Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Το Eurogroup χαιρετίζει!! ‒ Έτοιμοι για νέα μέτρα σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά ‒ Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αμοιβαία(!) επωφελή(!!) συμφωνία ‒ Καλή πρόοδο, παιδιά!

Eurogroup: Επιτάχυνση των διαδικασιών, μέτρα σε Ασφαλιστικό - Εργασιακά και ψήφιση τους για εκταμίευση χρημάτων
Δημοσίευση: Δευ, 11/05/2015 - 21:21
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 11/05/2015 - 22:53
Τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά σηματοδοτεί η φράση «χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις εργασίες τους με τα θεσμικά όργανα με σκοπό την επίτευξη μία επιτυχούς κατάληξης της αξιολόγησης εγκαίρως» που αναφέρει το Eurogroup στο ανακοινωθέν του, με το οποίο ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών και πλήρη κατάλογο των αντιλαϊκών μέτρων, όπως εξήγησαν οι αξιωματούχοι της ΕΕ. 
Το ανακοινωθέν κάνει αναφορά σε «πρόοδο», όπως επιδίωκε η ελληνική κυβέρνηση με τη φράση «εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα», ωστόσο προσθέτει πως  
  • «αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα θέματα τα οποία παραμένουν ανοικτά».
Εκκρεμούν Ασφαλιστικό και Εργασιακά, συμφωνία για ΦΠΑ και κόκκινα δάνεια
Τα θέματα αυτά είναι το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, όπως με πολύ σαφή τρόπο εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας πως «υπάρχουν ακόμη μεγάλες αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό» και έκανε λόγο για τη λήψη «στοχευμένων και μόνιμων μέτρων».

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων με τις δηλώσεις του έδειξε πως έχουν συμφωνηθεί οι αλλαγές στο ΦΠΑ, δηλώνοντας ότι «είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις με την ελληνική πλευρά για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ». Ο Γάλλος επίτροπος έκανε σαφές ότι αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος-μνημονίου, δεν μπορεί να γίνει άλλη συζήτηση.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να προχωράμε βήμα-βήμα και το πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα».
Λεφτά μετά την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων
Δεν αρκεί η συμφωνία για την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα καθώς οι δανειστές ζητούν πρώτα να νομοθετηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα που θα συμφωνηθούν. Ο Γερούν Ντάισελμπουμ ήταν σαφής λέγοντας
«όταν έχουμε μία συμφωνία, μετά ξεκινά η εφαρμογή και τότε ξεκινάει η εκταμίευση. Θα μπορούσε να γίνει σταδιακή εκταμίευση. Αλλά πριν την εκταμίευση θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που θα ψηφιστούν». Για το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ανέφερε «αν έχουμε ένα δημοψήφισμα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πιο θα είναι το αποτέλεσμα. Το αν θα γίνει είναι θέμα των ελληνικών αρχών. Για να γίνει εκταμίευση θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας».
Μετά τον Ιούνη η συζήτηση για 3ο μνημόνιο
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντέισελμπλουμ στις δηλώσεις του επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καταθέσει «πλήρη κατάλογο μέτρων», προκειμένου να υπάρξει «επιτυχής ολοκλήρωση» του προγράμματος-μνημονίου. Απέκλεισε τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα-μνημόνιο, λέγοντας πως «πρέπει να τελειώσουμε πρώτα αυτό το πρόγραμμα, μόνο τότε μπορούμε να εξετάσουμε εάν είναι απαραίτητο ένα 3ο πρόγραμμα» και πρόσθεσε ότι δε βλέπω να υπάρχει πολιτικό έδαφος για να συζητήσουμε τι θα συμβεί μετά από τις 30 Ιούνη».
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έθεσε την 30η του Ιούνη σαν ημερομηνία κατάληξης των διπραγματεύσεων, λέγοντας ότι «έμειναν μόλις 6 εβδομάδες μέχρι τις 30 Ιούνη και αυτή τη φορά πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρόνο».
Στο ανακοινωθέν δε γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για νέα συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ για την επίτευξη συμφωνίας «το Eurogroup επανέλαβε ότι η ανακοίνωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το βασικό πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Μόλις οι θεσμοί συνάψουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για ενδεχόμενη καταβολή των κεφαλαίων που απομένουν με βάση την υφιστάμενη συμφωνία». Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία αναφορά για εκταμίευση χρημάτων των δόσεων που απομένουν ή για χρηματοδοτική διευκόλυνση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 
Ευλύγιστες οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης
Κόκκινες γραμμές αλά καρτ φαίνεται πως έχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εμφανίζονται σαν άκαμπτες στο εσωτερικό της χώρας για λόγους επικοινωνιακούς και εξαιρετικά ευλύγιστες στις συζητήσεις με τους «θεσμούς» - τρόικα. Το ομολογεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε πως «οι κόκκινες γραμμές είναι αναγκαστικά άκαμπτες, αλλά οι δικές μας κόκκινες γραμμές και οι δικές τους είναι τέτοιες ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος»(!!!). 
Μετά το Eurogroup ο Έλληνας υπουργός ανέφερε πως πρέπει «να ολοκληρωθεί το προηγούμενο πρόγραμμα. Αναζητούμε έναν κοινό τόπο μεταξύ μνημονιακού και μετα - μνημονιακού προγράμματος» και πρόσθεσε ότι «τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση πασχίζει για μία λυτρωτική συμφωνία». 
Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά θέματα καθώς όπως δήλωσε «σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ΦΠΑ στις οποίες έχουμε υποβάλλει προτάσεις έχει υπάρξει πρόοδος». Για το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος είπε πως «αποτελεί πάντα μία δυνατότητα, προβλέπεται από το Σύνταγμα».

Πρωτοβουλίες να «κλείσουν» Ασφαλιστικό και Εργασιακά αναλαμβάνει η κυβέρνηση

Δημοσίευση: Δευ, 11/05/2015 - 22:52
Τη δέσμευση πως «θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία» ανέλαβε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο Eurogroup της 11ης του Μάη.
Σύμφωνα με «non paper» για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία είναι κοντά και σημειώνει τη διάθεσή της να επιτευχθεί συμφωνία και σε Ασφαλιστικό - Εργασιακά, σημειώνοντας πως «το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές, για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα».
Τα ανοιχτά ζητήματα, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, είναι το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, όπου η κυβέρνηση κλήθηκε στο Eurogroup να παρουσιάσει και να εφαρμόσει εναλλακτικά μέτρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει πως «όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών» και προσθέτει πως «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς».
Χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup «αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης» που «κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η πρόοδος οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου».
Στο non paper δε γίνεται καμία αναφορά σε δημοψήφισμα ή εκλογές.
Την Τρίτη το μεσημέρι θα συνεδριάσει στη Βουλή το υπουργικό συμβούλιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.