Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Δημήτρης Κουτσούμπας: ΟΧΙ στην τρόικα, ΟΧΙ στην πρότασή τους σημαίνει ΝΑΙ στην πρόταση Τσίπρα που είναι ακριβώς η ίδια, και από τη Δευτέρα ίσως ακόμα και χειρότερη ‒ Η πρόταση του κ. Τσίπρα είναι καραμπινάτο μνημόνιο (VIDEO)

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στο «Mega» (VIDEO)
Δημοσίευση: Παρ, 03/07/2015 - 10:05
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 03/07/2015 - 14:55
Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουλίου 2015 στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» και στους δημοσιογράφους Γ. Οικονομέα και Δ. Καμπουράκη. 
Παρατίθεται η συνέντευξη: 
«Τώρα εσείς μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό και σε αυτή την πόλωση μοιάζετε σαν να είστε λίγο απ’ έξω, ας πούμε. Κάνατε κάποιες συγκεντρώσεις μεγάλες, αλλά…
«Όταν έχεις επαφή καθημερινή με τους εργαζόμενους, με το λαό, σημαίνει ότι είσαι πολύ μέσα. Και κυρίως το ''μέσα'', αυτό είναι. Δεν είναι ούτε γύρω από τους διαδρόμους της Βουλής, ούτε στους πρωθυπουργικούς διαδρόμους, ούτε στα διάφορα πηγαδάκια. Είναι μέσα στους τόπους δουλειάς όπου έχουμε καθημερινή επαφή αυτές τις μέρες ιδιαίτερα, γιατί βεβαίως έχει ανέβει και το ενδιαφέρον και το πολιτικό κλίμα ενόψει αυτού του δημοψηφίσματος – φιάσκο που οργανώνει η κυβέρνηση με τα συγκεκριμένα κόμματα που τη στήριξαν στη Βουλή, με τα συγκεκριμένα ερωτήματα. Δίνουμε τη μάχη να εξηγήσουμε στο λαό ότι αυτό το δημοψήφισμα είναι παρωδία – και δεν το λέμε περιπαιχτικά, γιατί ο λαός πάντα είναι καλό να λέει τη γνώμη του – αλλά δεν πιστεύουμε ότι μέσα σε τρεις μέρες μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση και μάλιστα με ερωτήματα, τα οποία στην ουσία δεν ισχύουν πλέον».
Το φιάσκο και την παρωδία δεν τα λέτε μόνο για το χρονικό κομμάτι. Λέτε και για τα ερωτήματα;
«Για όλα, γιατί έτσι όπως έγινε, ξέρετε, έχει και καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά χαρακτηριστικά αυτό το ζήτημα. Και των χειρισμών που έκανε ο πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση, αυτές τις μέρες, ξεκινώντας από την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, και βεβαίως αυτό συναντά αμφισβήτηση και δυσαρέσκεια και μέσα στον ελληνικό λαό: Στους εργάτες, στα λαϊκά στρώματα που βλέπουν αυτήν την κατάσταση, τον καιροσκοπισμό και τον τυχοδιωκτισμό αυτών των ενεργειών. Και από την άλλη μεριά, συναντά αντίδραση και από την αστική τάξη, γιατί έχει και τέτοια καιροσκοπικά στοιχεία.
Γι’ αυτό το ζήτημα γίνεται πολλή κουβέντα. Άκουσα και τη συζήτηση που προηγήθηκε και στην εκπομπή σας γι’ αυτόν τον δήθεν διχασμό. Αυτός ο διχασμός που συζητάγατε και νωρίτερα εδώ, δεν πρέπει να περάσει ανάμεσα στους εργάτες, στους υπαλλήλους, στους άνεργους, στους βιοπαλαιστές, στους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους επαγγελματίες. Ο λαός πρέπει να μείνει ενωμένος στη βάση του, αλλά και με έναν προσανατολισμό.
