Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Γιάννης Καλαϊτζής: Ο μαέστρος της Τσιγγάνικης Ορχήστρας κατέβηκε απ' το πόντιουμ

Γιάννης Καλαϊτζής
11 Νοεμβρίου 1945 - 12 Φεβρουαρίου 2016
Ο σκιτσογράφος επί το έργον. Από τα γυρίσματα της σειράς νοκιμαντέρ «Έλληνες γελοιογράφοι»
(ΑΥΤΟ) ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Μεγάλωσα στο καφενείο του πατέρα μου στην Κοκκινιά. Πάνω στα τραπέζια κυκλοφορούσαν δύο-τρεις εφημερίδες. Γελοιογραφικά σκίτσα κάνω από μωρό. Ήμουν παρατηρητικό και κακό και το ‘δειχνα. Το περιβάλλον μου ένοιωσε την απειλή. Χάριν εξευμενισμού μου διέθεσε μια αποδοχή διαρκείας. Το να επιδοθώ στην πολιτική σάτιρα ήταν αυτονόητο. Ήμασταν αριστεροί, το κράτος μας έκανε και ρατσιστές.
Η δεξιά, η εξουσία, οι αρχές ήταν έξω από την κοινωνία μας, ήταν το ξένο, το άλλο. Μου την είχε στημένη στο νηπιαγωγείο. Κατανάγκαζαν εμένα το σκιτσογράφο να πλέκω καλαθάκια και να κεντάω με μπρισίμι μηλαράκια σε χαρτόνι. Για να με σπάσουν. Δε μίλησα. Καταδικάστηκα σε δωδεκαετή εκπαίδευση. Μου ’ριξαν και έναν χρόνο επι πλέον ως μη συνεργάσιμο. Δραπέτευσα πριν εκτίσω την ποινή.
Ακολούθησε ο κατήφορος. Από τα χαμαιτυπία της Αριστεράς στα καταγώγια των Καλών Τεχνών. Έμαθα κινηματογράφο στους κινηματογράφους, θέατρο στο θέατρο, μουσική την νύχτα και εικόνες στο πεζοδρόμιο. «Πανσπουδαστική», «Δρόμοι της Ειρήνης», «Αυγή».
25/9/2011
Ακουλουθεί μια χούντα που επι 40 χρόνια παραμένει 7 ετών. Σκιτσάρω αγωνιόντας να κατανοήσω το προηγούμενο. «Αντί», «Ελευθεροτυπία», «Σχολιαστής», «Ντέφι», «Βαβέλ», «ΔΗΩ» και «Τσιγγάνικη ορχήστρα», «Το μαύρο είδωλο της Αφροδίτης», «Τυφών», «Γιαταλεφτά Νοέμβρη», «2000 στα 4».
Γαλέρα στους πέρα κάμπους
Γιάννης Καλαϊτζής

Κώστας Φαναρτζής. Το alter ego του στην Τσιγγάνικη Ορχήστρα
Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς σκιτσογράφους στην Ελλάδα με μακρά πορεία στον χώρο του Τύπου
«Έφυγε» την Παρασκευή από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ο βραβευμένος σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής, έπειτα από μακρά μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο Γιάννης Καλαϊτζής υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς σκιτσογράφους στην Ελλάδα με μακρά πορεία στον χώρο του Τύπου και όχι μόνο.

25/1/2016
Γεννημένος στις 11 Νοεμβρίου του 1945, ο Γιάννης Καλαϊτζής υπήρξε ενεργός για αρκετές δεκαετίες και έχει συνεισφέρει με σκίτσα σε έντυπα όπως «Πανσπουδαστική», «Δρόμοι της Ειρήνης», «Αυγή», «Αντί», «Ελευθεροτυπία», «Σχολιαστής», «Ντέφι», «Βαβέλ», «ΔΗΩ», «Σχολιαστής», «Γαλέρα» «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το 1976 σχεδίασε τα σκηνικά και τα κοστούμια για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Happy Day. Εξέδωσε και τα άλμπουμ Τσιγγάνικη ορχήστρα, Το μαύρο είδωλο της Αφροδίτης, Τυφών, Γιαταλεφτά Νοέμβρη, 2000 στα 4. Ήταν μέλος της λέσχης γελοιογράφων της ΕΣΗΕΑ και είχε εκλεγεί σε συνέδρια της ΠΟΕΣΥ.

