Δεκέμβρης 1944 (17)

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Μέρκελ - Τσίπρας: Συμφωνία για επιτάχυνση των διαδικασιών, προσέγγιση για ιδιωτικοποιήσεις και πρωτογενή πλεονάσματα


Μέρκελ - Τσίπρας: Συμφωνία για επιτάχυνση των διαδικασιών, προσέγγιση για ιδιωτικοποιήσεις και πρωτογενή πλεονάσματα
Δημοσίευση: Πέμ, 23/04/2015 - 21:44
Ιδιωτικοποιήσεις και πρωτογενή πλεονάσματα είναι τα δύο σημεία στα οποία υπήρξε σύγκλιση στη συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.
Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις και οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας
«ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου» και ότι εκτίμηση των δύο πλευρών ήταν πως «καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα».
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται 

  • διετή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων για 2015 και 2016 σε ποσοστό 1,5% για το τρέχον έτος και είναι υπό συζήτηση το ποσοστό για το επόμενο έτος.
  • Αποδέχεται και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
  • Συμφωνήθηκε επίσης η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή, όπως κατ' επανάληψη έχει απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πέραν αυτών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -όπως έχει παραδεχτεί επίσημα η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- είναι 
  • το Ασφαλιστικό,
  • τα Εργασιακά και
  • ο ΦΠΑ δίχως να έχει γίνει γνωστό αν στα ζητήματα αυτά υπήρξε σύγκλιση στη συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα.
Πριν τη συνάντηση, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο εν πτήσει προς Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να δήλωσε πως η κυβέρνηση επιθυμεί συμφωνία ως τις 30 Απρίλη, σε έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και πως σε διαφορετική περίπτωση θα πάψει να ισχύει η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη. Ακόμα του αποδίδεται η εκτίμηση πως η κυβέρνηση «έκανε όσα ήταν να κάνει», ότι πρέπει τώρα να καταγραφεί η «πρόοδος» και πως «αν η επιλογή είναι η ρήξη, τότε όλα είναι ανοικτά».
Σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή φαίνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδίωξε στη συζήτηση με την Γερμανίδα καγκελάριο να υπάρξει θετική αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, που ενδεχομένως να διευκολύνει μια μερική εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα, με τη διαβεβαίωση ότι αμέσως μετά θα «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο «Brussels Group» και τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
Πάντως οι -μέχρι τώρα- πληροφορίες προέρχονται από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αναμένονται με ενδιαφέρον οι επισημάνσεις, επίσημες και ανεπίσημες, από την πλευρά της Γερμανικής Καγκελαρίας.
O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στη Βουλή της Ολλανδίας ότι «χρειάζεται σοβαρή δουλειά», αλλά εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία και δεν απέκλεισε να υπάρξει τμηματική εκταμίευση της δόσης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το βράδυ της Πέμπτης στη Ρίγα της Λετονίας θα γίνει έκτακτη σύσκεψη για την Ελλάδα ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή με τη συμμετοχή και του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Η «Wall Street Journal» αναφέρει πως το ΔΝΤ δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα να περιορίσει τις απαιτήσεις του για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία.
Πάντως, ο τηλεοπτικός σταθμός «Mega» μετέδωσε πως με αντικείμενο την Ελλάδα συζήτησαν στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν, αλλά χωρίς ελληνική εκπροσώπηση.
Πριν λίγες μέρες η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» είχε αποκαλύψει μυστική διπλωματία για την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα αναφερόταν σε μια διαπραγματευτική ομάδα που λειτουργεί μυστικά στη Φραγκφούρτη με εκπροσώπους του Αλέξη Τσίπρα, της Κριστίν Λαγκάρντ και των προέδρων της Κομισιόν και της ΕΚΤ.

Χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα έγραφε «μυστικά και ήσυχα οι διεθνείς πιστωτές και η Ελλάδα έχουν δημιουργήσει μία νέα διαπραγματευτική ομάδα. Ονομάζεται "Frankfurt Dinner Group". Αν υπάρξει ατύχημα, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εκεί».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή στις 14.30 με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρι Κατάινεν, υπεύθυνο για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.