Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Προσφυγες - Μετανάστες: Κοινό μέλλον ΕΕ - Τουρκίας στις μπίζνες με 2.300 άτομα να στελεχώνουν την Frontex ‒ ΚΚΕ: Άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας που λέγεται ΕΕ με κυβέρνητική πρόσκληση για αποτελεσματικότερο ΝΑΤΟ ‒ Βομβιστικά προσχήματα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Επιβεβαιώθηκε ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών τα επόμενα χρόνια
Παρασκευή 18/03/2016 - 21:24
H αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και η «διαχείρισή» τους με βάση τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, αποτελεί την καρδιά της συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Τουρκία, μετά τα αλισβερίσια στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας. Η συμφωνία επιβεβαιώνει παράλληλα τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας σχετικά με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό
Σάββατο 19/03/2016 - 13:07
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας σχετικά με το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό σημειώνει:
«Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας επικύρωσε το άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας που λέγεται ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Δεν λύνει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να σταματήσει τα προσφυγικά - μεταναστευτικά κύματα. Επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων.
  • Για άλλη μια φορά, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει το μαύρο - άσπρο. Οι δυσνόητες και στρογγυλεμένες διατυπώσεις της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορούν να κρύψουν ότι:
1. Το κλείσιμο των βόρειων συνόρων για τους πρόσφυγες αποτελεί κοινή απόφαση της ΕΕ, όχι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών, όπως συνεχίζει να ψεύδεται ο Έλληνας πρωθυπουργός. Οι χιλιάδες πρόσφυγες - μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά και όσοι θα εξακολουθήσουν να έρχονται, θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι. Το πρόγραμμα επιλεκτικής μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη της ΕΕ, ενός ελάχιστου αριθμού προσφύγων, που γίνεται με ρυθμούς χελώνας, δεν αποτελεί λύση, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα.
2. Η απόφαση της Συνόδου, ότι για κάθε "επιστροφή" από την Ελλάδα στην Τουρκία ενός Σύρου πρόσφυγα, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία σε χώρα της ΕΕ, μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 72.000 προσφύγων, αποτελεί ένα απαράδεκτο πιγκ - πογκ, που παίζεται στις πλάτες των προσφύγων, παραβιάζοντας ωμά και απροκάλυπτα τα δικαιώματά τους. Η απόφαση για υποχρεωτική κατάθεση των αιτήσεων ασύλου και fast - track εξέτασή τους στην Ελλάδα σημαίνει επαναφορά σε ισχύ και αυστηρή εφαρμογή του απαράδεκτου Κανονισμού του Δουβλίνου. Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων θα είναι να αυξηθούν τα κυκλώματα και οι ταρίφες των δουλεμπόρων, τα δρομολόγια να γίνουν πιο επικίνδυνα, να ανέβει ο αριθμός των νεκρών προσφύγων - μεταναστών, οι συνθήκες κυνηγητού και παρανομίας θα δημιουργήσουν και άλλα προβλήματα με επιπτώσεις στον ντόπιο πληθυσμό στα νησιά, την ενδοχώρα και τα σύνορα προς τις άλλες χώρες της ΕΕ.
3. Η απόφαση να "ανοίξει" ακόμη ένα κεφάλαιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, στην πραγματικότητα, αποτελεί επιβράβευση, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, τόσο απέναντι στο Κυπριακό πρόβλημα όσο και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο. Το ίδιο ισχύει και για την έναρξη εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ καθώς και για την υπόσχεση καταβολής ακόμη άλλων 3 δισ. μέχρι το τέλος του 2018.
4. Με τη συμφωνία, η άρχουσα τάξη της Τουρκίας πήρε από την ΕΕ αυτό που επιδιώκει εδώ και καιρό, δηλαδή να "βάλει πόδι" στην περιοχή της Συρίας που βρίσκονται οι Κούρδοι, στο όνομα δήθεν του να δημιουργηθούν "ασφαλέστερες περιοχές" για τους πρόσφυγες "σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα".
  • Ο Έλληνας πρωθυπουργός, για ακόμη μια φορά προκλητικός στις θριαμβολογίες του, με αναφορές στο σεβασμό, δήθεν, του διεθνούς δικαίου, προσπαθεί να αποκρύψει ότι έβαλε την υπογραφή του σε μια ακόμη συμφωνία - ταφόπλακα για τα δικαιώματα των προσφύγων, που επιτείνει τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Έφτασε στο σημείο να ζητά την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, δηλαδή στα "γκριζαρισμένα" σύνορα του Αιγαίου, όπου θα διαφεντεύει το ΝΑΤΟ, μετά από πρόσκληση και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Καλούμε το λαό
  • να ενισχύσει ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα του απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.
  • Να δυναμώσει την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες - μετανάστες,
  • να διεκδικήσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και ασφαλή μετάβασή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Να παλέψει για να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων κρατών, που έχουν συνυπογράψει και οι ελληνικές κυβερνήσεις».
902

Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία στην βάση της αρχής «ένας προς έναν», αλλά και την συνέχιση του εγκλωβισμού, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Κυριακή 20 Μάρτη, οπότε πρόκειται να αρχίσει η εφαρμογή των επαναπροωθήσεων όλων των προσφύγων και μεταναστών που θα φθάνουν από την ημέρα αυτή στην Ελλάδα. Ο αριθμός των προς επανεγκατάσταση θα φθάνει μέχρι τις 72.000. Αν πλησιάζει προς εκεί θα εξεταστεί αναθεώρηση. Αν πιαστεί ο αριθμός το πρόγραμμα επανεγκατάστασης τερματίζεται. 



ΚΚΕ

Ανακοίνωση για τη νέα βομβιστική επίθεση στην Τουρκία

Σάββατο 19/03/2016 - 19:53

Σε ανακοίνωση για τη νέα βομβιστική επίθεση στην Τουρκία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:


«Το KKE καταδικάζει το νέο δολοφονικό χτύπημα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που προκάλεσε το θάνατο 5 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον τουρκικό λαό, καθώς και στις οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής αυτής ενέργειας.

Η αστική τάξη της Τουρκίας και η κυβέρνηση του ΑΚΡ που την υπηρετεί, φέρουν μεγάλες ευθύνες γιατί με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία, έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτοί περιλαμβάνουν το ματοκύλισμα και το διαμελισμό της Συρίας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, ενώ την ίδια στιγμή επικίνδυνα περιπλέκεται το κουρδικό ζήτημα.
Όπως και οι προηγούμενες έτσι κι αυτή η βομβιστική ενέργεια θα αξιοποιηθεί ως πρόσχημα για την ενίσχυση της επιθετικότητας και της προκλητικότητας της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή».


Οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην χώρα, θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι για χρόνια, κλεισμένοι στους «χώρους φιλοξενίας», αναμένοντας τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου ή την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.
Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, το κείμενο συμπερασμάτων αναφέρει ότι η συμφωνία είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς σέβεται την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.
Επίσης, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται πως θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά στα «hot spots» με την υποστήριξη της ΕΕ και για τις ελληνικές δομές ασύλου. Κατά την Κομισιόν,
«θα πρέπει να θεσπιστούν ταχείες επιχειρησιακές ρυθμίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ικανότητας υποδοχής των ελληνικών νησιών καθώς και της προσαρμογής των κέντρων πρώτης υποδοχής ("hot spots") σε κέντρα επανεισδοχής και χορήγησης ασύλου».
Δηλαδή, τα νησιά στο Αιγαίο θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερους καταυλισμούς, ενώ τα κέντρα διαλογής ανθρώπων για να πετύχει η λεγόμενη επανεισδοχή δεν θα πρέπει μόνο να καταγράφουν και να ταυτοποιούν, αλλά να διαθέτουν και χώρους προσωρινής κράτησης για όσους θα διώχνονται από τη χώρα.
Για την εφαρμογή της απόφασης αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα, περίπου 2.300 άτομα, που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Frontex και του ευρωπαϊκού γραφείου ασύλου στα νησιά του Αιγαίου, με έμφαση σε μεταφραστές, δικαστές, προσωπικό ασφαλείας και προσωπικό που θα χειρίζεται τις επαναπροωθήσεις.
  • Σύμφωνα με την απόφαση, στα νησιά του Αιγαίου, αναμένεται να εγκατασταθούν και Τούρκοι αξιωματούχοι, με την ιδιότητα του «συνδέσμου». Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι στιγμής, δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την παραμονή και την αναχώρησή τους.
Σχετικά με τις ενστάσεις της Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, η συμφωνία προβλέπει το άνοιγμα εντός της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο, μόνο του Κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο.
Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά, αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα τρία δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση. Παράλληλα, στη συμφωνία, περιλαμβάνεται αναφορά για την άρση της βίζας, εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους.