Και εμείς πιστεύουμε ότι αυτός ο προσανατολισμός πρέπει να είναι όχι μόνο ενάντια στην πρόταση των ονομαζόμενων δανειστών, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, της γνωστής τρόικα, αλλά να είναι ΌΧΙ και στην πρόταση της κυβέρνησης. Διότι η πρόταση του κ. Τσίπρα, που με την τζίφρα του - αυτήν που έστειλε προχθές - κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το δημοψήφισμα και θα έπρεπε να την πει και αυτή στον ελληνικό λαό, είναι καραμπινάτο μνημόνιο. Η πρόταση του Τσίπρα στην ουσία δεν διαφέρει από εκείνη της τρόικα. Κατά 99% οι προτάσεις των μεν είναι και προτάσεις των δε. Άρα λοιπόν τι θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός; Θα πει δήθεν ΟΧΙ στους εκβιασμούς; ΟΧΙ στην τρόικα, ΟΧΙ στην πρότασή τους και θα πει ΝΑΙ στην πρόταση Τσίπρα που είναι η ίδια ή ακριβώς η ίδια, και από τη Δευτέρα ίσως ακόμα και χειρότερη;
Άρα λοιπόν το ζήτημα του καιροσκοπισμού και του τυχοδιωκτισμού, πέρα των άλλων προβλημάτων, είναι πάνω στο τραπέζι, κι αυτό πρέπει να σκεφτεί ο ελληνικός λαός. Και πρέπει να πάρει αποστάσεις και από τους μεν και από τους δε. Να καταδικάσει και την τρόικα και την απόφασή της – τους τρεις θεσμούς που λένε τώρα – και την κυβέρνηση. Να καταδικάσει και τις άλλες δυνάμεις που εξακολουθούν να έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί οδήγησαν τη χώρα και το λαό μας εδώ, με όλα τα προηγούμενα μνημόνια και τις πολιτικές τους οι οποίες βέβαια δεν μπορούν να ξεχαστούν σε μια βδομάδα».
Πάντως είτε πραγματικό, είτε πλασματικό, πανομοιότυπο υπάρχει όμως πάντα η πιθανότητα να σφαχτεί ο κόσμος ακόμα και για πλασματικά πράγματα, και αυτό δεν είναι καλό.
«Ήδη το έχουμε εκτιμήσει, δηλαδή όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, είτε είναι ΝΑΙ είτε είναι ΟΧΙ, σε τελευταία ανάλυση από Δευτέρα θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις – έτσι λένε όλοι, και οι τροϊκανοί και η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα χθες ο κ. Τσίπρας το είπε πολύ πιο καθαρά απ’ ότι το έλεγε τις προηγούμενες μέρες, είτε με ΝΑΙ είτε με ΌΧΙ θα πάει σε διαπραγμάτευση και θα υπογράψει. Μάλιστα χθες είπε σε κάποιο κανάλι ότι οπωσδήποτε σε 48 ώρες θα έχουμε υπογράψει συμφωνία, και το λιγότερο θα είναι αυτή που έστειλε ως πρόταση, γιατί πίσω απ’ αυτή δεν μπορεί να πάει. Ε, αυτήν την πρόταση καταγγέλλουμε εμείς. Αυτήν την πρόταση λέμε στον ελληνικό λαό να σκεφτεί, γιατί όντως είναι ένα νέο μνημόνιο και μάλιστα χειρότερο από τα προηγούμενα. Τα περί βιωσιμότητας του χρέους, τα περί ρύθμισης του χρέους κλπ, θα οδηγήσουν σε νέα μνημόνια, δηλαδή σε νέα αντιλαϊκά σκληρά μέτρα για το λαό μας. Και βεβαίως η περίπτωση του «ατυχήματος» - για μας δεν θα είναι ατύχημα, θα είναι επιλογή, θα είναι συγκεκριμένη εξέλιξη, για παράδειγμα η αποπομπή από το ευρώ, υπάρχει ως πιθανότητα, είναι στο τραπέζι. Εμείς από την αρχή λέγαμε ότι είναι μάλλον κυρίαρχη τάση να γίνει η συμφωνία, αυτό που άλλωστε έλεγε και η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι, με βάση τα δεδομένα, αλλά δεν αποκλείεται και η αποπομπή από το