Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Μετανάστες - Πρόσφυγες: Στο δρόμο που χαράζουν οι πόλεμοι του κεφαλαίου ‒ Στο δρόμο της Ανείδοτης φτώχειας ‒ ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Εντείνουν την καταστολή (Φωτό)

Διαδρομές χιλιομέτρων από καραβάνια προσφύγων στο δρόμο προς την Ειδομένη
Παρασκευή 26/02/2016 - 08:44
Καραβάνια προσφύγων διασχίζουν τη χώρα προκειμένου να φθάσουν στην Ειδομένη, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να περάσουν στη Βόρεια Ευρώπη κι ενώ η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ τους έχουν καταδικάσει σε μαζικό εγκλωβισμό στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των επικίνδυνων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους.
Σύμφωνα με εκτίμηση των αστυνομικών αρχών, ο αριθμός τους κυμαίνεται από 20.000 έως 25.000. Από αυτούς 7.000-8.000 βρίσκονται στο δρόμο, στη διαδρομή Αθήνα - Ειδομένη.
Οι αρχές της γειτονικής χώρας, που για άλλη μια φορά έκλεισαν τα σύνορα το βράδυ της Τετάρτης, χτες ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια της μέρας θα δέχονταν μόλις 100 πρόσφυγες.

Περίπου 40 πρόσφυγες εγκατέλειψαν το βράδυ της Πέμπτης το κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας και με τη συνοδεία περιπολικών βαδίζουν αυτή την ώρα κατά μήκος του εθνικού δρόμου Τρικάλων - Ιωαννίνων, με τελικό προορισμό την Ειδομένη. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στο κλειστό γυμναστήριο.
Στο σταθμό του Αλμυρού έχει στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκουν φαγητό και γιατρό να τους εξετάσει.
Στα Διαβατά, μετανάστες και πρόσφυγες έσπασαν τους φράκτες και ξεκίνησαν το ταξίδι προς την Ειδομένη. Ένας σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών επί της Εθνικής Οδού, στη Σκοτίνα Πιερίας, έχει μετατραπεί σε άτυπο hot spot.
Στο ύψος των Τεμπών παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες όπου οι κάτοικοι τους προσφέρουν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης.
Το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 1.473 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1.331 άτομα από τη Μυτιλήνη και 142 από τη Χίο.
Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει επίσης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Βlue star 2» το οποίο μεταφέρει 279 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, το πλοίο έχει παραλάβει 48 άτομα από τη Ρόδο, 56 από την Κω και 175 από τη Λέρο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ.
Στην Αττική, οι πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται στην πλατεία Βικτωρίας όπου σε χαρτόκουτα και κουβέρτες περνούν τη νύχτα. Όσοι από τους αλλοδαπούς είναι πρόσφυγες οδηγούνται στον Ελαιώνα όπου φιλοξενούνται 900 και στο Ελληνικό όπου φιλοξενούνται 1.500, ενώ οι υπόλοιποι στο Σχιστό όπου φιλοξενούνται 1.400 άτομα. Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς έχει παραχωρήσει τέσσερις χώρους για τη φιλοξενία όσων φτάνουν με καράβια από τα νησιά πριν γίνει ο διαχωρισμός τους σε πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι φορείς έχουν έρθει σε επαφή με δήμους που βρίσκονται κατά μήκος της Νέας Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης προκειμένου να βρεθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες (π.χ. γυμναστήρια κ.ά.).
Στο νοσοκομείο οι δύο Αφγανοί πρόσφυγες που επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν
Στο νοσοκομείο διακομίστηκαν εσπευσμένα οι δύο νεαροί πρόσφυγες που επιχείρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Φλεβάρη να απαγχονιστούν από δέντρο στην πλατεία Βικτωρίας, στο κέντρο της Αθήνας. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των υπολοίπων προσφύγων που βρίσκονταν στο χώρο ευτυχώς δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την απειλή τους.

