Δεκέμβρης 1944 (17)

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛκουλουπές δυνάμεις: ΗΠΑτικές δοκιμασίες ‒ Αφήστε τους Ρώσους ήσυχους και πληρώστε τα χρέη σας σε ΕΕ και ΔΝΤ!

Μήνυμα ΗΠΑ: Η Ελλάδα να προσέχει τις σχέσεις με τη Ρωσία
Το κύριο άρθρο των NYT αναφέρεται στη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν, Τα χρέη, τα οφέλη και οι κίνδυνοι. Η προειδοποίηση προς Τσίπρα για τους σκοπούς του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ξεκινά με τη διαπίστωσή ότι
«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από τρομακτικές προκλήσεις. Πρέπει να βρει χρήματα για να εξοφλήσει τα χρέη που λήγουν και να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες δανεισμού της με τις  άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Δεδομένων αυτών των δυσκολιών θα μπορούσε να είναι δελεαστικό – αν και άστοχο- για τον πρωθυπουργό να ζητήσει οικονομική ή άλλη στήριξη από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί στη Μόσχα την Τετάρτη».


Γίνεται αναφορά στο τι συνδέει τις δύο χώρες αλλά στον χρόνο που γίνεται η συνάντηση
«Ελλάδα και Ρωσία έχουν στενούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς και βασίζονται εν μέρει σε μια κοινή θρησκεία, τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο κ, Τσίπρας του οποίου το κόμμα σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού τον Ιανουάριο, θα συναντηθεί με τον Πούτιν.
Αλλά το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψής του, έρχεται μια μέρα πριν όπου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Οπως εκτιμούν οι NYT,
«Αυτό που φαίνεται σαφές είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μπορεί να υπολογίζει στη Ρωσία για να την οδηγήσει στην οικονομική διάσωσή της αφού η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Και το I.M.F. εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% αυτό το έτος».
Στο editorial τους αναφέρουν τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές.
«Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ και το να εγκαταλείψουν θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Φυσικά, η Γερμανία αλλά και τα άλλα μέλη της ευρωζώνης επίσης χρειάζεται να εργαστούν πιο επικοδομητικά με τον κ. Τσίπρα. Μπορούν να ξεκινήσουν με την χορήγηση στην Ελλάδα μεγαλύτερης ευελιξίας στον τρόπο και στον χρόνο αποπληρωμής των χρεών και στις μεταρρυθμίσεις της οικονομίας».
Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο κ Τσίπρας δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία. Αλλά είπε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης αποτελεί μια ''αδιέξοδη πολιτική''.
Το σχόλιο των NYT είναι πως
«αυτή η στάση είναι πολύ επιζήμια επειδή οι κυρώσεις έχουν έναν πραγματικό αντίκτυπο στη Ρωσία και πρέπει να διατηρηθούν. Ωστόσο πρέπει να ανανεώνονται περιοδικά και όλα τα μέλη της ΕΕ -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- πρέπει να συμφωνήσουν στην επέκτασή τους».
Αλλά από την πλευρά του ο Τσάρος της Ρωσίας έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον στο να εκμεταλλευτεί προς όφελός του τις διαφορές στην ΕΕ σχολιάζει το δημοσίευμα, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο φλερτ με την Κύπρο όταν η χώρα στέρευε από ρευστό και την υπόσχεσή της να της παραχωρήσει δάνειο σε αντάλλαγμα την ελεύθερη διέλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων σε εμπορικό λιμάνι της χώρας.

Άλλο παράδειγμα, η προσέγγιση του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «σύμμαχό» του, ενώ πέρυσι, μια ρωσική τράπεζα δάνεισε χρήματα στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. 

Όλα αυτά αποτελούν καταπληκτικές δημόσιες σχέσεις για τον κ. Πούτιν αν ο κ .Τσίπρας επικρίνει δημοσίως στη Μόσχα τις κυρώσεις.
Στην τελευταία παράγραφο του άρθρο τους, εφιστούν την προσοχή του Αλέξη Τσίπρα, εξηγώντας ότι
«Αν κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία αφήσει να αναδειχθεί πως «συνάπτει συμφωνίες με τον Πούτιν ή πως τον στηρίζει την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει ένα κοινό μέτωπο για την Ουκρανία, αυτό που θα καταφέρει είναι να αποξενωθεί ακόμη περισσότερο από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι σχέσεις της κυβέρνησής του με αυτά τα κράτη διέπονται ήδη από μια παγωμάρα, και η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά αυτών των χωρών για να ανακάμψει η οικονομία της».
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι NYT είναι πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να συνάψει συμμαχία με τον οποιοδήποτε ηγέτη που φαίνεται να συγκρούεται με την ΕΕ.

Αλλά ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να είναι προσεκτικός, ώστε να μην αφεθεί να τον χρησιμοποιήσει ο Πούτιν με στόχο την υπονόμευση της ευρωπαϊκής ενότητας.
ΠΗΓΗ: nytimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.