Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ρόμπες "Δραγασάκης": Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μη γίνει το δημοψήφισμα ‒ «Πάμε σε πρόγραμμα, σε νέο σχέδιο» ‒ Η νέα επιστολή Τσίπρα για το 3ο Μνημόνιο


Δραγασάκης: Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μη γίνει το δημοψήφισμα
Δημοσίευση: 30/06/2015 - 22:13 Τελευταία ενημέρωση: 30/06/2015 - 22:13
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Εισηγήθηκα στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών» δήλωσε.

«Είναι μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, και η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά» σημείωσε.
 «Η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει από τον Φεβρουάριο, αν υπήρχε πολιτική βούληση... πάμε σε πρόγραμμα, σε νέο σχέδιο» είπε ακόμη. 

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ο Τσίπρας θα συμβολίζει τον αγώνα ενός λαού» τόνισε πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση είναι συμπαγής κι ενιαία, δίνει από κοινού τη μάχη» διαβεβαίωσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί κοινωνικά δίκαιη συμφωνία με σταθερούς κανόνες για τους πολίτες, τους επενδυτές και τους καταναλωτές. «Η πρόταση των Θεσμών δεν ήταν βιώσιμη. Ζητούμενο η βιώσιμη συμφωνία. Στις ιστορικές στιγμές όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» είπε.
«Η κυβέρνηση σήμερα κατέθεσε μία νέα πρόταση ζητώντας διετές πρόγραμμα που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ΤτΕ κατέθεσε αίτημα για επέκταση του ορίου του ELA.
«Το πρόγραμμα (σ.σ του EFSF) σήμερα έληξε τυπικά, στην πραγματικότητα έχει τελειώσει από το καλοκαίρι. Μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τη χώρα από απειλές που δεν έχουν υπόσταση. Οι λαοί στην Ευρώπη έχουν πειστεί κακώς ότι οι Έλληνες ζητούν λεφτά και δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους» τόνισε.

Ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα και για αναστολή της πληρωμής του ΔΝΤ. «Υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί αργότερα το Ταμείο» σημείωσε.
«Για να βρούμε λύση πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα... Το πρόγραμμα απέτυχε και ήταν τελματωμένο από τον περασμένο Αύγουστο. Σήμερα λήγει πρακτικά» παρατήρησε.

«Η Ελλάδα επιζητεί μία λύση που δεν θα συνιστά υποταγή αλλά και δεν θα αποποιείται τις ευθύνες της χώρας. Χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός για το χρέος ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο» πρόσθεσε.

«Το πρόγραμμα πρέπει να είναι της Ελλάδας, όχι να της το δίνουν με σκονάκι και να υποκρινόμαστε ότι είναι δικό της» δήλωσε δε ο κ. Δραγασάκης.
Δημοψήφισμα 2015: Δραγασάκης – Ζητούμε λύση που δεν θα συνιστά υποταγή


Στη νέα ελληνική πρόταση που κατατέθηκε σήμερα, ως λύση που δεν θα συνιστά υποταγή, αλλά και δεν θα αποποιείται τις ευθύνες της χώρας, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε ότι «ζητάμε ένα διετές πρόγραμμα το οποίο θα καλύπτει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας» με προοπτική και αναδιάρθρωση του χρέους.

Επίσης, ζητήθηκε από το ΔΝΤ να αναστείλει την πληρωμή για τον επόμενο Νοέμβριο, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για επέκταση του ELA, το οποίο θα συζητηθεί αύριο, Τετάρτη 1η Ιουλίου.

Αναφερόμενος στο σημερινό έκτακτο Eurogroup, το οποίο απέρριψε επέκταση του παρόντος προγράμματος, ο κ. Δραγασάκης σχολίασε ότι «το πρόγραμμα απέτυχε και ήταν τελματωμένο από τον περασμένο Αύγουστο. Σήμερα λήγει πρακτικά». Σημείωσε, πάντως, ότι η συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί αύριο το πρωί.

«Η Ελλάδα επιζητεί μία λύση που δεν θα συνιστά υποταγή αλλά και δεν θα αποποιείται τις ευθύνες της χώρας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε για να επιτευχθεί συμφωνία με συγκεκριμένα κριτήρια, πρόσθεσε ο Γιάννης Δραγασάκης.


Αυτή είναι νέα επιστολή Τσίπρα στους δανειστές


30 Ιουν. 15 (17:27) | upd: 30 Ιουν. 15 (22:01)

 «Βέρτιγκο» προκαλούν στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ,ελάχιστες ώρες πριν εκπνεύσει το υφιστάμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης και πριν η Ελλάδα εισέλθει σε καθεστώς χώρας υπό χρεοκοπία. 

Η κίνηση της Αθήνας εκλαμβάνεται και στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ως τακτικισμός ο οποίος στοχεύει να δώσει εικόνα συνέχισης των διαπραγματεύσεων και μη ρήξης με την Ευρώπη

Αργά το απόγευμα της Τρίτης το Μέγαρο Μαξίμου ενημέρωσε επισήμως  με δελτίο τύπου ότι ζήτησε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και να δοθεί χρόνος να συζητηθεί η νέα πρόταση να λάβει μέσω ESM διετές δάνειο - μνημόνιο το ονόμασα οι αποδέκτες της πρότασης - ύψους περίπου 30 δις ως το 2017. 

