Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Νίκος Σοφιανός: Ο έντιμος και επώδυνος για τον ελληνικό λαό συμβιβασμός και το δικό μας κόστος ρήξης με την ΕΕ και την ONE (VIDEO)



Η παρέμβαση του στον «ΑΝΤ1» (VIDEO)
Δημοσίευση: Παρ, 17/04/2015 - 11:17
Τελευταία Ενημέρωση: Παρ, 17/04/2015 - 16:56
Δείτε την παρέμβαση που έκανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», το πρωί της Παρασκευής 17 Απρίλη 2015. Αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Παρατίθεται η παρέμβαση του Ν. Σοφιανού.
Για τα γεγονότα στην Πρυτανεία
«Το σκηνικό αυτό που ζούμε, γιατί θα το δούμε και σε άλλα επεισόδια, δεν έχει καμία σχέση με το Πανεπιστημιακό άσυλο. Και είναι ένα τρικ που κάνει η ΝΔ, ενώ γνωρίζει ότι παραμένουν οι προβλέψεις του νόμου Διαμαντοπούλου σε αυτό το νομοσχέδιο, που θα φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μιλάει για πανεπιστημιακό άσυλο, προβοκάροντάς το με συγκεκριμένες ενέργειες ενός χώρου που δεν αποτελεί ούτε κίνημα, ούτε μέρος του κινήματος. Όσοι θεωρούν διαμαρτυρία αυτού του είδους τις ενέργειες και αναφέρομαι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, υπουργό Δικαιοσύνης και Πρόεδρο της Βουλής, έχουν σοβαρές ευθύνες. Αυτή είναι η καθαρή τοποθέτηση του ΚΚΕ απέναντι σε γεγονότα που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το φοιτητικό κίνημα ούτε με το πανεπιστημιακό άσυλο».
Για τη διαπραγμάτευση
Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που λέει ότι ο ελληνικός λαός θέλει διαφορετική πολιτική, αλλά μέσα στην ΕΕ και το ευρώ. Η ΝΔ εγκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι νέα, αλλά καταστροφική η πολιτική που ακολουθεί. Θέλω την άποψη του ΚΚΕ.
«Προς το παρόν τα γεγονότα λένε ότι η κυβέρνηση θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό, αυτό ακούμε από το στόμα του Υπουργού. Αυτός ο έντιμος συμβιβασμός θα είναι και επώδυνος για τον ελληνικό λαό και προφανώς αυτός ο έντιμος συμβιβασμός είναι η συμφωνία, η οποία έχει υπογραφεί. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου με την οποία παρατάθηκε η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, που τη συνοδεύει. Μια συμφωνία την οποία την στηρίζει και η προηγούμενη συγκυβέρνηση. Άρα, τι έχουμε εδώ; Έχουμε τη συμφωνία όλων των κομμάτων, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, σε μια παράταση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου και έχουμε μια διαδικασία να κοστολογηθεί αυτή η συμφωνία. Ένα μεγάλο κομμάτι της συμφωνίας η κυβέρνηση το τηρεί. Η κυβέρνηση που θα κούρευε το χρέος πληρώνει εγκαίρως και στο όλον τις δόσεις του χρέους. Και για να τις πληρώσει έχει κάνει και τη στάση πληρωμών, πλην μισθών συντάξεων, αλλά και έναν πρωτόγνωρο εσωτερικό δανεισμό».
Η λύση που προτείνετε εσείς ποια είναι;
«Η λύση που προτείνουμε εμείς είναι η ρήξη. Είναι η ρήξη με την ΕΕ και αυτή την οικονομία, που έχει ματώσει τον ελληνικό λαό. Αυτή η ρήξη προϋποθέτει ένα λαό ενημερωμένο, αποφασισμένο, ένα λαό οργανωμένο, που δεν του προκύπτει ατύχημα, δεν του προκύπτει η ρήξη επειδή δεν έκατσε κάτι, αλλά τη θέλει, την οργανώνει, την προπαγανδίζει και προετοιμάζεται.
