Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΕΕ - Προσφυγικό: Μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί και πρωθυπουργικές δεσμεύσεις

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Σφοδροί ανταγωνισμοί για Προσφυγικό και «Brexit»
Πέμπτη 18/02/2016 - 23:01 - Ενημέρωση: Πέμπτη 18/02/2016 - 23:04
Τα παζάρια για το μέλλον των σχέσεων της Μεγάλης Βρετανίας με την ΕΕ και για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών κυριαρχούν στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών και αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών που συμμετέχουν στη λυκοσυμμαχία.
Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στην παρέμβαση του στη συζήτηση σχετικά με το «Brexit» αναφέρθηκε στην «αντίφαση» που υπάρχει ανάμεσα στο δόγμα για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του Προσφυγικού, θέλοντας να διασφαλίσει τη θέση του ελληνικού κεφαλαίου στη Σένγκεν.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά χωρίς να καταστρατηγείται το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόσθεσε, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι την εξυπηρετεί και η συζήτηση δεν γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο, παραβλέποντας ότι η μόνη αξία της ΕΕ είναι το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων για το οποίο μάχονται μεταξύ τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απευθυνόμενος στις χώρες της ομάδας του «Βίσεγκραντ» (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), επισήμανε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μεγάλη Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για πολίτες της ΕΕ). Επίσης, υποστήριξε ότι εάν δεν μπορούν να βρεθούν «συλλογικές λύσεις» για την ΕΕ καλύτερα να καθυστερήσει η συγγραφή του κειμένου συμπερασμάτων.
«Έχουμε ανάγκη μια αξιόπιστη συμφωνία (…), που θα είναι αρκετά ισχυρή προκειμένου να πείσουμε τους Βρετανούς να υποστηρίξουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε κατά την διάρκεια της Συνόδου ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον.

Για το Προσφυγικό 
Μετά την ακύρωση της μετάβασης του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξαιτίας των επιθέσεων στην Άγκυρα, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το σχέδιο δράσης ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό.
«Λυπόμαστε που δεν είναι μαζί μας ο Τούρκος πρωθυπουργός σήμερα για να συζητήσουμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «το θέμα της μετανάστευσης παραμένει πρώτο στην ατζέντα μας και θα πρέπει να φροντίσουμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα».
«Δεν μου αρέσουν οι συνοριακοί έλεγχοι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, με αφορμή την απόφαση της Αυστρίας να επιτρέπει ημερησίως την είσοδο μόνο σε 80 αιτούντες άσυλο και να θέσει όριο σε όσους διέρχονται απ' το έδαφός της με προορισμό άλλες χώρες, στους 3.200 ημερησίως.
Η απόφαση φέρεται να προκάλεσε δυσαρέσκεια σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ που κατηγορούν την Αυστρία για μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στον σχεδιαζόμενο συντονισμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, με επιστολή του προς την κυβέρνηση της Αυστρίας, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αντίκειται «σαφώς» στο κοινοτικό δίκαιο.
Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις
Ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποκρούσει τα σενάρια για κλείσιμο των ελληνικών συνόρων ή για αναστολή της Σένγκεν, παρουσιάζοντας τα «επιτεύγματα» της συγκυβέρνησης στην υλοποίηση της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ, όπως η κατασκευή των «hot spots», καθώς και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. 
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός (βλέπε πιο κάτω επόμενη ενότητα) άφησε αιχμές για τις χώρες που προτείνουν το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας. «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να επιδείξουμε αλληλεγγύη παντού, όχι μόνο προς τα Βορειοδυτικά κράτη - μέλη της Ευρώπης αλλά και προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και προς τη Μεσόγειο», είπε μεταξύ άλλων. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει την Παρασκευή τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, όπου θα συζητηθούν το Προσφυγικό και η οικονομία. 
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Διαβεβαιώνει για την υλοποίηση των δεσμεύσεων ο Αλ. Τσίπρας
Πέμπτη 18/02/2016 - 18:52 - Ενημέρωση: Πέμπτη 18/02/2016 - 19:20
Εγγυήσεις για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων στο Προσφυγικό θα δώσει ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει στη σκιά των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα στα κράτη - μέλη για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποκρούσει τα σενάρια για κλείσιμο των ελληνικών συνόρων ή για αναστολή της Σένγκεν, παρουσιάζοντας τα «επιτεύγματα» της συγκυβέρνησης στην υλοποίηση της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ, όπως η κατασκευή των «hot spots», καθώς και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. 
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τις χώρες που προτείνουν το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας. «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να επιδείξουμε αλληλεγγύη παντού, όχι μόνο προς τα Βορειοδυτικά κράτη μέλη της Ευρώπης αλλά και προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και προς τη Μεσόγειο», είπε, προσθέτοντας ότι «η λύση για την προσφυγική κρίση δεν είναι η ανέγερση φρακτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη».
Επίσης, δήλωσε ότι «το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη και η ξενοφοβία», καθώς και ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο κανόνες για κάποιους και αλά καρτ για άλλους». Βέβαια, οι κανόνες της ΕΕ που επικαλείται, δεν είναι τίποτα άλλο από το ανοιγοκλείσιμο των συνόρων ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων.
Με τον Τσέχο πρωθυπουργό 
Ο Αλ. Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα. Η συνάντηση αφορούσε το Προσφυγικό και έγινε μετά από αίτημα του Τσέχου πρωθυπουργού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε στον Τσέχο ομόλογο του ότι η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια».
Η Τσεχία ανήκει στην ομάδα των τεσσάρων χωρών της «Βίσεγκραντ» που προτείνουν μέτρα που περιλαμβάνουν ακόμα και το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα, προκειμένου να αποκλειστεί η μετάβαση μεταναστών και προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη. Οι άλλες τρεις χώρες αυτής της ομάδας είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Πολωνία. 
Ακυρώθηκε η τριμερής 
Η μετάβαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην βελγική πρωτεύουσα ματαιώθηκε λόγο της επίθεσης στην Άγκυρα. Η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας και η συνάντηση των δέκα κρατών - μελών της ΕΕ με την Τουρκία ακυρώθηκαν.
Εκτός από το Προσφυγικό, η ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την παραμονή στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.