Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Γαλλία: Κλίμα τρόμου και επιδρομές στη Συρία των κακών με την «επέμβαση» των καλών G20 ‒ Δημήτρης Κουτσούμπας: Το δράμα να μην αποτελέσει άλλοθι (VIDEO)

Δημοσίευση: Δευ, 16/11/2015 - 09:56
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 16/11/2015 - 14:24
Γάλλοι αστυνομικοί με προτεταμένα τα όπλα στην «Πλατεία της Δημοκρατίας» (Πηγή: ΑΡ)
Σε εφόδους σε διάφορα σημεία της γαλλικής επικράτειας έχει προχωρήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες η αντιτρομοκρατική, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί. Την ώρα που οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός αναζητώντας τους δράστες, στο Παρίσι ο φόβος και η νευρικότητα εκφράζεται με σκηνές πανικού, όπως καταγράφτηκαν το βράδυ της Κυριακής. Ενδιάμεσα, η γαλλική αεροπορία προχώρησε σε μαζικές επιδρομές εναντίον θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία (βλ. επόμενη ενοτητα), αποδεικνύοντας ότι οι επιθέσεις τροφοδοτούν και εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Γάλλων ιμπεριαλιστών.
Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι
(VIDEO)
Δημοσίευση: Δευ, 16/11/2015 - 13:37
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 16/11/2015 - 14:33
Δείτε εδώ τη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι τα εξής: 
«Το δράμα που βιώνει αυτές τις μέρες ο γαλλικός λαός εξαιτίας των εγκληματικών, δολοφονικών επιθέσεων του "Ισλαμικού Κράτους" στο Παρίσι, καθώς και η αλληλεγγύη που έχει εκφράσει και το Κόμμα μας και όλος ο ελληνικός λαός απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων, δεν πρέπει να αποτελέσει σε καμιά περίπτωση το άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, το άλλοθι για νέα μέτρα καταστολής ενάντια στα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης και μάλιστα με τη χρησιμοποίηση των ενόπλων δυνάμεων των χωρών.
Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να αποτελέσει και το άλλοθι για ένταση του κλίματος ξενοφοβίας, ρατσισμού, φασισμού, εξαιτίας του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος που βιώνει σήμερα και η Ελλάδα».
Τα ξημερώματα της Δευτέρας, δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής έκαναν εφόδους σε σπίτια στο παρισινό προάστιο Μπομπινί, στην Τουλούζη, στην Γκρενόμπλ, αλλά και στη Ζουμόντ κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο.
Ύψιστη προτεραιότητα για τις γαλλικές δυνάμεις παραμένει ο εντοπισμός του 26χρονου Σάλαχ Αμπντεσλάμ. Σύμφωνα με αναφορές του «Associated Press», η αστυνομία είχε σταματήσει το Σάββατο σε μπλόκο αυτοκίνητο με τον Αμπντεσλάμ κοντά στα γαλλοβελγικά σύνορα, τον οποίον όμως άφησε φύγει - πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επίσημα.
Η γαλλική αστυνομία απηύθυνε την Κυριακή έκκληση για πληροφορίες για τον εντοπισμό του Σάλαχ Αμπντεσλάμ, γεννημένου το 1985 στις Βρυξέλλες, με γαλλική υπηκοότητα. Φωτογραφία του δημοσιοποιήθηκε, αργά το απόγευμα, με την προειδοποίηση ότι είναι επικίνδυνος και ζητούνται μαρτυρίες ατόμων που μπορεί να τον έχουν δει. Οι πολίτες καλούνται να μην τον πλησιάσουν, αλλά να ειδοποιήσουν τις Αρχές.
Βέλγιο: Σε εξέλιξη έρευνες της αστυνομίας στην περιοχή Μολενμπέκ των Βρυξελλών
Στο Βέλγιο, η αστυνομία, πραγματοποιεί νέα επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών και των συνεργών τους στην συνοικία Μολενμπέκ των Βρυξελλών. Η βελγική εισαγγελία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δύο δράστες των επιθέσεων είναι Γάλλοι που διέμεναν στις Βρυξέλλες, ενώ ένας Γάλλος πολίτης βρίσκεται μεταξύ των συνολικά επτά συλληφθέντων σε εφόδους της αστυνομίας στη βελγική πρωτεύουσα, το Σάββατο και την Κυριακή. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι οι επιθέσεις προετοιμάστηκαν «από ομάδα ατόμων με έδρα το Βέλγιο» που «επωφελήθηκαν από συνεργούς στη Γαλλία».
Τρεις εκ των εμπλεκόμενων στα τραγικά γεγονόταν έχουν κατονομαστεί επισήμως μέχρι στιγμής: Ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος καταζητείται, ο αδελφός του Ιμπραχήμ Αμπντεσλάμ και ο Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι.

