Δεκέμβρης 1944 (17)

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Πατριωτικό μας καθήκον είναι να μην περάσουν οι άθλιες Πράξεις τους

Το «πατριωτικό καθήκον»
Μιλώντας πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, είπε για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών μεταφέρονται στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας:
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση που η διαπραγμάτευση βρίσκεται πλέον στην κόψη του ξυραφιού. Επομένως, σε αυτή τη φάση, πρέπει όλες οι εθνικές δυνάμεις να ενισχύσουν την πολιτεία, το κράτος μας για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης (...) Αυτή την περίοδο, αυτές τις μέρες είναι ανάγκη ό,τι έχουμε να το μαζέψουμε για να αμυνθούμε, για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη διαπραγμάτευσή μας».
Η λογική αυτή δεν είναι καινούρια. Τη συναντήσαμε ξανά ολόιδια το Νοέμβρη του 2012, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών ανακοίνωνε το PSI. Τότε, ο Γ. Στουρνάρας έλεγε ότι «είναι πατριωτικό καθήκον για όλους να πετύχει το πρόγραμμα».
***
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, που την εποχή του PSI ανέβαινε στα κάγκελα, είναι τώρα από τους πιο ένθερμους οπαδούς της ΠΝΠ. 
Όπως μάλιστα λέει, η ΠΝΠ της κυβέρνησης δεν την στιγματίζει, «γιατί δεν αφορά μισθούς και συντάξεις».
  • Αυτό που δε λέει ο Δ. Στρατούλης είναι πως οτιδήποτε φεύγει από τα ταμεία των δημόσιων οργανισμών και καταλήγει στα ταμεία των δανειστών, είναι «δανεικά κι αγύριστα». 
Άρα, πρόβλημα υπάρχει και μπορεί ανά πάσα στιγμή να οξυνθεί, με άμεσο αντίκτυπο και στους μισθούς και στις συντάξεις. Μήπως και τα κλεμμένα από το PSI δεν υποσχόταν να τα επιστρέψει η προηγούμενη συγκυβέρνηση;
Τι έγινε τελικά; Οχι μόνο δεν επιστράφηκαν, αλλά τα «άδεια ταμεία» ήταν το βασικό επιχείρημα για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό που ακολούθησαν. 
Κατά τ' άλλα, ο Δ. Στρατούλης επικαλέστηκε κι αυτός το «πατριωτικό καθήκον» για να δικαιολογήσει την ΠΝΠ, λέγοντας:
«Μπροστά στη μάχη που δίνουμε για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, ενώ αυτοί θέλουν η χώρα να χρεοκοπήσει και να υπογράψει νέο μνημόνιο, υπάρχουν πράξεις πατριωτισμού που πρέπει να τις βλέπεις».
***
Βέβαια, πρέπει να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση ότι δεν είναι η πρώτη φορά στον τρίμηνο βίο της που υποχρεώνει τους εργαζόμενους και το λαό να κάνουν το «πατριωτικό τους καθήκον» και να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διασφαλίσουν τη συνέπεια του κράτους απέναντι στο κεφάλαιο και τους δανειστές.
Μόλις τον περασμένο Φλεβάρη, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, ονομάτιζε «πατριωτικό καθήκον και προσωπική επένδυση» την πληρωμή των φόρων, μεταξύ αυτών και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ! 
  • Η διαφορά τους από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι ότι αυτή παρουσίασε τη συμμετοχή των Ταμείων στο PSI σαν «ζήτημα αξιοπιστίας της χώρας μας».
Οι τωρινοί το πάνε αλλιώς.
Σύμφωνα με τον Γ. Ρωμανιά,
«μετά τις 11 Μαΐου θα υπάρξει κάποια έντιμη συμφωνία, ένας έντιμος συμβιβασμός και από εκεί και πέρα τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν, θα είναι διαφορετική η εξέλιξη».
Παραμυθιάζουν, δηλαδή, το λαό ότι με την ΠΝΠ κερδίζουν χρόνο και πόντους στη διαπραγμάτευση και ότι το αποτέλεσμά της θα τον αποζημιώσει...
  • Ετσι προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα ανοχής και αναμονής, που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να περάσει.
Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.