Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Κούβα: Ο καπιταλισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσεις στα χέρια των... καπιταλιστών

Μαριέλ: Το λιμάνι της... αμαρτίας

Ναύτης, Αμερικανάκι,
φίνα,
σ’ ένα καπηλειό στο πόρτο,
φίνα,
ναύτης Αμερικανάκι,
σήκωσε μακρύ χεράκι,
σήκωσε μακρύ χεράκι,
το πρωί το βρήκαν μόρτο,
φίνα,
το πρωί το βρήκαν μόρτο,
φίνα,
το πρωί το βρήκαν μόρτο
το φτωχό Αμερικανάκι,
σ’ ένα καπηλειό στο πόρτο
του το κόψαν το χεράκι,
φίνα!


Νικολάς Γκιγιέν
Γλυκιά η πατρίδα μου απ' έξω...

(Μτφρ. - Απόδοση: Μπ. Ζ.)
(25/8/2015. Σκέψεις και προβληματισμοί για την πορεία της σημερινής Κούβας)

* * *

ΚΟΥΒΑ
Ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου
Στη δημοσιότητα - με αγορά, σε ειδική 32σέλιδη έκδοση στα περίπτερα της Κούβας - δόθηκαν την Τρίτη και από το βράδυ της Πέμπτης και στο διαδίκτυο οι δύο βασικές αποφάσεις του πρόσφατου 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας.
Πρόκειται για τη
  • «Θεωρητική αντίληψη του Κουβανικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου της σοσιαλιστικής ανάπτυξης» και το
  • «Εθνικό σχέδιο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης έως το 2030: Προτάσεις για το όραμα του Εθνους, στρατηγικοί άξονες και τομείς».
Τα ντοκουμέντα αυτά με βάση την απόφαση του Συνεδρίου θα συζητηθούν στις οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας, όπως και στις μαζικές λαϊκές οργανώσεις και στη συνέχεια με όλες τις προτάσεις και τις τροποποιήσεις - βελτιώσεις θα πάνε στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση (τη Βουλή), όπου θα αποκτήσουν και νομική υπόσταση.

Ραούλ Κάστρο: Η ιδιωτική επιχειρηματικότητα συμπληρωματικό στοιχείο της οικονομίας της χώρας
«Η κοινωνική ιδιοκτησία θα παραμείνει η βασική μορφή ιδιοκτησίας, αλλά θα υπάρχει φροντίδα και για το μη κρατικό τομέα ο οποίος θα δρα με περιορισμούς», φέρεται να είπε -σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία- ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο κατά τη διάρκεια του ανοίγματος των εργασιών του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ρ. Κάστρο είπε πως ο μη κρατικός τομέας συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και ανέφερε πως σ' αυτόν εργάζονται ήδη 1,5 εκατομμύριο Κουβανοί.
Ως προς την προοπτική δήλωσε ότι
«η Κούβα δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτρέψει την εφαρμογή των λεγόμενων θεραπειών σοκ, που συχνά εφαρμόζονται σε βάρος των λιγότερο προνομιούχων τάξεων της κοινωνίας», συμπληρώνοντας ότι «οι νεοφιλελεύθερες συνταγές οι οποίες προωθούν την ταχεία ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας και τομέων κοινής ωφέλειας, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση, δεν θα εφαρμοστούν ποτέ επί σοσιαλισμού στην Κούβα».
Για το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων είπε πως
«η ιδιωτική επιχειρηματικότητα θα αναπτυχθεί μέσα σε ένα καλά ορισμένο πλαίσιο και θα αποτελέσει συμπληρωματικό στοιχείο της οικονομίας της χώρας»,
ενώ εκτίμησε πως
  • ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δεν είναι ενάντια στο σχέδιο της κουβανικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει 313 μέτρα εκσυγχρονισμού της οικονομίας.
Δίνοντας ένα στοιχείο προσανατολισμού είπε πως
  • ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης εφαρμόζεται επιτυχημένα στη Κίνα και στο Βιετνάμ.
902

