Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

SYRIZA-EU-ECB-IMF-ESM: Τσινκουέτο για 3ο Μνημόνιο - Τελευταίες πρόβες

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ - ΔΝΤ
«Τρέχουν» τα αντιλαϊκά παζάρια, «καθαρογράφεται» το νέο μνημόνιο
Προς ψήφιση νέα αντιλαϊκά μέτρα τις αμέσως επόμενες μέρες, είτε με ολοκλήρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας, είτε με νέο δάνειο - «γέφυρα»
Με αλλεπάλληλες επαφές και διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια μεταξύ της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ) για την τελική διαμόρφωση του νέου μνημονίου. Στόχος της συγκυβέρνησης, με βάση και τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου, είναι να ολοκληρωθεί «έγκαιρα» η νέα αντιλαϊκή συμφωνία, να εγκριθεί από τη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου και να συνοδεύεται από την εκταμίευση μιας μεγάλης πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
«Προχωράμε κανονικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, προχτές, Παρασκευή, διαβεβαιώνοντας ότι, προκειμένου να πετύχει τους παραπάνω στόχους του εγχώριου κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση είναι έτοιμη να προωθήσει άμεσα ένα μεγάλο κομμάτι από τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ήδη συμφωνήσει και υπογράψει με τους «εταίρους» της, έστω και αν θα προτιμούσε ένα πιο... «εύπεπτο» χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να διασφαλίζει τη λαϊκή συναίνεση και ανοχή στην αντιλαϊκή της πολιτική.
Τα μιλήσαμε τα συμφωνήσαμε
Σενάρια εξίσου αντιλαϊκά
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επιβεβαιώνει και η Κομισιόν, το προσχέδιο του μνημονίου ξεκίνησε να γράφεται μέσα στη βδομάδα. Ωστόσο, καθώς τα παζάρια για το νέο μνημόνιο είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις συνολικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις για την πορεία της Ευρωζώνης και ενώ στο τραπέζι μπαίνουν ζητήματα γύρω από τα οποία εκδηλώνονται έντονοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί (ιδιωτικοποιήσεις, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών κ.ά.), το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο να μην ολοκληρωθούν έως τις 20 Αυγούστου παραμένει ανοιχτό.
Σε αυτήν την περίπτωση επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί ένα νέο δάνειο - «γέφυρα», ύψους 5 - 6 δισ. ευρώ, πιθανότατα και πάλι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (EFSM), το οποίο με τη σειρά του προφανώς και θα συνοδεύεται από νέα προαπαιτούμενα.
Ενδεικτικές των αντιθέσεων είναι οι διαφορετικές τοποθετήσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων τις τελευταίες μέρες:
  • Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, στη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα στην Αίγυπτο την Πέμπτη συμφώνησε ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου», ενώ σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, εξέφρασε μεν την πεποίθησή του ότι η συμφωνία για το νέο μνημόνιο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις 20/8, κράτησε όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου - «γέφυρας».
Αντίθετα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών φέρεται να υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν «εγκαίρως» και να αναφέρουν ότι
«ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να κρατήσει για τρία χρόνια και να προσφέρει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ πρέπει να έχει στέρεη βάση. Ενα νέο δάνειο - "γέφυρα" είναι καλύτερη λύση από μια μισοτελειωμένη συμφωνία»...
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, σε ό,τι αφορά το λαό, είτε ως πρώτο μέρος του νέου μνημονίου αν αυτό «κλειδώσει» έως τις 18 Αυγούστου, είτε ως «προαπαιτούμενα» ενός νέου δανείου - «γέφυρας», το βέβαιο είναι ότι μέσα στις επόμενες μέρες έρχονται προς ψήφιση νέα αντιλαϊκά μέτρα, την ίδια ώρα που «καθαρογράφονται» οι κατευθύνσεις της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια.
Με κυβερνητικές πηγές να διαβεβαιώνουν ότι ήδη γράφονται τα νομοθετικά κείμενα με τα νέα μέτρα που θα έρθουν άμεσα στη Βουλή, όποιο από τα δύο αντιλαϊκά σενάρια και αν «περπατήσει» τελικά, είναι προφανές ότι η συγκυβέρνηση έχει πλέον έτοιμη μια μεγάλη δεξαμενή αντιλαϊκών μέτρων που έχει ήδη συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς στο πλαίσιο των παζαριών για το νέο μνημόνιο.
