Στρατόπεδο Bondsteel είναι η κύρια βάση του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο (σ. Μπ.: Kosovo Force. ΝΑΤΟϊκή δύναμη. Ιδρύθηκε το 1999 με 50.000 στρατό από 39 χώρες. Το 2008 αριθμούσε 14.000. Σήμερα η δύναμη είναι μειωμένη, αφού οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ έχουν μεταφερθεί όπου γης. Η Ελλάδα συμμετέχει με 118 άνδρες). Βρίσκεται κοντά στο ανατολικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Η βάση είναι έδρα του ΝΑΤΟ, της KFOR και της Πολυεθνικής Ομάδας Μάχης στη Ανατολή MNBG -Ε (Multinational Battle Group East). |
Χάρτης της KFOR-Τομείς Ένοπλες Δυνάμεις: Καγιάκ και μπιτς-πάρτι για την ευεξία της αστικής τάξης |
ΠΓΔΜ: Νεκροί 22, τραυματίες 37 ο απολογισμός των συγκρούσεων αστυνομίας και ενόπλων Αλβανών στο Κουμάνοβο (ΦΩΤΟ)
Δημοσίευση: Κυρ, 10/05/2015 - 20:31
Τελευταία Ενημέρωση: Κυρ, 10/05/2015 - 20:40
Τελευταία Ενημέρωση: Κυρ, 10/05/2015 - 20:40
Συνολικά 22 νεκροί, (οκτώ αστυνομικοί και 14 Αλβανόφωνοι ένοπλοι) και τουλάχιστον 37 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και ένοπλων Αλβανών.
Τη λήξη της επιχείρησης της αστυνομίας που κράτησε 28 ώρες ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι. Σκοπός των ενόπλων, κατά τον Γκρούεφσκι, ήταν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε κυβερνητικά κτήρια, αστυνομικά τμήματα, εμπορικά κέντρα και στάδια. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έχουν συλληφθεί περίπου 30 άτομα.
Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η αστυνομία, ανέφερε νωρίτερα ότι κάποια από τα μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας είναι από την ΠΓΔΜ και κάποια άλλα προέρχονται από «γειτονική χώρα». Η Γ. Γιανκούλοφσκα δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθαν στην ΠΓΔΜ μέρος των ενόπλων, εικάζεται ωστόσο ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσσοβο.
Συμπλήρωσε ότι η ένοπλη ομάδα, τον αριθμό των μελών της οποίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει, είχε σκοπό να επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα και σε κρατικούς θεσμούς της ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι οι «τρομοκράτες» προφανώς θέλησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ (στην οποία έχει εκδηλωθεί βαθιά πολιτική κρίση) και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.
Ισχυρές δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα εισέβαλαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας». Κατά την είσοδο των δυνάμεων της αστυνομίας στη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, οι ένοπλοι Αλβανοί άνοιξαν πυρ με όπλα, βόμβες και ρουκέτες, ανέφερε η αστυνομία.
Το Κουμάνοβο, μία πόλη με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, θύμιζε το βράδυ του Σαββάτου «πόλη φάντασμα», καθώς ο πληθυσμός της πόλης κλείστηκε στα σπίτια του, τα περισσότερα καταστήματα δεν λειτουργούσαν και στους δρόμους δεν κυκλοφορούσαν παρά ελάχιστα οχήματα.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε έκτακτη συνεδρίασή της το βράδυ του Σαββάτου, κήρυξε τη σημερινή (Κυριακή 10 Μάη) και την αυριανή (Δευτέρα 11 Μάη) ημέρες εθνικού πένθους, εξαιτίας του θανάτου πέντε αστυνομικών, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Αλβανούς στην πόλη Κουμάνοβο.
Κατά το διήμερο πένθους, οι σημαίες στη χώρα θα κυματίζουν μεσίστιες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, καταδίκασε τις πράξεις βίας στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ένοπλοι ταυτοποιούνται εθνικά».
Ζητώντας από τις αρχές της ΠΓΔΜ να διεξαγάγουν έρευνα για το επεισόδιο, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η γειτονική χώρα πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία της Οχρίδας, για να εξασφαλιστεί η αρμονία των διεθνικών σχέσεων. Την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κουμάνοβο εξέφρασε και ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος παρότρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σεβαστούν τις σχέσεις των εθνικών ομάδων. Ο πρόεδρος της Αλβανίας δήλωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση στο Κουμάνοβο και τις επιπτώσεις των εξελίξεων στη σταθερότητα της χώρας.
Ο Μπ. Νισάνι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς όλους τους πολίτες, Αλβανούς ή «Μακεδόνες» -όπως είπε- οι οποίοι έχασαν τους αγαπημένους τους ανθρώπους στις σημερινές ένοπλες συγκρούσεις.
Ο Αλβανός πρόεδρος τονίζει, επίσης, σε ανακοίνωσή του ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά και τις διεθνοτικές σχέσεις, με βάση τη συμφωνία της Οχρίδας, και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και δράσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης, τη διαλεύκανσή της και την παραπομπή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης.
Ανησυχεί η ΕΕ
Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για την κατάσταση στο Κουμάνοβο. «Πρέπει να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας προς όφελος της γενικής σταθερότητας στη χώρα» τόνισε, καλώντας «τις αρχές και όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους ηγέτες κοινοτήτων να συνεργασθούν, να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα για τα γεγονότα με αντικειμενικότητα και διαφάνεια μέσα στο πλαίσιο του νόμου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.