Η προχτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη και ο τρόπος που παρουσιάστηκε απ' τα αστικά ΜΜΕ είχαν τη σφραγίδα της αντίφασης στην οποία έχει περιέλθει το αστικό πολιτικό σύστημα.
Οι βασικοί του «παίχτες»,
- απ' τη μια, πρέπει να παρουσιάζουν εικόνα αντιπαλότητας, ώστε να τροφοδοτείται η συγκρότηση του νέου διπολισμού,
- απ' την άλλη, να καλλιεργούν την προοπτική της συναίνεσης ιδίως στα μείζονα προτάγματα του κεφαλαίου που αμφότεροι εκπροσωπούν,
- εκφράζοντας και μεταφέροντας κατά καιρούς στην πολιτική σκηνή και τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται στους κόλπους του για διάφορα ζητήματα.
Έτσι, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός έσπευδε να γνωστοποιήσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την ευαρέσκειά του για τη συνάντηση, γράφοντας πως
«είναι ώρα μια νέα γενιά πολιτικών να αφήσει τη μικροπολιτική και να μιλήσει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα...»,
- κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να έκαναν διαρροές για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο πολιτικών αρχηγών, που κατά τη ΝΔ δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αλλά στην ανάγκη να τονώσει το ξεθωριασμένο «αριστερό» προφίλ του ο πρωθυπουργός.
- Βεβαίως, και οι διαρροές της ΝΔ ήταν στοχευμένες στην τόνωση του αντιπολιτευτικού προφίλ του νέου της αρχηγού.
Η σχετική κόντρα σήκωσε κάμποσο «κουρνιαχτό», ικανό να συγκαλύψει προσώρας τη στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων στον αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, παρά τις όποιες διαφορές στον τρόπο επίτευξής του προβάλλουν.
Το «γαϊτανάκι» των διαρροών και των απαντήσεων στις διαρροές άφησε να περάσει σε δεύτερο πλάνο η κατά βάση συμφωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν π.χ. με την προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης στις ανάγκες του κεφαλαίου,
- Με μέτρα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς της στη διεκπεραίωση των υποθέσεών του, εξασφάλισης της συνέχειας κ.ά.
- Ή με την αναθεώρηση του Συντάγματος,
όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης προεξόφλησε τη στήριξη του κόμματός του σε μια τέτοια διαδικασία, προτείνοντας στον Αλ. Τσίπρα «συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος».
Τα ζητήματα που ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να έθεσε στον πρωθυπουργό, ως έκφραση προβληματισμού, κάλλιστα θα μπορούσε να τεθούν από τον Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης
«εξέφρασε την ανησυχία του για τη γενικότερη πορεία της χώρας (σ.σ.: της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας)» και εστίασε «στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία. Στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων. Στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών».
Αλλά και στο Ασφαλιστικό ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν διαφώνησε με τις ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση.
- «Κουκούλωσε» κι αυτός το ταξικό περιεχόμενό τους και πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης στη σημερινή κυβέρνηση, όπως κι αυτή το πετάει στις προηγούμενες.
Ο λαός έχει πείρα απ' τα καμώματα των αστικών κομμάτων.
- Άλλοτε ανεβάζουν τους τόνους, είτε στήνοντας καβγάδες περί όνου σκιάς είτε απηχώντας υπαρκτές αντιθέσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης, πάντως όχι για τα λαϊκά συμφέροντα,
- Άλλοτε τα βρίσκουν είτε ψηφίζοντας μαζί αντιλαϊκούς νόμους στη Βουλή είτε ακόμα ακόμα και συγκυβερνώντας.
Το παράδειγμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι διδακτικό.
Τα πρόσωπα μόνο αλλάζουν.
- Είναι όμως καιρός να αλλάξει στάση ο λαός, να τους γυρίσει την πλάτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.