Η τελευταία του γελοιογραφία, 5 Φλεβάρη 2016
Υπήρξε ένας από τους κύριους συντελεστές του περιοδικού «Γαλέρα», του οποίου υπήρξε διευθυντής μέχρι το 2010 όταν και έκλεισε, ενώ βρέθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της και δημοσίευσε το τελευταίο του σκίτσο στις 5 Φλεβάρη με θέμα το φλέγον ζήτημα του αγροτικού.
Η κηδεία του Γιάννη Καλαϊτζή θα γίνει την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, στις 14.00 στο Γ΄ Νεκροταφείο.

Τσιγγάνικη Ορχήστρα (Πολύτυπο, 1984)

Τσιγγάνικη Ορχήστρα. Πρώτη σελίδα

Τσιγγάνικη Ορχήστρα. Οπισθόφυλλο
Στον "άνθρωπο από μάρμαρο" του Βάιντα, ο Μπίρκουτ ο ήρωας της ταινίας, πρώην σταχανοβίτης, αγκαζάρει μια ορχήστρα τσιγγάνων και μεθυσμένος κατεβάζει τη μόστρα της αστυνομίας. Τον καταδικάζουν επειδή, λέει, ήταν αρχηγός της μυστικής οργάνωσης "τσιγγάνικη ορχήστρα", τίτλος  - κακή απομίμηση της "κόκκινης ορχήστρας" των σοβιετικών πρακτόρων (Τσεχοσλοβάκοι οι περισσότεροι) στον Β' παγκόσμιο.
Μελάνωσα την "Τσιγγάνικη ορχήστρα" με πινέλα "Ευαγγελινός" Νο 2 από ρώσικη ζιμπελίνα. Έχω ακόμα 6 στο ψυγείο για τον φόβο του σκόρου.
Γιάννης Καλαϊτζής

Το Μαύρο Είδωλο Της Αφροδίτης (Ars Longa / Nemo, 1990)
Το "Μαύρο είδωλο της Αφροδίτης" και ο "Τυφών" είναι βιβλία ζευγάρι. Τα γεγονότα που αφηγούνται συμβαίνουν την ίδια μέρα, ή μάλλον την ίδια νύχτα, σε διαφορετικό τόπο της Σαντορίνης. Ξεκίνησα το σενάριο του δεύτερου, αλλά γράφοντας εμφανίστηκε το "μαύρο είδωλο" με απλούστερο μύθο και λιγότερα πρόσωπα απ' τον "Τυφώνα".
Κυρίαρχη εικόνα στο "είδωλο" είναι το ταξίδι του Διονύσου σχεδιασμένο από τον Εξηκία. Ένα μεσημέρι στον ακάλυπτο (εικονογραφούσα τις πρώτες σελίδες) βρήκα την ζωγραφιά τυπωμένη σε παλιό ημερολόγιο. Την είχε φέρει ο αέρας, ποιος ξέρει από πού.
Γιάννης Καλαϊτζής

Τυφών (Κώμος, 1997)
Η αφήγηση στον "Τυφώνα" είναι αποτέλεσμα διαβολικών συμπτώσεων που άφησα να με παρασύρουν. Τρόμαξα να σταματήσω. Εάν κάποτε νομίσω ότι μπορώ να τις παρουσιάσω με τρόπο πειστικό (είναι απίστευτες) ίσως τις αναφέρω.
Ο Τυφώνας είναι ένας γάιδαρος τερατώδης. Ο καταιγισμός των συμπτώσεων ξεκίνησε όταν, φεύγοντας από το μπαρ του Τζίτζη στην Πύλο, είδα στη σκάλα μια αφίσα του Μουλέν Ρουζ. Καλλονές καβάλα σε γαϊδάρους κάλπαζαν γύρω από τον Κόκκινο Μύλο. Είναι το εξώφυλλο του "Τυφώνα".
Γιάννης Καλαϊτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.