Το ποια από αυτά τα μέτρα τελικά θα δρομολογηθούν άμεσα και ποια θα πάνε λίγο πιο πίσω, εξαρτάται από το αν θα ολοκληρωθούν «εγκαίρως» τα παζάρια για το νέο μνημόνιο και, σε αυτήν την περίπτωση, από το ποιο θα είναι το ύψος της πρώτης εκταμίευσης από το νέο δάνειο, ή αν θα δοθεί μόνο ένα νέο δάνειο - «γέφυρα» για την κάλυψη των άμεσων «χρηματοδοτικών αναγκών», όπως η αποπληρωμή ομολόγων 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20/8.
Για το λαό, βέβαια, σημασία έχει το γεγονός ότι εντείνεται η επίθεση σε βάρος του και όχι το αν αυτό ή το άλλο αντιλαϊκό μέτρο πάει, σε συμφωνία πάντα με τους «εταίρους», δύο ή τρεις μήνες πίσω. Πολύ περισσότερο, που η «εμπροσθοβαρής ροή των χρηματοδοτικών πιστώσεων», την οποία διεκδικεί, όπως λέει, η κυβέρνηση, είναι προφανές ότι - στο βαθμό που θα την πετύχει - θα συνοδεύεται και από αντίστοιχη... «εμπροσθοβαρή ροή» των αντιλαϊκών μέτρων!
Η λίστα με τα μέτρα για να κλείσει συμφωνία & μνημόνιο
«Κατευθυντήρια πυξίδα» οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης
Επιπλέον, αυτό που δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, είναι ο ταξικός χαρακτήρας και του νέου μνημονίου, όπως και οι βαθιά αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει στο πλαίσιό του η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
«Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα σταθερό κανονιστικό περιβάλλον. Οι επενδυτές χρειάζονται νομική ασφάλεια.Οι μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος δίνουν απαντήσεις σε όλες αυτές τις προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο «Εθνος», ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ενώ επιβεβαιώνοντας ότι το νέο μνημόνιο φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του Αλ. Τσίπρα και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπογράμμισε ότι «το κείμενο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές στις 9 Ιουλίου είναι η κατευθυντήρια πυξίδα μας»...
Σε αυτό το πλαίσιο, «κατευθυντήρια πυξίδα» της αντιλαϊκής πολιτικής είναι, μεταξύ άλλων, οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης, για πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το 2019, σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 για όλους έως το 2022, αύξηση του «πέναλτι» για «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις κατά 10% το χρόνο, εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές συντάξεις ή «ισοδύναμου» μέτρου, «αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό» των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με τις περιβόητες «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ (βλ. αναλυτικότερα στη σελ. 7), απογείωση της φορολογίας των αγροτών στο 26%, κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στο αγροτικό πετρέλαιο, κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων (βλ. περισσότερα στη σελ. 6), «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων» με βάση όλες τις αντιλαϊκές συστάσεις που περιλαμβάνονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ κ.ά.
Πολύ περισσότερο, βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για «σημαντική ενίσχυση» των αντιλαϊκών της προτάσεων στη βάση της «σοβαρής επιδείνωσης της οικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας το τελευταίο έτος». Το σχετικό έδαφος, μάλιστα, προετοίμασε από την περασμένη Κυριακή και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. ΔραγασάκηςReal News»), αναφέροντας ότι «η ύφεση, χωρίς τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα, μπορεί να φτάσει αθροιστικά το 4% - 5%»...
  • Η ίδια η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, ανεξάρτητα από το αν τις αμέσως επόμενες μέρες ο λαός έρθει αντιμέτωπος με τη συνολική αντιλαϊκή συμφωνία και την «πρώτη δόση» των αντιλαϊκών της μέτρων ή αν μπροστά του βρει τα νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» για ένα νέο δάνειο - «γέφυρα», επιβεβαιώνει ότι αυτό που προέχει είναι η οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, η οργάνωση της αντίστασης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, ενάντια στη συγκυβέρνηση, στις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης και το «κουαρτέτο», που κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, αλλά και συνολικότερα ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στα μνημόνια, στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής: Ενάντια στο κεφάλαιο, στην εξουσία του και τις λυκοσυμμαχίες του.
Ανελέητο κυνηγητό με «εξατομικευμένα μνημόνια»
Την ανελέητη ένταση του κυνηγητού εναντίον των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες και το Δημόσιο σηματοδοτεί η πρόταση που κατέθεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Στην ουσία, η συγκυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση... εξατομικευμένων «μνημονίων» ανά εργατικό - λαϊκό νοικοκυριό που έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στις τράπεζες και στην εφορία, αφού μετά από εξέταση του συνόλου των περιουσιακών και εισοδηματικών του στοιχείων από «ειδικές επιτροπές», θα καθορίζεται η μέγιστη δυνατή δόση που πρέπει να δίνει κάθε μήνα, αφήνοντάς του ως «περίσσευμα» μόνο τα ελάχιστα για την επιβίωσή του, τις λεγόμενες «βασικές εύλογες δαπάνες διαβίωσης».
