Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας - Ολάντ: Ελλάς, Γαλλία, μονοπω-λεία, «νέα» κεφάλαια, τζιχάντ... κι άγιος ο θεός ‒ ΚΚΕ: Το χρέος του λαού, χρήμα των μονοπωλίων

Διακήρυξη «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων Ελλάδας - Γαλλίας
Δημοσίευση: Παρ, 23/10/2015 - 21:07
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 24/10/2015 - 10:06
Την εμπλοκή της Γαλλίας στη διαδικασία υλοποίησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Ελλάδα και τη στήριξη στα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων αποτυπώνει η «ελληνογαλλική διακήρυξη» που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Φρ. Ολάντ
Δημοσίευση: Παρ, 23/10/2015 - 18:13

Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 23/10/2015 - 21:10
Σε ανακοίνωση για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ (βλέπε επόμενη ενότητα) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Βασικοί στόχοι της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου είναι αφ’ ενός η ολόπλευρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να υλοποιήσει άμεσα και χωρίς καμιά καθυστέρηση την αντιλαϊκή συμφωνία και αφ' ετέρου η προώθηση επενδύσεων από τις οποίες κερδισμένα θα βγουν τα γαλλικά και τα ελληνικά μονοπώλια, που θα ωφεληθούν όχι μόνο από το ζεστό χρήμα του πακέτου Γιούνκερ, αλλά και από τις διακρατικές συμφωνίες που συζητούνται για την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, του νερού, των σιδηροδρόμων κ.ά.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την επίσκεψη του προέδρου Ολάντ για να ξανακαλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες περί μιας -ωφέλιμης για το λαό- γαλλικής στήριξης στο θέμα του χρέους. Κρύβει ωστόσο ότι η σύμπτωση Ελλάδας - Γαλλίας και άλλων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης στο θέμα της διευθέτησης του χρέους, έναντι της Γερμανίας, δεν γίνεται με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά την εξοικονόμηση χρήματος για τη στήριξη των μονοπωλίων αυτών των χωρών».  
Με το βλέμμα στραμμένο στους γενικότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς εντός αλλά και εκτός της ΕΕ, στη διακήρυξη γίνεται λόγος
«για το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς σχέσης, η οποία τροφοδοτείται από τις κοινές αξίες, τις συγκλίνουσες θέσεις και συμφέροντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, καθώς και τους κοινούς στόχους στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο».
Μετα-από-ρρυθμίσεις!

Για όλους αυτούς τους λόγους, που καταγράφουν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο χωρών, αναφέρεται ότι αυτή η σχέση αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί στο επίπεδο της «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης».
  • Η Γαλλική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα στηρίξει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, λειτουργώντας ως «εταίρος μεταρρυθμίσεων» στο δημόσιο τομέα.
  • Ειδικά για τους δημόσιους υπαλλήλους, η «τεχνική υποστήριξη» της Γαλλίας θα αφορά την αξιολόγηση, την επιλογή προϊστάμενων οργανικών μονάδων και την βαθμολογική εξέλιξη.
Φρανσουά Ολάντ στη Βουλή: «Πολύ σημαντικό να γίνει σεβαστό ό,τι έχει γραφτεί στη συμφωνία»
Ιδιωτικοποιήσεις!

Τα άλλα πεδία «συνεργασίας» για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων θα αφορούν το φορολογικό και το ταμείο που θα αναλάβει τις ιδιωτικοποιήσεις.
«Η Ελλάδα ζήτησε από τη Γαλλία να συμβάλει στη δημιουργία ενός ταμείου διαχείρισης κρατικής περιουσίας, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της ομάδας εργασίας για το νέο ταμείο, επί τη βάσει της τεχνογνωσίας της Γαλλικής Υπηρεσίας Κρατικών Συμμετοχών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Με την υπογραφή αυτής της διακήρυξης, Τσίπρας και Ολάντ δηλώνουν «κοινή βούληση» για την ενίσχυση των επενδύσεων που θα κάνουν στην Ελλάδα οι γαλλικοί μονοπωλιακοί όμιλοι, αλλά και των επιχειρηματικών συμπράξεων μεταξύ γαλλικών και ελληνικών ομίλων.
Η διακήρυξη περιέχει τη δέσμευση για συμμετοχή γαλλικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. 
«Στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων της επόμενης περιόδου οι δύο πλευρές προσβλέπουν σε γαλλικές επενδυτικές προτάσεις προς όφελος των δύο οικονομιών» σημειώνεται.
Επενδύσεις!

