Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Τρομοκράτες Βρυξελλών

Πηγή: ΑΡ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Αστυνομοκρατία, έρευνες και στο βάθος καταστολή σε όλη την ΕΕ
Έκτακτη σύνοδος των υπουργών εσωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ
Τετάρτη 23/03/2016 - 12:24 - Ενημέρωση: Τετάρτη 23/03/2016 - 13:41
Σε καθεστώς αστυνομοκρατίας ξημέρωσε ολόκληρο το Βέλγιο, καθώς και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, μια ημέρα μετά τις πολύνεκρες δολοφονικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και σε σταθμό μετρό των Βρυξελλών, με την ΕΕ να δίνει το στίγμα της έντασης της αστυνομοκρατίας και της καταστολής. Ήδη η ολλανδική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών, κατόπιν αιτήματος του Βελγίου, η οποία πιθανόν να πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί.
Από χτες, η βελγική αστυνομία δηλώνει ότι έχει ταυτοποιήσει τους δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο, δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους, σύμφωνα με τα οποία οι βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ήταν οι αδελφοί Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουι, γνωστοί στην αστυνομία. Παράλληλα, συνεχίζει τις έρευνες για την σύλληψη του τρίτου υπόπτου, του Ναζίμ Λαχράουι, 25 ετών, ο οποίος ήδη καταζητούνταν από την περασμένη Δευτέρα, καθώς το DNA του βρέθηκε σε σπίτια που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι και ταξίδεψε το Σεπτέμβρη με τον συλληφθέντα Σάλαχ Αμπντεσλάμ. 
Από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο, αλλά και στο μετρό της πόλης σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 200.
Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα ανέλαβαν τζιχαντιστές που βρίσκονται στη Συρία, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοέμβρη στο Παρίσι.
Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλο το Βέλγιο. Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, σε μια κατοικία στη συνοικία Σκάαρμπεκ των Βρυξελλών, βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του «Ισλαμικού Κράτους».
Ο «προβληματισμός» για τα μέτρα ένδειξη για τη λήψη νέων αυστηρότερων
Πηγή ΑΡ
Η επίθεση στις Βρυξέλλες έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση τόσο στην ΕΕ, όσο και διεθνώς, για αναθεώρηση ή ενίσχυση των ήδη ισχυρών μέτρων ασφαλείας. Εξάλλου, προξενεί ερωτηματικά για τις συνθήκες ενός τέτοιου «χτυπήματος» το γεγονός ότι οι χτεσινές πολύνεκρες επιθέσεις σημειώθηκαν στις Βρυξέλλες που από τον περασμένο Νοέμβρη έχουν μετατραπεί σε μια στρατοκρατούμενη πόλη, αποτελούν την έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ η επίθεση στο μετρό συνέβη ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα μακριά από το κεντρικό κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι ήδη ισχυρά. Άλλωστε, η προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι επιθέσεις για την ενίσχυση των μέτρων καταστολής είναι εμφανής στις δηλώσεις αρκετών ηγετών των χωρών της ΕΕ και όχι μόνο.
Τον «προβληματισμό» εντείνουν οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών ότι οι εκρήξεις στο μετρό, που κόστισαν τη ζωή περίπου 20 ανθρώπων, είχαν προφανώς σχεδιαστεί και προετοιμαστεί πριν από τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, την περασμένη Παρασκευή. 
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα το πρωί μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ». Ήδη η ολλανδική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών, κατόπιν αιτήματος του Βελγίου, η οποία πιθανόν να πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί.
«Μπορούμε να νικήσουμε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, πρότεινε τον παραδειγματικό βασανισμό των υπόπτων, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την πλευρά του, προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες να προσέχουν όσο ταξιδεύουν στην Ευρώπη.
Εξάλλου, η εμπειρία που αποκόμισαν οι λαοί και από το μακελειό που έγινε στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβρη, προκαλώντας 130 θανάτους, είναι φρέσκια.
Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», σταδιακά και σχεδιασμένα, η Γαλλία πρωτοστάτησε στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, ενισχύοντας κατ' αρχάς τη δική της στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή όπου διαρκώς δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί. Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, δρομολογήθηκαν μια σειρά μέτρα καταστολής (η χώρα παραμένει σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης»), σε βάρος δημοκρατικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων, με απαγορεύσεις διαδηλώσεων, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του στρατού κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.