  • Είναι προφανές ότι τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα καλούνται να κόψουν ακόμα περισσότερα από την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους, προκειμένου να αποπληρώνουν τις δόσεις που θα προβλέπουν αυτά τα εξατομικευμένα «μνημόνια» και για να μην «πεταχτούν» τελείως έξω από κάθε είδους ρύθμιση των χρεών τους...
Συγκεκριμένα, η πρόταση της συγκυβέρνησης προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
  • -- Δημιουργία Δημόσιας Αρχής Πιστοποίησης Φερεγγυότητας. Η εν λόγω αρχή θα αξιολογεί και θα βαθμολογεί (από 1 έως 10) τον δανειολήπτη, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τις οφειλές του προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. Η εν λόγω αρχή θα χειρίζεται μια βάση δεδομένων στην οποία θα μπαίνουν στοιχεία από τον «Τειρεσία», τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, στη βάση των οποίων θα προκύπτει το εάν ο οφειλέτης που ζητά υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου για ρύθμιση οφειλών δικαιούται να υπαχθεί ή όχι. Το συνολικό προφίλ του δανειολήπτη μάλιστα θα παραδίδεται στα δικαστήρια - ή τις όποιες αρχές θα επιλαμβάνονται εξωδικαστικά τη διευθέτηση της οφειλής -, ώστε να είναι ξεκάθαρο από την αρχή της «ρύθμισης» τι μπορεί να πληρώσει και τι όχι...
  • -- Αναβάθμιση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΚΣΔΙΧ). Οι δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους θα καταθέτουν στη Γραμματεία του ΚΣΔΙΧ και τα γραφεία της που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα, όλα τα στοιχεία για τα δάνειά τους, τα εισοδήματά τους και την όποια περιουσία τους, προκειμένου αυτή στη συνέχεια να καθορίζει τις περιβόητες «βασικές εύλογες δαπάνες διαβίωσής» τους και τη δόση που θα πρέπει να πληρώνουν...
  • -- Αλλαγή διατάξεων που αφορούν στην προστασία της εργατικής - λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ενίσχυση των Ειρηνοδικείων, ώστε να εκδικάζονται πιο γρήγορα οι προσφυγές υπερχρεωμένων νοικοκυριών που κάνουν χρήση του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη», αλλά και μέτρα ουσιαστικής απάλειψης των όποιων - ολότελα ανεπαρκών - διατάξεων έχουν απομείνει για την προστασία της εργατικής - λαϊκής κατοικίας από πλειστηριασμούς, στο όνομα της καταπολέμησης των λεγόμενων «στρατηγικών κακοπληρωτών»...
Την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να φέρει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, η συγκυβέρνηση «καθαρογράφει» μαζί με τους «εταίρους» τις κατευθύνσεις της αντιλαϊκής πολιτικής των επόμενων χρόνων
Οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις για τη ρύθμιση των «100 δόσεων»
Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, άλλωστε, της έντασης του κυνηγητού για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων «οφειλών» των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, κινούνται και οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο του αιτήματος που κατέθεσε στις 9 Ιούλη προς τον ESM για το νέο δάνειο και το νέο μνημόνιο.
Συγκεκριμένα, σε αυτό το αίτημα, η συγκυβέρνηση δεσμεύεται ρητά για:
  • -- «Τροποποίηση του καθεστώτος ρύθμισης φορολογικών δόσεων για το 2014 - '15 (σ.σ. της ρύθμισης των "100 δόσεων") ώστε να αποκλείονται εκείνοι που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους».
  • --«Να μειωθεί η διάρκεια της ρύθμισης για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής νωρίτερα».
  • --«Υιοθέτηση επιτοκίων αγοράς».
  • --«Εγκριση νομοθεσίας για την εξάλειψη του ανώτατου (ακατάσχετου) ορίου του 25% σε μισθούς και συντάξεις και μείωση όλων των κατώτατων ορίων των 1.500 ευρώ».
Με άλλα λόγια:
  • Πέταγμα έξω από τη ρύθμιση όσων δεν καταφέρνουν να πληρώσουν έγκαιρα όχι μόνο τις δόσεις της, αλλά και τα νέα χαράτσια που προστίθενται συνεχώς, 
  • μείωση αριθμού δόσεων για εκείνους που κόβοντας και από τα στοιχειώδη «μπορούν» να «αποπληρώσουν νωρίτερα»,
  • αύξηση των επιτοκίων και μείωση του «ακατάσχετου» ορίου για απευθείας κατασχέσεις από τις τράπεζες!
