Δεκέμβρης 1944 (17)

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

SYRIZANEL-Thesmoi: Κουαρτέτο με αριστερό μετρονόμο ‒ Τα δικά μας μέτρα εμείς ‒ ΚΚΕ: Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά των προηγούμενων ‒ ΠΑΜΕ να ξελασπώσουμε το μέλλον


Το μέλλον δε θαρθεί
από μονάχο του, έτσι νέτο σκέτο,
αν δεν πάρουμε μέτρα

Συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις, 22 Οκτώβρη - Πανελλαδική Απεργία στις 12 Νοέμβρη

*

Ο νέος γύρος των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων στις συζητήσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου

Δημοσίευση: Δευ, 19/10/2015 - 11:24
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 19/10/2015 - 11:41
Στην Αθήνα ξανά το κουαρτέτο για το νέο μπαράζ προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται με Ασφαλιστικό, Φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια, απελευθέρωση αγοράς και σειρά άλλων μέτρων της λίστας των «48» προκειμένου να κλείσει θετικά η πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου και για να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.
ΚΚΕ: Σχόλιο για τα νέα μέτρα
Δημοσίευση: Δευ, 19/10/2015 - 15:13
Σε σχόλιό του για τα νέα μέτρα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε και αποτελεί μόνο το 30% των συνολικών προαπαιτούμενων, η φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, τα νέα χαράτσια στους αυτοαπασχολούμενους, ΕΒΕ και αγρότες και η πρωτοφανής σε βαναυσότητα και σκληρότητα επίθεση στο Ασφαλιστικό που σχεδιάζεται είναι οι αποδείξεις ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι ο εργαζόμενος λαός θα συνεχίσει να πληρώνει το βαρύ λογαριασμό για να διασφαλιστούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου».
Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου επανέρχονται οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών προκειμένου να καθορίσουν με την κυβέρνηση τον επόμενο γύρο των αντιλαϊκών μέτρων που θα περιλαμβάνει νομοσχέδιο το Νοέμβρη για τη διάλυση του Ασφαλιστικού.
Μείζον θέμα η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία, για την οποία η κυβέρνηση διαμηνύει ότι αναζητεί ισοδύναμα μέτρα στο πλαίσιο των γενικότερων αντιασφαλιστικών αλλαγών.
Έρχονται μέτρα στη φορολογία εισοδήματος και στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα εντάξει το θέμα της φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια που απέσυρε από το πολυνομοσχέδιο.
Στο δρόμο είναι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τους αγρότες που προχωρούν σε συντονισμένες κινητοποιήσεις. Το 3ο μνημόνιο προβλέπει διπλασιασμό της φορολογίας των αγροτών και από 13% θα ανέβει στο 26% το 2017, ενώ ήδη διπλασιάσθηκε η προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 55%.
Επιπλέον έρχονται μειώσεις στη δαπάνη για το πετρέλαιο θέρμανσης και αύξηση των κρατικών εσόδων από τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων.
Στις φορολογικές επιβαρύνσεις πρέπει να προστεθούν και τα ισοδύναμα χαράτσια που αναζητά η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.
Στις 15 Νοέμβρη ψηφίζεται η επόμενη σειρά μέτρων δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος
Στις συζητήσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου κεντρικό ζήτημα είναι και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπου εντάσσεται και η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και κανείς αρμόδιος υπουργός έως τώρα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στεγαστικά δάνεια λαϊκών οικογενειών που δεν εξυπηρετούνται να βρεθούν στα χαρτοφυλάκια διεθνών Funds. Η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν το 2016 που θέτει σε ισχύ την κοινοτική οδηγία για το bail in (διάσωση τραπεζών από κεφάλαια ιδιοκτητών, μετόχων και καταθετών) και επιδιώκει να συμμετάσχουν επιχειρηματικοί όμιλοι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών.
Μνημονιακή υποχρέωση είναι να τρέξουν και οι ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ στις απελευθερώσεις εντάσσεται και η αγοράς εργασίας, δηλαδή η πρόσθετη αφαίρεση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων με το πρόσχημα των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ που στηρίζονται στις αντεργατικές συνθήκες της «Λευκής» και «Πράσινης Βίβλου».
Βάσιμο είναι το ενδεχόμενο να ληφθούν και πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα πέραν των 48 που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο καθώς όλα θα κριθούν από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και από το κατά πόσο η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων θα αυξήσει γρήγορα τα κρατικά έσοδα. Πρόσφατα ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ευθέως, ενώ και το ΔΝΤ εκτίμησε ότι στην Ελλάδα θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ για 2015 και 2016.
Άλλωστε, η δημοσιονομική κατάσταση και η πορεία εφαρμογής των ψηφισμένων αντιλαϊκών μέτρων είναι στο επίκεντρο των συνεννοήσεων της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλής του κουαρτέτου, που μεταξύ άλλων θα εγκρίνουν την εκταμίευση των δόσεων του Αυγούστου που είναι συνολικά 3 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.