Επίσης, υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην «χρηματοδότηση κοινών επενδυτικών σχεδίων ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων» από το πακέτο Γιούνκερ και άλλους μηχανισμούς χρηματοδότησης του κεφαλαίου όπως το «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο».
  • Το ενδιαφέρον του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών συμπράξεων θα εκδηλωθεί σε τομείς όπως η ενέργεια, η έρευνα και καινοτομία, τα δίκτυα, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή. 
  • Στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, το γαλλικό και το ελληνικό κεφάλαιο θα αξιοποιήσουν τη «στρατηγική θέση» της Ελλάδας για να ενισχύσουν την παρουσία τους στις αγορές των δύο χωρών αλλά και για να διεισδύσουν σε τρίτες χώρες.
Στο πλαίσιο της κοινής διακήρυξης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ όρισαν δύο συντονιστές για το θέμα των επενδύσεων. 

Η ελληνική κυβέρνηση όρισε ως συντονιστή τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα και η γαλλική τον Γενικό Επιθεωρητή επενδύσεων, Λουϊ Σβάιτσερ. Ο σκοπός είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 μία «στρατηγική» συνάντηση για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. 
Κινητικότητα «νέων» κεφαλαίων
Η διακήρυξη περιλαμβάνει συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των γλωσσών και των πανεπιστημίων, όπου η γαλλική κυβέρνηση αναζητά φοιτητές - πελάτες για τα γαλλικά πανεπιστήμια, αλλά και νέους επιστήμονες για το κεφάλαιο. 

Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε την δημιουργία «Ταμείου κινητικότητας της ελληνικής νεολαίας».
  • Το Ταμείο αυτό, ύψους 250.000 ευρώ ετησίως, «θα επικεντρώνεται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας στον τομέα των δεξιοτήτων και στους τομείς επιστημονικής αριστείας της Γαλλίας».
Πρόσφυγες, «υποστήριξη» ασύλου και φτηνό εργατικό δυναμικό
Για το προσφυγικό οι δύο κυβερνήσεις «χαιρετίζουν» τις αποφάσεις της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, εκ των οποίων 66.400 από την Ελλάδα, στα υπόλοιπα κράτη - μέλη για να αποτελέσουν φθηνό εργατικό δυναμικό για τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων.
Ταυτόχρονα, διακηρύττουν την προσήλωση τους στην ενίσχυση της καταστολής για τα εκατομμύρια των μεταναστών που δεν θα γίνουν δεκτοί στην ΕΕ,
«μέσω της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών υπηρεσιών και, πέραν αυτού, μέσω της προοδευτικής ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού συστήματος φύλαξης των συνόρων, με σεβασμό στην εθνική αρμοδιότητα».

Τζιχάντ... κι άγιος ο θεός



Η Γαλλία δεσμεύεται μάλιστα να διαθέσει υπαλλήλους στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της λυκοσυμμαχίας που βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας, όπως η FRONTEX και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) που θα επιλέξει ποιοι θα λάβουν πολιτικό άσυλο και ποιοι θα επαναπροωθηθούν. 
  • Για τη Συρία, οι δύο κυβερνήσεις επισημαίνουν την «κατεπείγουσα ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη συριακή σύρραξη», αλλά και την «ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα κατά του ΙSIS», που αποτελεί το πρόσχημα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αλ. Τσίπρας - Φρ. Ολάντ: Αυστηρή εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων και επενδύσεις στο επίκεντρο
Δημοσίευση: Παρ, 23/10/2015 - 16:10

Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 23/10/2015 - 21:13
Τη δέσμευση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γαλλίας να προωθήσουν τη συνεργασία σε μια σειρά τομείς από τους οποίους το κεφάλαιο προσδοκά αύξηση της κερδοφορίας του και την άμεση εμπλοκή της Γαλλίας στη διαδικασία υλοποίησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Ελλάδα, διατύπωσαν με κάθε επισημότητα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά από κατ' ιδίαν συνάντησή τους.
Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας και ο Φρ. Ολάντ υπέγραψαν «ελληνογαλλική διακήρυξη» που αποτυπώνει αυτές τις προτεραιότητες για λογαριασμό των αστικών τάξεων των δύο χωρών, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος και Μ. Σαπέν, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Απαραίτητη η άμεση και αυστηρή εφαρμογή των προαπαιτούμενων
Ο Φρ. Ολάντ δεν τσιγκουνεύτηκε των φιλοφρονήσεων και της υποστήριξης της ελληνικής κυβέρνησης, θέτοντας όμως με απόλυτο τρόπο την απαίτηση να εφαρμοστούν όλα τα συμφωνηθέντα, τόσο αυτά που έχουν ψηφιστεί, όσο και εκείνα που δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί.

Και πώς να μην είναι έτσι, όταν τα γαλλικά μονοπώλια -εκπρόσωποι των οποίων συνοδεύουν το Γάλλο Πρόεδρο στη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα- ήδη κουρδίζουν τις μηχανές για την έναρξη των επενδύσεων σε μια σειρά τομείς και προϋπόθεση για την προσδοκώμενη κερδοφορία τους είναι το πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, οι ιδιωτικοποιήσεις και απελευθερώσεις κ.λπ. 
Ο Φρ. Ολάντ εξήγησε ότι οι τομείς στους οποίους θα αναπτυχθεί η συνεργασία είναι εκείνοι που αφορούν μεταρρύθμιση ελληνικού κράτους, φορολογία, επαναπατρισμό κεφαλαίων, καλή διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του κράτους, διαχείριση για το σύστημα Υγείας, επενδύσεις, καλύτερη απορρόφηση των διαρθρωτικών ταμείων, καθώς και στους τομείς της Παιδείας, της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού. Μάλιστα, στους τομείς αυτούς σημείωσε ότι «δεσμεύομαι η Γαλλία να γίνει πρώτη χώρα υποδοχής Ελλήνων φοιτητών», αποσκοπώντας να αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη συσσώρευση και αξιοποίηση επιστημονικού δυναμικού στον ανταγωνισμό της με άλλες χώρες.
Στη δική του αναφορά στις διμερείς συμφωνίες, ο Αλ. Τσίπρας  
σημείωσε την παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, την αναβάθμιση της συνεργασίας σε τομείς επενδύσεων και ανάπτυξης, νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), έρευνας και καινοτομίας, τη συνεργασία ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ, καθώς και δραστηριοποίηση κοινοπραξιών σε τρίτες χώρες στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε την ένταση των πολιτιστικών και μορφωτικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, αξιοποιώντας παράλληλα το Ταμείο για την Κινητικότητα των Φοιτητών, το οποίο υλοποιεί αυτήν την περίοδο η Γαλλία.
Κόκκινα δάνεια

Ακόμα, ο Φρ. Ολάντ πήρε θέση και στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το κουαρτέτο όσον αφορά το θέμα των «κόκκινων» δανείων και ιδιαίτερα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά ζητάει ευελιξία. 
  • Κάλεσε την Ελλάδα από κοινού με το κουαρτέτο να «ξαναδούν ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση» και σημείωσε ότι πρόκειται για μια «θεμιτή συζήτηση», η οποία μπορεί αν χρειαστεί να συνεχιστεί και στο Γιούρογκρουπ και ενδεχομένως και σε Σύνοδο Κορυφής.
Η υπεύθυνη στάση του λαού!

Κινήθηκε στη ρότα τού «γλιτώσαμε τα χειρότερα» και επιχείρησε και αυτός να φορτώσει τον ελληνικό λαό με την απόφαση για τη σφαγή των δικαιωμάτων του,
χαιρετίζοντας «την απόφαση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να υιοθετήσει μια υπεύθυνη στάση», η οποία «ήταν απαραίτητη για να πείσουμε τους εταίρους μας».
Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεσμεύσεις και χρέος

