Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Όσο και να «θολώνουν τα νερά» τα αντιλαϊκά μέτρα δεν κρύβονται! ‒ Δημήτρης Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση οδεύει προς νέο μνημόνιο

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων για το «κλείδωμα» της συμφωνίας

Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της αξιολόγησης του τρέχοντος μνημονίου και με επόμενο βήμα τη νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει, βρίσκονται τα αντιλαϊκά παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ).
Οι αντιλαϊκές διεργασίες επιταχύνονται στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, τόσο σε επίπεδο Βrussels Group (όπου μετέχει και το ΔΝΤ) όσο και στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Σήμερα, Παρασκευή, προγραμματίζεται η συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) της «Ομάδας Εργασίας» (Euro Working Group), ενόψει του Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας.
«Ατού» της συγκυβέρνησης αποτελεί η ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων για την «επόμενη μέρα». Με αυτό το δεδομένο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναμένεται να προχωρήσουν σε μια πρώτη «επιβράβευση» της αντιλαϊκής πολιτικής, κατά το πρότυπο της προχτεσινής κοινής ανακοίνωσης των «θεσμών» της τρόικας.
Η πραγματικότητα της «επόμενης μέρας» συντίθεται από την κάλυψη των λεγόμενων δημοσιονομικών κενών (ουσιαστικά δηλαδή από το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων), ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την κάλυψη του χρηματοδοτικών κενών για τα επόμενα χρόνια (δηλαδή το ύψος της νέας δανειακής σύμβασης).
Αυτό είναι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που συντελείται ανάμεσα στις συμπληγάδες των μονοπωλίων, προκειμένου να προσδιοριστούν τα «ποσοτικοποιμένα» μεγέθη των κρατικών προϋπολογισμών...
Απογειώνεται παραπέρα η φοροληστεία του λαού
Με μπούσουλα τη δεδομένη, έτσι κι αλλιώς, απογείωση των φορολογικών εσόδων, την οποία ετοιμάζονται να φορτώσουν στις λαϊκές πλάτες, η συγκυβέρνηση εξετάζει τα «εναλλακτικά» σενάρια σχετικά με της διαμόρφωση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπό εξέταση «εξαίρεση» από το νέο καθεστώς (όπως για το ψωμί και το γάλα) συνεπάγεται την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση άλλων εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. Ετσι, ο πήχης του ενιαίου συντελεστή ξεκινάει από το 16% και φτάνει στο 18% ή ακόμη και στο 19%, ανάλογα με το κάθε αντιλαϊκό σενάριο. Να σημειωθεί ότι ο ενιαίος ΦΠΑ αποτελεί πάγιο αίτημα των «θεσμών», ιδιαίτερα από την πλευρά του ΔΝΤ.
Η όποια εξέλιξη σημαίνει τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας μέσω της αύξησης του συντελεστή σε εμπορεύματα και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 13%. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα τρόφιμα, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εστιατόρια, καφενεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τα οποία και καταλαμβάνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής κατανάλωσης, σχεδόν το σύνολο του διαθέσιμου εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας.
Σε συνδυασμό με το ύψος της φοροαφαίξης από το ΦΠΑ και ως αντιλαϊκή εφεδρεία, εξετάζεται και η απόσυρση της «ελάφρυνσης» κατά 30% που ισχύει στο χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης».
Σταθερά στα ύψος του διατηρείται και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, ενώ αποσύρονται και οι κυβερνητικές υποσχέσεις σχετικά με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο
«Εκλεγήκαμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνιόντουσαν να κάνουν», είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, μέσω συνέντευξής του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR. Παράλληλα, επιχειρώντας να βρει στηρίγματα στην αντιλαϊκή πολιτική, εξαπέλυσε απειλές, λέγοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπεται να αποτύχει, γιατί, όπως είπε, αν γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα κυριαρχηθεί από «ακραίες δυνάμεις».
Μιλώντας, εξάλλου, στο συνέδριο «European Business Summit» στις Βρυξέλλες, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «ελπίζω πως θα υπάρξει μια συμφωνία τις προσεχείς μέρες ή βδομάδες», λέγοντας ότι έτσι μπορεί να «ξεκλειδώσει» οικονομική βοήθεια προς τη χώρα, δηλαδή τα δάνεια που απομένουν από το τρέχον μνημόνιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, Ο Γ. Βαρουφάκης εστίασε στα παρακάτω:
-- Διαβεβαίωσε για την απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει σε μια «σοβαρή αναδιάρθρωση του ΦΠΑ», καθώς και για την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, «μακριά από τη λογική του ξεπουλήματος».
-- Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, είπε πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, δίνοντας έτσι συνέχεια στις χαρακτηριστικές αναφορές της κοινής δήλωσης Τσίπρα - Γιούνκερ και επαναφέροντας ουσιαστικά τη διατύπωση της αντιλαϊκής συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη. Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα «δίκαιο» και «αποτελεσματικό σύστημα» κατά τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).
-- Διαβεβαίωσε την πλευρά του ΔΝΤ ότι στις 12 Μάη θα αποπληρωθεί η δόση προς αυτό, ύψους 750 εκατ. ευρώ.
-- «Δικαιολογήθηκε» για την καθυστέρηση της συμφωνίας, λέγοντας ότι η διαβούλευση επικεντρώνεται σε διαδικαστικά ζητήματα για την «απελευθέρωση της δόσης».
-- Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα», τόνισε πως θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη συζήτηση για τη «μετά τον Ιούνιο εποχή» και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Επισήμανε τα τρία «απαραίτητα στοιχεία» του προγράμματος και, συγκεκριμένα, ένα νέο «επενδυτικό πακέτο», τις ρυθμίσεις για το χρέος, καθώς επίσης και για την «καταπολέμηση της φτώχειας», δηλαδή τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τόνισε: «Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία πλέον, μιλάμε την ίδια γλώσσα, η ερώτηση είναι αν είμαστε αρκετά κοντά».
Ο δε αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Guardian», εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια συμφωνία με τους δανειστές. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Ελπίζω τη Δευτέρα να υπάρξει ένα σημάδι προόδου και να ανακοινωθεί ότι μια συμφωνία είναι ορατή. Ως τώρα οι συνομιλίες έχουν δείξει ότι υπάρχει κοινό έδαφος στις αλλαγές και στα πολιτικά μέτρα. Συνεπώς πιστεύω ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων».
Προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ενεργοποιεί άμεσα τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης νευραλγικών υποδομών, εκχωρώντας τες σε μονοπώλια - «στρατηγικούς επενδυτές».
Ειδικότερα:
ΟΛΠ: Η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να εκχωρήσει σε πρώτη φάση το πλειοψηφικό πακέτο του 51%. Μάλιστα, δεσμεύεται πλέον σε βάθος 5ετίας να φτάσει στο 67%. Ενδιαφερόμενοι επενδυτές εμφανίζονται η «Cosco» και η «APM Terminals».
Περιφερειακά αεροδρόμια: Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται ικανοποιημένο με τη συμφωνία ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την εκχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, σε μια κοινή επιχείρηση με επικεφαλής τη γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων «Fraport». Η ολοκλήρωση της πώλησης θα πρέπει να αναμένεται μέσα στον Ιούνη.
ΔΕΣΦΑ: Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει πλέον να πουλήσει το 49% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη «Socar», έναντι του 69% που προγραμματιζόταν αρχικά. Είναι φανερή η πρόθεση για το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς και σε άλλους «παίχτες», στο πλαίσιο μοιράσματος της «πίτας».
Eπίσης, το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για την εκχώρηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και της περιοχής - φιλέτο στους «επενδυτές» της «Lamda Development».
Η «αξιολόγηση» του μνημονίου
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ξεκαθάρισε ότι η σημερινή διαβούλευση αφορά στην αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή του μνημονίου. Οπως είπε, οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο «πρέπει να κλείσει». Ο ίδιος ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου» και τι θα πρέπει να γίνει τον Ιούνιο.
«Πολιτικά αδύνατο είναι η διαγραφή της ονομαστικής αξίας του ελληνικού κρατικού χρέους» τόνισε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», προσθέτοντας πως, κατά τα άλλα, η συζήτηση για την ελάφρυνση «δεν είναι ταμπού». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες» αλλά είναι «είναι πολύ νωρίς για να ελπίζουμε σε μια οριστική συμφωνία στις 11 Μαΐου».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ο. Μπλασάρντ, ξεκαθάρισε πως η παροχή νέων δανείων προς την Ελλάδα απαιτεί τη συμφωνία και εφαρμογή ενός αξιόπιστου προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.