ευρώ, ως πείραμα αν θέλετε, για την Ελλάδα, για να ανοίξει η βεντάλια των αντιθέσεων που υπάρχουν στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Είναι ισχυρή άποψη, δεν είναι κυρίαρχη - το ξαναλέω - ακόμα στην ΕΕ. Αλλά είναι ισχυρή η τάση ''να κάνουμε ένα πιο σκληρό πυρήνα και να διώξουμε κάποιους'', όπως την Ελλάδα κλπ. Αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε, υπάρχει. Άρα λοιπόν είτε σχεδιασμοί απ’ έξω, είτε σχεδιασμοί στο εσωτερικό, δείχνουν αυτήν την κατεύθυνση. Και υπάρχουν και τμήματα και του ελληνικού κεφαλαίου, όχι το σύνολο της αστικής τάξης, που σήμερα μάλλον είναι συσπειρωμένο και είναι ενάντια στην πρόταση αυτή για έξοδο από το ευρώ. Εν τούτοις, όμως, υπάρχει κι ένα τμήμα που δεν το ενδιαφέρει και λέει μάλιστα μάλλον ωφελούμαι από μια έξοδο από το ευρώ. Βεβαίως, και το είπαμε και χθες από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντα υπάρχουν από πίσω συμφέροντα. Πάντα όταν έχουμε δημοψηφίσματα, δήθεν τέτοιες αναμπουμπούλες, περίεργες εξελίξεις, πιέσεις, συζητήσεις περί εξόδου από νομίσματα και αλλαγής νομίσματος, πάντα υπάρχει από πίσω και το κερδοσκοπικό κομμάτι, διεθνών κερδοσκόπων, ονομαστοί και μη εξαιρετέοι, αλλά και κάποιοι που μπορεί και να μην τους ξέρουμε κιόλας, που κερδοσκοπούν με αυτή τη λογική και τα παιχνίδια. Και κυβερνήσεις, κόμματα ή πολιτικοί ηγέτες, που άθελά τους πιθανόν, λόγω κάποιου ''περιβάλλοντος'', ή λόγω κακής γνώσης, γνώμης, ικανότητας ή ό,τι άλλο θέλετε βάλτε, οδηγούνται εκεί, έχουν τεράστιες ευθύνες. Διότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι να φύγεις από ένα νόμισμα για να πας σε ένα άλλο, όταν δεν έχεις ένα σχέδιο.
Το ΚΚΕ για παράδειγμα όταν λέει ΝΑΙ στην αποδέσμευση από την ΕΕ, ΟΧΙ σε συμφωνίες, μνημόνια κλπ της κυβέρνησης και της τρόικας, εννοεί ένα συνολικό συνεκτικό σχέδιο για τη χώρα, ένα πρόγραμμα που σου λέει κοινωνικοποίηση, αποδέσμευση, μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους, εργατική λαϊκή εξουσία. Αυτό είναι άλλο ζήτημα. Αυτό πρέπει να το προετοιμάζεις, να πείσεις το λαό, να είναι αποφασισμένος να δεχτεί αυτή την πρόταση – σήμερα δεν είναι. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προετοίμαζε για τέτοια κατάσταση όλο το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα το αντίθετο τους έλεγε: ''Το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι'', ''μέσα στο ευρώ'', και ακόμα τα λέει, δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα. Έχει αποφασίσει δημοψήφισμα και ακόμα τα λέει αυτά. Και δεν ντρέπονται να κοροϊδεύουν αισχρά τον ελληνικό λαό».
Κανένα ψηφοδέλτιο μας έχετε φέρει να το δούμε;
«Βεβαίως και έχω φέρει. Εμείς λέμε ΌΧΙ στην πρόταση ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ, ΌΧΙ στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ΝΑΙ στην αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό πραγματικά στην εξουσία».
Αυτά θα τα βρίσκει ο κόσμος στα εκλογικά τμήματα;
«Θα τα βρίσκει έξω από τα εκλογικά τμήματα, ήδη μοιράζουν και οι οργανώσεις μας».
Οπότε στην ουσία τους προτείνετε να ρίξουν άκυρο.
