Δεκέμβρης 1944 (17)

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Βρετανικός ιμπεριαλισμός: Οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να κυριαρχούν για το συμφέρον του πολιτισμού

Στρατόπεδα Συγκέντρωσης. Γαλλική καρικατούρα εποχής
 31 Μαΐου
1902Τελειώνει ο δεύτερος πόλεμος των Μπόερς. Πρόκειται για πόλεμο μεταξύ της Βρετανίας και των Ολλανδών αποίκων της Νότιας Αφρικής, στην οποία είχαν ιδρύσει δύο ανεξάρτητα κράτη (το Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης και του Τρανσβάαλ).
Ο δρόμος για τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης. Γαλλική καρικατούρα εποχής
Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός ήθελε να βάλει χέρι σε αυτές τις περιοχές λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού και διαμαντιών.
Προς επίτευξη αυτού του στόχου διέπραξε σειρά ωμότητες, προξενώντας τη διεθνή κατακραυγή.
Στρατόπεδο συγκέντρωσης αμάχων Μπόερς που έστησαν οι Βρετανοί
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα οποία έκλεισαν τον άμαχο πληθυσμό των Μπόερς και στα οποία πολλοί βρήκαν τραγικό θάνατο από τις αρρώστιες και την πείνα, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά.
Άνδρες των Μπόερς
Ο πόλεμος έληξε με νίκη των Βρετανών και ενσωμάτωση των δύο κρατών των Μπόερς στις υπάρχουσες βρετανικές κτήσεις της Νότιας Αφρικής.

*
Παιδί Μπόερ κατα τη διάρκεια της κράτησής του σε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
___________________________________
(3η, 4η, 5η φωτό και το κείμενο, από 902)
_____________________________________

Δεύτερος Πόλεμος: 11 Οκτωβρίου 1899 – 31 Μαΐου 1902
Boers ‒Η λέξη αγρότης στα ολλανδικά είναι «boer» το οποίο προφέρεται «μπουρ» με πληθυντικό «boeren» που προφέρεται «μπούρεν». Οι Άγγλοι χρησιμοποίησαν τον αγγλικό τρόπο για τη δημιουργία του πληθυντικού και έκαναν το boer στον πληθυντικό boers από όπου και πέρασε στην ελληνική βιβλιογραφία ως «μπόερς» ενώ θα έπρεπε να ήταν «μπουρς» ή σωστότερα «μπούρεν» από την ολλανδική λέξη στον πληθυντικό.

Βλέπε και Μπόερς
Βρετανική Αβρότης (Από γαλλικό περιοδικό εποχής)
Οι οπορτουνιστικές αντιλήψεις γύρω από την αποικιοκρατική πολιτική δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Ήδη από τον πόλεμο των Μπόερς (1889-1902) οι «Φαβιανοί» είχαν τεθεί ανοιχτά στο πλευρό του βρετανικού ιμπεριαλισμού, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να κυριαρχούν για το συμφέρον του πολιτισμού» και πως «τα μικρά κράτη που εμποδίζουν το διεθνή πολιτισμό πρέπει να εξαφανιστούν» (Οι θέσεις της Φαβιανής Εταιρίας απέναντι στην αποικιοκρατική πολιτική της Βρετανικής Αυτοκρατορίας αναπτύχθηκαν στην έκδοση Β Shaw: «Fabianism and the empire», εκδ. «G. Richards», London, 1900). Αντίστοιχα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Βελγικού Εργατικού Κόμματος Ε. Βαντερβέλντε είχε ψηφίσει τις πιστώσεις που είχε ζητήσει ο βασιλιάς Λεοπόλδος για την αποικιοποίηση του Κονγκό (παρά την αντίθετη θέση που είχε πάρει το συνέδριο του κόμματος, το οποίο ωστόσο δεν του επέβαλε κυρώσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.