Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Τσίπρας: «Κατά γράμμα» το μνημόνιο κι ό,τι πείτε, παιδιά! ‒ ΚΚΕ: Eπικοινωνιακά τρικ στην αντιλαϊκή επίθεση

Είναι γραμμένα σε ολάνοιχτο κιτάπι
ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΣΟΥΛΤΣ
Τήρηση «κατά γράμμα» του μνημονίου ζητά η κυβέρνηση της Γερμανίας
Πέμπτη 14/04/2016 - 10:54
Στο Στρασβούργο είναι σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντηση με το Γερμανό σοσιαλδημοκράτη και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, από τον οποίο ζήτησε στήριξη για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.


ΚΚΕ
Τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν την κλιμάκωση της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης
Πέμπτη 14/04/2016 - 11:44
Σε σχόλιό του για τα ταξίδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη και τη διαπραγμάτευση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης και η αναζήτηση στήριξης σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που υλοποιούν μάλιστα τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των δικών τους λαών, δεν μπορούν να κρύψουν ότι τα νομοσχέδια για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, αλλά και η διαμόρφωσή τους με βάση την πορεία της διαπραγμάτευσης κλιμακώνουν την άγρια επίθεση σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων που του έχουν απομείνει».
Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Τσίπρα - Σουλτς, και ενώ η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι 
τα νομοσχέδια για το Ασφαλιστικό και Φορολογικό «είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από τη δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περαιτέρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», το Βερολίνο φρόντισε να στείλει σαφές μήνυμα τήρησης κατά γράμμα του 3ου μνημονίου, τόσο μέσω του εκπροσώπου του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, όσο και του εκπροσώπου της Καγκελαρίας.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα νομοσχέδια είναι «ανοιχτά» στις παρατηρήσεις των θεσμών
Τετάρτη 13/04/2016 - 17:50
Τα νομοσχέδια στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό κινούνται εντός του μνημονίου και προωθούνται για «να επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» τονίζει η κυβέρνηση, δηλώνοντας έτοιμη να ενσωματώσει σε αυτά, επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα που θα συμφωνηθούν με το κουαρτέτο, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα νομοσχέδια
«κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς». Επίσης, «είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από τη δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις περεταίρω συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Οι ίδιες πηγές κατηγορούν τη ΝΔ ότι προσπαθεί να «τορπιλίσει» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας».
902

Η διαδικασία της αξιολόγησης είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο της τρόικας με την Ελλάδα το καλοκαίρι το 2015 και θα πρέπει να τηρηθεί «κατά γράμμα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ.

Για τις διαπραγματεύσεις ανέφερε πως «δεν έχουν σταματήσει, αλλά έχουν διακοπεί» και κάλεσε την ελληνική πλευρά να συνεχίσει τις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, λέγοντας πως «ελπίζουμε οι δύο πλευρές να αξιοποιήσουν αυτό το διάστημα και να συνεχίσουν παρασκηνιακά τις διαπραγματεύσεις».
Για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει δύο νομοσχέδια, ο Μάρτιν Γέγκερ δήλωσε
«η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται τελείως αιφνιδιαστικά, γνωριζόμαστε εδώ και καιρό. Στο τέλος όμως θα πρέπει να κλείσει με τακτοποιημένο τρόπο ο έλεγχος του προγράμματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει τώρα να εργαστούμε».
Για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα συναντηθεί με τον Άγκελα Μέρκελ, ενώ θα δει τους Ολάντ - Σουλτς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν συνιστά έλλειψη επικοινωνίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο και πρόσθεσε ότι οι δύο τους «επικοινωνούν τακτικά», όπως επίσης και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στην Ουάσιγκτον Τσακαλώτος - κουαρτέτο για τα μέτρα
Στην Ουάσιγκτον και στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ μεταφέρεται το κέντρο βάρους των συζητήσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης καθώς εκεί βρίσκονται από σήμερα Πέμπτη τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και οι επικεφαλής του κουαρτέτου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα γίνει αναφορά και στο ελληνικό χρέος, για το οποίο η κυβέρνηση όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα ζητήσει σταθερά επιτόκια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες, Κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν θεωρούν ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ και εκτιμούν ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει εντός τεσσάρων εβδομάδων.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το «Real.gr», επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ που «σχετίζονται με την παρακολούθηση του προγράμματος», δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ και οι Κοινοτικοί αξιωματούχοι βλέπουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) μέσα στις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, «αρκεί η κυβέρνηση να πάρει τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις».
Για τις διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, η απάντηση ήταν «σε ποιες διαφορές αναφέρεστε; Οι στόχοι είναι οι ίδιοι για όλους, η συμφωνία είναι μία, την υπογράψαμε τον Αύγουστο του 2015 όλοι μαζί και ισχύει μέχρι σήμερα. Το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα είναι διετές, περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, την οποία έχουν θέσει ως προϋπόθεση και για τη δική τους συμμετοχή τα κράτη - μέλη της ΕΕ» και πως «δεν διαφωνήσαμε ποτέ πως χρειάζονταν και άλλα μέτρα για το 2018».
Αύξηση ΦΠΑ στο 24%
Στην Αθήνα, πάντως, το κέντρο βάρους των εξελίξεων σχετίζεται με τα νέα βαριά αντιλαϊκά μέτρα που είναι ήδη στα σκαριά και οι πληροφορίες αναφέρουν πως πολλά έχουν συμφωνηθεί, μεταξύ αυτών και η αύξηση στο 24% από 23% του ΦΠΑ.
Η ένταση της φοροεπιδρομής μέσω και της έμμεσης φορολογίας θα πλήξει ακόμα περισσότερο τις λαϊκές οικογένειες αφού θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες προκειμένου η κυβέρνηση να εισπράξει ως κρατικά έσοδα ποσά έως 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Η αύξηση κατά 1% του ΦΠΑ θα ακριβύνει:
- Τα τυποποιημένα είδη διατροφής, τα αναψυκτικά και τους χυμούς.
- Τα εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί.
- Τα αγροτικά εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, ζωοτροφές) και ανταλλακτικά αγροτικών μηχανημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.