Ο τελεύταιος, 29χρονος Γάλλος αλγερινής καταγωγής, ταυτοποιήθηκε από ακρωτηριασμένο δάχτυλό του που βρέθηκε στο θέατρο Μπατακλάν, όπου ο ίδιος και δύο συνεργοί του ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι, αφότου έσπειραν τον τρόμο και τον θάνατο. Έξι άτομα από το περιβάλλον του, τελούν υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων αδελφού, πατέρα και κουνιάδας.
Το όνομα ενός ακόμη από τους δράστες δημοσιοποιήθηκε από την «Washington Post», η οποία αναφέρει ότι η πληροφορία της είναι επιβεβαιωμένη από Γάλλο αξιωματούχο. Πρόκειται για τον 20χρονο Μπιλάλ Χάντφι, που διέμενε στο Βέλγιο και θεωρείται ένας εκ των δραστών που επιτέθηκαν στο Stade de France. Εκτιμάται ότι έχει πολεμήσει στη Συρία με τους τζιχαντιστές, αλλά η εφημερίδα δεν έχει δημοσιοποιήσει την ιθαγένειά του.
Ένα ακόμη όνομα που έχει γίνει γνωστό είναι του 25χρονου Αχμάντ Αλμοχαμάντ, του κατόχου συριακού διαβατηρίου, το οποίο εντοπίστηκε κοντά στη σορό ενός εκ των δραστών στο Stade de France. Όπως δήλωσε την Δευτέρα,  ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, τα δακτυλικά αποτυπώματα του Αχμάντ Αλμοχαμάντ, ταιριάζουν με αυτά που είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα τον Οκτώβρη. Ο εισαγγελέας προσθέτει ότι οι Αρχές έχουν τώρα αναγνωρίσει κι έναν δεύτερο βομβιστή της αίθουσας συναυλιών «Μπατακλάν». 

Ταυτοποιήθηκαν πέντε από τους νεκρούς δράστες των επιθέσεων
Φόβος και νευρικότητα κυριαρχεί στην πρωτεύουσα
Το φόβο και τη νευρικότητα των Γάλλων, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη, αποτυπώνουν οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην καρδιά του Παρισιού το βράδυ της Κυριακής.
Εκατοντάδες Γάλλοι, που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στη μνήμη των θυμάτων, άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι ουρλιάζοντας και κλαίγοντας, αφότου κάποιοι νόμισαν πως ακούστηκαν πυροβολισμοί ή κυκλοφόρησαν σχετικές φήμες. Αστυνομικοί έβγαλαν τα όπλα τους, φώναζαν στους πολίτες να φύγουν γρήγορα και εκκένωσαν την πλατεία.
Η αστυνομία ανέφερε πως το πλήθος, κατά τα φαινόμενα, πανικοβλήθηκε από τον ήχο κροτίδων που κάποιοι μπέρδεψαν με πυροβολισμούς. Η ηρεμία επανήλθε γρήγορα και οι Γάλλοι επέστρεψαν στην πλατεία.

Στους 129 οι νεκροί από τις επιθέσεις
Ο αριθμός των νεκρών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι παραμένει στους 129. Εκ παραδρομής το γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε ότι τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο την Κυριακή. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη προκάλεσαν τον τραυματισμό 352 ατόμων, οι 99 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Η «απάντηση της ΕΕ» στις επιθέσεις, αντικείμενο του Έκτακτου Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ
Έκτακτο Συμβούλιο Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης θα συγκληθεί την ερχόμενη Παρασκευή 20 Νοέμβρη στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα της Γαλλίας.
Μόνο θέμα, θα είναι η επίθεση στο Παρίσι, αλλά και η «απάντηση» της ΕΕ: «Μετά τα τραγικά γεγονότα του Παρισιού, το Συμβούλιο έχει στόχο να ενισχύσει την ευρωπαϊκή απάντηση και να εξασφαλίσει τη συνέχεια και την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίσθηκαν», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση για το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών.
Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, εκφράζοντας το αίτημά του για έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, τόνισε σε ανακοίνωσή του: «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
Γαλλικό μαχητικό λίγο πριν την απογείωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Πηγή: ΑΡ)

