Δεκέμβρης 1944 (17)

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το τσίρκο της πολιτικής, τα ανέκδοτα του παράλληλου προγράμματος, το "ευρωενωσιακό τόξο" της βρώμικης δουλειάς, οι εστίες αντίστασης του λαού και το σύμφωνο συμβίωσης (VIDEO)

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα
(VIDEO)
Wed, 16/12/2015 - 09:06 - Ενημέρωση: Wed, 16/12/2015 - 13:45
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», το πρωί της Τετάρτης 16 Δεκέμβρη 2015.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης: 
«Όποτε έρχεται εδώ ο κ. Κουτσούμπας είναι σε άλλη πολιτική σφαίρα, μιλά μόνο για την ουσία της πολιτικής. Δηλαδή όταν ήρθε σήμερα εδώ, κουβεντιάζαμε για το θέμα Λαζόπουλου - Γεωργιάδη και γέλαγε, λέει "δεν είναι πολιτική αυτό το πράγμα"...».
«Αυτό το γεγονός θα έγινε κάποια στιγμή που ασχολιόμουν μάλλον με σοβαρότερα καθήκοντα. Ήταν η κινητοποίηση που έκανε το ΠΑΜΕ και η πορεία στη Βουλή, αμέσως μετά ήταν η ομιλία στο Σπόρτιγκ, όπου ήταν πολύ μεγάλη συγκέντρωση, για τις εξελίξεις στη Συρία και βεβαίως ήταν και η ομιλία και η ψηφοφορία στη Βουλή και στη συνέχεια συναντήσεις και δεν παρακολούθησα το γεγονός και πραγματικά εδώ το άκουσα. Μιλάμε για τσίρκο της πολιτικής, δηλαδή ένα μεγάλο παιχνίδι γίνεται, τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω εγώ. Μια σατιρική εκπομπή και απ’ έξω ένας υποψήφιος αρχηγός κόμματος να φωνάζει να μπει μέσα, ο άλλος να του λέει ότι είναι σατιρική εκπομπή και δε σε βάζω μέσα, γιατί είσαι αυτός που είσαι κ.λπ. Μιλάμε για τραγωδία στην πραγματικότητα, μπορεί να προκαλεί γέλιο και να φαίνεται στην πλειοψηφία του κόσμου ως αστείο γεγονός, αλλά είναι τραγωδία. Είναι ένα στοιχείο της τραγωδίας που ζει το πολιτικό σύστημα της χώρας αυτή την περίοδο».
«Αυτό δείχνει και μια κατάπτωση γενικότερα στον πολιτικό και δημόσιο βίο; Δηλαδή ότι μπαίνει ένας ηθοποιός σε πολιτικά πράγματα, ένας πολιτικός να θέλει να συμμετάσχει στο σόου που κάνει ο ηθοποιός… Όλα αυτά δείχνουν μια ευρύτερη κατάπτωση»;
«Το αστικό πολιτικό σύστημα έχει σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας και σε άλλες χώρες βέβαια. Ως ένα βαθμό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και όλων αυτών που βιώνουμε. Εμείς στην εκτίμησή μας λέμε ότι βρίσκεται σε πορεία αναμόρφωσης, ακόμα δηλαδή δεν έχει "ισορροπήσει", όχι ότι έχουμε κανένα νταλκά εμείς να ισορροπήσει αυτό το πολιτικό σύστημα, το οποίο το θεωρούμε σάπιο, φθαρμένο και ότι έχει φάει τα ψωμιά του, γι’ αυτό και μιλάμε για ανατροπές εκ βάθρων - και στο κράτος και στην κοινωνία και στην οικονομία. Παρ’ όλα αυτά το σύστημα, έτσι όπως θέλουνε να το διαχειρίζονται και αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία και βρίσκονται πίσω απ’ τις τηλεοπτικές κάμερες και αυτοί που βρίσκονται στη δημοσιότητα και μιλάνε εξ ονόματος αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία, αυτό το παιχνίδι όλο δεν έχει αποκρυσταλλωθεί και αυτό το βλέπουμε και στα κυβερνητικά κόμματα. Δηλαδή έχουμε συνεχείς μετατοπίσεις, προβλήματα, άσχετα αν κρατάει μια στοιχειώδη συνοχή ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ...».
