Δεκέμβρης 1944 (17)

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά και ιδεολογική χειραγώγηση

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Εκδήλωση - συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες
Τη στιγμή που η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και ο Τομέας Δικαιωμάτων του κυβερνώντος κόμματος διοργάνωναν ναρκω-φεστιβάλ για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και μάλιστα ανήμερα της επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, η απάντηση ερχόταν κι από την εκδήλωση που έγινε στην καρδιά των Βρυξελλών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο λόγος για την εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με θέμα «Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά - Όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, και μίλησαν η Λούλα Καρατζά, επικεφαλής του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ιωάννα Κυρίτση, υπεύθυνη του Τομέα Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ, και η Μαρίνα Τσίγκα, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.
Παραθέτουμε αποσπάσματα από το χαιρετισμό του ευρωβουλευτή και τις παρεμβάσεις των ομιλητών.
Προετοιμάζεται το έδαφος για επικίνδυνες αποφάσεις
Αναφερόμενος στο πρόβλημα των ναρκωτικών, ο Κώστας Παπαδάκης σημείωσε ότι «είναι ένα καυτό πρόβλημα που πολύ περισσότερο μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είχαμε ως Κόμμα βαθιά συναίσθηση ότι το αντιναρκωτικό κίνημα και συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα βρεθεί μπροστά σε νέες δυσκολίες για να αντιμετωπίσει. Δε διαψευστήκαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του που τώρα είναι στην κυβέρνηση έχουν σηκώσει στις πλάτες τους, κι ως αντιπολίτευση διαχρονικά, μεγάλο βάρος για την προώθηση και τη διάδοση αντιδραστικών θεωριών και ιδεολογημάτων, ιδιαίτερα στη νεολαία.
Οι νεόκοποι σοσιαλδημοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ, αν και λίγους μήνες στη διακυβέρνηση, είναι ιδιαίτερα έμπειροι στην παραπλάνηση, στο "χάιδεμα των αυτιών της νεολαίας" με επικίνδυνες ελευθεριακές απόψεις, που συναντιούνται όλα αυτά τα χρόνια στον προσανατολισμό τους με την πολιτική της ΕΕ αλλά και τη γραμμή και κυβερνητική πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων». Σχετικά με το ναρκω-φεστιβάλ επισήμανε ότι «η όλη εκδήλωση αποτελεί κλιμάκωση μιας πολύχρονης δραστηριότητας αυτών των δυνάμεων με διάφορα τέτοια φεστιβάλ (βλ. Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, νέοι ΔΗΜΑΡ, Νεολαία ΠΑΣΟΚ) αλλά και με συλλογές υπογραφών, όπως αυτές του 2010, στις οποίες συγκαταλεγόταν κι αυτή του πρωθυπουργού Τσίπρα, όπως και του επικεφαλής της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Παπαδημούλη. Τώρα, λοιπόν, οι εμπνευστές τέτοιων εκδηλώσεων ναρκω-κουλτούρας, όπως γίνεται και με τη λεγόμενη "Λέσχη Κάνναβης στη Θεσσαλονίκη", πλέον αποθρασύνονται με τις πλάτες της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η συνδιοργάνωσή του μάλιστα από την κυβερνητική νεολαία και τον Τομέα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προανάκρουσμα προώθησης κυβερνητικής πολιτικής σε αυτήν την αντιδραστική κατεύθυνση. Συνιστά προετοιμασία εδάφους για να παρθούν επικίνδυνες αποφάσεις. Αποτελεί ανοιχτή υπονόμευση κι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη σπουδαία δουλειά που κάνουν οι θεραπευτικές κοινότητες κι όλα τα "στεγνά" προγράμματα απεξάρτησης».
Ιδεολογική χειραγώγηση μέσω των ναρκωτικών
Αναλύοντας τη θέση «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά», η Λούλα Καρατζά υπογράμμισε ότι τη συγκεκριμένη θέση έχει μόνο το ΚΚΕ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ουσία του ανθρώπου είναι το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων. Εκεί ακριβώς μπαίνει το ναρκωτικό. Μπορείς παίρνοντας ναρκωτικά να έχεις κοινωνικές σχέσεις επί της ουσίας ή θέλεις την ουσία για διαμεσολάβηση; Θέλεις την ουσία για διαμεσολάβηση. Αρα, η ουσία του ανθρώπου χάνεται... Δεν γίνεται να υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις με διαμεσολάβηση. Αυτό είναι όλο το θέμα. Δεν μπορεί να είναι τεχνητά ο άνθρωπος σε νιρβάνα, δεν είναι αυτός άνθρωπος. Ο άνθρωπος χαίρεται, λυπάται, δίνει, παίρνει, αγωνίζεται, κάνει όλα αυτά τα πράγματα. Ακόμα και η στάση των ναρκωτικών είναι στάση με το κεφάλι κάτω».
Επεσήμανε, ακόμη, ότι «τα ναρκωτικά είναι μια μεγάλη οικονομική επιχείρηση» και «η νομιμοποίηση των ναρκωτικών στοχεύει και σε αυτό». Τόνισε ότι «τα ναρκωτικά στοχεύουν στο μυαλό» και «γι' αυτό έχει σημασία αυτό που λέει το ΚΚΕ "ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις", γιατί όταν η ζωή είναι ολόκληρη, δεν υπάρχει δόση. Οταν η ζωή είναι μισή και μίζερη, χωρίς προοπτική, τότε έχει δόσεις τις οποίες τις επιδιώκουν, γιατί ούτε ανέργους υπολογίζουν, ούτε ανθρώπους υπολογίζουν». Υπογράμμισε ότι «ο καπιταλισμός έχει μηχανισμούς επιβολής και ιδεολογικής χειραγώγησης και ένα σοβαρό κομμάτι της ιδεολογικής χειραγώγησης είναι τα ναρκωτικά. Το ΚΚΕ λέει κάντε επανάσταση, σηκώστε το κεφάλι πάνω. Αντιδρούμε, αγωνιζόμαστε, έχουμε το κεφάλι ψηλά και δεν μπορεί κανείς να μας πείσει ότι ναρκωμένοι είμαστε καλύτερα».
