Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Ω ιέ μου, ΟΗΕ μου: We are the world!


Απούσα η Ελλάδα από ψήφισμα καταδίκης του ναζισμού
Ηνωμένα Έθνη
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε πριν από μερικές ημέρες πρόταση της Ρωσίας που καταδίκαζε τις προσπάθειες ηρωοποίησης της ναζιστικής ιδεολογίας και η άρνηση των εγκλημάτων πολέμου από τους ναζί.
Από την ψηφοφορία απείχε η Ελλάδα -καθώς και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
1992: Ο πόλεμος σπαράσσει τον κροατικό, σερβοβοσνιακό και βοσνιακό πληθυσμό της διαλυμένης Γιουγκοσλαβίας. Οι μετέπειτα αποστολές κυανοκράνων του ΟΗΕ σε διάφορους «θύλακες ασφαλείας» επιτείνουν το δράμα στα θέατρα του πολέμου -ανατρέποντας σε ορισμένες περιπτώσεις τις ισορροπίες των συγκρουόμενων- ενώ τα διπλωματικά πήγαινε - έλα και ειρηνευτικά σχέδια Ευρωπαίων διαπραγματευτών προσκρούουν στις αντιδράσεις των ΗΠΑ. Ο βομβαρδισμός των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ κατά θέσεων των Σερβοβόσνιων είναι ο προάγγελος της «ειρήνης» που θα επιβάλλουν οι Αμερικανοί με τη συναίνεση των Ευρωπαίων...

24 Μάρτη 1999: Για 11 βδομάδες ξεκινά ο βρώμικος πόλεμος ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο. Χιλιάδες άμαχοι (ανεξαρτήτως εθνότητας...) σκοτώνονται και τραυματίζονται απ' τις «έξυπνες βόμβες» του ΝΑΤΟ. Η στυγνή προπαγάνδα Αμερικανών και Ευρωπαίων στοχεύει, μεταξύ άλλων, και στη δαιμονοποίηση του τότε ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που αντιστέκεται στις ΝΑΤΟικές επιδρομές μέχρι τον Ιούνη της ίδιας χρονιάς. Τότε, με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ γίνεται «νομιμοποίηση» της ΝΑΤΟικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, που μετατρέπεται σε ένα ακόμη αδύναμο προτεκτοράτο και ταυτόχρονα σε μεγάλη ΝΑΤΟική βάση... Οι μειονότητες των Σέρβων και των Τσιγγάνων στο Κοσσυφοπέδιο υφίστανται το φονικό ανθρωποκυνηγητό των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ που μεταλλάσσονται σε «Σώματα Προστασίας Κοσσόβου» και τα στελέχη του «βαφτίζονται» «κυβέρνηση» υπό τις διαταγές, πάντα, του Υπατου Εκπροσώπου του ΟΗΕ...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

10 Ιουνίου 1999: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζει την απόφαση 1244 και αρχίζει η ανάπτυξη 37200 στρατιωτών από 36 χώρες. (onalert.gr)
ΗΠΑ, Καναδάς και Ουκρανία ήταν οι μόνες χώρες που ψήφισαν κατά, σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι σχετίζεται με την ένταση στις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το Russia Today, 115 χώρες ψήφισαν υπέρ, τρεις ψήφισαν κατά και 55 απείχαν -ανάμεσά τους οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Το κείμενο που αποτελούσε πρόταση της Ρωσίας εξέφραζε ανησυχία για την άνοδο ρατσιστικών εγκλημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο και την επιρροή που διαθέτουν κόμματα με εξτρεμιστικές απόψεις.
Όπως αναφέρει η καναδική εφημερίδα National Post, εκτιμάται ότι η πρόταση της Ρωσίας συνδέεται με τις ρωσικές κατηγορίες για άνοδο των ακροδεξιών ομάδων στην Ουκρανία.
Η Μόσχα κατηγόρησε ΗΠΑ, Καναδά και Ουκρανία για το γεγονός ότι ψήφισαν εναντίον της πρότασης. «Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ουκρανία ψήφισαν κατά, ενώ αντιπροσωπείες από τα κράτη μέλη της ΕΕ απείχαν από την ψηφοφορία στην πρόταση ψηφίσματος που είχε τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών του ΟΗΕ, είναι λυπηρό» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Η θέση της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, είναι αποκαρδιωτική και ανησυχητική. Κάποιος δεν μπορεί να κατανοήσει πώς μία χώρα, οι πολίτες της οποίας υπέφεραν από τη φρίκη του Ναζισμού και συνέβαλαν αποφασιστικά στην κοινή μας νίκη εναντίον του, μπορεί να ψηφίζει κατά μιας απόφασης που καταδικάζει την ηρωοποίησή του (του Ναζισμού)» τονίζει η ανακοίνωση.
Η Ουκρανία δήλωσε ότι αντιδρά επειδή υπέφερε και από τον Σταλινισμό και τόνισε ότι θεωρεί ότι ο Σταλινισμός και ο νεο-Σταλινισμός δεν καταδικάζονται στο κείμενο.
Από την πλευρά του, ο Καναδάς δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι θεωρεί πως η πρόταση εστίαζε σε συγκεκριμένα στοιχεία και ότι κάνει αναφορά σε αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπως στην απόφαση κατά του ρατσισμού στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής (2009), την οποία ο Καναδάς θεωρεί ως αντισημιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.