Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Οι ΝΑΤΟμένοι ορίζοντες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ‒ ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Η κυβέρνηση αποδέχεται την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Προσφυγικό, Συρία και εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη στην ατζέντα
Τετάρτη 10/02/2016 - 22:31 - Ενημέρωση: Τετάρτη 10/02/2016 - 22:32
Η εδραίωση της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, οπότε και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις. Παράλληλα, στην ατζέντα της συνόδου βρίσκεται η ένταση της κόντρας με την Μόσχα, σε όλα τα «μέτωπα», με μία σειρά μέτρα που κινούνται στην κατεύθυνση της στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, παρουσίασε λεπτομερώς στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της λυκοσυμμαχίας, το κυβερνητικό σχέδιο για εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
  • Με αυτό το σχέδιο, η κυβέρνηση αποδέχεται και νομιμοποιεί πλήρως αυτήν την ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη, που προωθεί περαιτέρω τη συνδιαχείριση του Αιγαίου υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα και εμπλέκει όλο και βαθύτερα το λαό και τη χώρα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην σημερινή συνεδρία της συνόδου -όπου το θέμα τέθηκε από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας κατόπιν συνεννόησής του με τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ- ο Π. Καμμένος πρότεινε:
  • Να περιπολούν τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ στα ελληνικά χωρικά ύδατα και της Τουρκίας στα τουρκικά.
  • Στα διεθνή ύδατα να αναλάβει περιπολίες η μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ Standing NΑΤΟ Maritime Group 2 (SNMG 2) που δρα ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Η γερμανική διοίκηση να παραταθεί και στο β' εξάμηνο του έτους, κατά το οποίο προγραμματιζόταν να περάσει σε τουρκική διοίκηση, ή τέλος πάντων να παραταθεί μέχρι να βρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση. Ελλάδα και Τουρκία να εξαιρεθούν από τη διοίκησή της. Η επιτήρηση να στοχεύει στις ακτές Μικράς Ασίας και να καθοδηγείται μέσα από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
  • Ακόμα να υπάρχει απόλυτος σεβασμός της ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης από τα προκαθορισμένα κέντρα που μέχρι σήμερα υπάρχουν. Οποιαδήποτε άδεια για έρευνα και διάσωση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων να περνά μέσα από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, οπότε οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις να καταθέτουν σχέδια πτήσεων στην περίπτωση που αφορά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Η FRONTEX να μπορέσει να επιχειρεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα και να βοηθά την τουρκική ακτοφυλακή στον μη απόπλου σκαφών με πρόσφυγες.
  • Τέλος, όσοι διασώζονται στη θάλασσα να αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κυβερνητική πηγή που παραβρίσκεται στη Σύνοδο δήλωσε ότι «η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε».

Ενώ, για να «χρυσώσει το χάπι» της προωθούμενης ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, πρόσθεσε ότι «μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας». 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μια ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο, θα «αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας».
«Όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες». 

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές.
Προς μονιμοποίηση η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες Τρίτη ο γενικός γραμματέαςτου ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, θα θέσει και επισήμως στο τραπέζι, την γερμανο - τουρκική πρόταση για περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προκειμένου «να ελεγχθεί η δράση των διακινητών στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα».
Η εξέλιξη αυτή, που έρχεται να προστεθεί στην ενίσχυση της Frontex στο Αιγαίο και τα περιβόητα σχέδια της ΕΕ περί «Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής» αποδεικνύουν ότι με όχημα το Προσφυγικό, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση γκριζαρίσματος του Αιγαίου, με τις πλάτες ΝΑΤΟ - ΕΕ, η ντε φάκτο αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με βάση το τι εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι ήδη η Κομισιόν, έσπευσε να χαιρετίσειτην πρόταση αυτή.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η συμφωνία Μέρκελ - Νταβούτογλου να ζητήσουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο και των τουρκοσυριακών συνόρων, με αφορμή τον έλεγχο των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιες γιατί και με τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου δεν απορρίπτει την παραπάνω εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ παραμένει πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού, της συνδιαχείρισης του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ».
Όσο δε για τον όρο η εμπλοκή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν αποτελεί παρά ένα ευχολόγιο, αφού ως γνωστόν το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.
Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παράγοντας εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Ανατ. Μεσογείου.
ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, που εξόπλισαν και ουσιαστικά στήριξαν τους δολοφόνους του "Ισλαμικού Κράτους" και ευθύνονται για το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα, καλούνται τώρα να συνεχίσουν το έγκλημά τους.

Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή αποτελεί μονόδρομο για τους λαούς».
Ατζέντα που βρωμάει μπαρούτι
Παράλληλα, από αυτή καθαυτή την ατζέντα της ΝΑΤΟικής Συνόδου, την οποία περιέγραψε ο γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας, επιβεβαιώνεται η επικινδυνότητα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, καθώς αποτελεί πρελούδιο της έντασης της κόντρας του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία:
  • Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ίδρυση εκεί οκτώ μικρών στρατηγείων για υποστήριξη σχεδίων, ασκήσεων και αποστολής ενισχύσεων.
  • Αύξηση της χρηματικής συνεισφοράς των κρατών - μελών. Περισσότερη εκπαίδευση και ασκήσεις.
  • Προώθηση οχημάτων μάχης και εφοδίων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
  • Επιπλέον χρηματοδότηση για υποδομές, όπως αεροδρόμια και κέντρα εκπαίδευσης.
  • Ενίσχυση της άμυνας απέναντι στις λεγόμενες υβριδικές απειλές. Ενίσχυση προς τούτο της συνεργασίας με την ΕΕ.
  • Ενίσχυση του κομπρεμί με τη Γεωργία (στο υπογάστριο της Ρωσίας).
  • Εξέταση του «αιτήματος» των ΗΠΑ για αποστολή αεροπλάνων επιτήρησης AWΑCS στη Συρία, ως ένα από τα μέτρα που απεργάζονται για να αντιμετωπιστούν οι «παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικά μαχητικά», όπως υποστήριξε ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος, αλλά και γενικότερα να αντιμετωπιστεί η ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην περιοχή, η οποία «ανατρέπει τη στρατηγική ισορροπία και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», όπως είπε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.