Η κίνηση της Αθήνας εκλαμβάνεται και στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ως τακτικισμός ο οποίος στοχεύει να δώσει εικόνα συνέχισης των διαπραγματεύσεων μη ρήξης με την Ευρώπη ενόψει της ζωτικής επιλογής που έχουν μπροστά τους οι έλληνες στο δημοψήφισμα της Κυριακής 

Η επιστολή 

Στην επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του ESM, Κλάους Ρέγκλινγ και στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πρωθυπουργός ζητεί χρηματοδοτική στήριξη από τον ESM ( υπό τη μορφή ενός διετούς δανείου) και επίσης παράταση του υπάρχοντος προγράμματος για λίγες μέρες.

Όπως προκύπτει από πίνακα στη δεύτερη σελίδα της επιστολής η Ελλάδα ουσιαστικά πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 29,145 δισ. ευρώ μέχρι το 2017 στο εσωτερικό και το εξωτερικό.  





«Σύμφωνα με το γράμμα του Α. Τσίπρα προς τον ESM, η Ελλάδα επιδιώκει 29.1 δισ. ως μέρος ενός 3ου πακέτου διάσωσης», αναφέρει ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ.  



Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα αγγλικά εδώ



Τι αναφέρει η επιστολή

Προς τον εκπρόσωπο του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM
και τον Πρόεδρο του
Eurogroup
κύριο Ντάισεμπλουμ

Αγαπητέ εκπρόσωπε και κύριε Πρόεδρε

Για λογαριασμό της Ελληνικής Δημοκρατίας (στο εξής "Δημοκρατίας ή "Ελλάδα) με το παρόν σας υποβάλλουμε το αίτημά μας για την στήριξη της σταθερότητας με όπως αυτή περιγράφεται στα άρθρα 12 και 16 της συνθήκης του
ESM.

Όπως γνωρίζετε, η Δημοκρατία μας αντιμετωπίζει επείγοντα και πιεστικά χρηματοπιστωτικά προβλήματα για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και για ολόκληρο το 2016 δεδομένου ότι:

‒Δεν υπήρξαν καταβολές από το Δεύτερο Πρόγραμμα (στο εξής "Πρόγραμμα") από τον Ιούλιο του 2014

Η Δημοκρατία μας δεν έχει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό την έννοια του άρθρου 1 του Οδηγού περί Δανείων (στο εξής Οδηγίες) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (στο εξής ESM)

Το Πρόγραμμά μας λήγει στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για επέκταση του και επιπλέον διαπραγματεύσεις δεν έγινε αποδεκτό, και

‒Ο μηχανισμός επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) δεν έχει επεκταθεί από την ΕΚΤ και οπότε έχουν αναγκαστικά επιβληθεί Περιορισμοί Κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Δεδομένων των προαναφερθέντων και δεδομένου ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι η καταληκτική προθεσμία που έθεσε το κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, Η Ελλάδα αιτείται χρηματοπιστωτική βοήθεια για την σταθερότητα από τον ESM στη μορφή διετούς Δανείου ("Δάνειο") εφόσον όλες οι συνθήκες που περιλαμβάνονται στο Άρθρο 13 της συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των Οδηγιών καλύπτονται. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να καλυφθεί η εξυπηρέτηση των ελληνικών χρεών στο εξωτερικό και τις υποχρεώσεις κάλυψης χρέους στο εσωτερικό της χώρας.

Σε συνδυασμό με το Δάνειο, η Ελλάδα αιτείται από τον
EFSF την αναδιάρθρωση του χρέους και την αναμόρφωση (σ.μ. επιμήκυνση) στο πνεύμα των προτάσεων που θα γίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα μέχρι το τέλος της περιόδου του Δανείου ή και νωρίτερα, η Ελλάδα στοχεύει να επανακτήσει πρόσβαση στις Διεθνείς Χρηματοπιστωτικές Αγορές για να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές  της ανάγκες.

Μέχρι να συμφωνηθεί αυτό το Δάνειο και να τεθεί σε λειτουργία η Ελλάδα αιτείται την παράταση του τρέχοντος προγράμματος από το
Eurogroup για μια σύντομη περίοδο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα κηρυχθεί τεχνική στάση πληρωμών.
 
Η Ελλάδα είναι πλήρως αφοσιωμένη στο να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της δημόσιο χρέος με τρόπο που εξασφαλίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την κοινωνική συνοχή.

Στη διάθεσή σας,

Αλέξης Τσίπρας



Συνεδριάζει το Εurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης στις 20:00 ώρα Ελλάδας   

Στις 20:00 απόψε θα συνεδριάσουν με έκτακτη τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν οι κ. Βαρουφάκης και Τσακαλώτος.  

«Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 19.00 ώρα Βρυξελλών για να συζητήσουν το επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που ελήφθη σήμερα», ανέφερε μέσω twitter ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ήδη από νωρίς είχε γίνει γνωστό ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ακύρωσε αιφνιδίως προγραμματισμένη  συνέντευξη στην Ολλανδική τηλεόραση.  

Σε ετοιμότητα ο πρωθυπουργός αναμένει τηλεφώνημα από Βρυξέλλες ή Βερολίνο.     



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.