Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Η έξυπνη «ενέργεια» της αστικής τάξης και οι πρόθυμοι «αγωγοί» της στους ΗΠΑτους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

 Από εδώ περνάει το αίμα των Παλαιστινίων
East Med: Ακριβώς δίπλα από τα Κατεχόμενα
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Στο κουβάρι ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και μονοπωλιακών ανταγωνισμών
Με πιο καθαρή στοίχιση στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, αλλά και προσπάθεια να διατηρεί «ζεστά» τα σχέδια και άλλων κέντρων, η συγκυβέρνηση εμπλέκει βαθύτερα το λαό σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς
Όλο το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και μονοπωλιακών ανταγωνισμών, το πλέγμα των ενεργειακών δικτυώσεων και διασυνδέσεων όπου προσπαθεί να «παίξει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθιστώντας τη χώρα κόμβο, με απώτερο στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης, σκιαγράφησε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Τσίπρας, μιλώντας την Πέμπτη 5/11 σε «Επενδυτικό Συνέδριο» για το «Φυσικό Αέριο και Ανάπτυξη», το οποίο διοργάνωσε η εταιρεία «A-Energy Investments», με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και της εταιρείας «Archipelago LNG».
Δίνοντας διαβεβαιώσεις στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους που βλέπουν μπόλικο «ψητό» στο εν λόγω πεδίο, ο Γ. Τσίπρας είπε από την αρχή κιόλας της ομιλίας του:
«Η κυβέρνηση θα εργαστεί συστηματικά ώστε η Ελλάδα να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, αξιοποιώντας και τους εθνικούς ενεργειακούς της πόρους, αλλά και αναπτύσσοντας ένα δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές προέλευσης και προμηθευτές».
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση φαίνεται πλέον να «κουμπώνει» πιο σταθερά στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Γ. Τσίπρας, αναπτύσσοντας παραπέρα τη βούληση της συγκυβέρνησης να παίξει ταυτόχρονα με όσα περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί, πρόσθεσε:  
«Είμαστε υπέρ της μέγιστης διαφοροποίησης πηγών και των οδεύσεων του φυσικού αερίου για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη. Επιδιώκουμε το άνοιγμα της χώρας σε νέες ενεργειακές συνεργασίες, εξετάζουμε θετικά και συμμετέχουμε ενεργά στις διεργασίες κάθε προτεινόμενου σχεδίου που προωθεί την εθνική ενεργειακή μας πολιτική, απ' όπου και αν προέρχεται, με απώτερο στόχο την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της εθνικής μας οικονομίας (...) Βέλτιστη προοπτική είναι να καταστεί η χώρα ένας ενεργειακός και εμπορικός κόμβος, ένα ενεργειακό hub στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
«Υπό αυτό το πρίσμα», διευκρίνισε, «η Ελλάδα στηρίζει τον αγωγό TAP, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο, τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό IGB, καθώς και τον "Κάθετο Διάδρομο"» που θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την Ελλάδα, βόρεια, προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
Τρεις αγωγοί, δηλαδή, που προωθούν έντονα οι ΗΠΑ, η προώθηση των οποίων συζητήθηκε στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία, με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Α. Χοκστάιν, καθώς και τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, στις πρόσφατες, διαδοχικές τους επισκέψεις στην Αθήνα.
Παράλληλα, ο Γ. Τσίπρας είπε ότι
η κυβέρνηση «έχει ταχθεί υπέρ του "Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού" με ρωσικό φυσικό αέριο και των προεκτάσεών του προς την Κεντρική Ευρώπη».
Σημειωτέον, μέσα Οκτώβρη ο Γ. Τσίπρας είχε μεταβεί στη Ρωσία, όπου είχε συναντήσεις με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλ. Νόβακ και τον επικεφαλής υποδομών της Gazprom, Λ. Τσουγκούνοφ. Επισήμως συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής συνεργασίας, με έμφαση στην προώθηση ακριβώς του «Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού» και επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην υλοποίηση του έργου.
Επιπλέον, στην προχτεσινή εκδήλωση,
ο ίδιος δήλωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να στηρίξει «και τον αγωγό που θα φέρνει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή τον "East Med", καθώς και τη μετεξέλιξη της Ελλάδας σε χώρα διέλευσης LNG» (σ.σ. υγροποιημένο φυσικό αέριο).
Ο «East Med» υποτίθεται θα φέρνει αέριο από τα κοιτάσματα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας στην Ευρώπη.