Αυτή η χώρα ξέρετε έχει ένα τεράστιο πλούτο, έχει τα μέσα και να θρέψει το λαό της και να του δώσει δουλειά. Το κρίσιμο ζήτημα για μας είναι ποιος έχει την ιδιοκτησία αυτού του πλούτου. Από κει και πέρα η κυβέρνηση τι είπε; -και εδώ αν θέλετε έρχεται ο λογαριασμός- "Μην ανησυχείτε θα είμαστε στην ΕΕ, θα είμαστε στην ΟΝΕ, θα διαπραγματευτώ εγώ, τι θα κάνει η Μέρκελ, αυτά που θα της πω θα τα κάνει". Και βρίσκεται μπροστά σε μια πραγματικότητα, η οποία είναι ότι η ΕΕ δεν αλλάζει. Θυμάστε το σύνθημα "η Ευρώπη αλλάζει". Δεν αλλάζει η ΕΕ, παραμένει μια άγρια λυκοσυμμαχία, με συγκεκριμένα μέτρα που πέφτουν στην πλάτη των λαών. Και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση οδηγείται σε μία συμφωνία κοστολογημένη, που το λογαριασμό θα τον πληρώσει ο λαός μας. Και να τελειώσω με ένα πράγμα, επειδή ακούσαμε προηγούμενα για τις 100 ληξιπρόθεσμες δόσεις. Αυτές οι δόσεις προβλέπουν να πληρώσουμε μνημονιακά χαράτσια, αλλά "το μνημόνιο έχει τελειώσει, έχει πεθάνει". Τα μνημονιακά χαράτσια που ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έλεγε ότι δεν πρέπει να πληρωθούν, και εμείς το λέγαμε. Εμείς όμως συνεχίζουμε να το λέμε και τώρα, δεν πρέπει να πληρωθούν. Δεν είναι πατριωτισμός να πληρώσουμε τα μνημονιακά χαράτσια, επειδή τώρα κυβέρνηση έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ, η τσέπη του ελληνικού λαού δεν αντέχει άλλο να πληρώσει.
Να θυμίσω στους φίλους που μας ακούν ότι ο προηγούμενος τσακωμός γίνεται στη βάση μιας συμφωνίας, συμφωνούν με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Κι αυτή τη συμφωνία λοιπόν που θα αποκαλυπτόταν στον κόσμο που μας βλέπει, που θα ψηφίζατε μαζί στη Βουλή της 20ης Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση δεν τη φέρνει για συζήτηση».
«Λέμε λοιπόν ότι η διαπραγμάτευση αυτή που γίνεται όλη αυτήν την περίοδο, που έχει επιβεβαιωθεί με το τραπέζωμα με τους εταίρους, που έχει επιβεβαιωθεί με τη Μέρκελ στο Βερολίνο, γίνεται στη βάση μιας συμφωνίας και σε αυτή τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου συμφωνεί και η ΝΔ. Για ποιους λόγους συμφωνεί; Θα τα πείτε στη Βουλή όταν έρθει και εκεί αν ψηφιζόταν, θα φαινόταν και ένα γεγονός, ότι μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί ψηφίζουν μαζί, γι’ αυτό δεν έρχεται. Πάμε τώρα στο δια ταύτα, υπάρχουν κόκκινες γραμμές; Για να σκεφτεί ο κόσμος που μας ακούει. Δηλαδή το 2015 το θέμα είναι να μη μειωθούν και άλλο οι συντάξεις; Οι συντάξεις που έχουν πιάσει πάτο; Οι μισθοί που έχουν πιάσει πάτο; Το 80% του κόσμου που δουλεύει με ατομικές συμβάσεις; Το 1/3 που δουλεύει με 300 ευρώ; Είναι επιτυχία μεγάλη λέει, που δεν θα μειωθούν κι άλλο οι μισθοί, δεν θα μειωθούν και άλλο οι συμβάσεις. Ανάκτηση των απωλειών, αυτό είναι το ζήτημα σήμερα. Ανάκτηση των απωλειών και γι’ αυτή την ανάκτηση να κόψει το λαιμό της η κυβέρνηση».
Πρέπει να πείτε κι εσείς όμως με ποιο κόστος
«Να σας πω με ποιο κόστος. Με το κόστος της ρήξης με την ΕΕ και την ΟΝΕ. Με το κόστος της ρήξης με την οικονομία του κεφαλαίου, με τη δυνατότητα που έχει ο ελληνικός λαός να ζήσει νοικοκύρης στον τόπο του και ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει».
Δεν θα περάσει ένα διάστημα στερήσεων ο κόσμος όμως;
«Βεβαίως θα περάσει, πολύ λιγότερο στερήσεις απ’ αυτές που στερούμαστε σήμερα, είμαστε στον έκτο χρόνο της κρίσης. Να σας θυμίσω ότι το 2009 ο Καραμανλής έχασε τις εκλογές γιατί έλεγε δεν θα δώσουμε αυξήσεις. Και το 2015 που είμαστε; Έχει χαθεί το 50% του εισοδήματος και λέμε να μην χαθεί κι άλλο. Ε, αυτή είναι μια λογική, δεν έχει πάτο το βαρέλι. Και να τελειώσω με το εξής: Ξέρετε ο κ. Βαρουφάκης μίλησε με τον κ. Ομπάμα αρκετά απ’ ότι είδα. Μισό δισ. δολάρια η συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση με τους Αμερικάνους. Αυτόν τον καιρό 45 εκατομμύρια έδωσαν για να εκσυγχρονιστούν αεροσκάφη 35 χρόνων. Εμείς δεν είμαστε ούτε με τους Αμερικάνους ούτε με τη Μέρκελ, αλλά η λογική που λέει ότι θα παίξουμε με τον Ομπάμα, ο οποίος είναι ο τίμιος διαμεσολαβητής για να βγάλουμε άκρη έχει κόστος και αυτό το κόστος το πληρώσαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.