Παίρνοντας -εκ νέου- θέση στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για το μέλλον και τη δομή της, ο Φρ. Ολάντ επανέλαβε ότι «η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι
«δεν είμαι μάντης» για να γνωρίζει αν κάποιες χώρες εξακολουθούν να προκρίνουν ένα Grexit, καθώς η Συμφωνία της 12ης Ιούλη αποτελούσε μια «διπλή δέσμευση» -ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις και παράλληλα ότι θα παραμείνει στην Ευρωζώνη- η οποία «μου φαίνεται αμετάκλητη».
Όσον αφορά την πολυσυζητημένη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ο Φρ. Ολάντ επανέλαβε ότι έχει αποφασιστεί και θα ξεκινήσει αφότου η Ελλάδα αποδείξει ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Υπεραμύνεται του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ότι
η Ελλάδα προχωράει «με γοργά βήματα στην υλοποίηση» και ότι είναι «αποφασισμένη να τηρήσουμε στο ακέραιο» τις δεσμεύσεις. Μάλιστα, υπερασπιζόμενος το έργο της κυβέρνησης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που δεν υλοποιήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια», σημειώνοντας ότι μέχρι τέλος του Νοέμβρη θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι δεσμεύσεις και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο εξαίρετος Φρανσουά Ολανδρέου

Παράλληλα, εξήρε τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία την περίοδο πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Ιούλη 2015 παρείχε στήριξη και τεχνογνωσία στην Ελλάδα, σημειώνοντας: 
«Ο Φρανσουά με έπεισε να δεχτώ ένα δύσκολο συμβιβασμό με στόχο να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που είχαν προαποφασίσει και ετοιμάσει σχέδια διαίρεσης -και ενδεχομένως να μην τα έχουν εγκαταλείψει. Το μήνυμα της συνάντησης πρέπει να είναι ότι αυτή η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας και διαίρεσης της Ευρωζώνης πρέπει να φύγει από το τραπέζι».
Η ανάπτυξη... ω, ανάπτυξη

Ο Αλ. Τσίπρας έκλινε σε όλες τις πτώσεις την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να αναδείξει τη χώρα σε «πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης» στην ευρύτερη περιοχή για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας, η οποία αποσκοπεί στην αναβάθμισή της. Παράλληλα, επιχείρησε να αξιοποιήσει ως «διαπραγματευτικό ατού» τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει «να αναδειχτεί ως μια χώρα-πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή».
«Η Ελλάδα πρέπει να βγει από την πολύχρονη κρίση που τη μαστίζει, πρέπει να πετύχει και εκεί κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης απέναντι στην κρίση. Προϋπόθεση είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να ανακτήσουμε την οικονομική σταθερότητα, διατηρώντας πολιτική σταθερότητα. Παράγοντας πολιτικής σταθερότητας είναι η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ειρήνη», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας αυτό που πολλές φορές του επιχαίρουν και οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης: Ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί και στοχεύει να υλοποιήσει βαθύτατα αντιλαϊκά μέτρα, με τις μικρότερες δυνατές αντιστάσεις. 
Προσφυγικό και Συρία
Όσον αφορά το Προσφυγικό επανέλαβε ότι 
  • «η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης, η άκρη του δόρατος» και ανήγγειλε ότι 60 Γάλλοι εμπειρογνώμονες είναι στη διάθεση των υπηρεσιών της Frontex και 18 ακόμα για την υποδοχή προσφύγων. 
  • Έθεσε και αυτός το θέμα της δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και ξεκαθάρισε ότι θα γίνεται φιλτράρισμα εκείνων που θα προωθούνται στα κράτη-μέλη της ΕΕ -με γνώμονα τις ανάγκες του κεφαλαίου για πάμφθηνο και χειραγωγήσιμο εργατικό δυναμικό- και εκείνων που θα επαναπροωθούνται, με άλλοθι ότι «δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασύλου». 
  • Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Συρία, κάνοντας ξεκάθαρο ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί τόσο το «Ισλαμικό Κράτος», όσο και ο Άσαντ που «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία στη Συρία».
  • Όσον αφορά το Προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας εξήρε τη σημασία της ευρωπαϊκής διαδικασίας μετεγκατάστασης και της δημιουργίας κέντρων υποδοχής σε πέντε ελληνικά νησιά, ζητώντας παράλληλα ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα δικά της εδάφη, επαναλαμβάνοντας τα «ανταλλάγματα» για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
902

Τίτλοι, υπότιτλοι, επισημάνσεις: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.