Στο αστικό παζάρι η γεωστρατηγική θέση της χώρας
Δίνοντας και περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από τις σκέψεις και τις βλέψεις της κυβέρνησης, ο Γ. Τσίπρας συνέχισε:
«Σχέδια που κυοφορούνταν επί χρόνια, αποκαλύπτονται τώρα συνδυαστικά. Υπήρξε ασφαλώς μία αλληλουχία εξελίξεων και συμπτώσεων, αλλά κοινό παρονομαστή, βέβαια, για όλα αυτά τα σχέδια αποτελεί η γεωγραφική θέση της χώρας μας, ιδιαίτερα το βόρειο τμήμα της.
-- Πρώτος και σε πιο προχωρημένο στάδιο είναι ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, ο TAP, ο οποίος θα διέρχεται από την Ελλάδα και την Αλβανία και θα καταλήγει στην Ιταλία, μεταφέροντας φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν. Επί του παρόντος, ωστόσο, ο ΤΑΡ θα είναι ένας αγωγός που θα μεταφέρει ποσότητες αερίου (περίπου 10 BCM - δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα - κατ' έτος) που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Γι' αυτό, άλλωστε, συζητείται η ενίσχυση του ΤΑΡ, σε δεύτερο στάδιο, με φυσικό αέριο προερχόμενο από χώρες πέραν του Αζερμπαϊτζάν.
-- Ο ΤΑΡ, ωστόσο, ανοίγει την πόρτα για μια σειρά από νέες δυνατότητες. Κλάδο του TAP αποτελεί κατ' ουσίαν ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας, ο IGB, που θα συνδέει το ελληνικό με το βουλγαρικό σύστημα φυσικού αερίου.
-- Προέκταση και επέκταση του IGB αποτελεί το σύστημα αγωγών του "Κάθετου Διαδρόμου" (Vertical Corridor), το οποίο, μέσω διασυνδετήριων αγωγών μεταξύ Βουλγαρίας - Ρουμανίας και Ρουμανίας - Ουγγαρίας, θα επιτρέψει τη διακίνηση αερίου από το νότο, δηλαδή τη χώρα μας, προς το βορρά. Το σύστημα αυτό μπορεί να τροφοδοτείται και από τερματικό σταθμό LNG στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας».
«Παιχνίδι» με τον αμερικανικό παράγοντα
Τα περί τερματικού σταθμού στη Βόρεια Ελλάδα αφορούν την υλοποίηση του εγκριθέντος από το 2011 σχεδίου για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου και έχει ενταχθεί στα «έργα προτεραιότητας» της ΕΕ.

Κατά πληροφορίες, η κατασκευή και διαχείριση του τερματικού αυτού σταθμού προβλέπεται να γίνει μέσω ενός κοινοπρακτικού σχήματος στο οποίο θα συμμετέχουν η Gastrade, η ΔΕΠΑ και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy. Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική εταιρεία που θα εξάγει LNG από σχιστολιθικό αέριο στις αρχές του νέου έτους και η οποία έχει ήδη κλείσει συμβόλαια με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η Cheniere Energy θα τροφοδοτεί τον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης με σχιστολιθικό αέριο, το οποίο προηγουμένως θα το έχει υγροποιήσει στις εγκαταστάσεις της στη Βόρεια Αμερική.
Από την Αλεξανδρούπολη, το αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετηρίου αγωγού IGB κι από εκεί θα συνεχίζει προς Ρουμανία και Ουγγαρία.
Κατά πληροφορίες, ο ΤΑP δε θα είναι έτοιμος να διοχετεύσει αέριο πριν το 2020 το νωρίτερο, γι' αυτό οι Αμερικανοί θέλουν να επιταχύνουν τον IGB και τις σχετιζόμενες υποδομές.

Εικάζεται, δε, ότι η «ελληνοαμερικανική συνεργασία» στον τομέα του LNG θα συζητηθεί στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στις 13-14/11, για απευθείας συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.
«Ενδεχομένως, μπορεί, συμπληρωματικά» για τους Ρώσους
«Δεύτερος αγωγός», συνέχισε ο Γ. Τσίπρας, «που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου θα καταλήγει ο ενδεχόμενος "Turkish Stream" μπορεί να είναι ο "Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός", ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι ο "Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός" αποτελεί συμπληρωματική οδό προμήθειας φυσικού αερίου για τη χώρα μας και αναβαθμίζει τη γεωπολιτική της θέση, ως κομβικού σημείου εισόδου μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα διέρχονται μέσω του "Turkish Stream" στην Ευρώπη».
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι από τις πομπώδεις αναφορές της συγκυβέρνησης το προηγούμενο επτάμηνο, περί συμφωνιών για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς ρωσικού αερίου, τώρα επιλέγουν να τοποθετούνται με «ενδεχομένως», «μπορεί» και «συμπληρωματικά», που κάνει ακόμα προφανέστερη την ανοιχτή στοίχιση της συγκυβέρνησης με τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ.