«Άκυρο θα είναι, αλλά όχι με ευθύνη δική μας. Το άκυρο το έκανε η ''αριστερή'' κυβέρνηση με τους συμμάχους της, τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Γιατί αρνήθηκε την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος να τη βάλει σε ονομαστική ψηφοφορία, όπου με αυτό το ψηφοδέλτιο με ολοκληρωμένη θέση, με ένα επιπλέον μάλλον ερώτημα μαζί με αυτό που υπήρχε σ’ αυτό το μακροσκελές αγγλοελληνικό κείμενο που υπάρχει στο σημερινό ψηφοδέλτιο, θέταμε και αυτό το ζήτημα. Και αποδείχθηκε η ορθότητα της πρότασης του ΚΚΕ αυτή τη βδομάδα, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προχθές με την υπογραφή του έστειλε στην τρόικα τη νέα πρόταση - μνημόνιο. Και αυτή η πρόταση δεν μπαίνει για ψήφιση στον ελληνικό λαό, να πει ναι ή όχι. Το λιγότερο που έπρεπε να κάνει ήταν να βάλει και αυτή την πρόταση σε ψηφοφορία, αν ήθελε πραγματικά, όπως λέει, δημοκρατικά να συμμετέχει ο ελληνικός λαός και να δει την πραγματικότητα ολοκάθαρη μπροστά του. Αντίθετα προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο την οποία θα αξιοποιήσει πάλι για να κάνει συμφωνία μνημόνιο ή δεν ξέρω τι, για να δρομολογήσει άλλες εξελίξεις, που έχει πιθανόν μια ομάδα μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Δεν μπορείτε να κάνετε καταμέτρηση των δυνάμεών σας με το άκυρο.
«Πιστεύουμε ότι αν βγει δυναμικά και τα άκυρα, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να προσμετρηθούν, γιατί και σε ένα χωριό που δεν θα φτάσει αυτό το ψηφοδέλτιο μπορεί να το γράψει κάποιος, ή να γράψει οτιδήποτε να εκφράσει την αντίθεσή του. Εμείς αυτό λέμε στον ελληνικό λαό. Άρα άκυρο, λευκό και αυτός που δεν θα πάει να ψηφίσει, γιατί έχουμε και πάρα πολλούς ανθρώπους, συνταξιούχους, άλλους που είναι φοιτητές που ακόμα δεν έχουν τελειώσει, είναι μακριά και δεν έχουν να πληρώσουν για να πάνε να ψηφίσουν, δεν θα προσμετρηθεί γενικά σε μια αποχή που λέει όχι ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να προσμετρηθεί σε αυτή τη συνολική αμφισβήτηση τόσο για το χαρακτήρα του δημοψηφίσματος όσο και για τα συγκεκριμένα ερωτήματα. Άρα άκυρο, λευκό, αποχή πιστεύουμε θα είναι ένα πολύ δυναμικό ποσοστό και πρέπει έτσι να εκφραστεί ο ελληνικός λαός. Δηλαδή να γυρίσει την πλάτη σ’ αυτό που του λένε όλα τ’ άλλα κόμματα».
Εάν ισχύει αυτό που λέτε, που τείνω να συμφωνήσω μαζί σας ότι υπάρχουν κάποιοι σκληροί κύκλοι οι οποίοι θέλουν ν’ απομονώσουν κάποιες χώρες και να μείνει ένας σκληρός πυρήνας στην ΕΕ, εξ αντικειμένου τότε το ΟΧΙ βοηθάει αυτούς τους σκληρούς κύκλους, αν το πάμε έτσι.