Η κάνναβη οδηγεί στην εξάρτηση
Παρουσιάζοντας στοιχεία σε σχέση με τη χρήση ουσιών, η Ιωάννα Κυρίτση, υπεύθυνη του Δικτύου Υπηρεσιών Πρόληψης και Εγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στους ανθρώπους ηλικίας κάτω από 20 χρόνων που ζητούν θεραπεία, χρήστες κάνναβης είναι 8 στους 10 στην Ευρώπη και 9 στους 10 στην Ελλάδα. Η κάνναβη δεν είναι μια ακίνδυνη ουσία. Προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα και το βασικότερο όλων, εκτός των προβλημάτων υγείας, είναι ότι οδηγεί τους ανθρώπους στην εξάρτηση από μια ζωή χωρίς νόημα, οδηγεί τους ανθρώπους στο να μην ψάχνουν το ουσιαστικό νόημα της ζωής. Στην ΕΕ, 1 στους 4 μαθητές ηλικίας 15 - 16 ετών εκτιμάται ότι έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ στην Ελλάδα στην ηλικία των 17 - 18 ετών χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει 1 στους 7».
Αναφερόμενη στην αιτιολογία της χρήσης υπογράμμισε ότι «η χρήση και η κατάχρηση είναι πολύ σπάνια αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου αιτιολογικού παράγοντα, αποτελεί συνήθως συνισταμένη της συνάρτησης παραγόντων που έχουν σχέση με το άτομο, την ουσία και το περιβάλλον». Στο τέλος της ομιλίας της τόνισε ότι «οι παρεμβάσεις των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζουν με εξειδικευμένες υπηρεσίες όλο το φάσμα των σύνθετων και αλληλεξαρτώμενων προβλημάτων που συνεπάγεται η εξάρτηση ως τρόπος ζωής και συμπεριφοράς, όπως την ελλιπή εκπαίδευση, την επαγγελματική εξειδίκευση και πείρα, τα ιατρικά και νομικά προβλήματα, τις διαταραγμένες οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, την ανεργία» και ότι «σημαντικό σημείο προσέγγισης είναι η αντίληψη ότι ο χρήστης ουσιών χρειάζεται μία δεύτερη ευκαιρία, για να αναπτυχθεί προσωπικά και συναισθηματικά, επαναπροσδιορίζοντας την προσωπική του ταυτότητα, τους στόχους ζωής του, τις σχέσεις του με το προσωπικό και το ευρύτερο περιβάλλον».
Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών εξασφαλίζει κοινωνικό έλεγχο των νέων
Η Μαρίνα Τσίγκα, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), ανέφερε εισαγωγικά ότι «το ΕΣΥΝ είναι συσπείρωση ανθρώπων και φορέων που από το 1980 παρακολουθεί και μελετάει τις αιτίες, την έκταση και τις εξελίξεις γύρω από το φαινόμενο της εξάρτησης από ουσίες, διατυπώνει επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις με τη βοήθεια επιστημόνων που είναι μέλη του ΕΣΥΝ για την επιστημονική και ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου». «Το φαινόμενο της εξάρτησης από ουσίες έχει κοινωνικές αιτίες, αλλά και οι συνέπειές του, οι επιπτώσεις αφορούν όλη την κοινωνία, γιατί της στερούν ένα μεγάλο δημιουργικό κομμάτι της, που θα μπορούσε να συνεισφέρει και να προσφέρει πολύ περισσότερα από το να μένει στο περιθώριο», υπογράμμισε. Επισήμανε, ακόμα, ότι «σε περιόδους οικονομικής κρίσης η εξάρτηση από ουσίες επιδεινώνεται. Θεωρούμε και εμείς ότι σε περίοδο κρίσης δεν είναι καθόλου τυχαίο πως έχει ενισχυθεί η αντιεπιστημονική προσπάθεια διαχωρισμού των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά" και η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί καθαρά στην άνοδο της κερδοφορίας, νόμιμα ή παράνομα, αυτών που εμπορεύονται τα ναρκωτικά, αλλά κυρίως αποσκοπεί στην εξασφάλιση του κοινωνικού ελέγχου πάνω στις νέες γενιές».
Τέλος, είπε ότι «το ΕΣΥΝ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και τη νεολαία, εναντιώνεται στην προσπάθεια για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, στο διαχωρισμό σε "σκληρά" και "μαλακά" και προσπαθεί όσο γίνεται να συσπειρώσει περισσότερους ανθρώπους και φορείς γύρω από αυτό. Διεκδικεί, λοιπόν, μια αντιναρκωτική πολιτική η οποία θα έχει κεντρικό σχεδιασμό και θα έχει ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη, όσον αφορά την πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη, θα περιέχει ενίσχυση της πρωτογενούς πρόληψης. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των προγραμμάτων με την επαρκή τους χρηματοδότηση τόσο όσον αφορά την πρόληψη όσο και τη θεραπεία και την επανένταξη, σταματώντας κάθε προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση των δομών, ενισχύοντας την έρευνα και την αξιολόγηση, μελετώντας τη διάδοση, αλλά και την αντιμετώπιση της χρήσης, έτσι ώστε να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα».

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.