Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-ΟΟΣΑ κι όσα: Κόκκινες γραμμές Κατρούγκαλου, μαύρα μαντάτα για τον λαό και τα απίδια στον κόκκινο σάκο του Τσακαλώτου

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ
Έρχεται μαχαίρι στις συντάξεις - Στα 1.300 ευρώ κυρία και επικουρική πέφτει τώρα η «κόκκινη γραμμή»
Πέμπτη 10/03/2016 - 21:33
Τα 1.300 ευρώ συνολικές συντάξιμες αποδοχές το μήνα θέτει τώρα σαν «κόκκινη γραμμή» για να μην γίνουν μειώσεις η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μία μέρα μετά την πρώτη συνάντηση του με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ανέφερε
«δεν πρόκειται να μειωθούν συντάξεις, αθροιστικά συντάξεις κύριες και επικουρικές κάτω από τα 1300 ευρώ», ενώ επιβεβαίωσε ότι για τις επικουρικές συντάξεις έχει τεθεί θέμα μεγάλων μειώσεων στις συζητήσεις. Ανέφερε πως για τις επικουρικές υπάρχει «η σημαντικότερη η απόσταση ανάμεσα σε εμάς και σε αυτούς» και για αυτό ζήτησε το θέμα αυτό να συζητηθεί τελευταίο και πρόσθεσε πως για τις επικουρικές δεν είναι μόνο το θέμα του ποσού αλλά και του συντελεστή αναπλήρωσης.
«Αφού έφερα το κόκκινο σακίδιο είμαστε σε καλό δρόμο»
Ανέφερε πως σε τέσσερα σημεία επί του Ασφαλιστικού επικεντρώνεται η συζήτηση με τους επικεφαλής του κουαρτέτου και σύμφωνα με τα όσα δηλώνει μόνο προς το χειρότερο μπορεί μετεξελιχθεί η κυβερνητική πρόταση.
Συγκεκριμένα, επιβεβαίωσε ότι για την «εθνική» σύνταξη συζητούνται «οι όροι που θα δίνεται» και «οι συντελεστές αναπλήρωσης», συνεπώς είναι πιθανό το ύψος της να είναι χαμηλότερο των 380 ευρώ που υπολογίζει η κυβέρνηση και η απονομή της να συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια.
Το δεύτερο σημείο είναι η προσωπική διαφορά, δηλαδή πόσο και για πόσο θα ισχύει το ύψος μιας σύνταξης που ήδη δίνεται σε σχέση με την μειωμένη σύνταξη που θα εκδοθεί στο άμεσο μέλλον.
Ο υπουργός δήλωσε πως
στο τραπέζι είναι «το πως θα υπολογίζεται η προσωπική διαφορά αυτό που έχουμε εγγυηθεί ότι δηλαδή ότι οι συντάξεις οι κυρίες θα παραμείνουν στο ύψος που έχουν και μετά το 2018 θα δούμε πως σιγά σιγά θα ισορροπούν και θα έρχονται στο ίδιο επίπεδο με τις καινούριες».
Άρα η μείωση των κύριων συντάξεων που θα εκδοθούν μετά το νόμο είναι βέβαιη και σταδιακά θα μειώνονται και οι σημερινές κύριες συντάξεις προκειμένου να έχουν το ίδιο ύψος, συνεπώς οταν η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις εννοεί μόνο τις υπάρχουσες και για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα.
Το τρίτο σημείο έχει να κάνει με τις υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνησης προς αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες για μεταβατική αύξηση των εισφορών τους στο 26%, καθώς όπως φαίνεται δεν έχουν συμφωνήσει με το κουαρτέτο, τουλάχιστον ακόμα.
Ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως
θέλουμε «να εξηγήσουμε και να αποδεχθούν» τις «συμπληρωματικές βελτιώσεις που προωθεί η κυβέρνηση μετά τον διάλογο με την κοινωνία και συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες».
Το τέταρτο σημείο είναι το μεγάλο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις και η επόμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο αναμένεται να γίνει το πρωί του Σαββάτου.
Ο καλός δρόμος του Τσακαλώτου που χάθηκε... στο δρόμο:

Πρόταση - βόμβα για μαχαίρι 50% στο αφορολόγητο
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΓΚΟΥΡΙΑ

Ισοπέδωση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για τα κέρδη του κεφαλαίου συστήνει η έκθεση του ΟΟΣΑ
Πέμπτη 10/03/2016 - 20:15 - Ενημέρωση: Πέμπτη 10/03/2016 - 20:15
Τις αντιλαϊκές προτάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον γενικό γραμματέα του, Άνχελ Γκουρία, στο Μαξίμου, ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσουν στήριγμα στα παζάρια με το κουαρτέτο και στην προσπάθεια στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Φροντίζοντας να «ξεπλύνει» και τον ΟΟΣΑ, όπως κάνει με όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, υποστήριξε ότι η έκθεσή του για την Ελλάδα αποτελεί έναν «δίκαιο» και «ισορροπημένο» απολογισμό.
