Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: ΗΠΑρατρεχάμενοι ΝΑΤΟικών επεμβάσεων


Γιατί οι ΗΠΑ επενδύουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ;

Εντείνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξυπηρετήσει τις βλέψεις των ντόπιων μονοπωλίων να κατοχυρώσουν αναβαθμισμένο ρόλο στις «διεθνείς αγορές». Εγχείρημα που περνά μέσα από την ακόμα πιο ενεργό εμπλοκή της - πάντα ως μέλος των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - μέσα από τους άκρως επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Η τέτοια πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώθηκε, Δευτέρα και Τρίτη, στη Διεθνή Διάσκεψη, με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών.
Εχοντας αναλάβει δεσμεύσεις η κυβέρνηση έναντι των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων ότι μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους στο «διεθνή περίγυρο», ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μόνο που δεν διακήρυξε ανοιχτά στη διάρκεια της Διάσκεψης την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αναζητήσει, να στοιχειοθετήσει και να παράσχει άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Π.χ. αναγνωρίζοντας κατ' αρχάς ότι η Μεσόγειος είναι μια λεκάνη «ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων», και παρουσιάζοντας αργότερα τα τελικά συμπεράσματα των εργασιών, είπε:
«Συμφωνήσαμε (...) να υπάρξει πολιτική λύση στη σύγκρουση της Συρίας, να στηριχθεί το κράτος του Ιράκ και να μην υπάρχει κανένας δισταγμός στην πάλη ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Επίσης, συμφωνήσαμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να υπάρξουν άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε να υποστηριχτούν οι θρησκευτικές και πολιτιστικές μειονότητες, να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση και να προστατευθούν τα μνημεία στην περιοχή». 
Αναπαρήγαγε αυτούσια, δηλαδή, ως εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης, όλα τα προσχήματα περί «πάλης ενάντια στην τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό», τα οποία αξιοποιούνται για την κλιμάκωση ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι:
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ίδρυση «Διεθνούς Παρατηρητηρίου», με στόχο - όπως είχε πει ήδη από τη Δευτέρα - την «καταγραφή και παρατήρηση των εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας και της μνήμης της, προκειμένου να αποτρέψουμε καινούρια εγκλήματα σε βάρος θρησκειών και πολιτισμών». 
Όπου με τους όρους «παρατήρηση», «καταγραφή» και «αποτροπή», επίσης, παραπέμπει στην εξεύρεση άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή. 

Διόλου τυχαία, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στη Διάσκεψη, πρέσβης Φ. Στέινς, εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας του «παρατηρητηρίου», σε άλλο ένα δείγμα της σύμπλευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ουάσιγκτον.
Στο ίδιο πλαίσιο, εξυπηρέτησης ιμπεριαλιστικών σκοπιμοτήτων, η κυβέρνηση επεχείρησε να υπάρχει ως επιστέγασμα της Διάσκεψης μια «Δήλωση της Διάσκεψης των Αθηνών».
Βέβαια, στο φόντο των εντεινόμενων αντιθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις της περιοχής, δεν συναίνεσαν όλοι στις διατυπώσεις της (κατά πληροφορίες υπήρξαν διαφωνίες κύρια από Αίγυπτο και Ισραήλ).
Εξ ου και ο Ελληνας ΥΠΕΞ επιχείρησε να σώσει τα προσχήματα, προτείνοντας η τέτοια Δήλωση να υιοθετηθεί τελικά
«ως ψήφισμα του Προεδρείου, ώστε να μην εισέλθουμε σε μια συζήτηση για τις λέξεις, λόγω της μεγάλης γκάμας κρατών και απόψεων που είχαμε»!
Το γεγονός ότι δεν μπορούν να τα βρουν ούτε στις διατυπώσεις μιας διακήρυξης λέει από μόνο του πολλά για το ασυμβίβαστο στις ενδοαστικές αντιθέσεις.
Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, μένει η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο άλλοθι επεμβάσεων για τα ευρωατλαντικά ιμπεριαλιστικά κέντρα σε ζώνες όπου διακυβεύονται συμφέροντά τους.

