Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Σύνοδος ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ - Προσφυγικό: Ικανοποίηση σε (αιγαία) πελάγη δυστυχίας ‒ ΚΚΕ: Aναχαιτίζουν τα θύματα των πολέμων τους με υπογραφή Τσίπρα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Ικανοποίηση της ΕΕ για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Παρασκευή 19/02/2016 - 15:38 - Ενημέρωση: Παρασκευή 19/02/2016 - 15:40
  • Η ικανοποίηση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, περισσότερη καταστολή για την ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών,
  • Η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν,
  • Η ανάληψη συντονισμένης δράσης για τη μετανάστευση στα Δυτικά Βαλκάνια και
  • Η έμφαση στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας 
Περιλαμβάνονται στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό.

ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό
Σάββατο 20/02/2016 - 10:04 - Ενημέρωση: Σάββατο 20/02/2016 - 10:15
Σε ανακοίνωσή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει:
«Παρόλο το καθησυχαστικό κλίμα που επιχειρείται να περάσει, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, που έχουν, για μια ακόμη φορά, φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού, αυξάνουν και βαθαίνουν τους κινδύνους για το λαό μας και τους πρόσφυγες.
Η έκφραση ικανοποίησης, στα συμπεράσματα της Συνόδου, για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, αποδεικνύει ότι ΕΕ και κυβέρνηση προωθούν τη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ευρωνατοϊκή ομπρέλα, είναι συνυπεύθυνες για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, εκθέτουν τον ελληνικό λαό σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους εμπλοκής στον πόλεμο που μαίνεται στην περιοχή. Οι προειδοποιήσεις της Συνόδου για πλήρη εφαρμογή της Σένγκεν επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο για μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα, με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης.
Η κατεύθυνση για "ταχεία αναχαίτιση των ροών" σημαίνει καταστολή των θυμάτων των πολέμων, που ΕΕ και κράτη-μέλη διεξάγουν μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και παρεμπόδιση του δικαιώματος στο άσυλο, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των "ροών" είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
Ο λαός μας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του για το χαρακτήρα της ΕΕ, όπου όλοι μαζί, παλιά και νέα κράτη-μέλη, συμφωνούν στο ανοιγοκλείσιμο των συνόρων ανάλογα με τα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων. Να διεκδικήσει τη δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας και την απευθείας ασφαλή μεταφορά των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους».  
Αναφέρει πως
«ως ανταπόκριση στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ο στόχος πρέπει να είναι η ταχεία αναχαίτιση των ροών, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν».
Για το ΝΑΤΟ το κείμενο αναφέρει πως
«το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην αναγνώριση, παρακολούθηση και επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο Πέλαγος και καλεί όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν ενεργά το μέτρο αυτό. Η ΕΕ και ιδίως ο FRONTEX θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με το ΝΑΤΟ».
Σημειώνεται πως
«η πλήρης και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ - Τουρκίας εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών και λαθρεμπόρων» και πως «οι ροές των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές. Επιβάλλεται σημαντική και διαρκής μείωση του αριθμού των παράνομων εισόδων από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό απαιτεί περισσότερες και αποφασιστικές προσπάθειες και από την πλευρά της Τουρκίας για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης».
Για τα Δυτικά Βαλκάνια τα συμπεράσματα αναφέρουν ότι
«οι συνεχείς και επίμονες παράτυπες μεταναστευτικές ροές κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες, απαιτώντας περαιτέρω συντονισμένη δράση και τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις, καθώς και της εφαρμογής μέτρων χωρίς συντονισμό κατά μήκος της οδού, λαμβανομένων υπόψη των ανθρωπιστικών επιπτώσεων για τα θιγόμενα κράτη-μέλη. Είναι επίσης σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση όσον αφορά ενδεχόμενες εξελίξεις σχετικές με άλλες οδούς, ώστε να μπορούμε να αναλάβουμε ταχεία και συντονισμένη δράση».
Για τα hot spots και τα κέντρα μετεγκατάστασης αναφέρεται πως
«με τη βοήθεια της ΕΕ, η σύσταση και η λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής βελτιώνονται σταδιακά όσον αφορά την ταυτοποίηση, την καταγραφή, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και τους ελέγχους ασφαλείας επί προσώπων και ταξιδιωτικών εγγράφων, ωστόσο πρέπει πολλά ακόμη να γίνουν, ιδίως να καταστούν πλήρως λειτουργικά τα κέντρα πρώτης υποδοχής, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης ταυτοποίηση και καταγραφή όλων των εισόδων σε ποσοστό 100% (συμπεριλαμβανομένων συστηματικών ελέγχων ασφαλείας σε ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, ιδίως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, όπως απαιτείται από το ενωσιακό δίκαιο), να εφαρμοστεί πλήρως η διαδικασία μετεγκατάστασης, να αναχαιτιστούν οι δευτερεύουσες ροές παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο και να παρασχεθούν οι σημαντικές εγκαταστάσεις υποδοχής που απαιτούνται για τη φιλοξενία των μεταναστών υπό ανθρώπινες συνθήκες μέχρι την αποσαφήνιση της κατάστασής τους. Οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν το κράτος-μέλος στο οποίο θα ζητούν άσυλο».
Επίσης
«όσον αφορά την πρόταση για "Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή", θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία κατά την ολλανδική προεδρία και να καταστεί το νέο σύστημα λειτουργικό το συντομότερο δυνατόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.