«Φυσικά θα αξιοποιήσουν αυτή την κατάσταση. Το πρόβλημα είναι ότι είτε με συμφωνία είτε με έξοδο απ’ το ευρώ, πάλι θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Το κύριο ζήτημα που πρέπει να έχει καθαρό ο λαός, ο εργάτης, ο συνταξιούχος, ο νέος και η νέα σήμερα που θα πάει στην κάλπη είναι ότι, είτε με συμφωνία είτε με αποπομπή απ’ το ευρώ τα μέτρα θα είναι εξίσου σκληρά για να μην πω χειρότερα, ειδικά το πρώτο διάστημα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική του θέση με το «όχι» γιατί θα πάει και θα πει ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού που δεν πρόκειται να τα δεχθεί αυτά. Εσείς γιατί δεν υπερισχύεται αυτή τη θέση;
«Μα, αυτή την άποψη του κ. Τσίπρα την ακούγαμε και προεκλογικά και μετεκλογικά όλους αυτούς τους 5 μήνες και τον κόσμο κατέβαζε στους δρόμους για να στηρίξει τη δική του διαπραγμάτευση, εν ονόματι ότι θα πιέζονταν οι Ευρωπαίοι. Μιλάμε για μεγάλα συμφέροντα, μιλάμε για μονοπωλιακούς ομίλους, μιλάμε για ισχυρά καπιταλιστικά κράτη που παίζουν στην παγκόσμια οικονομία. Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση δήθεν με το ότι θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι ή με το ότι θα χτυπάει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές. Αυτές τις γελοιότητες, που εμείς και προεκλογικά τις είχαμε καταγγείλει, αυτούς τους καιροσκοπισμούς θα τους πληρώσει μόνο ο εργαζόμενος λαός, ο νέος και η νέα, ο συνταξιούχος, ο εργαζόμενος, ο άνεργος. Αυτό είναι το ζήτημα και πρέπει σ’ αυτό να έχουμε καθαρή θέση, όλοι. Δε μπορεί να λέμε παραμύθια. Πρέπει να βλέπουμε τις πολιτικές εξελίξεις αντικειμενικά και εκεί να καθορίζεται η γραμμή. Για εμάς πιστεύουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε και να πείσουμε τον ελληνικό λαό να συνειδητοποιηθεί, να παλέψει».
Σχετικά με τις κλειστές τράπεζες, η κυβέρνηση τις έκλεισε, η ΕΚΤ τις έκλεισε, κερδοσκοπικό παιχνίδι είναι;
«Μα μέσα στην ευρωζώνη όλα γίνονται σε συνεννόηση. Και η κυβέρνηση με το ΥΠΟΙΚ και τους τραπεζίτες είπαν να κλείσουν οι τράπεζες και η ΕΕ βεβαίως και η ΕΚΤ αυτό είπε, συνυπεύθυνοι είναι. Το πρόβλημα είναι το ποιος δημιούργησε αυτό το ζήτημα και βέβαια αυτό δημιουργήθηκε απ’ όλη την πορεία αυτής της κατάστασης. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, θεωρούμε ότι εδώ και τώρα – και δεν το έχει λύσει η κυβέρνηση γιατί είναι δική της ευθύνη, όχι της ΕΚΤ ή της τρόικα- πρέπει να πάρει έστω με ΠΝΠ. Εδώ χρειάζεται μια ΠΝΠ, που να λέει ότι από τις τράπεζες πρέπει να παίρνουν τουλάχιστον ολόκληρο το μισθό, ολόκληρη τη σύνταξη, ολόκληρο το επίδομα…».
Μα δεν έχουν χρήματα…
«Πριν μια βδομάδα μας έλεγε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και έχουμε πάρει τα μέτρα μας ώστε να καλύψουμε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει ο ελληνικός λαός να καταλάβει ή ότι του έλεγαν ψέματα ή ότι οι ίδιοι δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, γιατί αν έχουν κάπου τέτοια αποθεματικά θα πρέπει να λύσουν το ζήτημα. Δεν έχουν πάρει απόφαση ακόμη να παγώσουν τα δάνεια, αυτά που πρέπει να πληρώσει ο κόσμος και όχι μόνο γι’ αυτή την εβδομάδα, που δεν μπορεί να αποσύρει χρήματα απ’ την τράπεζα, αλλά και την άλλη εβδομάδα, το επόμενο διάστημα. Πρέπει να παγώσουν όλα τα χρέη σε τράπεζες, σε εφορίες, για φως, νερό, τηλέφωνο. Θα πρέπει τα ΜΜΜ να είναι δωρεάν όχι μόνο για αυτές τις μέρες και για να πάνε να ψηφίσουν τώρα, αλλά να λυθεί μόνιμα. Διαφορετική λύση δεν υπάρχει. Στα νοσοκομεία: Νοσήλια μπορεί να πληρώσει κανείς; Πώς θα το λύσει αυτό το πρόβλημα; Με τα 20€ - 30€ που του βγάζει το ΑΤΜ; Νοσήλια, φάρμακα θα έπρεπε να είναι δωρεάν τώρα. Κι αυτά δεν έχουν λυθεί! Μας παίρνουν άνθρωποι σε απόγνωση στα γραφεία του Κόμματος και μας λένε τι να κάνουμε; Και μάλιστα ιδιαίτερα για ασθένειες που είναι κοστοβόρα τα φάρμακα, και για περιπτώσεις που πρέπει ο άλλος να πάρει εδώ και τώρα το φάρμακό του γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και αυτό κοστίζει 300€ και 500€. Που θα τα βρει; Με τα 60€ ή 50€ που βγάζει το ΑΤΜ ή δεν ξέρω που θα φτάσει;»
Εσείς τώρα έχετε την εκτίμηση ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει συμφωνία σε δυο – τρεις μέρες, όπως είπε ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ και να ανοίξουν οι τράπεζες κανονικά; Γιατί κάθε μέρα είναι χειρότερα τα πράγματα για τον απλό κόσμο.