Εξ ου και στη «Δήλωση της Προεδρίας της Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών» συμπεριελήφθησαν παράγραφοι όπως
«Συμμετέχοντες (σ.σ: στη Διάσκεψη) τόνισαν ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν επειγόντως οι συγκρούσεις και να εξασφαλιστεί ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας» κ.ά.
Πρόνοια και για το... ψητό
Αλλά υπήρχε και πρόνοια για το... ψητό που έχουν εντοπίσει στην επίμαχη περιοχή:
«Οι συζητήσεις της Ολομέλειας επικεντρώθηκαν, επίσης, σε τρόπους για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών» διαβάζουμε παρακάτω στη «Δήλωση της Προεδρίας».
Ισως... συμπτωματικά, δυο μέρες μετά τη Διάσκεψη, Πέμπτη, στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε «ευρεία σύσκεψη» με εκπροσώπους όλων των φορέων του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου, με τους οποίους ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δ. Μάρδας, συζήτησε
«τις δυνατότητες συνδρομής» του ΥΠΕΞ στην «παρουσία» των ελληνικών κατασκευαστικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και γενικότερα τη «στήριξη της εξωστρέφειάς» τους από την Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου.
Παραπέρα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει αγορές του εξωτερικού για ντόπια λιμνάζοντα κεφάλαια, στη συνάντηση συζητήθηκε
«η ανάγκη επισήμανσης των αγορών - στόχων για τις ελληνικές κατασκευαστικές, οι δυνατότητες δραστηριοποίησής τους στην Αφρική και η καταγραφή των ενδεχόμενων αναγκών τους στις χώρες που ήδη δραστηριοποιούνται».
Στο ίδιο υπόβαθρο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι 
«πρόθεση του ΥΠΕΞ είναι η συνδρομή στην επίλυση τυχόν προβλημάτων που ανακύπτουν» για τους κατασκευαστικούς ομίλους στις αγορές, όπου σπεύδουν να τοποθετηθούν.
Και μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Γ. Τσίπρας, επισκέφθηκε το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, αναπτύσσοντας στα μέλη του τις
«προωθούμενες από το ΥΠΕΞ υπηρεσίες ενίσχυσης της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας».
ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Αυτοί ΗΠΑτοι. Εμείς άπατοι;
Αναβάθμιση και ως «ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ»
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπηρετήσει καλύτερα τις βλέψεις του εγχώριου κεφαλαίου περνά, βέβαια, μέσα κι από την πλήρη στοίχιση στα προτάγματα της Ουάσιγκτον.
Κάτι που επιβεβαιώθηκε και στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε στην Αθήνα την Τετάρτη η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά. Η ίδια η Νούλαντ δήλωσε μετά τις συναντήσεις αυτές:
-- «Είχα διαβουλεύσεις με έναν ισχυρό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα. Ημουν πολύ ευτυχής που είχα την ευκαιρία να δω τον πρωθυπουργό Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Κοτζιά (...) Τα θέματα που συζητήσαμε με την κυβέρνηση ήταν, προφανώς, σχετικά με την πρόοδο και τις προσπάθειες που κάνει τώρα η Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης, και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες αυτές. Επίσης, ήταν σχετικά με τη βελτίωση του κλίματος για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Οι αμερικανικές εταιρείες ανυπομονούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, και (σ.σ.: συζήτησαν) πώς να προσελκύσουμε περισσότερες από αυτές».
-- «Μιλήσαμε επίσης για την ενεργειακή ασφάλεια και τον αγωγό TAP (σ.σ.: αγωγός μεταφοράς αζέρικου αερίου), το κίνητρο για το οποίο μιλάμε, να πηγαίνει από εκεί (σ.σ.: τη Β. Ελλάδα) μέχρι τη Βουλγαρία. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, πολύ ενθουσιώδεις σχετικά με το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».
-- «Και προφανώς μιλήσαμε για περιφερειακά ζητήματα: Κύπρος, Ουκρανία, Συρία, Ιράκ, Λιβύη. Ολες αυτές τις προκλήσεις πάνω στις οποίες δουλεύουμε μαζί».
-- «Ημασταν πολύ ευχαριστημένοι (σ.σ.: ως αμερικανική κυβέρνηση) που είδαμε το (σ.σ. ελληνικό) Κοινοβούλιο να περνά το μεγάλο πακέτο μέτρων (σ.σ.: το πολυνομοσχέδιο) λίγες μέρες πριν. Υπάρχει, βέβαια, ακόμη περισσότερη δουλειά να γίνει εκεί (...) Αλλά τα πράγματα αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο (...) Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης να ολοκληρώσει αυτό το έργο και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για το χρέος. Και εμείς έχουμε αποτελέσει τον εταίρο της Ελλάδας καθ' όλη αυτή τη διαδικασία, και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας ισχυρός εταίρος».
Παραπέρα, ερωτώμενη για το περιεχόμενο της αναμενόμενης επίσκεψης (περί τα μέσα Νοέμβρη) του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, είπε:

«Όταν έρθει θα είναι για να επιδείξει την ισχυρή επένδυση και υποστήριξή μας γι' αυτήν τη διμερή σχέση. Για να μιλήσει για τα οικονομικά θέματα, για να μιλήσει για τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας, για να μιλήσει για τη δουλειά που κάνουμε μαζίσε ολόκληρη τη Μεσόγειο, τη Συρία,κ.λπ. Και επίσης ενδιαφέρεται πολύ για τις ευκαιρίες ενεργειακής ασφάλειας εδώ».
«Αν και εφόσον» για Ρωσία
Ειδικά στο τελευταίο κεφάλαιο, αυτό της «ενεργειακής ασφάλειας», η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη στοίχιση με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια και τη Ν/Α Ευρώπη, καθώς έτσι θεωρεί ότι εξυπηρετούνται καλύτερα τα ντόπια μονοπωλιακά συμφέροντα.
Ενδεικτικά, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με την Νούλαντ, ο Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ντ. Μίτοφ, στο πλαίσιο που είχε χαραχθεί μία βδομάδα νωρίτερα, στην επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, Α. Χοκστάιν στην Αθήνα και την τριμερή συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, και τη Βουλγάρα ομόλογό του, Τεμενούζκα Πέτκοβα.
Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Μίτοφ επιβεβαίωσε ότι μίλησαν
«για το διασυνδετήριο αγωγό» Ελλάδας - Βουλγαρίας, πρόσθεσε ότι αυτός «ίσως είναι ο πιο σημαντικός συνδετικός κρίκος όσον αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής Ενέργειας. Μιλούμε για διαφοροποίηση (βλ. απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως επιμένουν πρωτίστως οι ΗΠΑ), μιλούμε για διασύνδεση. Αυτές οι δυο λέξεις είναι λέξεις - κλειδιά όταν μιλούμε για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενεργειακής Ενωσης».
Ο Μίτοφ επέμεινε για «την εξασφάλιση πολλών διαφορετικών πηγών Ενέργειας», λέγοντας ότι «έτσι κάποιες χώρες της ΕΕ όπως λόγου χάρη αυτή τη στιγμή συμβαίνει με τη Βουλγαρία, δεν θα εξαρτώνται πλήρως από μια πηγή (βλ. Ρωσία) όσον αφορά την παροχή και τροφοδοσία φυσικού αερίου».
Υπερθεματίζοντας στα όσα είπε ο Βούλγαρος ομόλογός του, ο Κοτζιάς συμπλήρωσε:
«Συμφωνώ (...) Πρέπει να πω ότι ο κόσμος αλλάζει. Και αλλάζουν και οι πηγές Ενέργειας. Οι ΗΠΑ έχουν το πιο φθηνό φυσικό αέριο, η Ανατολική Μεσόγειος φέρνει καινούργιο αέριο, είδαμε στην Αίγυπτο βρέθηκε ένα τρομερά μεγάλο απόθεμα, το Κουρδιστάν και το Ιράκ μπαίνουν στο παιχνίδι. Ο τερματισμός του εμπάργκο στο Ιράν θα φέρει επίσης από εκεί φυσικό αέριο. Και αυτά μπορούν και είναι καλό να περάσουν από τις χώρες μας».
Σημειωτέον, ήδη από την Τρίτη, ο Ν. Κοτζιάς επιβεβαίωνε ότι
 «υπάρχει μια συζήτηση (σ.σ: της ελληνικής κυβέρνησης) με πάρα πολλές πλευρές (βλ. και ΗΠΑ) που αφορά τον TAP, αφορά τον κάθετο αγωγό Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία, αφορά τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου, αφορά τη μεταφορά από άλλες χώρες (Τουρκμενιστάν, Ιράν κ.λπ.) πετρελαίου (...) και έχουμε και συζητήσεις γύρω από το φυσικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία. Είχα δηλώσει εξαρχής στους Αμερικάνους ότι η ελληνική κυβέρνηση, όταν και εφόσον φτάσουν οι ρωσικοί αγωγοί μέχρι τα σύνορά μας, δεν θα τους απαγορεύσει τη διέλευση. Ομως, είχα πει και τότε και εξακολουθώ να λέω ότι, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν η Τουρκία με τη Ρωσία»...
Το γεγονός ότι από τις πομπώδεις αναφορές της συγκυβέρνησης, το προηγούμενο επτάμηνο, περί συμφωνιών για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς ρωσικού αερίου, τώρα επιλέγουν να τοποθετούνται με... «όταν και εφόσον», κάνει ακόμα πιο προφανή την ανοιχτή «στοίχιση» της συγκυβέρνησης με τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ.
Θ. Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.