«Πυξίδα» της συγκυβέρνησης τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου
Οσο προχωράνε τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τόσο επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι «πυξίδα» της σε αυτά είναι τα ζητούμενα της ελληνικής αστικής τάξης.
Με τα ζητούμενα αυτά ως οδηγό κινείται η συγκυβέρνηση και στα λεγόμενα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, σε ζητήματα δηλαδή γύρω από τα οποία εκδηλώνονται έντονες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, όπως είναι τα εξής:
  • -- Η «έγκαιρη» υπογραφή συνολικά του νέου μνημονίου, αλλά και το ύψος της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Επιδίωξη της εγχώριας αστικής τάξης και της συγκυβέρνησης είναι να «κλειδώσει» άμεσα το τρίτο μνημόνιο και να εκταμιευτεί πριν από τις 20 Αυγούστου η πρώτη δόση του. Στόχος τους, μάλιστα, είναι η πρώτη δόση να κινείται κοντά στα 25 δισ. ευρώ, όχι μόνο για την αποπληρωμή ομολόγων ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20/8, αλλά και, συνολικότερα, για την «ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών» και τη στήριξη της «επανεκκίνησης» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, ζητήματα που το εγχώριο κεφάλαιο και η συγκυβέρνηση θεωρούν ότι δε λύνονται με ένα νέο δάνειο - «γέφυρα», σαν αυτό που δόθηκε τον Ιούλη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).
  • -- Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Παρότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, στις 6/8 ανέφερε για την ανακεφαλαιοποίηση ότι «όλοι συμφωνούν - και εμείς και αυτοί - να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου», ωστόσο για το κεφάλαιο πέρα από το χρόνο (ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση της οδηγίας της ΕΕ για την «εξυγίανση» των τραπεζών με «ίδια μέσα»), έχει σημασία και ο τρόπος...
Συγκεκριμένα, βάρος εδώ δίνεται από το εγχώριο κεφάλαιο στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, στις «εγγυήσεις» που θα δοθούν στους σημερινούς μετόχους των τραπεζών, προκειμένου να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια σε αυτές και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με «απίσχναση» (dilution) των μετοχικών μεριδίων τους, καθώς και στις ενδεχόμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγχώριων τραπεζών, με τον ΣΕΒ μάλιστα να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι
«τυχόν αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος προς απρόβλεπτες κατευθύνσεις είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών».
Ως «αγκάθι» στην ανακεφαλαιοποίηση εμφανίζεται, εξάλλου, το άμεσα σχετιζόμενο θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων (τα οποία έχουν απογειωθεί στα 110 δισ. ευρώ), γύρω από το οποίο εκφράζονται έντονες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις:
  • -Από τους τραπεζικούς ομίλους που επιθυμούν η «εξυγίανσή» τους να γίνει με την αποκόμιση των μεγαλύτερων δυνατών «ανταλλαγμάτων» για τα προβληματικά δάνεια, τους βιομήχανους που ζητούν τη σύνταξη «ολοκληρωμένου σχεδίου αποσυμφόρησης της τραπεζικής λειτουργίας από "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια», με στόχο, όπως λένε, τη «δρομολόγηση πόρων προς υγιείς και βιώσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες», μέχρι μια σειρά «distress funds», επενδυτικά ταμεία που αγοράζουν δάνεια, με τις πληροφορίες μάλιστα να κάνουν λόγο για funds που αναζητούν «επενδυτικές ευκαιρίες» αγοράς στο 10% - 15% της αξίας των δανείων...
  • -- Οι ιδιωτικοποιήσεις και το νέο «ανεξάρτητο» Ταμείο των 50 δισ. ευρώ. Οι ενδοαστικοί και ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται και σε αυτό το πεδίο, καθώς στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης υποδομών στρατηγικής σημασίας και άλλων «φιλέτων» που ήδη «τρέχουν» και τις οποίες η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, Ελληνικό κ.ά.) προστίθεται η δημιουργία του νέου «ανεξάρτητου» Ταμείου, στο οποίο θα περάσουν όλα τα κρατικά «περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας» (όπως π.χ. η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, οι συμμετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες κ.ά.) προς... «αξιοποίηση» από τα μονοπώλια.
Σε αυτό το πλαίσιο, το εγχώριο κεφάλαιο
  • αφενός διεκδικεί το μεγαλύτερο δυνατό «μερτικό» από την πίτα της «αξιοποίησης»,
  • αφετέρου τη διασφάλιση προνομίων που συνδέονται με τις προς ιδιωτικοποίηση υποδομές, όπως π.χ. τη μείωση του βιομηχανικού «ενεργειακού κόστους», των τελών χρήσης των λιμανιών κ.τ.λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.