Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-ΕΕ-ΝΑΤΟ: Συνοριοφυλακή... χωρίς σύνορα ‒ ΚΚΕ: «Έξυπνα σύνορα» για το κεφάλαιο

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Στα σκαριά ο νέος μηχανισμός φύλαξης των συνόρων της λυκοσυμμαχίας
Παρασκευή 18/12/2015 - 09:32 - Ενημέρωση: Παρασκευή 18/12/2015 - 15:07

Μέσα στο εξάμηνο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη δημιουργία «Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής» μετά το πράσινο φως που άναψε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, κάνοντας ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα της λυκοσυμμαχίας. 

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το νέο ευρωενωσιακό μηχανισμό φύλαξης συνόρων
Τετάρτη 16/12/2015 - 15:47
Σε ανακοίνωση για το νέο ευρωενωσιακό μηχανισμό φύλαξης συνόρων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Ο σχεδιασμός για να περάσει η φύλαξη των συνόρων στους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς, που θα επεμβαίνουν χωρίς καν τη συγκατάθεση των κρατών - μελών, σημαίνει για τη χώρα μας αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, με τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προώθηση της συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία, κάτι το οποίο ευθέως έχει θέσει η ΕΕ στο όνομα της αντιμετώπισης των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτές τις εξελίξεις, όχι μόνο γιατί το προηγούμενο διάστημα κάλεσε επίσημα τις Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης (RABITS) στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, αλλά και γιατί ουσιαστικά αποδέχεται τη δημιουργία και του νέου “ευρωμηχανισμού” φύλαξης συνόρων και έντασης της καταστολής κατά των ίδιων των θυμάτων των επεμβάσεων.
Την ίδια στιγμή οι ιμπεριαλιστές κλιμακώνουν τις επεμβάσεις τους, οι πρόσφυγες αυξάνονται, η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών, οι φράχτες υψώνονται στη μια χώρα μετά την άλλη, γιατί τα “έξυπνα” σύνορα της ΕΕ ανοιγοκλείνουν μόνο όταν οι χώρες της χρειάζονται πάμφθηνη εργασία για το κεφάλαιο.
Η κατάργηση του Δουβλίνο, της Σένγκεν, του Frontex, η διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών για πρόσφυγες και μετανάστες και άμεσης μεταφοράς στις χώρες προορισμού τους πάει χέρι - χέρι με την πάλη για να γίνει παρελθόν το σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους».
902

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καθορίσουν τις λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού φύλαξης των συνόρων, κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας, δηλαδή μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η απόφαση θα ληφθεί με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν που -μεταξύ άλλων- προβλέπουν ότι η «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή» θα μπορεί να επεμβαίνει χωρίς τη συγκατάθεση του κράτους-μέλους, γεγονός που οδηγεί ευθέως στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων χαρακτηρίζεται «μη ικανοποιητική» η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και επισημαίνεται ότι «πρέπει να επιταχυνθεί». Τα σημεία στα οποία τα κράτη-μέλη και τα όργανα της ΕΕ καλούνται να λάβουν δράση «επειγόντως» είναι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η λειτουργία των hot spots, η εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης και των συμφωνιών επανεισδοχής.
Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι πρέπει:
  • Να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σέγκεν, με την εξασφάλιση συστηματικών ελέγχων ασφαλείας.
  • Να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στη δημιουργία και λειτουργία των hotspots αλλά και να διασφαλίσουν ότι η Frontex διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.
  • Να διασφαλίσουν τη συστηματική και πλήρη αναγνώριση, καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.
  • Να εφαρμόζουν τις αποφάσεις μετεγκατάστασης.
  • Να ενισχύσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης.
  • Να συνεχίσουν την εφαρμογή του εγκεκριμένου προγράμματος επανεγκατάστασης.
  • Να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιδρούν γρήγορα στις εξελίξεις.
Η ΕΕ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά, λαμβάνοντας αποφάσεις σχετικά με το ποιες χώρες θεωρούνται ασφαλείς, προκειμένου να γίνονται επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων σε αυτές τις χώρες. Επίσης η Κομισιόν καλείται να παρουσιάσει γρήγορα τις θέσεις για την αναθεώρηση του Δουβλίνο. 
Συζητούν τη δημιουργία νέας ευρωενωσιακής συνοριοφυλακής
Ικανοποίηση στα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι πάντες συμφωνούν πως τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν πρέπει να μένουν απροστάτευτα. Επίσης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτυχθούν στα ελληνικά σύνορα οι Ειδικές Δυνάμεις της Frontex.
Για την Τουρκία, δήλωσε ότι είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα εάν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις αποφάσεις της Συνόδου και την θετική υποδοχή των προτάσεων για την «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή». Παράλληλα, έκανε λόγο για καθυστέρηση στην εφαρμογή των προηγούμενων αποφάσεων που έχουν ληφθεί για το προσφυγικό.
Συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση
«Είναι μια απόφαση την οποία καλωσορίζουμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τη δημιουργία «Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», προσθέτοντας ότι η φύλαξη των συνόρων «παραμένει εθνική ευθύνη».
Όπως είπε, στη Σύνοδο Κορυφής «έγιναν κάποια ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός» και αναγνωρίστηκε η πρόοδος που σημείωσαν η Ελλάδα και η Ιταλία για τη δημιουργία των Κέντρων Υποδοχής.
«Όλοι αναγνωρίσαμε τον ρόλο – κλειδί της Τουρκίας για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την Άγκυρα να εφαρμόσει όλα όσα συμφωνήθηκαν. Επίσης δήλωσε ότι στη Σύνοδο αναγνωρίστηκε ως «ουσιαστική» η σχέσης Ελλάδας -  Τουρκίας, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, ώστε όσοι δεν θεωρούνται πρόσφυγες να επαναπροωθούνται στη γειτονική χώρα.
Το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 
 Σε αναζήτηση συμβιβασμού με τη Βρετανία
Για το δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει η Βρετανία σχετικά με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής το Φλεβάρη, όπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα παρουσιάσει συμβιβαστική πρόταση.
Το Βρετανικό αίτημα που συναντά τις περισσότερες αντιδράσεις είναι αυτό που προβλέπει να εξαιρεθούν από τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων για τα πρώτα τέσσερα χρόνια οι μετανάστες που πάνε στη Βρετανία και έχουν ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.