«Καλά κράτησε…».
«Είμαστε και δυο μήνες μετά τις εκλογές...».
«Έχουμε περάσει και πάρα πολλά, εσείς νιώθετε ότι έχουν περάσει μόνο δύο μήνες απ’ τις εκλογές»;
«Έχει περάσει ένας χρόνος από την "πρώτη φορά Αριστερά". Το ζήτημα είναι όμως ότι δεν υπάρχει - ξαναλέω στα πλαίσια του αστικού πολιτικού συστήματος - ο δεύτερος πόλος αυτού του αστικού πολιτικού συστήματος, που λογικά θα ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλαδή έχουμε στην κυβέρνηση ένα σοσιαλιστικό - αριστερό, ένα εθνικιστικό - πατριωτικό κόμμα, τη συγκυβέρνηση και από την άλλη μεριά έχουμε μια ΝΔ, που είναι το δεύτερο κόμμα σήμερα στη χώρα μας, το ΠΑΣΟΚ έχει καταρρεύσει από το 2012. Η ΝΔ ταλανίζεται με τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, με την ουσία της πολιτικής, δηλαδή δε μπορεί ακόμη να βρει περπατησιά. Εμείς γενικά δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Είναι δικό τους ζήτημα να εκλέξουν τον αρχηγό τους. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τα πρόσωπα ούτε ανακατευόμαστε με τα πρόσωπα. Η διαπάλη όμως είναι πολιτική και στο εσωτερικό της ΝΔ και γενικότερα. Δηλαδή για το τι χαρακτήρα θα έχει το κόμμα, αν θα είναι στο κεντροδεξιό χώρο, αν θα πιάσει την ακροδεξιά, ακόμα και παλαιοβασιλικές δυνάμεις, που τώρα εμφανίζονται ξανά στο προσκήνιο θέλοντας να αποχαρακτηριστούν από το κακό τους παρελθόν… νομίζω ότι έχουν ενδιαφέρον και οι ίδιοι γι’ αυτό».
«Θεωρείτε ότι θα καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση να περάσει και το τρίτο των προαπαιτουμένων, που είναι και το βαρύ, το Ασφαλιστικό, το Αγροτικό; Εκεί θα δοκιμαστεί η συνοχή».
«Κατ’ αρχήν υπάρχει ένα δεδομένο ότι αυτό το τρίτο προαπαιτούμενο, όπως και τα προηγούμενα, περιέχονται και περιγράφονται ως κατευθύνσεις στο τρίτο μνημόνιο, το οποίο το ψήφισαν και άλλες δυνάμεις - κάτω βέβαια και από συγκεκριμένους εκβιασμούς είτε τμημάτων του κεφαλαίου της χώρας μας είτε των ονομαζόμενων "θεσμών", του κουαρτέτου. Θυμόσαστε τότε τι έγινε. Δεν ξέρω αν θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση αρχές του χρόνου, με το Ασφαλιστικό και τα άλλα προαπαιτούμενα, γιατί είναι και τα εργασιακά μέτρα επίσης σκληρά και ποιες θα είναι οι απαιτήσεις των γνωστών εταίρων της Ελλάδας και αν θα καταλήξει ξανά σε μια συμφωνία κορυφών, έτσι ώστε να ψηφιστούν τα μέτρα με τη σύμφωνη γνώμη και άλλων κομμάτων για να υλοποιηθεί το τρίτο μνημόνιο...».
«Τα άλλα κόμματα λένε δεν ξαναψηφίζουν έτσι…».
«Ζητάνε κάποιες προϋποθέσεις, βάζουν κάποιους όρους. Οι όροι αυτοί αφορούν και κυβερνητική συνεργασία, με ποια μέτρα θα πάνε, ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης…».
«Η εκτίμησή σας ποια είναι»;
«Δεν αποκλείουμε να έχουμε εξελίξεις σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα με ποια μορφή δε μπορώ ακριβώς να την προσδιορίσω».
