Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Πρόσφυγες-Μετανάστες: Κυνηγημένοι από το ΝΑΤΟ στα σύρματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΕΕ ‒ ΠΑΜΕ αλληλέγγυοι ΤΩΡΑ

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και το Ελληνικό (ΦΩΤΟ)
Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες
Πέμπτη 03/03/2016 - 10:31 - Ενημέρωση: Πέμπτη 03/03/2016 - 10:31
Εγκλωβισμένοι και κάτω από απάνθρωπες συνθήκες διαβιούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας δηλώνει ότι θα παραμείνουν για δύο με τρία χρόνια στην Ελλάδα. Παραδοχή με την οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ για την πολιτική της ΕΕ που αποδέχεται και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η οποία οδηγεί χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων αφήνουν στο απυρόβλητο τις πολιτικές της ΕΕ που γεννούν και αναπαράγουν τέτοια προβλήματα, εστιάζοντας στο υπαρκτό ζήτημα της έλλειψης σχεδιασμού και συντονισμού από την κυβέρνηση.
Και ενώ η χώρα μετατρέπεται σε ένα απέραντο «στρατόπεδο συγκέντρωσης», οι συνθήκες των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα, με το κράτος να απουσιάζει και τον απλό κόσμο να εκδηλώνει με κάθε τρόπο τη λαϊκή αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους.
Χιλιάδες στα σύνορα, στην Ειδομένη
Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη του Κιλκίς, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, παραμένουν περίπου 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες  και περίπου άλλοι τόσοι στα κέντρα μετεγκατάστασης, που έχουν στηθεί και λειτουργούν στο νομό Κιλκίς, στη Νέα Καβάλα και το Χέρσο, στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδιναν οι αρχές την Τετάρτη,  στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 2.800 πρόσφυγες και μετανάστες, 6.500 στα νησιά του Αιγαίου, 1.414 στο Σχιστό, 748 στον Ελαιώνα, 1.470 στο γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό, 680 στο γήπεδο μπέιζ μπολ, 2.350 στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο, 2.071 στα Διαβατά, 2.581 στο Χέρσο, 2.282 στη Ν. Καβάλα και πάνω από 200 στην πλατεία Βικτωρίας.
Τραγική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς το κράτος και οι υπηρεσίες του απουσιάζουν παντελώς και η «διαχείριση» της κατάστασης έχει αφεθεί σε διάφορες ΜΚΟ. Οι υποδομές (σκηνές, τουαλέτες, κ.λπ.) που υπάρχουν εκεί, δεν επαρκούν, τεράστιες είναι οι ανάγκες σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, ενώ δεν καλύπτονται ούτε οι ανάγκες σίτισης των χιλιάδων προσφύγων.
Την ίδια ώρα από τα σύνορα με το «σταγονόμετρο» περνούν ελάχιστοι πρόσφυγες και μετανάστες με άνδρες των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων να περιπολούν δίπλα στο φράχτη που έχει υψωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπούν προσπάθειες εισόδου προσφύγων και μεταναστών.
Την ώρα που εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες και τα παζάρια, εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, την ερχόμενη Δευτέρα, πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι ενδείξεις για το μακροχρόνιο εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών, όπως εξάλλου προβλέπουν και οι αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες έχει επικυρώσει και η συγκυβέρνηση. Η Κομισιόν προτείνει τη χρηματοδότηση για τη διαχείριση του εγκλωβισμού μέχρι το 2018, ενώ και δηλώσεις αρχηγών κρατών - μελών της ΕΕ, κάνουν λόγο για ένα απέραντο «hot  spot».
Τουσκ: Απαραίτητη προϋπόθεση ο αυστηρός έλεγχος της ζώνης Σένγκεν
Η επιστροφή στις διατάξεις της ζώνης Σένγκεν, που θα περιλαμβάνει την εφαρμογή αυστηρών ελέγχων στα εξωτερικά σύνορά της, συνιστά μια «απαραίτητη» προϋπόθεση για την επίτευξη μιας λύσης στην προσφυγική κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Είμαι πεπεισμένος […] ότι μία επιστροφή στην Σένγκεν αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση» επισήμανε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον καταυλισμό προσφύγων της Ντόμποβα στη Σλοβενία, μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στην κροατική μεθόριο.