Νέες γαλλικές επιδρομές στα βόρεια της Συρίας
Δημοσίευση: Δευ, 16/11/2015 - 08:37
Οι επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι, ανατροφοδοτούν και εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Γάλλων ιμπεριαλιστών στη βόρεια Συρία, καθώς το βράδυ της Κυριακής, δέκα γαλλικά μαχητικά που απογειώθηκαν ταυτόχρονα από βάσεις σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία, βομβάρδισαν θέσεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην υποτιθέμενη «πρωτεύουσα» του λεγόμενου «χαλιφάτου» στη Ράκα της βόρειας Συρίας.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λωράν Φαμπιούς, επιβεβαίωσε τις επιθέσεις και ισχυρίστηκε ότι η χώρα του «νομιμοποιείται» να αναλάβει δράση κατά του «Νταές» (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του «Ισλαμικού Κράτους»). Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ήταν «πολιτική» η απόφαση για την εξαπόλυση επιχειρήσεων της 15ης Νοέμβρη στη Ράκα, επειδή η Γαλλία «πρέπει να είναι παρούσα και ενεργή» μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Τα γαλλικά βομβαρδιστικά, που εδώ και μερικούς μήνες συμμετέχουν σε αεροπορικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, βομβάρδισαν (σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Άμυνας) αποθήκες πυρομαχικών, στρατόπεδα «εκπαίδευσης» τζιχαντιστών και διοικητικά κέντρα με τουλάχιστον 20 βόμβες.
Οι ηγέτες της G20 στην κοινή φωτογραφία (Φωτό: ΑΡ)
Σύνοδος G20: Ζητούμενο ο προσωρινός συμβιβασμός στις εντεινόμενες ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις
Η επιχείρηση των γαλλικών βομβαρδιστικών του περασμένου 24ωρου θεωρείται η σφοδρότερη, που έχουν εξαπολύσει οι Γάλλοι στη βόρεια Συρία από την έναρξή τους, αλλά και «πρελούδιο» μίας νέας φάσης κλιμάκωσης της ξένης επέμβασης που γίνεται δίχως την πρόσκληση ή την αποδοχή της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, πέρα από τα σχέδια περαιτέρω διεύρυνσης και ενίσχυσής της που επεξεργάζονται στην Αττάλλεια της Τουρκίας ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που συμμετέχουν στη διάσκεψη κορυφής της λεγόμενης Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικά οικονομιών (G20) που ολοκληρώνεται σήμερα. Όλα αυτά σε μία περιοχή, όπου ήδη δρουν από τις 30 Σεπτέμβρη, με την έγκριση της συριακής κυβέρνησης, και ρωσικά βομβαρδιστικά.
Το ανακοινωθέν της Βιέννης
Πριν τη χτεσινή έναρξη της Συνόδου Κορυφής του G20 στην Αττάλεια, είχε προηγηθεί το Σάββατο ο δεύτερος (μετά τις 30 Οκτώβρη) γύρος διπλωματικών διαβουλεύσεων στη Βιέννη της Αυστρίας, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και διπλωματών από τις πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία), τον ΟΗΕ, την ΕΕ, περιφερειακούς οργανισμούς όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, διπλωμάτες από τη λεγόμενη «Διεθνή Ομάδα Επαφής για τη Συρία» (ISSG), την Τουρκία και αραβικές χώρες όπως η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι Στάφαν ντε Μιστούρα, Τζόν Κέρυ και Σεργκέι Λαβρόφ μετά το τέλος της Συνόδου (Πηγή: ΑΡ)
Συρία: Συμβιβασμός ως προς το ρόλο της κυβέρνησης Άσαντ επετεύχθη στη Βιέννη

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Βιέννης (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτο, Ιράκ, Λίβανο και Ιορδανία, αλλά και ο ΟΗΕ και η ΕΕ), κατέληξαν το βράδυ του Σαββάτου σε έναν αρχικό συμβιβασμό όσον αφορά τη Συρία.

Η συμφωνία που επετεύχθη, προβλέπει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών σε 18 μήνες στη Συρία. Ωστόσο, «έχουμε ακόμη διαφορές όσον αφορά το μέλλον του Μπασάρ Αλ Άσαντ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μετά τη λήξη της Συνόδου.

«Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οποίο συμφωνήσαμε σήμερα αφορά τις εκλογές σε 18 μήνες» μετά την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που θα περιλαμβάνει τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης σε έξι μήνες από τώρα, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. 
Οι διπλωμάτες, αφού τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των επιθέσεων της 13ης Νοέμβρη στο Παρίσι, καταδίκασαν τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών σε Γαλλία, Ιράκ, Λίβανο, Τουρκία και Αίγυπτο και εξέφρασαν σύμφωνα με τελικό κοινό ανακοινωθέν ομόφωνα την «επείγουσα ανάγκη τερματισμού των δεινών του συριακού λαού, της φυσικής καταστροφής της Συρίας και της αποσταθεροποίησης της περιοχής που προσελκύει την εκεί αύξηση των τρομοκρατών και της δράσης τους». Επιπλέον, ενέτειναν, όπως ισχυρίζονται, τις προσπάθειες διαβούλευσης «για την επιτάχυνση της εξεύρεσης τρόπου τερματισμού της σύρραξης στη Συρία», προωθώντας μεταξύ άλλων σχέδια για την επίτευξη και εφαρμογή εκεχειρίας σε εμπόλεμες ζώνες, σε συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.