«Εκλογές»;
«Καλά τίποτε δεν αποκλείεται, δεν το βλέπω όμως αυτή τη στιγμή, ως πολιτική εκτίμηση και με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα που υπάρχουν. Βλέπω ότι θα γίνει προσπάθεια για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, όχι οικουμενικής, όπως λέει ο Λεβέντης, γιατί δεν πρόκειται να είναι οικουμενική. Δεν είμαι τόσο σίγουρος αν αυτή τη στιγμή είναι ώριμο και για μια κυβέρνηση όλου του "ευρωενωσιακού τόξου", όπως λέει η κ. Γεννηματά. Περισσότερο σε πρώτη φάση μάλλον θα προσπαθήσουν κάποιες δυνάμεις, από τα μικρότερα κόμματα, να συνδράμουν την ασταθή πλειοψηφία που έχει αυτή τη στιγμή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».
«Είστε ένα κόμμα που μπορεί και να κινητοποιήσει κόσμο, στηρίζεστε στον κόσμο και ακούς σχόλια: "οι συντάξεις πάνε κατά διαόλου, ξεκινούν οι πλειστηριασμοί και ο κόσμος είναι στον καναπέ του". Τώρα, φταίει ο κόσμος; Φταίνε τα κόμματα που θα έπρεπε να τον κινητοποιήσουν και δε μπορούν; Πάντως υπάρχει μια αδράνεια. Αν είχαν κάνει οι προηγούμενοι την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, θα ήταν κατειλημμένα τα αεροδρόμια τώρα, αλλά όλα είναι μια χαρά…».
«Καλά, αδράνεια δε μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πρωτοπόρες δυνάμεις, δυνάμεις μέσα στο λαό μας και δεν αναφέρομαι μόνο στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, αναφέρομαι σ’ αυτό που λέμε σωματεία, συλλόγους, εργατικό κίνημα, είτε ανάμεσα στους εργαζόμενους, είτε στους υπάλληλους, είτε στους αγρότες, στους επαγγελματοβιοτέχνες. Για πρώτη φορά και αυτό έχει τη σημασία του, είχαμε, μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε διάστημα 10 μηνών, δηλαδή δύο εκλογές και ένα δημοψήφισμα, που το έχει κερδίσει μια κυβέρνηση, η οποία είναι "καινούρια" και "νέα", με την έννοια ότι δεν κουβαλάει τις αμαρτίες των προηγούμενων, για τη λαϊκή αντίληψη που υπάρχει σήμερα, και είχαμε δύο μεγάλες πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις. Δεν έχει γίνει μέσα σε ένα μήνα μετά από εκλογές, όπου παίρνει πανηγυρικά πλειοψηφία ένα κόμμα μαζί με ένα άλλο και κάνουν κυβέρνηση και επιβεβαιώνεται σ’ αυτή τη φάση η πολιτική του μέσα στο λαό, και να έχεις μεγάλες απεργιακές μάχες στις 12/11 και 3/12. Θέλω να πω ότι υπάρχουν εστίες αντίστασης, δυναμώνουν αυτές, όπως μεγαλώνει και η αγανάκτηση. Απ’ αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ καλεί μέσα απ’ αυτά τα συλλαλητήρια που γίνονται, τις δραστηριότητες. Σήμερα και αύριο έχουμε νέες κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, άλλων ομάδων, ετοιμάζονται οι αγρότες - η πανελλαδική συντονιστική των μπλόκων που έκανε σύσκεψη στη Θεσσαλία αποφάσισε ότι θα μπλοκάρουν τους εθνικούς δρόμους ή θ’ αρχίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις - αντίστοιχα έχουμε νέα απεργιακή κινητοποίηση το Γενάρη. Θέλω να πω ότι κάτι κινείται, είναι σε θετική κατεύθυνση και αυτό θα έρθει να δέσει πιστεύουμε και με τα νέα σκληρά μέτρα που θα παίρνονται συνεχώς».