«Γκρίνιες» για την ανισοτιμία εντός της λυκοσυμμαχίας
Παραπέρα, πολύ χαρακτηριστικά για τους οξυμένους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς και εντός ευρωατλαντικού πλαισίου με άξονα τους ενεργειακούς δρόμους, είναι όσα είπε την Παρασκευή 30/10 ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Π. Σιγιάρτο, μετά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά: 
Η Ρωσία ανακοίνωσε πως το 2019 η διέλευση δια της Ουκρανίας ίσως αποκοπεί, διακοπεί. Υπήρχε αρχικώς ο "South Stream" ως σχέδιο που θα μπορούσε να φέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας σε Ουγγαρία και Αυστρία. Λόγω, όμως, πίεσης που ασκήθηκε ακυρώθηκε, το είδαμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τώρα Ρώσοι, Ολλανδοί, Γερμανοί και Αυστριακοί, αλλά και γαλλικές εταιρείες έχουν συμφωνήσει την επέκταση του "Νord Stream" και δεν ασκείται αντιστοίχως πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δε νομίζετε ότι εδώ έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά;» παραπονέθηκε.
Στο ίδιο πλαίσιο, έλεγε την Πέμπτη ο Γ. Τσίπρας, 
«η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να διακρίνεται, μεταξύ άλλων, από την ισοτιμία στη μεταχείριση των κρατών - μελών και των διαφόρων ενεργειακών σχεδιασμών. Η ισοτιμία αυτή δεν εξασφαλίστηκε πάντα κατά το πρόσφατο παρελθόν», ενώ την ίδια μέρα, σε τριμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ουγγαρίας στο Λουξεμβούργο, υπογράμμιζαν «την ανάγκη να μην εφαρμόζονται δυο μέτρα και δυο σταθμά εντός της ΕΕ ως προς την υλοποίηση ενεργειακών υποδομών».
Απανωτά τα παράπονα περί «ανισοτιμίας», όταν αυτή χαρακτηρίζει εξ ορισμού τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες...
Κι άλλες διαβεβαιώσεις ΣΥΡΙΖΑ στους ομίλους
Επιπλέον, ο Γ. Τσίπρας μίλησε για τον αγωγό «Tesla» που προορίζεται να αποτελέσει το τρίτο τμήμα του «Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού». Θα διατρέχει Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Σερβία και Ουγγαρία, προτού καταλήξει στην Αυστρία και στον κόμβο φυσικού αερίου του Μπαουμγκάρτεν.
«Εκτός από τους προαναφερθέντες αγωγούς, η χώρα μας υποστηρίζει και το σχεδιαζόμενο αγωγό "East Med Pipeline", που θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, με προβλεπόμενη μεταφορική ικανότητα 8 BCM. Με τον τρόπο αυτό, μεγάλες περιοχές της χώρας τοποθετούνται στον ενεργειακό χάρτη» εκτίμησε ο ίδιος.
Διαβεβαίωσε, δε, τους εκπροσώπους της εγχώριας αστικής τάξης ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας «δεν περιορίζεται στους παραπάνω αγωγούς. Τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, το LNG θα αποτελεί ολοένα και περισσότερο σημαντικό στοιχείο ευελιξίας. Επιπλέον, με την έγκαιρη ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών, είμαστε σε θέση να μετεξελιχθούμε σε χώρο διέλευσης, περιφερειακή πύλη LNG, ενδεχομένως και σε εμπορικό κόμβο στο απώτερο μέλλον».
«Δείχνουν» συνεχώς ΗΠΑ
Τέλος, ενδιαφέρον έχει και η εξής επισήμανσή του:
«(...) θα ήθελα να τονίσω ότι στην επιλογή ενεργειακών σχεδίων έχει σημασία τόσο η απολήψιμη ποσότητα του κάθε κοιτάσματος, όσο και η τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου». Επισήμανση που κουμπώνει με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στις 21/10 ότι «οι ΗΠΑ έχουν το πιο φτηνό φυσικό αέριο»...
Και ο Γ. Τσίπρας κατέληξε: «(...) είναι προφανές ότι οι αγωγοί δεν έχουν μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική διάσταση. Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα, το πώς η χώρα μας βλέπει και προκρίνει τον ενεργειακό σχεδιασμό. (...) Η κυβέρνηση έχει απόλυτη συναίσθηση της σημασίας του τομέα της ενέργειας για την οικονομία της χώρας και την ενίσχυση της θέσης της, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».
Άλλη μια επισήμανση που σηματοδοτεί την πρεμούρα της κυβέρνησης να επιχειρήσει παζάρια με ιμπεριαλιστικά κέντρα και πολυεθνικές, εμπλέκοντας ακόμα βαθύτερα το λαό στο επικίνδυνο κουβάρι των μεταξύ τους ανταγωνισμών, πάντα με γνώμονα τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων...
Θ.Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.