Στην πλατεία Βικτωρίας έφτασαν ασθενοφόρα που παρέλαβαν τους πρόσφυγες, ενώ στο σημείο είχαν καταφθάσει και διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δύο από τους μετανάστες που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας αποπειράθηκαν χτες να κρεμαστούν από ένα δέντρο φτιάχνοντας από μπλουζάκια και κασκόλ αυτοσχέδιες θηλιές. Οι συμπατριώτες τους που βρίσκονταν στο σημείο απέτρεψαν τους δύο άνδρες και στο σημείο πήγαν ασθενοφόρο και αστυνομικοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο λόγος για τον οποίο οι μετανάστες προέβησαν σε μια τέτοια ενέργεια, είναι η απελπισία τους για το γεγονός πως έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, μετά και από το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ. Οι δύο μετανάστες διακομίστηκαν στον «Ερυθρό Σταυρό» και στο Ιπποκράτειο, αντίστοιχα, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν φέρουν κάποιο σοβαρό τραυματισμό και αναμένεται σύντομα να πάρουν εξιτήριο.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΝΑΤΟ
Εντείνουν την καταστολή κατά των προσφύγων
Πέμπτη 25/02/2016 - 22:58
Η ένταση της καταστολής και οι νέοι περιορισμοί στην μετακίνηση των προσφύγων, τουλάχιστον μέχρι τις 7 Μάρτη, οπότε και έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Όπως δήλωσε ο προεδρεύων υπουργός εσωτερικών της Ολλανδίας Κλάας Ντάικοφ, έγινε συζήτηση για ενδεχόμενα νέα μέτρα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των συνοριακών ελέγχων. Συμφωνία υπήρξε επίσης και για την πρόταση κανονισμού συστηματικών ελέγχων από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και στους πολίτες της ΕΕ. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και η συζήτηση των ΥΠΕΣ εστιάστηκε στις οργανωτικές λεπτομέρειες της δύναμης αυτής.
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι η κατάσταση κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου είναι πολύ κρίσιμη και ότι η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά. Ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή εργάζεται σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης εντός και εκτός της ΕΕ στο οποίο εμπλέκονται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες. 
«Δύσκολες ώρες» τις επόμενες ημέρες
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είπε ότι τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει «δύσκολες ώρες», παραδεχόμενος τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η τυφλή υπακοή (και αυτής) της κυβέρνησης στις αντιδραστικές συνθήκες της ΕΕ, όπως η Σένγκεν. Ανέφερε, ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε εξάλλου ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες - μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας και της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το Προσφυγικό. Ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό, σημείωσε ωστόσο, ότι υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος. 
Καμμένος: Από Παρασκευή το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Από την Παρασκευή 26 Φλεβάρη θα ξεκινήσει τη δράση της η ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη στο Αιγαίο, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξη Τύπου το το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε ότι η πλήρης ανάπτυξη της δύναμης αναμένεται στα τέλη του Μάρτη.
Πρόσθεσε ότι το άρθρο 14 της συμφωνίας (η οποία παρότι αφορά... «υποστηρικτική δράση», δε δίνεται στη δημοσιότητα), ορίζει πως η «δράση» θα εστιάσει σε περιοχές που υπέδειξε η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με την FRONTEX, κύρια σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Φαρμακονήσι - Αγαθονήσι, Κω και Καστελόριζο. Αργότερα, βέβαια, συμπλήρωσε ότι «πεδίο δράσης του ΝΑΤΟ» θα είναι «όλο το Αιγαίο», από Λήμνο ως Καστελόριζο, αλλά με «φόκους» (εστίαση), όπως αναγράφεται και στο ΝΑΤΟικό κείμενο, εκεί όπου εντοπίζονται μείζονες μεταναστευτικές ροές.