«Λένε όμως στην κυβέρνηση ότι κάνουμε τα δύσκολα μέτρα, κάνουμε όμως και κάτι καλό π.χ. οι αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό εσείς πως το εισπράττετε»;
«Στο πρόσωπο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν βρει τους κατάλληλους για να κάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά, όπως έχουμε ξαναπεί, που δε μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι. Γιατί ακριβώς έχει σοσιαλιστικές, αριστερές αναφορές, είχε επαφές με το κίνημα, με εργαζόμενες δυνάμεις, με αριστερό κόσμο που κινητοποιείται ή ήταν μέσα σ’ αυτό που λέμε εργατικό - λαϊκό κίνημα και απ’ αυτή τη σκοπιά παίζουν αυτό το ρόλο. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ξεπουλάνε π.χ. 14 αεροδρόμια, που για τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον θεωρητικά και συνθηματολογικά πριν ένα - δυο χρόνια ήταν αιτία πολέμου. Το ίδιο κάνουν και για μια σειρά άλλα ζητήματα για τα οποία έβγαιναν στους δρόμους, κατήγγειλαν σ’ όλους τους τόνους κ.λπ. Άρα γι’ αυτό έχει επιλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για να κάνει αυτή τη βρώμικη δουλειά, να τα περάσει όσο μπορεί πιο γρήγορα, όσο ακόμη ο κόσμος περιμένει, επειδή δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση ή δε μπορεί να δει άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα αυτό που του προτείνουμε εμείς. Άλλες δυνάμεις, όπως είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τις έχει δει και τις έχει τιμωρήσει και τις τιμωρεί ακόμη, ακριβώς γι’ αυτή την αντιλαϊκή τους πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε με τα απατηλά συνθήματα, με ψεύτικες προσδοκίες, με ψεύτικες ελπίδες και στη λογική "μήπως γίνει κάτι καλύτερο, αφού δεν υπάρχει κάτι άλλο τώρα, ας τον ανεχτώ". Αυτή η λογική μαζί με το φόβο, την τρομοκρατία. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρότι λέει ότι είναι αριστερή και μιλά εξ ονόματος της αριστεράς -καμιά σχέση μαζί της λέμε εμείς- όμως παρόλα αυτά ακολουθεί τακτική τρομοκρατίας και εκφοβισμού με κάθε τρόπο. Ρίχνει κανένα ψίχουλο για τις ομάδες ακραίας φτώχειας και βέβαια τα παίρνει απ’ όλους τους υπόλοιπους, αλλά και απ’ αυτές τις ομάδες, με διάφορους άλλους τρόπους».
«Το παράλληλο πρόγραμμα δηλαδή δε σας κάνει»;
«Έχει γίνει ανέκδοτο πλέον. Ακόμη και οι ίδιοι αν τους ρωτήσεις στους διαδρόμους της Βουλής, γελάνε. Είναι ανέκδοτο και αυτό που καταθέτουν και όλα αυτά που κάνουν».
«Χθες άκουγα ότι στους δημόσιους υπαλλήλους δίνουν κάτι».
«Μοίρασαν στη Βουλή, για να αποδείξουν ότι κάτι δίνουν και δεν είναι περικοπές -έτσι όπως τους κατήγγειλε η αντιπολίτευση- ένα χαρτί από το οποίο αποδεικνύεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι συνολικά από το 2016 έως το 2019, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε χθες, θα χάσουν πάνω από 2 δισ. - εξοικονόμηση δαπανών λέγεται αυτό - πράγμα που σημαίνει ένας μισθός χαμένος αυτή την τετραετία. Δίνουν λεφτά σε κάποιους διευθυντές, τμηματάρχες, 50 - 100 ευρώ σε πορεία τεσσάρων χρόνων, ανάλογα πόσο διευθυντικό στέλεχος θα είναι αυτός που θα το πάρει. Σημειωτέον ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει ήδη 6 μισθούς».