Ερωτώμενος σχετικά με την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας της Σένγκεν, ο Τουσκ απάντησε: «Φοβάμαι ότι μερικές φορές χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα εάν πραγματικά θέλετε να εφαρμόζεται η συνθήκη Σένγκεν. Λυπάμαι, ωστόσο αυτή είναι η πραγματικότητα».
Ενδεικτική είναι και νέα δήλωση του αντιδραστικού πρωθυπουργού της Σλοβακίας,Ρόμπερτ Φίτσο, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, που επισκέφτηκε την Τέτάρτη τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, και είπε ότι η χώρα του «θα κλείσει τα σύνορά της όσο δεν εξασφαλίζεται η φύλαξη των ελληνικών συνόρων με την Τουρκία, που είναι και σύνορα της ΕΕ», ενώ υποσχέθηκε περισσότερους Σλοβάκους αστυνομικούς και στρατιώτες στην ΠΓΔΜ. Στις 29 Φλεβάρη, είχε σε δηλώσεις προκλητικά προβλέψει ότι «Η Ελλάδα θα γίνει ένα μεγάλο hot spot, όσο δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της».
Η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ θα γίνει χώρα εγκατάστασης, δηλώνει ο Γ. Μουζάλας
Η Ελλάδα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, από χώρα τράνζιτ για τους πρόσφυγες θα μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης, παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για μεταναστευτική πολιτική, Γιάννης Μουζάλας στη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης κεκλεισμένων των θυρών, με δημάρχους και περιφερειάρχες.
Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, ο Γ. Μουζάλας χαρακτήρισε την κατάσταση «οξεία» και υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. «Δεν είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Σε λίγο διάστημα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πάνε στις χώρες που θέλουν» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Μουζάλας εκτίμησε ότι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα τα σύνορα στην Ειδομένη δεν θα ξανανοίξουν σύντομα, υπολογίζοντας, ότι στην χώρα θα εγκλωβιστούν περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε επίσης πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός φιλοξενίας των μεταναστών, περιλαμβάνει δημιουργία hot spot ακόμη και στην Ήπειρο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ζήτησε γραπτές δεσμεύσεις για τον αριθμό των προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η φιλοξενία, το κόστος και ποιος θα το επωμιστεί. Επανέλαβε, δε, ότι δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του ζητήματος από την κυβέρνηση, ενώ αναφορικά με τους χώρους φιλοξενίας που ζητήθηκε από τους δήμους να προτείνουν, σημείωσε ότι όσοι έχουν προταθεί έχουν απορριφθεί από την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, ζήτησε συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη διαχείριση του Προσφυγικού από τους δήμους και αφορούν κυρίως στην πρόσληψη προσωπικού. Ακόμα, ο Γ. Μουζάλας ανακοίνωσε την πρόσληψη 1.600 πενταμηνιτών στις αρχές Μάη, σε δήμους και περιφέρειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Μουζάλας ζήτησε από τους περιφερειάρχες να του παραδώσουν λίστα με χώρους σε όλη τη χώρα που μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα πρόσφυγες και μετανάστες. Επικεντρώθηκε, μάλιστα, στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο των προσφύγων, όπως Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ ζήτησε να υπάρξει ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα.
Για τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών προετοιμάζει και ο Ν. Κοτζιάς
Ως λαγός, πρόθυμος να προετοιμάσει κλίμα για τον εγκλωβισμό εδώ δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων, βγήκε και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες, και χαρακτηρίζοντας τις προσφυγικές ροές ως διαχειρίσιμες. Βέβαια, παραδέχτηκε ότι εφιάλτης του είναι «να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες»...
Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας το φλερτ της κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ με τη γερμανική καγκελαρία, εξαπέλυσε επίθεση στην αυστριακή κυβέρνηση - που προσώρας πρωτοστατεί στο κλείσιμο των συνόρων - καταλογίζοντάς της ότι παίζει «βρώμικο παιχνίδι» για λογαριασμό «όσων θέλουν να ανατρέψουν την Ανγκελα Μέρκελ ή την πολιτική της». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «η Αυστρία στηρίζεται και σε άλλες δυνάμεις που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μέρκελ σήμερα στη Γερμανία».
Ερωτηθείς για το βέτο που θα μπορούσε να ασκήσει η Ελλάδα στην επόμενη σύνοδο κορυφής, τη Δευτέρα, για το προσφυγικό, είπε ότι «κανείς πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του» καθώς «το βέτο συχνά βοηθά για να επισημάνει κανείς τις κόκκινες γραμμές του και δεν είναι το τέλος μιας διαπραγμάτευσης αλλά η αρχή της». «Δεν το βλέπω πιθανό (σ.σ: την άσκηση βέτο), αλλά αν κυριαρχούσε η άποψη της Αυστρίας τι θα κάνουμε;» αναρωτήθηκε. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι «εμείς βάζαμε βέτο για τα συμπεράσματα όχι εναντίον κάποιου».
Παζάρια της ΕΕ με την Άγκυρα για τον αριθμό των προσφύγων που θα φτάνουν στην Ελλάδα
Ενδεικτικό των παζαριών που βρίσκονται σε εξέλιξη, εν όψει της Συνόδου Κορυφής, αποτελούν οι πληροφορίες που θέλουν τις Βρυξέλλες, να παζαρεύουν με την Άγκυρα, για τον αριθμό των προσφύγων που θα αφήνει να φτάνουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση «ασκεί πιέσεις» στην Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα διά θαλάσσης σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως. Σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία. Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Γερμανία, βασικός προορισμός των προσφύγων, επιθυμεί να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές την ημέρα «σε τριψήφιο και όχι τετραψήφιο νούμερο» προκειμένου να αρχίσει να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία για μετεγκατάσταση.
«Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να κάνουν μία κίνηση εάν οι Τούρκοι μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων κάτω από 1.000 την ημέρα» είπε υπό καθεστώς ανωνυμίας ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Με μικρότερες ροές, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να στέλνει στην Τουρκία χρήματα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί βάσει των όρων της συμφωνίας του Νοεμβρίου. Το ποσό των τριών δισ. ευρώ δεν έχει αποδεσμευτεί ακόμη αν και σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από ξεχωριστά κοινοτικά κονδύλια έχουν διατεθεί ήδη για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.
Ως αντάλλαγμα μεγαλύτερης συνεργασίας εκ μέρους της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες προτίθενται να ξεπαγώσουν τις τελματωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρώπη.
Για θυσία της Ελλάδας για το καλό της ΕΕ, κάνει λόγο ο Σλοβάκος πρωθυπουργός
«Φτάσαμε στο σημείο που η Ελλάδα είναι πιθανό να θυσιαστεί για το καλό της ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, εξαπολύοντας νέα επίθεση εναντίον της χώρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hospodarske noviny. Ο Ρόμπερτ Φίτσο, επέριψε την ευθυνη στον πρωθυπουργό τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τσίπρα, θα υπάρχει μόνο ένα hotspot και αυτό θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες τίποτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα».
Εξάλλου την Τρίτη ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είχε ζητήσει τον αποκλεισμό της χώρας από το Σένγκεν, λέγοντας ότι «δεν πληροί το καθήκον της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» και προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δημιουργεί τεράστια προβλήματα.
Για τακτικές εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και μικροπολιτικής έκανε λόγο από πλευράς του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.
Τις κατασκηνώσεις των τραπεζών ζητά το υπουργείο Εσωτερικών
Επιστολή προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ώστε να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις κατασκηνώσεων που διαθέτουν για τα παιδιά των υπαλλήλων τους, ώστε να διαμορφωθούν σε «hot spots» για τους πρόσφυγες, απέστειλε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.