«Η πιθανότητα συμφωνίας υπάρχει. Δεν ξέρω αν θα μπορεί να γίνει σε δύο ή τρεις μέρες, δεν φαίνεται ρεαλιστικό. Εδώ πέντε μήνες παλεύουν και άλλους τόσους μήνες οι προηγούμενοι για να καταλήξουν σε αυτή τη συμφωνία. Αλλά το θέμα είναι ότι αν υπάρξει συμφωνία, θα σημαίνει πολύ χειρότερα μέτρα για το λαό».
Εξήντα δις ευρώ λέει το ΔΝΤ
«Λοιπόν; Αυτό είναι το θέμα, γιατί τα αναγνωρίζουν τα χρέη και είναι χρέος που δεν το δημιούργησε ο ελληνικός λαός, αλλά το έχει φορτωθεί αφού αυτός το πληρώνει σε τελευταία ανάλυση, με αυτά τα μέτρα. Με τη φορολογία, με τον ΕΝΦΙΑ, με τις μειώσεις μισθών. Και από αυτή την άποψη εκεί πρέπει να γίνει η κινητοποίηση, η πάλη, μέσα στους χώρους δουλειάς, να προετοιμαστεί ο κόσμος και για ακόμα χειρότερα, γιατί χρειάζεται να είναι έτοιμος για να μπορέσει να τα αντιπαλέψει και να διεκδικήσει και ανάσες ανακούφισης. Γιατί ξέρετε και κάτι; Για να υπάρξει έστω και ένα μέτρο, μια ανάσα ανακούφισης χρειάζεται ο προσανατολισμός πάλης να είναι αυτός που λέει το ΚΚΕ. Γι αυτό λέμε ότι χρειάζεται συσπείρωση σήμερα, άσχετα με επιμέρους διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις που υπάρχουν. Να υπάρχει κατεύθυνση για ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Να έχει αντικαπιταλιστικό – αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα. Δεν μπορεί να είσαι με τους μονοπωλιακούς ομίλους, να είσαι με το καπιταλιστικό σύστημα και να λες ότι θα πάρεις φιλολαϊκά μέτρα. Μια μεγάλη κοροϊδία που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας προεκλογικά, ήταν ότι θα μπορέσει να πάρει φιλολαϊκά – φιλεργατικά μέτρα, χωρίς ουσιαστικά να συγκρουστεί με κανέναν απ’ όλους αυτούς. Με την πραγματική εξουσία, με το μεγάλο κεφάλαιο, με τους μονοπωλιακούς ομίλους, με όλους αυτούς που έχουν φέρει στην κρίση τη χώρα μας, που είναι ο ίδιος ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτός έφερε την κρίση στη χώρα. Αυτοί τη δημιούργησαν, συνεπικουρούμενοι από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τις συμμαχίες που συμμετέχει η Ελλάδα, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Και βλέπουμε τι γίνεται και πώς εξελίσσεται η κατάσταση όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.