«Να πάμε σε ένα άλλο θέμα που συζητιέται πολύ αυτές τις ημέρες. Το ΚΚΕ για το σύμφωνο συμβίωσης τι άποψη έχει»;
«Εμείς θα καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Ανοίγει το δρόμο για το ζήτημα που εμείς διαφωνούμε, αλλά όχι μόνο εμείς ως κόμμα, στην επιστημονική κοινότητα διεθνώς έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση και είναι το ζήτημα της υιοθεσίας παιδιών, η δημιουργία οικογένειας, εδώ είναι το κρίσιμο ζήτημα. Εμείς θεωρούμε ότι το τι σεξουαλικό προσανατολισμό έχει ο κάθε άνθρωπος ή ένα ζευγάρι είναι δικό του θέμα. Υπάρχουν τρόποι και μέσα στην ελληνική πολιτεία, αλλά μπορούν να γίνουν και βελτιώσεις στο αστικό δίκαιο, για να επιλύονται μια σειρά ζητήματα. Το κληρονομικό, που προβάλλεται από ορισμένες πλευρές, θα μπορούσε να λυθεί με ένα συμφωνητικό ή μια διαθήκη, αν κάποιος θα ήθελε να αφήσει κάτι στο σύντροφό του. Επίσης ένα άλλο ζήτημα που ακούγεται είναι ότι δε μπορούν να μάθουν από το γιατρό για την πορεία της υγείας των συντρόφων τους, επειδή δεν είναι πρώτου βαθμού συγγένειας, πράγμα βέβαια που συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά και αυτό το ζήτημα μπορεί να λυθεί με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ή μια ανάθεση. Αυτά τα ζητήματα λύνονται πολύ απλά».
«Δε φοβάστε ότι θα σας κατατάξουν στους συντηρητικούς»;
«Όχι δε φοβόμαστε. Εμείς ψηφίσαμε όλους τους νόμους και τις διατάξεις σε προηγούμενες τροπολογίες -και αν θέλουν ας τις κάνουν και πιο αυστηρές- για ρατσιστικά φαινόμενα, για δυσμενή και ανισότιμη αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων, που έχουν επιλέξει να ζήσουν έτσι. Θεωρούμε ότι είναι δική τους υπόθεση, είναι απαράδεκτο το οποιοδήποτε ρατσιστικό σχόλιο, κοροϊδία ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά η υιοθεσία είναι κρίσιμο ζήτημα...».
«Μα ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι δεν τοποθετείται η πολιτεία στο θέμα της υιοθεσίας…».
«Μπορεί να μην προβλέπεται από το νομοσχέδιο, αλλά ανοίγει το δρόμο. Το ζήτημα έτσι όπως άνοιξε, ξεκίνησε από τον προηγούμενο νόμο. Δεν ισχύει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιμένει ότι οι χώρες πρέπει να έχουν σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε αρνητική κριτική στην Ελλάδα, διότι πέρασε ένα σύμφωνο συμβίωσης για ετεροφυλόφιλους και δεν συμπεριελάμβανε τους ομοφυλόφιλους. Εάν δεν υπήρχε λοιπόν το σύμφωνο συμβίωσης, κατά τη γνώμη μας δεν έπρεπε να υπάρχει ούτε για τους ετεροφυλόφιλους. Το καταψηφίσαμε κι αυτό γιατί άνοιξε το δρόμο για το σημερινό σύμφωνο. Λένε ότι κάνουν το σύμφωνο συμβίωσης γιατί δεν έχει τόση γραφειοκρατία, η πρότασή μας ήταν ότι θα μπορούσε να απλοποιηθεί ο πολιτικός γάμος, τι διαφορά έχει;».
«Λένε ότι εξωσωματική δε μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι αν δεν έχει έστω το σύμφωνο συμβίωσης…».
«Θα μπορούσαν να κάνουν πολιτικό γάμο. Ο πολιτικός γάμος και το σύμφωνο συμβίωσης, αν δείτε τους νόμους, είναι περίπου το ίδιο πράγμα. Απλά και μόνο θα μπορούσε να απλοποιηθεί η διαδικασία του πολιτικού γάμου. Το σύμφωνο συμβίωσης ανοίγει το ζήτημα της δημιουργίας οικογένειας, της υιοθεσίας ή και της γέννησης παιδιού με άλλους τρόπους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.