Τόνισε, επίσης, ότι μέρος των ΝΑΤΟικών πλοίων της μόνιμης ναυτικής ΝΑΤΟικής Δύναμης SNMG2 είναι ήδη στην Ελλάδα και «είναι θέμα ωρών η αρχή των επιχειρήσεων». Πάντως, κατά στρατιωτικές πηγές, το επιχειρησιακό σχέδιο δε θα έχει καταληχτεί πριν τα τέλη Μάρτη, με εμπλοκή και της διακλαδικής διοίκησης του ΝΑΤΟ που εδράζεται στη Νάπολη της Ιταλίας (JFC Naples).
Σχετικά με τον ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό τους, γνωστοποίησε ότι από το ΝΑΤΟ ζητήθηκαν Χανιά, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πειραιάς, Καβάλα και Σούδα. «Εμείς συμφωνήσαμε σε αυτά και είναι ακόμα στη διάθεσή τους Λήμνος, Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Κρήτη και όλα τα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου», πρόσθεσε!
Υπογράμμισε, ακόμα, ότι προς εντοπισμό προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν «και εναέρια μέσα, δορυφορικά, πιθανώς uav, πιθανώς και drones», δηλαδή μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ασάφειες προδιαθέτουν για τους αληθινούς στόχους...
Παραπέρα, επιχειρώντας να δώσει ένα περίγραμμα του τι θα κάνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, είπε πως αν τα σκάφη του ΝΑΤΟ εντοπίσουν βάρκες με μετανάστες ή πρόσφυγες εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων (η παρουσία του ΝΑΤΟ εκεί έγινε δεκτή παρά ορισμένες τουρκικές αντιδράσεις, που όπως λέγεται κάμφθηκαν μετά από παρέμβαση των Αμερικανών) θα ειδοποιούν την τουρκική ακτοφυλακή ώστε να τους μαζέψει. Επέμεινε ότι όποιο πρόσωπο διασώζεται από το ΝΑΤΟ, όπου κι αν βρεθεί (διεθνή, ελληνικά ή τουρκικά χωρικά ύδατα), θα επιστρέφεται στην Τουρκία.
Πάντως, κατά πληροφορίες, στο τελικό, 4σέλιδο κείμενο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ (NAC) δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδος - Τουρκίας. Οπως επίσης δεν υπάρχουν ρητές αναφορές σε γεωγραφικές περιοχές δράσης της ΝΑΤΟικής δύναμης.
Επίσης, παραμένει ασαφές πώς θα επιστρέφονται στην τουρκική Ακτοφυλακή όσοι εντοπίζεται στα διεθνή ή στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά και το ποια θα είναι η ακριβής συνεργασία με την FRONTEX, καθώς δεν μπορεί να δράσει εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, εκτός κι αν η Άγκυρα συναινέσει στο πλαίσιο του «Μνημονίου Κατανόησης» που έχει υπογράψει μαζί της.
Νέα κέντρα μετεγκατάστασης
Τέλος, ο Π. Καμμένος σημείωσε ότι τα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων σε Διαβατά και Σχιστό έχουν φτάσει στο 120% των δυνατοτήτων τους, με συνεχή ροή προσφύγων και ταχεία μετακίνησή τους κατόπιν προς Ειδομένη λόγω και του πανικού που - όπως είπε - επικρατεί ανάμεσά τους, μετά την απόφαση όμορων χωρών για κλείσιμο συνόρων.
Υπολόγισε ότι σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα 20.000 άνθρωποι που θέλουν να φύγουν γι' αλλού. Δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ετοιμάζουν 5 νέους χώρους «φιλοξενίας», με στόχο να παραδοθούν ως τις 7 Μάρτη οπότε και γίνεται η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας.
Οι χώροι αυτοί είναι το στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά, και άλλοι 4 στο νομό Κιλκίς: Ενας αεροδιάδρομος στο χωριό Νέα Καβάλα, άλλος ένας στο χωριό Χέρσο, το στρατόπεδο Παπαδάκη στο χωριό Δροσάτο, και το στρατόπεδο Κοκκινόρη στο χωριό Κεντρικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.