Η έκθεση του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού περιλαμβάνει συστάσεις για την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, περαιτέρω παρεμβάσεις και στις εργασιακές σχέσεις με την εφαρμογή και των κάθε είδους μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και των διαβόητων «εργαλειοθηκών» του.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ
Η έκθεση που παρέδωσε ο Άνχελ Γκουρία στον πρωθυπουργό, προβλέπει ρυθμούς οριακής υποχώρησης του ΑΕΠ και για το 12μηνο του 2016 και ισχνή ανάκαμψη (1,7%) για το 2017. Ζητά μειώσει συντάξεων και μισθών, ευελιξία στις ομαδικές απολύσεις και επισημαίνει ότι η μειωμένη φορολογία των επιχειρηματικών κερδών είναι κίνητρο για επενδύσεις. 
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», δείχνοντας επί της ουσίας στην κατεύθυνση της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των μειώσεων. Παρά το γεγονός ότι «πρόσφατες μεταρρυθμίσεις επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος», οι ανισότητες παραμένουν, τονίζει.
Τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων «παραμένουν ακόμη πάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ», διαπιστώνεται, δείχνοντας στην κατεύθυνση νέων παρεμβάσεων.
Στο αντιλαϊκό τραπέζι μπαίνουν και οι παραμετρικές αλλαγές στο σύστημα διαμόρφωσης των κατώτατου μισθού στην κατεύθυνση, βέβαια, της παραπέρα συμπίεσης του «μισθολογικού κόστους» για την εργοδοσία.
Σε αυτό το πλαίσιο, από τη μια πλευρά, διαπιστώνουν ότι ο κατώτατος μισθός για τους νέους εργαζόμενους κάτω από 25 χρονών «βρίσκεται πολύ κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ».
Από την άλλη βέβαια, περνώντας στο «ψητό» τονίζουν ότι ο κατώτατος μισθός αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, κάτι που «αποτελεί μοναδική περίπτωση στον ΟΟΣΑ». 
Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουν τη διαμόρφωση κατώτατου μισθού με άξονα την «παραγωγικότητα και τη δικαιοσύνη» και μάλιστα συμπεριλαμβανομένης της «αναθεώρησης στην πριμοδότηση της αρχαιότητας», που θα σημάνει παραπέρα μείωση των κατώτατων μισθών που ισχύουν για εργαζόμενους πάνω από 25 χρονών.
Προτείνονται παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις και συγκεκριμένα στο καθεστώς ομαδικών απολύσεων καθώς και στο νόμο για την κήρυξη απεργιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η χαλάρωση των «περιορισμών» θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ της τάξης του 0,2%! Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ αξιώνει «επαρκή ευελιξία» και «εξισορρόπηση» ανάμεσα στις ομαδικές απολύσεις και στα μέτρα «ατομικής προστασίας» από τις απολύσεις.
Επισημαίνεται ότι στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, δεν ισχύει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 
Να σημειωθεί ότι ο ΟΟΣΑ δεν λέει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτά που κατά κύριο λόγο προτείνει το ΔΝΤ στο πλαίσιο και του καταμερισμού με την πλευρά της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, ο συντελεστής φορολόγησης στα επιχειρηματικά κέρδη στην Ελλάδα (29%) είναι ψηλότερος από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (25%), επισημαίνοντας ότι κάνει τη χώρα λιγότερο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ εστιάζει και γύρω από τα προγράμματα διαχείρισης των φαινόμενων της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η χρηματοδότηση τέτοιων «κοινωνικών προγραμμάτων» υπολογίζεται στο 1,5% του ΑΕΠ και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα χρειαστούν περικοπές από άλλους τομείς, αναφέροντας «ως παράδειγμα» τις συντάξεις, τη «βελτίωση» της είσπραξης των φόρων, αλλά και τις αμυντικές δαπάνες. Ανάμεσα στις συστάσεις του, ο ΟΟΣΑ προτείνει τη θέσπιση ενός επιδοτούμενου προγράμματος σχολικών γευμάτων στις φτωχές περιφέρειες, τη διαμόρφωση προγράμματος κοινωνικής στέγασης κ.α
Η έρευνα προσθέτει ότι η προσφυγική κρίση μπορεί να δημιουργήσει μείζονα προβλήματα για την ελληνική οικονομία, ιδίως αν η συμβολή της ΕΕ αποδειχθεί ανεπαρκής. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, το κόστος της εισροής προσφύγων υπολογίζεται σε περίπου 0,4% του ΑΕΠ για το 2015.