Οι αποφάσεις αυτές σημειώνεται στον πρόλογο ότι ανάμεσα σε άλλα περιγράφουν και τους
«μετασχηματισμούς που χαρακτηρίζουν τις νέες αρχές, δηλαδή ότι πρέπει να αλλάξει με στόχο να εξελιχθούν και ενισχυθούν οι αρχές του δικού μας σοσιαλισμού και να οικοδομήσουμε ένα έθνος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, βιώσιμο και με ευημερία. Οι μετασχηματισμοί αναφέρονται
  • στην ενίσχυση του πρωταρχικού ρόλου της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα βασικά μέσα παραγωγής,
  • στην αναγνώριση και διαφοροποίηση των διαφορετικών μορφών ιδιοκτησίας και διοίκησης που αλληλοσυνδέονται και
  • στην τελειοποίηση του σοσιαλιστικού κράτους, των οργάνων διεύθυνσής του».
Mariel Special Development Zone
Στο 2ο κεφάλαιο του πρώτου ντοκουμέντου, δίνεται αναλυτικά η αντίληψη σχετικά με τις μορφές ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής.
Εξειδικεύονται σε 5 βασικές μορφές:
  • «τη σοσιαλιστική ιδιοκτησία όλου του λαού,
  • τη συνεταιριστική,
  • τη μεικτή,
  • την ιδιωτική και
  • την ιδιοκτησία που ανήκει σε οργανώσεις πολιτικές, μαζικές, κοινωνικές και άλλες ενώσεις»
και σημειώνεται ότι
«σπονδυλική στήλη του μοντέλου είναι η σοσιαλιστική ιδιοκτησία όλου του λαού λόγω της επικρατέστερης λειτουργίας που επιτελεί».
Το Μαριέλ είναι πολύ σοβαρή (καπιταλιστική) υπόθεση για να την αφήσεις στα χέρια των... καπιταλιστών.
Κι εκεί, 
«Κανένας δεν θέλει να χάσει το τρένο», σχολίασε ο Χέρμαν Πορτοκαρέρο, ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κούβα (9/7/2015). […] Ιταλικές εταιρείες σχεδιάζουν 14 έργα στην κινεζικού τύπου ειδική οικονομική ζώνη της Κούβας, γύρω από νέο λιμάνι με υποδομές υποδοχής πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο Μαριέλ. Η οικονομική ζώνη Μαριέλ είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους ξένους επενδυτές διότι επιτρέπει στις ξένες εταιρείες να επαναπατρίζουν τα κέρδη τους χάρη σ' ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς (…).
* 
Φοβάμαι ότι από το ίδιο λιμάνι που το 1980 έφυγαν οι 125.000 Κουβανοαμερικάνοι εγκληματίες, οι marielitos, θα επιστρέψει η καπιταλιστική μαφία του Μαϊάμι (βλέπε και την αναφορά του Κέρι κατά τα εγκαίνια της πρεσβείας) με τάνκερ, κρουαζιερόπλοια και κανονιοφόρους για να γκρεμίσει τα μνημεία και να ελέγξει τα μέσα παραγωγής. Η Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) είναι έτοιμη. (Μπ.Ζ., στο Αρμενίζει η Κούβα)
Οι άλλες μορφές εμφανίζονται ως συμπληρωματικές σε αυτή. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική ιδιοκτησία μέσων παραγωγής, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:
«Φυσικά πρόσωπα στην Κούβα μπορούν να ιδρύσουν τους παρακάτω τύπους επιχειρήσεων: 
1. Μικρές επιχειρήσεις από τον εργαζόμενο και την οικογένειά του (σ.σ. αυτοαπασχολούμενοι) 
2. Επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους και μικρής κλίμακας, ανάλογα με τον όγκο των εργασιών, τον αριθμό των εργαζομένων, που θα αναγνωρίζονται ως νομικά πρόσωπα».
Επίσης, σημειώνεται ότι «θα ρυθμίζεται η ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων ξένης εργασίας και των μονάδων της δραστηριότητας με στόχο να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των κοινωνικών εσόδων και άλλων με δημόσιο χαρακτήρα».
 Ακόμα, διατυπώνεται η άποψη ότι
«η ιδιωτική ιδιοκτησία σε συγκεκριμένα μέσα παραγωγής συμβάλλει
  • στη δημιουργία θέσεων εργασίας,
  • στην αποτελεσματικότητα της οικονομίας και
  • στη γενική ευημερία στο γενικό πλαίσιο, όπου έχουν προτεραιότητα οι σοσιαλιστικές σχέσεις ιδιοκτησίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.