειώνει τη φοροληστεία για τα λαϊκά στρώματα.
Ο ταξικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς στις 8 Μάη και η 48ωρη απεργία, που έχει ήδη αναγγελθεί, πρέπει να αποτελέσουν σταθμούς λαϊκής αγωνιστικής ανάτασης ενάντια στα μέτρα διαρκείας και στους υπεύθυνους -κεφάλαιο, ΕΕ, κυβέρνηση, αστικά κόμματα- της αντιλαϊκής επίθεσης».
902

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη. 
Πηγές με γνώση των συζητήσεων δήλωσαν στο «Reuters» πως οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προχωρούν με «αργούς ρυθμούς» και δεν είναι πιθανή μια συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μάη. Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι θα χρειαστούν λίγες βδομάδες ακόμη. 
Σε περίπτωση που δεν κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, επόμενος σταθμός είναι το τακτικό Eurogroup που έχει οριστεί για τις 24 Μάη, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας νέας έκτακτης συνεδρίασης πριν από αυτή την ημερομηνία.   
Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναζητά τον τρόπο που θα σερβίρει τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.
Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν «αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης».
Οι «Εαρινές Προβλέψεις» της Κομισιόν εκτιμούν ότι το 2016 το ΑΕΠ της Ελλάδας θα υποχωρήσει κατά 0,3% έναντι πτώσης 0,7% που αναφερόταν στις προηγούμενες προβλέψεις («Χειμερινές Προβλέψεις»). Η Κομισιόν υπολογίζει στα 450 εκατ. ευρώ τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα από την αύξηση του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23% που είναι σήμερα. Επίσης θεωρεί ότι η παραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα και η αύξηση των έμμεσων φόρων (πέραν του ΦΠΑ), όπως σε καύσιμα, τέλη και άλλα χαράτσια, θα φτάσει στα 1,3 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τους θεσμούς «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως έως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7, η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά» πρόσθεσε.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε «άγνοια» σχετικά με τα σενάρια για συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι δεν αναμένει να ξεσπάσει φέτος στην Ελλάδα κάποια «μεγάλη κρίση», προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκεται καθ' οδόν για να παρουσιάσει ορατή πρόοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.