Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: «Έργα και ημέρες» για την εξ-Ασφάλιση του κεφαλαίου ‒ ΚΚΕ: Δωρεάν μαθήματα πολιτικής εξαπάτησης από τον πρωθυπουργό

‒ Είμαι κεφάλαιο για τον τόπο! Δοξάστε με!
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Έργα και ημέρες» για λογαριασμό του κεφαλαίου
Με καθαρό ταξικό πρόσημο και με νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, ένα προς ένα βγαλμένα από τα κιτάπια και τις πάγιες αξιώσεις του εγχώριου κεφαλαίου, συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), στην προοπτική ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης», της διευθέτησης του κρατικού χρέους, της διαμόρφωσης του μοντέλου της «παραγωγικής ανασυγκρότησης» που κρίνεται πρόσφορο για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους.
Η πορεία αυτή είναι αναπόσπαστα δεμένη με τα διαδοχικά προαπαιτούμενα μέτρα, η επόμενη δέσμη των οποίων κατατίθεται στη Βουλή στις αμέσως επόμενες μέρες.
ΚΚΕ
Δωρεάν μαθήματα πολιτικής εξαπάτησης από τον πρωθυπουργό
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού αναφέρει:
«Στη χθεσινή συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας παρέδωσε δωρεάν μαθήματα πολιτικής εξαπάτησης.
Εμφάνισε ως "προστασία των αδυνάμων" μέτρα όπως το άνοιγμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ακόμη και για τις πιο φτωχές λαϊκές οικογένειες.
Δεσμεύτηκε ότι δεν θα πάρει μέτρα, τα οποία όμως έχει ήδη υπογράψει και ψηφίσει στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου.
Όσο για την υπόσχεση ότι δεν θα πειραχτούν οι κύριες συντάξεις, είναι "αέρας κοπανιστός", όχι μόνο γιατί αποτελεί έμμεση παραδοχή για μεγάλο τσεκούρι στις επικουρικές, αλλά και γιατί οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις και η πλήρης διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ήδη δρομολογηθεί με τις μεγάλες μειώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την εφαρμογή των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων και τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα θα παίξει ενεργό ρόλο στον εξελισσόμενο πόλεμο στη Συρία, υιοθετώντας πλήρως το πρόσχημα των ιμπεριαλιστών για την αντιμετώπιση δήθεν των τζιχαντιστών.
Ο λαός έχει πλέον πείρα, για να αντιληφθεί ότι όποτε ακούει κορόνες για "σκληρές διαπραγματεύσεις" πρέπει να περιμένει νέα αντιλαϊκά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου».
Στη συνέχεια, από το Γενάρη του 2016, η αντιλαϊκή φαρέτρα εμπλουτίζεται με τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, στις συντάξεις, με την ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στους φτωχούς αγρότες, τους μισθωτούς - συνταξιούχους, συνολικά στα λαϊκά στρώματα κ.λπ.
Καθόλου τυχαία, οι υψηλόβαθμοι παράγοντες της Ευρωζώνης (όπως ο Επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί) ομολογούν το γεγονός ότι η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει και το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων.
Κρίκους σε αυτή την αλυσίδα της βαρβαρότητας αποτελούν και οι υπάρχουσες νομοθετικές παρεμβάσεις που ξεδιπλώθηκαν από τη «δεύτερη φορά Αριστερά», μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, που με τη σειρά του ήρθε ως αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που διενεργήθηκε εντός των τειχών και για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο και σε διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στοίχειωσε την καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας με μπαράζ νέων μέτρων, που με τη σειρά τους έρχονται να προστεθούν πάνω σε αυτά της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου. 

Συν-μετοχικές διεργασίες
Ανάμεσα σε πλήθος άλλων, σταχυολογούμε τις παρακάτω αντιλαϊκές διατάξεις και παρεμβάσεις:
  • Η απογείωση των συντελεστών στο ΦΠΑ, που επιβαρύνουν ολόκληρη την γκάμα της λαϊκής κατανάλωσης. Την ίδια ώρα, πάντα με στόχο τη διόγκωση των φόρων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο, προχώρησε στην κατάργηση και εξίσωση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.