Επίσης, τονίζει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας, με κατεύθυνση τη «σημαντική επέκταση των περιόδων αποπληρωμής και των περιόδων χάριτος για το κεφάλαιο και τους τόκους θα μπορούσε να εξασφαλίσει χαμηλές και σταθερές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες μακροπρόθεσμα και συνεπώς, να μειώσει την αβεβαιότητα».
Κοινές δηλώσεις Τσίπρα και Γκουρία 
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως
«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την απομείωση του χρέους», διαβεβαιώνοντας το κεφάλαιο ότι «παρά τις δυσκολίες, αυτή την κρίσιμη στιγμή θα την ξεπεράσουμε με επιτυχία» και το 2016 «θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία».
Όπως είπε, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συζήτηση για το χρέος θα έχουν «αλυσιδωτές θετικές αντιδράσεις» για να επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2016, για να αρθούν πλήρως τα capital controls και για να εμπιστευτούν μαζικά οι επενδυτές την ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την επισήμανση που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την αναγκαιότητα «ελάφρυνσης» του χρέους, θεωρώντας ότι έτσι θα εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι για τη στήριξη των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.
Αναδιανομή της φτώχειας
Θέλοντας να διατηρήσει τις γνωστές αυταπάτες για το χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως τα οφέλη της ανάκαμψης θα πρέπει «να μοιραστούν δίκαια στο κοινωνικό σύνολο», αποσιωπώντας ότι η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων προϋποθέτουν όλο και περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα. Παράλληλα, έκανε λόγο για την επίτευξη ενός διττού στόχου που είναι «ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη, με ταυτόχρονη όμως διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας».
Η επίκληση της «δημοσιονομικής ισορροπίας» σημαίνει συνέχιση της λιτότητας για το λαό, ενώ η «κοινωνική δικαιοσύνη» μεταφράζεται σε αναδιανομή της φτώχειας. 
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να σχεδιαστούν νέα εργαλεία και θεσμοί που «επαναθεμελιώνουν το κοινωνικό κράτος και μειώνουν την ανισότητα, ενώ την ίδια ώρα θα μειώνουν και το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα», περιγράφοντας τη συνέχιση μιας πολιτικής που θα κόβει κάθε είδους κοινωνική παροχή για τους πολλούς και θα δίνει κάποια ψίχουλα στους πλέον εξαθλιωμένους.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την «έμφαση» που δίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ
«στην ανάγκη να διορθωθεί το μείγμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με την αντιμετώπιση της ισχύος των ολιγοπωλίων και με τη σύγκρουση με εδραιωμένα συμφέροντα», παραπέμποντας ευθέως στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα νέων αγορών προς τους μονοπωλιακούς ομίλους. Επίσης, δήλωσε πως συμφωνεί με τη σύσταση του ΟΟΣΑ ότι «οι θεσμοί στην αγορά εργασίας πρέπει να επανεξεταστούν», αποσιωπώντας ότι η «επανεξέτασή» τους μόνο προς το χειρότερο μπορεί να γίνει, όπως επιβεβαιώνουν οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο για τις εργασιακές σχέσεις.
Κάνοντας ακόμη μεγαλύτερο τον εμπαιγμό, 
υποστήριξε ότι συμφωνεί με την επισήμανση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ότι «ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και ότι θα πρέπει να τον αυξήσουμε», όταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον διατήρησε στα σημερινά, απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία ότι εάν απαιτηθεί «περαιτέρω σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής», λόγω της προσφυγικής κρίσης και των διεθνών εξελίξεων, μπορεί να κινδυνεύσει η ανάκαμψη. «Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εργαζόμαστε σκληρά για να επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή λύση με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», ανέφερε για το Προσφυγικό, αντιμετωπίζοντας το με όρους κόστους.
Κανένας εφησυχασμός
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, παρέδωσε στον πρωθυπουργό την έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για την Ελλάδα.
Δίνοντας έμφαση στη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να ανακάμψει η Ελλάδα είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε ότι «τα νούμερα είναι θετικά, αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό».
Ο Άνχελ Γκουρία δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, προσελκύοντας επενδύσεις, ενώ για το χρέος ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «χαμηλότερες ροές» για τη μελλοντική εξυπηρέτησή του.
Για το Προσφυγικό σημείωσε ότι η Ελλάδα «χρειάζεται να λάβει σημαντική βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη πρόκληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.