Στην εφαρμογή της απόφασης αλλά και στο ΝΑΤO, προσβλέπει ο πρωθυπουργός
Ως επιτυχία, παρουσίασε την συμφωνία ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι
«τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο». «Έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε εδώ και τρεις μήνες, δηλαδή να έχουμε κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η οποία είναι διεθνής, αφορά την ΕΕ στο σύνολό της», σημείωσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «Αυτό που πριν από 11 ημέρες έμοιαζε ως εγκαταλελειμμένο σχέδιο, δηλαδή η κοινή συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, και οι περισσότεροι προσανατολίζονταν σε μονομερείς ενέργειες, με τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε "αποθήκη ψυχών", εγκαταλείφθηκε».
Την ίδια ώρα βέβαια που ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η χώρα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών, έσπευσε να πανηγυρίσει γιατί όπως είπε, υπήρξε δέσμευση για την ενίσχυση της χώρας προκειμένου να διαχειριστεί την «ανθρωπιστική κρίση».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη, ότι με τη συμφωνία τίθενται τρία φίλτρα για μείωση των ροών από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά ή τη διατήρησή τους στα μειωμένα επίπεδα των τελευταίων ημερών: Το χτύπημα του δικτύου των διακινητών στις τουρκικές ακτές που αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας, η δέσμευση της Άγκυρας να άρει τα προσκόμματα ώστε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να είναι αποτελεσματική και εφόσον δεν λειτουργήσουν αυτά, δίνεται ισχυρό αντικίνητρο στους πρόσφυγες, καθώς αυτοί που θα έρχονται εκτός της νόμιμης οδού δεν θα έχουν προτεραιότητα.
Αχμέντ Νταβούτογλου: Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό μέλλον
«Δεν υπάρχει μέλλον στην Τουρκία χωρίς την ΕΕ και δεν υπάρχει μέλλον στην ΕΕ χωρίς την Τουρκία», δήλωσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, κάνοντας λόγο για ιστορική ημέρα λόγω της επισφράγισης της συμφωνίας για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. «Επιβεβαιώθηκε ότι ΕΕ και Τουρκία έχουν κοινό μέλλον», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι στις Βρυξέλλες έγινε συζήτηση και για την συριακή κρίση και για την διαδικασία της τουρκικής ένταξης.
Ως προς αυτή καθαυτή τη συμφωνία, ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι για να μπορεί να υπάρξει επιστροφή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί αντίστοιχο αριθμό ανθρώπων στο ευρωπαϊκό έδαφος. Ανέφερε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την ΕΕ τα τρία δισ. ευρώ -τα οποία σημείωσε πως δεν κατευθύνονται στην ίδια την Τουρκία, αλλά δίνονται προς όφελος των Σύρων προσφύγων- και έως το 2018 θα υπάρξει κατανομή άλλων τριών δισ. ευρώ.
Μίλησε για συμφωνία σε ευρύτερο πλαίσιο εμβάθυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα θα έχει υλοποιήσει έως τα τέλη Μαΐου όσες εκ των 72 προϋποθέσεων απομένουν ώστε να επισπευστεί για τον Ιούνιο η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Ως προς το ενταξιακό ανέφερε πως ανοίγει το Κεφάλαιο 33 και θα επιταχυνθεί το άνοιγμα και νέων κεφαλαίων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Άγκελα Μέρκελ: Πρέπει να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες
Την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ωστόσο, σημείωσε ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες «να πιστεύουμε δηλαδή ότι αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα είναι αρκετά, διότι υπάρχουν λεπτομέρειες και τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευθετήσουμε».
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό η Μέρκελ ανέφερε ότι η συμφωνία είναι το πρώτο βήμα και χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι μαζί με την Τουρκία κατάφεραν οι «28» να περάσουν σε μία εταιρική ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.