  • Παρεμβάσεις που αφορούν στη «βελτίωση της βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Μείωση των συντάξεων τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών, με το «κόλπο» της αύξησης και καθιέρωσης ειδικής παρακράτησης τάχα για τις δαπάνες Υγείας, που με τη σειρά τους ολοένα και συρρικνώνονται.
  • Απογείωση της παρακράτησης φόρου σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.
  • Διόγκωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Μειώθηκε το όριο προστασίας μισθών και συντάξεων για τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χαράτσια στην Εφορία. Διογκώθηκαν οι τόκοι και τα πρόστιμα σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών κ.ά.
  • Με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δόθηκε μια πρώτη διευκόλυνση στις τράπεζες για τη διενέργεια πλειστηριασμών (με τιμή την εμπορική αξία και όχι την κατά πολύ ψηλότερη που ίσχυε).
  • Με το νέο νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, η θηλιά των πλειστηριασμών σφίγγει ακόμη περισσότερο γύρω από την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.
  • Με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσω της δανειακής σύμβασης που συνοδεύει το τρίτο μνημόνιο, στήριξαν το εγχώριο τραπεζικό κεφάλαιο. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, το γεγονός ότι η χασούρα ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων φορτώθηκε στο κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μέσω αυτού στους κρατικούς προϋπολογισμούς και των επόμενων ετών και βέβαια στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
  • Στις παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα συγκαταλέγεται και αυτή για τη συγκρότηση και λειτουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, έργο του οποίου είναι η αυτόματη καρατόμηση κονδυλίων σε περίπτωση κάθε απόκλισης από τους αντιλαϊκούς στόχους (π.χ. «υστέρησης» στη μάζα των φόρων που συγκεντρώνουν).
Κρατικός προϋπολογισμός 2016
ΤσακαΛΟΤΤΟς
Αποκαλυπτικά είναι και τα διάφορα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.
Οι νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, επιμερίζονται σε καρατόμηση των κρατικών κονδυλίων, πρώτα και κύρια στην κάλυψη λαϊκών αναγκών κατά 2,5 δισ. ευρώ και 3,2 δισ. ευρώ που αφορούν σε πρόσθετους φόρους και άλλα χαράτσια.

Ανάμεσα σε άλλα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δρομολογεί και τα παρακάτω:
  • Εισφορές και λοιπές παροχές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης καρατομούνται κατά 1,1 δισ. ευρώ.
  • Στις συντάξεις μπαίνει νέο «τσεκούρι» κατά 538 εκατ. στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και ακόμη 188 εκατ. στο Δημόσιο (συνολικά 726 εκατ.).
  • Το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας μειώνεται στο 50%, με την «εξοικονόμηση» να φτάνει στα 105 εκατ. ευρώ κ.ά.
  • Η κρατική επιχορήγηση στους ΟΤΑ συρρικνώνεται κατά 63,8%, από 250 στα 90 εκατ. ευρώ.
Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, η αποδοτικότητα των μέτρων, είτε αυτών που ψηφίστηκαν πρόσφατα είτε αυτών που έρχονται το προσεχές διάστημα, διαμορφώνεται ως εξής:
  • Από την απογείωση του ΦΠΑ προβλέπεται πρόσθετη φοροαφαίμαξη στα 1,3 δισ. ευρώ.
  • Από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί - συνταξιούχοι) προβλέπεται διόγκωση κατά 150 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα περάσει από τη Βουλή σε επόμενο πακέτο.
  • Απέναντι στους φτωχούς αγρότες, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης φτάνει: Από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία 33 εκατ. (το μέτρο θα περάσει σε επόμενο νομοσχέδιο), από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στα 79 εκατ. ευρώ, από την καρατόμηση και κατάργηση στη συνέχεια της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ. Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατ. ευρώ.
  • Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά ύψους 114 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.
Έπεται συνέχεια
Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας (του κεφαλαίου)
Τις επόμενες μέρες, κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά στην «εθελοντική αποκάλυψη» κάθε είδους αδήλωτων κεφαλαίων, είτε αυτά βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας, είτε φυγαδεύτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Μέσω των διατάξεων αυτών διασφαλίζεται, επί της ουσίας, η προκλητική φορολογική ασυλία για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας, ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης,«θα υπάρχει ισορροπία, για να εξυπηρετεί και την αποτελεσματικότητα και την εισπραξιμότητα του μέτρου»...
Πρόκειται, δηλαδή, για την επιβολή συμβολικών φόρων, σε συνδυασμό με άλλα ανταλλάγματα και προνόμια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επανεισαγωγής των αδήλωτων κεφαλαίων σε ελληνικές τράπεζες ή σε «επενδύσεις», όπως για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κ.ά.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται να «κουμπώσει» με το υπό διαμόρφωση ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, στο οποίο θα δηλωθούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, πάνω από ένα ορισμένο ύψος. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας στην πρόσφατη έκθεση για τη νομισματική πολιτική: «Η δημιουργία του περιουσιολογίου (αλλά και της ανεξάρτητης υπηρεσίας πίστης και πλούτου) θα ήταν ένα αποφασιστικό βήμα για την καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών και συνεπώς για την εκτίμηση της πραγματικής δυνατότητάς τους να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους κανονικά. Η αποτύπωση της πραγματικής περιουσιακής και εν γένει οικονομικής κατάστασης των οφειλετών θα διευκόλυνε την εξεύρεση της πλέον βιώσιμης λύση για κάθε προβληματικό δάνειο».
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο δεν αφορά μόνο την πλευρά των φόρων, αλλά θα αξιοποιηθεί και από τις τράπεζες για την είσπραξη και τη διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Στο επίκεντρο το Ασφαλιστικό
Παράλληλα με τη μάχη που δίνει για να εξασφαλίσει επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και προνόμια στο κεφάλαιο, η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και για να απαλλάξει τους επιχειρηματικούς ομίλους από το κόστος που συνεπάγεται η συμμετοχή τους στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αλλά και για να ρίξει στο ελάχιστο την κρατική συμμετοχή, μετατρέποντας επί της ουσίας την Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση και σε πεδίο κερδοφόρας δράσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να ερμηνευτεί η πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει «εθνική» σύνταξη στο ύψος του ορίου της φτώχειας, δηλαδή κάτω από 400 ευρώ, τα μόνα που θα εγγυάται το κράτος στους απόμαχους της δουλειάς. Αλλά και στο κομμάτι της «αναλογικής» σύνταξης, που θα αποτελεί συνάρτηση των καταβαλλόμενων εισφορών, το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει επτασφράγιστο μυστικό για την κυβέρνηση, αν και ήδη με το νόμο 3863/2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) αυτό ορίζεται στο 48% για 40 χρόνια εργασίας, από 70% και 80% για 35 χρόνια ασφάλισης που ήταν έως τώρα.
Σε ό,τι αφορά τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, τα παζάρια με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών «θεσμών» περιλαμβάνουν τρία σενάρια για να καλυφτεί ο στόχος αφαίρεσης 1,8 δισ. ευρώ από το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, μόνο για το 2016: Να μειωθεί το σύνολο των συντάξεων από το πρώτο ευρώ κατά 6%. Να μειωθούν οι συντάξεις από τα 800 ευρώ και πάνω σε ποσοστό 15%. Να μειωθούν οι συντάξεις από 1.000 ευρώ και πάνω κατά 30%.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση διακηρύττει ότι θα αντικαταστήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος με τον «κανόνα της βιωσιμότητας», που οδηγεί από άλλο δρόμο σε νέες αιματηρές μειώσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση υπολογίζονται άμεσα στο 8,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.